RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: orochichu
打印 上一主題 下一主題
收起左側

實然好毒,咁又萬二(更新)

DriftNoobie 發表於 2007-12-28 11:44:25 | 只看該作者
果班魔鬼介紹既都係好野, 但你可以唔理佢地. 但我介紹果套 金屬 Brake Disc 就係一定要買既精品.

老實講, 最重要都係睇自己喜好同 budget 玩. 如果 budget 夠, 一次過就買好D. 如果唔係, 不停 upgrade, 結果用既錢仲多. (例如 遙控器系統, 可以玩幾年唔洗換又重要, 投資多D都值. )

架車改下改下, 會攪到變萬元 display 車, 唔"寫"得玩... 唉.
我玩最多反而都係架 cheap cheap CGM.
cloudshu 發表於 2007-12-28 11:49:28 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-28 11:44 發表
果班魔鬼介紹既都係好野, 但你可以唔理佢地. 但我介紹果套 金屬 Brake Disc 就係一定要買既精品.

老實講, 最重要都係睇自己喜好同 budget 玩. 如果 budget 夠, 一次過就買好D. 如果唔係, 不停 upgrade, 結果用既錢 ...

咁你架野又用左幾$$呢 師兄

terence0103 發表於 2007-12-28 11:56:08 | 只看該作者
原帖由 cloudshu 於 2007/12/28 11:44 發表

要換servo law

esc 用緊 mc330, motor 23t...

點解要換servo?
唔夠勁??
cloudshu 發表於 2007-12-28 11:58:34 | 只看該作者
係呀... 毒茄話唔好用s3003

換個勁d喎

s9551 幾$?
terence0103 發表於 2007-12-28 12:01:20 | 只看該作者
原帖由 cloudshu 於 2007/12/28 11:58 發表

換個勁d喎

s9551 幾$?

其實我就覺得玩起上黎分別唔係太大...
係好少少ge!
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-28 12:20:39 | 只看該作者
9551 好似要成6百幾 我買9550都5百幾
原帖由 cloudshu 於 2007-12-28 11:58 發表

換個勁d喎

s9551 幾$?
cloudshu 發表於 2007-12-28 12:24:34 | 只看該作者
咁..........貴................................................
DriftNoobie 發表於 2007-12-28 14:32:04 | 只看該作者
原帖由 cloudshu 於 2007-12-28 11:49 發表

咁你架野又用左幾$$呢 師兄

你自己計啦, 呢架已經係改得最少野, 因為 BDM 本身唔多 upgrade parts.
最貴既係 D "肚池" bearings.

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... ight=%2Bdriftnoobie
terence0103 發表於 2007-12-28 14:40:58 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007/12/28 14:32 發表

你自己計啦, 呢架已經係改得最少野, 因為 BDM 本身唔多 upgrade parts.
最貴既係 D "肚池" bearings.

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... ight=%2Bdriftnoobie

原來師兄都係BD之人...
不過我果架同你果架當然冇得比啦~~

我想問舊lipo電用咩固定佢?
我都諗唔到~ (不過我果舊冇你果舊咁勁的!)
DriftNoobie 發表於 2007-12-28 14:56:00 | 只看該作者
原帖由 terence0103 於 2007-12-28 14:40 發表

原來師兄都係BD之人...
不過我果架同你果架當然冇得比啦~~

我想問舊lipo電用咩固定佢?
我都諗唔到~ (不過我果舊冇你果舊咁勁的!)

用1/4吋膠條, 係低板圍住電池邊貼住.
另外, 壓電板下一面有條 4.5 吋長鉛 bar 貼係度, 又可以頂住 (相中係貼係壓電板上面, 已經改貼係下面).
唔撞車既話, 都應該唔會飛出黎.
terence0103 發表於 2007-12-28 14:58:25 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007/12/28 14:56 發表

用1/4吋膠條, 係低板圍住電池邊貼住.
另外, 壓電板下一面有條 4.5 吋長鉛 bar 貼係度, 又可以頂住 (相中係貼係壓電板上面, 已經改貼係下面).
唔撞車既話, 都應該唔會飛出黎.

哦...我再研究下先!
我想問呢... bd原裝油壓適合玩drift嗎?
係咪換條彈弓就fit晒???

sorry我係新手~ 咁多問題問
chc288 發表於 2007-12-28 15:33:42 | 只看該作者
原帖由 terence0103 於 2007-12-28 12:01 發表

其實我就覺得玩起上黎分別唔係太大...
係好少少ge!

分別都大架 , 反應快啲對你控制飄既angle有幫助 , 3003 太慢 , 好似要等一等先有反應 , 冇咁準 , 9550 岩岩好 , 不過有錢先換啦 , 玩好手車最緊要
DriftNoobie 發表於 2007-12-28 16:41:13 | 只看該作者
原帖由 terence0103 於 2007-12-28 14:58 發表

哦...我再研究下先!
我想問呢... bd原裝油壓適合玩drift嗎?
係咪換條彈弓就fit晒???

sorry我係新手~ 咁多問題問

我都係新手黎架.

BD 原裝油壓適合玩drift, 都係 SSS-6. 不過, 油壓油要用濃度 350.
terence0103 發表於 2007-12-28 20:31:31 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007/12/28 16:41 發表

我都係新手黎架.

BD 原裝油壓適合玩drift, 都係 SSS-6. 不過, 油壓油要用濃度 350.

你都係新手... 我唔信!
嘩...thank you你! 我正想問油壓油要用咩!
因為我部係2手車... d油壓油好似冇晒~~ :L

唔該晒, 有野再問你! 大家交流交流~
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-30 23:54:29 | 只看該作者
灰到爆~~~今日又唔見2千 2。4G接收加發射 加隻S9550 SERVO
gegegum 發表於 2007-12-31 01:55:20 | 只看該作者
原帖由 orochichu 於 2007-12-30 11:54 PM 發表
灰到爆~~~今日又唔見2千 2。4G接收加發射 加隻S9550 SERVO

都係唔明, 點解唔買9551 or 2413!!!!!????
penny. 發表於 2007-12-31 10:10:32 | 只看該作者
原帖由 orochichu 於 2007-12-30 23:54 發表

唔灰!!!都係買自己鐘意o既野o者!
放番套Ex-10 Module 同 接收出黎咪袋番幾百囉!
penny. 發表於 2007-12-31 10:11:22 | 只看該作者
原帖由 gegegum 於 2007-12-31 01:55 發表

都係唔明, 點解唔買9551 or 2413!!!!!????

應該問點解唔係無刷Servo??
DriftNoobie 發表於 2007-12-31 10:24:23 | 只看該作者
原帖由 penny. 於 2007-12-31 10:11 發表

應該問點解唔係無刷Servo??

無刷 Servo 點好法?
penny. 發表於 2007-12-31 10:57:19 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-31 10:24 發表

無刷 Servo 點好法?

未用過無得評論,但夠貴!