RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: carmanae86
收起左側

雙星CC01 + Defender D90製作日記

樓主| carmanae86 發表於 2007-12-29 23:56:39 | 顯示全部樓層
多謝各位師兄...

如果車殼以經去漆及定位,跟住可以噴車殼. 小弟分 3個情序. (如有錯誤請指出)

1. 先噴上灰底灰,如用郡氏噴罐可用Mr.SURFACER 1000 (B519)
   作用遮蓋車身顏色. 例如:黑色、深藍色、主要是一些深色車身.
   我噴兩罐(通常我等一日等佢乾).

2. 跟手噴上白底灰,如用雙星噴罐可用 SURFACE PRIMER (WHITE) 圖1.
   作用遮蓋車身的底灰,用白色做底,這樣可以噴各種顏色. 一些油膜比較弱的
   顏色. 例如: 紅、白、黃, 呢D遮蓋力不足的顏色,用白底灰做底色最好.
   亦都係噴兩罐,(等一日等佢乾).

3. 主色: 我喜歡白色車頂(雙星噴罐 TS-27 MATT WHITE), 我用一罐.
         綠色車身(雙星噴罐 AS14 Olive Green), 我用三罐.
         如果喜歡藍色的朋友(雙星噴罐 AS19 Intermediate blue <US NAVY> )

以下圖片為灰底灰, 白底灰, 白色車頂,綠色車身...

圖1.

圖1.
 樓主| carmanae86 發表於 2007-12-30 16:49:51 | 顯示全部樓層
小弟用一般 LED 加 1.5V x2 電箱裝車頭大燈,細燈,指揮燈,尾燈,車牌燈.
eddywon 發表於 2007-12-30 18:34:29 | 顯示全部樓層
Real thanks to you, carmanae86 !!
have to bookmark this post for future  reference la !!!!!
eddywon 發表於 2007-12-30 18:40:47 | 顯示全部樓層

Spare tyres for CC-01

真真高興!!昨日睇睇 D CC-01車軚,爆哂!!明顯地唔玩得!!
好在今日經過白加士街,終於買倒士啤軚喇 (79-/pr) !!不過得一套!買住先!!!

0433351410 發表於 2007-12-31 00:22:35 | 顯示全部樓層
carmanae86師兄:

Could u tell me where can buy the D90 shell ar?
Thanks
speedstar 發表於 2007-12-31 00:52:42 | 顯示全部樓層
carmanae86師兄,
回#42, 原來你有玩開display models, 唔怪之得呢部Defender整得咁正
 樓主| carmanae86 發表於 2007-12-31 22:54:03 | 顯示全部樓層
原帖由 speedstar 於 2007-12-31 00:52 發表
carmanae86師兄,
回#42, 原來你有玩開display models, 唔怪之得呢部Defender整得咁正

speedstar兄

其實小弟手功好差..!
johnsonhong 發表於 2007-12-31 23:14:14 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖

those Hasegawa model cars so rare ar
EricRC 發表於 2007-12-31 23:20:29 | 顯示全部樓層
c兄,想問下你用dot 4 brake fluid去噴油會唔會搞到個車殼好"孩"唔滑唔反光咖??我試過用dot 4浸透明塑膠零件來洗油漆,好似車窗之類,洗完之後個零件啞曬色,完全冇曬透明.c兄又知唔知道有冇辦法可以搞翻佢變透明呢??thx
hoching 發表於 2008-1-2 20:23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 eddywon 於 2007-12-28 10:56 發表
另外想問你地D"軚令"o係邊度買?偉哥話番貨話咗好耐喇!!
創X就79-隻,淨軚!4隻咪三舊幾!! :'(

我找到HPI鈴好像差一點點!!!
 樓主| carmanae86 發表於 2008-1-2 20:59:08 | 顯示全部樓層
原帖由 EricRC 於 2007-12-31 23:20 發表
c兄,想問下你用dot 4 brake fluid去噴油會唔會搞到個車殼好"孩"唔滑唔反光咖??我試過用dot 4浸透明塑膠零件來洗油漆,好似車窗之類,洗完之後個零件啞曬色,完全冇曬透明.c兄又知唔知道有冇辦法可以搞翻佢變透明呢??thx ...

EricRC 師兄, 小弟正講到有關車窗處理問題, 我都試過用dot 4浸透明塑膠零件來洗油漆,無問題喎. (圖.1)

至於車窗有冇辦法可以搞翻佢變透明? 我買返唻所有車窗都花哩花碌...!  我就用雙星打磨三寶 (圖.2)

打磨程序如下:1.清洗車窗件, 先用(粗目Coars)紅色果支,<芝>落件薄底衫到,應該打轉咁慢慢磨...

2.再清洗車窗件(一定要),然後用(細目Fine)藍色果支,又係<芝>落件新薄底衫到,應該打轉咁慢慢磨...

3.再一次清洗車窗件(一定要),然後用(仕上?目Finish)黑色果支,又係<芝>落令一件新薄底衫到,應該打轉咁慢慢磨...

車窗件打磨前後: (圖.3)打磨前..   (圖.4)打磨後..

車頭燈一樣做法:-(圖.5)打磨前..   (圖.6)打磨後..

這是小弟的做法, 希望幫到EricRC 師兄.
(如有錯失,請指教)..

(圖.1)

(圖.1)

(圖.2)

(圖.2)

(圖.3)打磨前..

(圖.3)打磨前..

(圖.4)打磨後..

(圖.4)打磨後..

(圖.5)打磨前..

(圖.5)打磨前..

(圖.6)打磨後..

(圖.6)打磨後..
Swift 發表於 2008-1-2 21:25:51 | 顯示全部樓層
原帖由 hoching 於 2008-1-2 20:23 發表

我找到HPI鈴好像差一點點!!!

hoching 兄,
請問在邊到找到呢? size幾多呀? 幾錢呀?
hoching 發表於 2008-1-2 21:32:38 | 顯示全部樓層
原帖由 Swift 於 2008-1-2 21:25 發表

hoching 兄,
請問在邊到找到呢? size幾多呀? 幾錢呀?

自由道(FAST捷) size 1.9”合田官350胎用!
鈴兩套4條$8X!!!!!
eddywon 發表於 2008-1-2 22:05:10 | 顯示全部樓層
thx a lot bro carmanae86 !!
Swift 發表於 2008-1-2 23:44:21 | 顯示全部樓層
原帖由 hoching 於 2008-1-2 21:32 發表

自由道(FAST捷) size 1.9”合田官350胎用!
鈴兩套4條$8X!!!!!

Tks ! weekend 去睇吓先....
 樓主| carmanae86 發表於 2008-1-5 20:04:09 | 顯示全部樓層
–首先, 本人非常感激各位知音人對D90愛帶,小弟只想繼續post製作日記, 分享製作心得, 指出撞板過程免得大家浪費時間,

亦希望吸引一些高手、大師兄或者對D90有興趣的朋友,討論一下製作上的問題,從中學習及指點一下小弟.

敬請大家尊重主題,不要留下同製作無關的文章!  

在此希望各位知音人早日買到您的頭好!

請師兄們高抬貴手.
B仔 發表於 2008-1-5 20:14:27 | 顯示全部樓層
原帖由 carmanae86 於 2008-1-5 20:04 發表
–首先, 本人非常感激各位知音人對D90愛帶,小弟只想繼續post製作日記, 分享製作心得, 指出撞板過程免得大家浪費時間,

亦希望吸引一些高手、大師兄或者對D90有興趣的朋友,討論一下製作上的問題,從中學習及指點一下 ...

希望繼續閣下分享製作過程,thx!

**另希望閣位有關D90車的買賣及查詢請用PM聯系,不要再用此區作討論,謝謝各位
EricRC 發表於 2008-1-5 21:04:51 | 顯示全部樓層
原帖由 carmanae86 於 2008-1-2 20:59 發表

EricRC 師兄, 小弟正講到有關車窗處理問題, 我都試過用dot 4浸透明塑膠零件來洗油漆,無問題喎. (圖.1)

至於車窗有冇辦法可以搞翻佢變透明? 我買返唻所有車窗都花哩花碌...!  我就用雙星打磨三寶 (圖.2)

...

thx c兄詳細指導,小弟試試先
 樓主| carmanae86 發表於 2008-1-6 23:07:19 | 顯示全部樓層
好多謝B仔師兄,及一眾師兄支持,令小弟可以再寫下去,客氣說話唔講,立即動筆..

車廂:-

它的車廂出奇地與 CC01 車架佩合, 但有少少位修改.  

(圖1) : 這種鋸法, 中間會太脆弱好易烈開..

(圖2) : 令一種鋸法, 好處比效硬,使車廂好睇D, 但難鋸開..

(圖): 要修改地方 (紅線是要鋸開的地方)

記住保留車廂門板, 使車廂望落更唯像真...

正所為各私各法, 以上的方法未必最好, 多些思考可能有更好方法,新突破...

多謝各位師兄比面..
lang 發表於 2008-1-7 22:43:09 | 顯示全部樓層
簡直係一套CC01改裝教材!學到嘢啦。
吸收緊D精華。。。