RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: carmanae86
打印 上一主題 下一主題
收起左側

雙星CC01 + Defender D90製作日記

crazyed30000 發表於 2008-1-18 01:52:21 | 只看該作者
i think 千萬不要用天拿水!
d膠一定溶埋, 玻璃d膠parts溶到變哂啞色就麻煩~
 樓主| carmanae86 發表於 2008-1-18 20:54:15 | 只看該作者

如果不噴白底灰, 噴鮮紅會變成灰紅色, 白色可能要噴好多次先得,
這樣你可選擇噴一些深色(黑、深藍、深灰....), 做車身主色..

樓主| carmanae86 發表於 2008-1-18 21:13:12 | 只看該作者
原帖由 chrischan4165 於 2008-1-18 00:10 發表
carmanae86兄,我想問問車頭玻璃用咩方法洗好呀,,如果用迫力油 or 天拿好呀?會否洗走埋破璃黑邊??謝

chrischan4165師兄您好:

crazyed30000兄講得很對,千萬不要用天拿水!d膠一定溶埋,
因為小弟已橦板, (圖.1)...
如果用迫力油洗破璃, 只要不用手刷到破璃黑邊, 應該唔會有事.. (只會有少少化邊)小弟試過! (圖.2)
祝您成功..

hoching 發表於 2008-1-18 21:20:26 | 只看該作者
原帖由 carmanae86 於 2008-1-18 21:13 發表

chrischan4165師兄您好:

crazyed30000兄講得很對,千萬不要用天拿水!d膠一定溶埋,
因為小弟已橦板, (圖.1)...
如果用迫力油洗破璃, 只要不用手刷到破璃黑邊, 應該唔會有事.. (只會有少少化邊)小弟試過 ...

好似我塊瞼
crazyed30000 發表於 2008-1-19 02:00:15 | 只看該作者
carmanae86兄, 我發覺玩具D90的水撥係由右向左放~
但我research d 真車相全部也是左向右~~
請問這是玩具整錯了or 某d型號係咁 ?
(如果某d型號係咁, 我就費事spend time to 改了)

chrischan4165兄, 我估所有洗到灰色個層油的溶濟也會洗得走破璃黑邊d油,
我唸洗走了黑邊d油大不了噴過, 返而應擔心會否破壞膠件為大前題, 對嗎 ?

(其實e個body我打算唔冼灰色個層油了,I am lazy.
我見佢層油好似不算太影嚮 d detail 位, 層油又無乜凹凸不平,
我打算磨下d水口位,噴層灰,再噴白色底油就上色了~ try try效果 ok 唔 ok sin, see see會不會有問題,
But 現時 i need more information and more Pics about this car first~)

樓主| carmanae86 發表於 2008-1-19 11:13:06 | 只看該作者
carmanae86兄, 我發覺玩具D90的水撥係由右向左放~
但我research d 真車相全部也是左向右~~
請問這是玩具整錯了or 某d型號係咁 ?
(如果某d型號係咁, 我就費事spend time to 改了)

Crazed30000兄:
小弟愚見, 應該是左右呔之分別...  
所以架玩具車吳洗改...

crazyed30000 發表於 2008-1-19 13:38:55 | 只看該作者
Thanks for respond , carmanae86兄~!
多得師兄的意見, 你對車的認識真豐富~
 樓主| carmanae86 發表於 2008-1-19 13:51:44 | 只看該作者
原帖由 crazyed30000 於 2008-1-19 13:38 發表
Thanks for respond , carmanae86兄~!
多得師兄的意見, 你對車的認識真豐富~

師兄,
不用客氣,  其實我只知小小....  
chrischan4165 發表於 2008-1-19 13:54:52 | 只看該作者

回復 105# 的帖子

crazyed30000兄:我決定用DOT3迫力油洗破璃, 至於磨下d水口位我認為車頂左右都有兩條線位真係要執執佢
 樓主| carmanae86 發表於 2008-1-19 13:58:00 | 只看該作者
最階段, 劃番D車門線加強立體感, (圖.1,2)

我喜歡用雙星琺瑯油, 因為琺瑯油不傷車身原本的油漆,

劃車門線可用雙星XF-1 Flat Black, 要用 X20 thinner 嚟開油.. (圖.3)

其它車窗及車燈, 啪番上去就可以....

跟着可出街玩啦....

樓主| carmanae86 發表於 2008-1-19 14:01:50 | 只看該作者
小弟製作日記可以講話完成, 小弟亦知道日記流程可能有些亂, 也有很多錯別字..
不過, 小弟希望同各位師兄分享到製作過程, 日後希望更多師兄, 把它們心愛的D90製作好,
到時攪番過 <Defender D90 齊齊玩>, 分享一吓......
小弟的製作日記如有錯誤, 敬請多多包函..
(特別鳴謝: B仔師兄及swift兄幫忙), 及一眾師兄支持.....

多謝!  多謝!  ..
StarBuck 發表於 2008-1-19 14:04:14 | 只看該作者
C兄好勁呀
多謝教路
crazyed30000 發表於 2008-1-19 19:17:44 | 只看該作者
多謝各師兄的分享~
carmanae86兄的車車真係好靚~
我想問下師兄架車是否install左break燈指揮燈system? 是雙星 or what ?

各位有無打算 cut 走泥擋?
I feel 佢個泥擋太硬~ 好阻住行車 (如果行凹凸路),
或者自製2對泥擋比佢(如有須要)~
 樓主| carmanae86 發表於 2008-1-20 16:06:36 | 只看該作者
原帖由 crazyed30000 於 2008-1-19 19:17 發表
多謝各師兄的分享~
我想問下師兄架車是否install左break燈指揮燈system? 是雙星 or what ?

I feel 佢個泥擋太硬~ 好阻住行車 (如果行凹凸路),
或者自製 ...

crazyed30000您好:

師兄多謝您欣賞, 相信日後會有更多更靚的D90出現...
講噃D車燈先, 實其小弟打算更換令一set車燈才post上唻.

因為, 現有呢set車燈, 喺小弟D.I.Y. 的, 壞處多羅羅, (車重、用電多、電線雜亂....)
正當小弟D.I.Y.車燈到一大半時, 才發現模型店有一SET叫 xRACING車燈$16X. (輕、簡單、不用拖電箱1.5v)
激死我...! 所以遲遲不Post車燈製作..

不過小弟呢嗰D.I.Y. 都可以同師兄分享一吓...

頭燈:
(圖1-3)大燈用白光LED 5mm, 細燈用白光LED 3mm, 並聯方法..

指揮燈:
(圖4-6)指揮燈用黃色LED 3mm, 黑色嗰電箱仔有閃燈功能(吉x島十蚊店,原本D燈吳要),
令加開關制比伺服器(轉左轉右會拍到嗰制), 不過小弟放氣咗(打算換 xRACING車燈),
頭指揮燈要鑽孔, 小心玻璃件好脆(小弟以中蕉), 亦都喺, 頭尾指揮燈用並聯方法..

break燈:
(圖7)break燈用紅色LED 3mm,連同車牌燈一起羅電, 車牌燈黃色LED 3mm, 亦喺並聯方法...

以上三組燈, 分別用三組1.5v電箱, (所以好重),
小弟吳明, 點解白燈吳可以拖其它3mm小燈, 所以先加噤多電箱..

至於所有燈殼剪咗嗰小柱位, 然後痴噃雙星膠水使可(細心D,不用心急)..

小弟同師兄一樣想法, 佢個泥擋太硬, 好阻住行車 (如果行凹凸路),
小弟打算cut走佢, 想自製2對泥擋比佢(未想到用什麽材料)..
各位師兄有無好題意呢..?

gegegum 發表於 2008-1-20 20:43:23 | 只看該作者
原帖由 crazyed30000 於 2008-1-19 07:17 PM 發表
多謝各師兄的分享~

或者自製 ...

呢位師兄o既做法都唔錯!
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=66701&extra=page%3D4
艷男通渠佬 發表於 2008-1-28 01:54:02 | 只看該作者
[支持 !!.......qqqqqq/color]
藍毛毛 發表於 2008-1-28 17:24:34 | 只看該作者

回復 114# 的帖子

冇你行先又那有咁多人模仿你出D90回來改車,你令我們開心的改車,振興CC01這系列的復興,又令這系列多人認識,到時每區都見到D90在街上活躍起來。
 樓主| carmanae86 發表於 2008-1-28 22:50:31 | 只看該作者
原帖由 藍毛毛 於 2008-1-28 17:24 發表
冇你行先又那有咁多人模仿你出D90回來改車,你令我們開心的改車,振興CC01這系列的復興,又令這系列多人認識,到時每區都見到D90在街上活躍起來。

藍毛毛兄, 您太客氣啦!   小弟其實都喺, 係到跟D師兄學嘢..
反而我驚CC01停產, 因外國網已登出 http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=58324

藍毛毛 發表於 2008-1-29 17:35:46 | 只看該作者

回復 118# 的帖子

好彩小弟都有兩個CC01車架,其實各位可以去ニ手店找這CC01回來改的,可能零件上有些小出入,
Felix 發表於 2008-2-4 12:43:12 | 只看該作者
簡直係無話可說勁!!!