RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2960|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想買返部玩要注意d咩同應該買邊個牌子

kaiyin219 發表於 2008-1-9 00:20:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我見過人地玩過  好想都買返部玩...但我從未玩過呢d野
咁我應該要注意d咩同應該買邊個牌子..咩型號同埋  大約幾多錢呢
長崎良尾 發表於 2008-1-9 00:45:52 | 只看該作者
其實$3000到..買車最都係yokomo..plus.會底"d"$1300到.但有錢買.Drift Master $2400到.控買futaba 2.4g 平板應該$1200到.但有錢買ko ex10$1980..電變.買futaba 330都可以.但有錢買.ko vfs-1pro..$1000..電 4200一排$260..
TJ~1 發表於 2008-1-9 00:55:19 | 只看該作者
良哥...
洗唔洗咁呀...

不過又係既 你對星星有d...不要提啦

我見意 買部 星星tt01
其實你去mk kws d模型鋪 問新手玩飄移 有咩介紹
佢地都會講解到俾你聽
長崎良尾 發表於 2008-1-9 01:04:15 | 只看該作者
原帖由 TJ~1 於 2008-1-9 00:55 發表
良哥...
洗唔洗咁呀...

不過又係既 你對星星有d...不要提啦

我見意 買部 星星tt01
其實你去mk kws d模型鋪 問新手玩飄移 有咩介紹
佢地都會講解到俾你聽

其實我都係講事實..
如果買tt01$550到但二手$250都無人要..
但買yokomo plus $1300到.但二手$700一定好多人要....
咁計起黎都係玩幾佰蚑車....
 樓主| kaiyin219 發表於 2008-1-9 13:23:32 | 只看該作者
電變同埋控...drift master都唔包埋嫁...咁加加埋埋要幾多錢先玩得
我都係會買yokomo的
terence0103 發表於 2008-1-9 13:27:10 | 只看該作者
原帖由 kaiyin219 於 2008/1/9 13:23 發表
電變同埋控...drift master都唔包埋嫁...咁加加埋埋要幾多錢先玩得
我都係會買yokomo的

如果drift master, at least你預$3500
WallaceNg 發表於 2008-1-9 13:30:24 | 只看該作者
原帖由 長崎良尾 於 2008-1-9 01:04 發表

其實我都係講事實..
但買yokomo plus $1300到.但二手$700一定好多人要....

但係1300-700=600喎,咁同買部tt01但唔放出去比較,最後冇車仲要比多$50
 樓主| kaiyin219 發表於 2008-1-9 17:28:47 | 只看該作者
咁係咪3500就玩得嫁...我想用最低價錢玩yokomo
saihung281692 發表於 2008-1-9 17:54:48 | 只看該作者
原帖由 kaiyin219 於 2008-1-9 17:28 發表
咁係咪3500就玩得嫁...我想用最低價錢玩yokomo

咁樣我提議你買
1.1部Yokomo Drift Package($1300),裡面有車架,車穀連02,基本上車架已十分齊全,冇必需改裝要買
2.搖控可以買 Futaba 3PM 2.4($1350),或其他牌子的 2.4搖控,因為唔用2.4,到有十幾二十人一齊玩時,會Jam 機Jam 到你冇得玩
3.電變買 Futaba 330CR($350),或同級已OK,但最好買有後波,因為新手難免要撞車執車,所以有後波好D
4.摩打買任何23turn 都已經OK(大約$2xx)
5.最後係買電,買1排4200mah or 4600mah 都已經可以玩到 30-40分鐘($2xx1排)
6.叉機買住D會自動cut啦($2xx-3xx)
ps:良哥唔係對雙星有偏見,係買TT01玩飄移而玩唔到或玩得唔好的個案發生太多(呢個網都有唔少)預期買部TT01玩唔到而左改右改
跟往都玩得唔好,轉頭又買番部Yokomo,不如買Yokomo比較化算(因為呢個咁慘故事都發生過我身上),呢D係我意見,希望你有用啦!!!

chc288 發表於 2008-1-9 17:55:58 | 只看該作者
想再平啲 , ,買yokomo drift package , 包埋車殼車鈴咁 , ,你再買啲電子同控就ok , ,  3500  一定得啦
 樓主| kaiyin219 發表於 2008-1-9 23:29:02 | 只看該作者
原帖由 saihung281692 於 2008-1-9 17:54 發表

咁樣我提議你買
1.1部Yokomo Drift Package($1300),裡面有車架,車穀連02ɜ,基本上車架已十分齊全,冇必需改裝要買
2.搖控可以買 Futaba 3PM 2.4($1350),或其他牌子的 2.4搖控,因為唔用2.4,到有十幾二十人一齊玩時 ...

我其實預算真係得3500..但你d野都過左了=(
但好多謝你都幫幫手

仲有去邊度買好呀=]

cgm同lcg係咩黎=.=有咩分別

orochichu 發表於 2008-1-10 00:38:11 | 只看該作者
LCG=DRIFT MASTER CGM=PLUS 我都見意你買Package $1300 有殼有呔有呤 加電子野玩得 控真係想平買FUTABA T2PHKA $3XX到 SERVO買好D都$3XX到 電2排加差電都$8XX到 加電變及有刷馬打$5XX到 加加埋埋都係$3200 係最底 最好買多SET水喉呔$80到 咁就有排玩 如果你玩返佢比你個條02呔 5排電包你玩完 =.=奇實我都係新手 玩左二個星期~~~不過中左好多招貴左好多 買YOKOMO最好去(偉X)油麻地A2出口 去到你叫佢汁比你都已經好平 =.=如果小弟有咩講錯唔好插得咁大力就好了~~
原帖由 kaiyin219 於 2008-1-9 23:29 發表

但好多謝你都幫幫手

仲有去邊度買好呀=]

orochichu 發表於 2008-1-10 00:42:23 | 只看該作者
仲有就係差噴油 哈哈 我係灣仔見過25元一支
Jimmyso 發表於 2008-1-10 00:45:44 | 只看該作者
Or you can try the Tamiya !!!
Now,the special offer of TB-02 Sabaru 2003 w/Tamiya Drift tire and light set only cost HK$8xx !!!!
gegegum 發表於 2008-1-10 01:48:34 | 只看該作者
控-都可以考慮吓fm 2pl, 可以再平d!
cyken2512 發表於 2008-1-10 02:23:07 | 只看該作者

其實我都係講事實..

良哥`~~我台TT01捭我用300卖佐出去喔~~~点算~
saihung281692 發表於 2008-1-10 03:43:16 | 只看該作者
原帖由 kaiyin219 於 2008-1-9 23:29 發表

但好多謝你都幫幫手

仲有去邊度買好呀=]

其實你可以睇仲有冇Yokomo Drift Racer賣,一套已經有齊搖控,車,電變,摩打,欠軨,電同殼,大約$16xx,
番改推杆已經OK
 樓主| kaiyin219 發表於 2008-1-10 10:05:24 | 只看該作者
多謝各位唷..我2月左右買..新年嘛

希望可以跟你地出去玩...好多野唔識
karl 發表於 2008-1-10 10:25:33 | 只看該作者

其實我都係講事實..

tt01我賣左$800喎,良哥~點算好亞
不過就全包,買翻去就玩得
 樓主| kaiyin219 發表於 2008-1-10 11:09:34 | 只看該作者
爬左d舊post 原來drift racer係包控同電嫁...咁咪即係我買個殼同鈴o個d咪玩得?

仲有咩要一定改???