RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: alanwhc
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Nichimo Spirit FF & Exceed pro 4x4x3

tiger1 發表於 2014-7-2 07:17:48 | 只看該作者
the mid diff in the 4wd has a torque control effect too
binary 發表於 2014-7-2 10:58:09 | 只看該作者

有冇師兄以前玩過 Nichimos 那部 4WD+S buggy? 如果有,可以大家分享下、回味下。 以前我有部,當年"好似"賣五百幾。架車勁重、勁耗電!以前 7.4V 1200mAh 電 (原裝摩打)大約只可以玩 3-4分鐘!

samchung90 發表於 2014-7-2 11:24:09 | 只看該作者
口水流...
kl1234 發表於 2014-7-5 13:11:01 | 只看該作者
嘩嘩好得呀!Spirit FF 係小弟當年第一部搖控車,因為以前冇好多錢,呢架車又平又似hotshot,所以就扭阿媽買左佢返屋企,砌完放車先知中招,架車吾去嘅!仲記得當年系 宏記 (舊地址)買嘅!仲連 beat 2 搖控 ,Super 橙色叉機買。不過諗返都好回味
@kin888289 發表於 2014-7-7 00:02:01 | 只看該作者
凈相都流口水了
samchung90 發表於 2014-7-7 12:01:09 | 只看該作者
binary 發表於 2014-7-2 10:58
有冇師兄以前玩過 Nichimos 那部 4WD+S buggy? 如果有,可以大家分享下、回味下。 以前我有部 ...

如果我無誤會, midship 同 pegases 車架, 轉向一樣設計. 都係四輛轉向.

我架pegases 玩時, 好有重量感 (因為本身都好重), 好大聲, 但又唔太慢, ok快, 比佢憧到腳, 一定痛死.

最有趣係, 亦都係設計上的問題, 因為四輛轉向, 佢直行時, 會有輕微S 形, 小蛇仔的直線, 唔好誤會, 整體上都係行緊直線, 行到直線無問題的. 但見到佢 輕微 左右左右左右.... 以今日的角度睇, 是不合格, 但以玩古董的角度, 是增加娛樂性.

好明顯是因為尾轆都可轉向, 整體虛位多左, 直行時, 當佢輕微偏左時, 車速令佢向返右, 當車轆輕微向右時,  車速又令佢輕微向返左, 不斷重複, 所以行到直線, 但其實好輕微. 但好有趣. 是其他車沒有的趣味.

有無師兄有其他四輪轉向車? 係咪都有一樣的問題呢?

samchung90 發表於 2014-7-7 12:10:15 | 只看該作者
python 發表於 2014-7-7 12:10:21 來自手機 | 只看該作者
記得小時候買咗本遙控模型雜誌,入面有提及一架叫電鋸的4輪驅動4輪轉向的沙灘車,個樣有D似hot shot, 偉高有賣,但是一直未見過真身,有冇師兄玩過呢?
samchung90 發表於 2014-7-7 12:16:21 | 只看該作者
binary 發表於 2014-7-2 10:58
有冇師兄以前玩過 Nichimos 那部 4WD+S buggy? 如果有,可以大家分享下、回味下。 以前我有部 ...

盒盒nichimo d 車包裝都差唔好, d 零件都係差不多一樣...