RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3825|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我是新人, 請多指教

kasper 發表於 2008-4-15 22:23:06 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家好. 我是新人, 希望識多d師兄, 大家一齊出來飛.

我玩左Lama V4一年, 但都放低左部機好耐. 現在都想玩返, 可惜唔知點整部機, 好似有問題咁.

我諗住遲下買部T-Rex 450SE玩下

Anyway, 大家多多指教

kate24 發表於 2008-4-16 01:58:31 | 只看該作者
首先想同你講lama v4同 trex450分別好大 飛得到v4 同飛得到trex450 完全係兩回事 仲有聽你講lama v4有問題唔識整 我相信trex450你買左返屋企都未必識得搞  我見意你最好約埋玩直昇機d師兄一齊玩下先 了解下點砌點set先 問下價錢先(極重要 ) 咁就唔駛走咁多冤枉路 花太多時間而又最快得到玩機的樂趣
enjoy yr flying time
zifu 發表於 2008-4-16 11:37:07 | 只看該作者
要找一家信用好的公司
frankihappy 發表於 2008-4-16 20:48:57 | 只看該作者
先去睇人玩, 問多d , 唔好買住
 樓主| kasper 發表於 2008-4-16 23:10:21 | 只看該作者
咁係咪應該玩: V4----> Belt CP----> T-Rex 450?
獵狗 發表於 2008-4-16 23:29:30 | 只看該作者
吾係好難搞姐,我從未接觸個都砌到....
之後去吓d係佢到買野既鋪頭,傾多兩傾同d鋪頭熟d
之後帶架機去叫佢幫手睇吓自己砌成點

不個trex450吾難砌ga  加油
好多parts都以完成
 樓主| kasper 發表於 2008-4-16 23:39:46 | 只看該作者
原帖由 獵狗 於 2008-4-16 23:29 發表
吾係好難搞姐,我從未接觸個都砌到....
之後去吓d係佢到買野既鋪頭,傾多兩傾同d鋪頭熟d
之後帶架機去叫佢幫手睇吓自己砌成點

不個trex450吾難砌ga  加油
好多parts都以完成

你買左T-Rex450? 幾錢? 難唔難飛? 我見最便宜要四千幾, 跟個Futaba控. 似乎唔錯, 夠我地呢D新手玩.
ukyo 發表於 2008-4-17 03:35:29 | 只看該作者
原帖由 kasper 於 2008-4-16 23:10 發表
咁係咪應該玩: V4----> Belt CP----> T-Rex 450?

...咪浪費金錢.. belt-cp同t-rex都係cp機,但效能差別好大,belt-cp個設計有問題,零件又貴,t-rex正正經經一架成熟的全能機,零件平,周圍到有,
chiu 發表於 2008-4-17 12:34:37 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-17 03:35 發表

...咪浪費金錢.. belt-cp同t-rex都係cp機,但效能差別好大,belt-cp個設計有問題,零件又貴,t-rex正正經經一架成熟的全能機,零件平,周圍到有,

Fully Support. Buy 450SEV2 la.......
frankihappy 發表於 2008-4-17 17:16:56 | 只看該作者
請去睇下人地玩先, 因為投資都好大,
Trex 450, 控, gyro, servo x 4, 义機, 電 (你唔會買一排咁少)加起 6000 - 10000 大元
 樓主| kasper 發表於 2008-4-17 20:27:03 | 只看該作者
原帖由 frankihappy 於 2008-4-17 17:16 發表
請去睇下人地玩先, 因為投資都好大,
Trex 450, 控, gyro, servo x 4, 义機, 電 (你唔會買一排咁少)加起 6000 - 10000 大元

哦....ic...THANKS 咁多位
獵狗 發表於 2008-4-17 23:22:23 | 只看該作者
4000幾個d吾好製呀...佢地吾知係邊到汁d料放洛架機到ga
 樓主| kasper 發表於 2008-4-18 19:43:06 | 只看該作者
原帖由 獵狗 於 2008-4-17 23:22 發表
4000幾個d吾好製呀...佢地吾知係邊到汁d料放洛架機到ga

咁要玩T-REx. 全原裝, Futaba 控, 不過唔駛2.4GHz. 要大約幾錢?
ukyo 發表於 2008-4-18 23:53:00 | 只看該作者
t-rex gf $16xx成套
futaba 6exh $7xx
option-1 gyro 401+9257$11xx
option-2  gyro 401 $8xx
rudd sevro 65hb $16x 1隻
ccpm 3 sevro 65hb $19x~200 1隻
電~2200mah 20c,2200mah 25c  平$210~260
叉機  最平 a6 $4xx
工具,pitch尺,好d的螺絲批,
鉗錶,電流錶,轉速錶..不過吾使買晒..找師兄都得..
 樓主| kasper 發表於 2008-4-18 23:59:58 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-4-18 23:53 發表
t-rex gf $16xx成套
futaba 6exh $7xx
option-1 gyro 401+9257$11xx
option-2  gyro 401 $8xx
rudd sevro 65hb $16x 1隻
ccpm 3 sevro 65hb $19x~200 1隻
電~2200mah 20c,2200mah 25c  平$210~260
叉機  最平 ...

四千幾蚊, 都幾貴...不過夠玩啦.
獵狗 發表於 2008-4-19 00:08:30 | 只看該作者
買2.4g啦...6ex2.4g$11xx到
ukyo 發表於 2008-4-19 03:05:43 | 只看該作者
原帖由 kasper 於 2008-4-18 23:59 發表

四千幾蚊, 都幾貴...不過夠玩啦.

已經係最平又吾差... ..如果用9xll控就起碼要7千...因要3千幾..dx7係2.4g要$21xx

用2.4g真係會安全d...但比外來電波等緊jam係有機會,但起碼吾會因撞band發生意外

casper 發表於 2008-4-19 10:28:53 | 只看該作者
有冇諗過買二手, 我剛想換機, 有興趣PM我, 可一齊出黎玩^^ 咁學下set機, 基本飛行都易d
 樓主| kasper 發表於 2008-4-19 11:45:59 | 只看該作者
原帖由 casper 於 2008-4-19 10:28 發表
有冇諗過買二手, 我剛想換機, 有興趣PM我, 可一齊出黎玩^^ 咁學下set機, 基本飛行都易d

二手?? 新手買二手好唔好??

casper 發表於 2008-4-19 12:21:21 | 只看該作者
原帖由 kasper 於 2008-4-19 11:45 發表

二手?? 新手買二手好唔好??

咩都唔識當然唔好, 但我就係知係新手... 自己隻機又係正常, 只係想換機玩姐... 所以咪一齊玩, 即唔係諗住拎左機就算.. 只少我都飛過你睇... 點都好過MTR交收...