RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: Patrick6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今日同幾個囡囡去遊船河

sailorboy 發表於 2008-4-21 09:56:39 | 只看該作者
原帖由 kam2004 於 2008-4-21 09:25 發表

當日所見,跟本沒有甚像真的船,有甲記船王四隻快船,有四眼哥兒的快船,一艘甲記  b賃拖船,其它都是祖國偉大生產的交快船,全部行不遠,自己失控,這剪草船行得慢,有人投訴很大浪,行得快D,又有點 ...

Kam boat friend,

船池是阿公的 ,合自己船款,特性,就揀那個池玩,彧且,家財萬千,可在自己泳池玩船,玩水要揀時間
所以話: 怏 與 慢  船,  大馬力 ,  小馬力  ,真是有什標 準
anes 發表於 2008-4-21 11:49:58 | 只看該作者
問題根本就唔係快與慢,電與油嘅問題,係人嘅問題!
anes 發表於 2008-4-21 11:52:28 | 只看該作者
玩船怕大浪,入場玩車又會唔會怕地硬呢?!!
kam2004 發表於 2008-4-21 12:08:50 | 只看該作者
[quote]原帖由 anes 於 2008-4-21 11:52 發表
玩船怕大浪,入場玩車又會唔會怕地硬呢?!! [/quote
我個人主義象真船就是要船玩得要真,基本船的安全,器械等要齊全,有紅綠燈,有救生備!最加有船的聲音,氣勢不凡!!但不做碰碰船,以本傷人!!
kam2004 發表於 2008-4-21 12:35:33 | 只看該作者
原帖由 anes 於 2008-4-21 11:49 發表
問題根本就唔係快與慢,電與油問題,係人問題!

記得曾有船友用玩具船控,我用FM40--玩的時間他就不能玩,我的控是普通貨,約600元,所以他一見我,便希望每人用一D時間,最好15分鐘停下來,由他玩15 MIN,但他的設備不良,是否應由其它船友照應呢?
shouldbe 發表於 2008-4-21 23:50:06 | 只看該作者
原帖由 anes 於 2008-4-21 11:49 發表
問題根本就唔係快與慢,電與油嘅問題,係人嘅問題!

我就覺得係油或電的問題,其實我已說過電船也可以好快,我覺得是人的問題也有,有部份人唔喜歡油船.
ot:請大家能平心而論,再強調,油船總要些空間.
神棍 發表於 2008-4-22 02:38:48 | 只看該作者
原帖由 shouldbe 於 2008-4-21 23:50 發表

我就覺得係油或電的問題,其實我已說過電船也可以好快,我覺得是人的問題也有,有部份人唔喜歡油船.
ot:請大家能平心而論,再強調,油船總要些空間.

我都非常同意  快慢冇標準  大家自律和安全行駛就可以了  船要玩浪  車要打滑 飛機要玩風 係人都知~有問題可以直接問一下  在討論區說人不是有何用  討論區是大家對船仔的見解和分享 不是吹水區或針對某種船的地方
kam2004 發表於 2008-4-22 09:08:33 | 只看該作者
原帖由 神棍 於 2008-4-22 02:38 發表

我都非常同意  快慢冇標準  大家自律和安全行駛就可以了  船要玩浪  車要打滑 飛機要玩風 係人都知~有問題可以直接問一下  在討論區說人不是有何用  討論區是大家對船仔的見解和分享 不是吹水區或針對某種船的地方

that is  right
bigcar 發表於 2008-4-22 21:51:54 | 只看該作者
...............

Barry28 發表於 2008-4-23 21:15:08 | 只看該作者
原帖由 bigcar 於 2008-4-22 21:51 發表
...............

???
sailorboy 發表於 2008-4-24 08:56:44 | 只看該作者
原帖由 Patrick6 於 2008-4-20 20:53 發表
今日同幾個囡囡去遊船河, 可能剛剛打完風, 海面大風大浪, 幾個囡囡玩完都暈船浪, 你地睇完片都可能會暈浪!

http://hk.youtube.com/watch?v=ViR_DOo-nKU

Boat friend,

你的 600 仔行電定是行油 ,
kam2004 發表於 2008-4-24 17:14:12 | 只看該作者

回復 31# 的帖子

朋友!依我當日所見!應該是行油的,因為有油雞!!但可能是象真船,安裝了內燃器發系統都不定!!
 樓主| Patrick6 發表於 2008-4-24 18:03:31 | 只看該作者
原帖由 kam2004 於 2008-4-24 17:14 發表
朋友!依我當日所見!應該是行油的,因為有油雞!!但可能是象真船,安裝了內燃器發系統都不定!!

無錯, 600仔同水上電車都係油雞!
sailorboy 發表於 2008-4-24 21:33:05 | 只看該作者
原帖由 Patrick6 於 2008-4-24 18:03 發表

無錯, 600仔同水上電車都係油雞!

Patrick 6  定是 Patrick 16 船友

你600 仔行幾級engine, 以下是初行電時片 ,後自加波齒行Ox 15 級

http://www.youtube.com/watch?v=axVcSkjAXfU

樓主| Patrick6 發表於 2008-4-25 21:50:36 | 只看該作者
原帖由 sailorboy 於 2008-4-24 21:33 發表

Patrick 6  定是 Patrick 16 船友

你600 仔行幾級engine, 以下是初行電時片 ,後自加波齒行Ox 15 級

http://www.youtube.com/watch?v=axVcSkjAXfU

sailorboy 船友,

我以前好天真好傻(亞嬌上身! ), 頭腦比較簡單, 所以改船都比較簡單, 我只係好簡單地裝了一個engine mount 落個原裝麼打座個位, 跟住就咁裝部O.S 15級落去行軟軸直出(無行波箱), 就係咁隻船就玩左幾年啦! sailorboy 兄你好多船呀!

btw, 如果明天無落雨的話, 明天下午好可能有兩隻"嬌嫂"遊艇(600仔及800仔)出現維園

sailorboy 發表於 2008-4-25 23:38:27 | 只看該作者
原帖由 Patrick6 於 2008-4-25 21:50 發表

sailorboy 船友,

我以前好天真好(亞嬌上身! ), 頭腦比較簡單, 所以改船都比較簡單, 我只係好簡單地裝了一個engine mount 落個原裝麼打座個位, 跟住就咁裝部O.S 15級落去行軟軸直出(無行波箱), 就係咁隻船就 ...

Patrick 6 boat friend,
屋 前己平放了三隻, 明天我沒有空, 你放800仔,有相睇嗎
 樓主| Patrick6 發表於 2008-4-25 23:50:14 | 只看該作者
原帖由 sailorboy 於 2008-4-25 23:38 發表

Patrick 6 boat friend,
屋 前己平放了三隻, 明天我沒有空, 你放800仔,有相睇嗎

800仔係我個朋友的, 行雙麼打波箱 + 9.6V電, 好似好勁 (其實我都未見過隻800仔的真身), 如果明天去得成, 一定拍D 相及片放上黎比你睇下, 另外佢隻800仔上面的兩個囡囡, 索過我的兩個好多!