RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4557|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新車infero st 試車記~~

iCoke 發表於 2006-4-15 18:57:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
個天真係好好 岩岩返到home先落雨
頭先係鑽石山到飛左2粒鐘 好鬼正  我玩左好耐車油車就岩岩玩返 對上一次都5年前lu~ 仲係玩緊super ten  不過1:8都係第一次  感覺好正 好爽 仲知就一早就玩1:8 以前係元郎住果時冇玩 1:8 buggy now覺得好唔低 以前咁大地方 玩4x4x4都唔玩 buggy  不過事情都過去了

講返今日試車先
去到我就拿拿林 上油著車 開頭 我跟佢說明書set 4圈大針 部車好慢 不過都好溫下車囉咪
慢走左 1剛油 食枝煙仔 部偈就凍返晒lu~ 今日天氣凍掛 之後入油又黎 呢次我就收下枝大針去到 3圈 一比油我都比佢嚇襯 成枝箭咁去 咁我收下枝 台針 等佢起圍唔好咁爆 結果好d 不過都係好爆 好爽   之後一路玩多2剛油到 部偈定晒 冇大細聲了 咁就收針 等佢快d啦
真係唔錯嫁 攪到我好想衝去天水圍玩 不過都成5點了 下次先吧 之後諗住玩多剛就走人啦 係last剛油既時候........................出事了  發雞盲 左邊頭碌對左埋個凹位到 果時應該係中至高速啦 一對左埋去 部車飛起左打左 4-5個根豆到啦 我心諗 pk啦 咁對埋去 新車就要爆臂
之後我走埋佢睇 e..... 係冇事既 跟住就比油返去我d 工具到chack chack先啦 之後留意到
轉向好似唔識回中咁 心諗 原來係中左蕉的 開車殼睇 d臂呀 各樣野都冇事啵 係上臂拉杆條反牙灣左  不過收住枝拉杆d 上臂 一d時都冇 又冇tar牙 又冇欄冇烈 下臂都冇事  睇到都幾出其
d臂冇事 竟然 鐵既 拉杆灣左 奸商d 料又真係唔錯啵 咁冇計要回家了 都成6點天黑lu~

整體上部車都幾正 (我未玩過d hn呀hpi  之類3-4xxx$果d高級車 唔知算唔算正)不過對我黎講就好正 夠快夠硬正  2500呢個價位 1:8 28級偈 我覺得 好直得  不過都係想玩WTO 部 HPI~年尾我一定買:lol 部車D性能幾好 反應都OK (我用D 1:10電車對比) 我見到有D新手既玩BUGGY (油車我都係新手:lol)呢部ST 真係直得諗諗 玩大碌就冇計啦  有人部既話我一定入場玩下先得 我部相機條K保要訂 手提又影到黑麻麻 所以冇相比大家睇~~~~~~~~

crunch 發表於 2006-4-15 19:04:01 | 只看該作者
Good ah Good ah!!  Sounds like you had a fun filled day out at Diamond Hill.  May I ask what is the exact location is?  

Truggies are very durable, so don;t worry about those small hits and crashes.   

I have done some stupid things with my HN, but have yet to break a part.

;P
f60 發表於 2006-4-15 19:06:58 | 只看該作者
我地今日玩都好正.
出左4架車.
有2架st死左,一架死極力子,一架死9骨,9骨戈支細野唔知點解可以分開.
玩jump正,戈度又多人行,4架車沙塵滾滾.
WTO 發表於 2006-4-15 19:30:13 | 只看該作者
好好玩喎. 京商啲料幾好0架, 我都考慮緊GT 或 ST 嚟喪飛.....
想唔想部ST再好玩啲 ?

f60 發表於 2006-4-15 19:38:40 | 只看該作者
點好玩,車都ok,但車殼,st戈個,好快爛,你反2,3次車,佢車殼好易爛,有機會我post上來比你睇.
f60 發表於 2006-4-15 19:40:01 | 只看該作者
我唔識set架車,架車唔可以一下比full油,會死火,要慢小小上,點解?
f60 發表於 2006-4-15 19:47:19 | 只看該作者
ky支野,最高可以測幾多度?
測架南大寫住hi.
WTO 發表於 2006-4-15 19:49:46 | 只看該作者
原帖由 f60 於 2006-4-15 19:47 發表
ky支野,最高可以測幾多度?
測架南大寫住hi.

180C
f60 發表於 2006-4-15 20:00:00 | 只看該作者
架st依家120,收左160.
而且我冇玩過full油,我係支槍度set60%,都120.
依家用15%,a5,幾好.
WTO 發表於 2006-4-15 20:14:10 | 只看該作者
油針未SET好.
f60 發表於 2006-4-15 20:19:41 | 只看該作者
小針點set先好
WTO 發表於 2006-4-15 20:41:58 | 只看該作者

細油針點SET好

當引擎進入工作溫度後100C , FULL油走兩三圈後, 停車並屈曲供油喉至死火以下情形作判斷細針too rich 或too lean :
1. 如引擎聲由高至低並需等待超過三秒オ死火=細油針 too rich. 收1/4turn再試.

2. 如引擎立即死火= 細油針 too lean. 放1/4turn再試.

3. 如引擎聲由高至低兩秒內死火就設定o.k.喇
f60 發表於 2006-4-15 20:50:31 | 只看該作者
幾時開始計
WTO 發表於 2006-4-15 20:52:53 | 只看該作者
當引擎進入工作溫度後及每次FULL油走兩三圈後計
 樓主| iCoke 發表於 2006-4-16 01:52:47 | 只看該作者
原帖由 WTO 於 2006-4-15 19:30 發表
好好玩喎. 京商啲料幾好0架, 我都考慮緊GT 或 ST 嚟喪飛.....
想唔想部ST再好玩啲 ?

點樣仲好玩d ?   gt 我覺得佢好似部大蛇咁  28級仲玩埋孖速 一定好快 岩你啦WTO 你果條大直路咁長 爽爆
我仲搵緊有咩殼岩佢玩  同埋今日我去左KWS 買油時見到有個金屬6角係比1:8既 2粒百4呀
不過係比ST果D9骨杯用既 落左果粒6角就唔洗轉9骨杯都可以落到D 大口徑羅C洞既 1:8 呔令 如HN果D
我買左啦 :lol 不過仲未見到有HN 果隻咁闊既呔令 果套呔令一定又FING我5/6舊水OR以上~_~

樓主| iCoke 發表於 2006-4-16 01:55:45 | 只看該作者
不過今日有D怪 著好左車行左陣 我就停佢係到食枝煙順手比佢溫一溫 食左半枝煙到啦 我一比油行佢就死火  係我抄車前就冇啦啦發生咁既事 何解呢?
WTO 發表於 2006-4-16 06:36:53 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2006-4-16 01:52 發表

點樣仲好玩d ?   gt 我覺得佢好似部大蛇咁  28級仲玩埋孖速 一定好快 岩你啦WTO 你果條大直路咁長 爽爆
我仲搵緊有咩殼岩佢玩  同埋今日我去左KWS 買油時見到有個金屬6角係比1:8既 2粒百4呀
不 ...

就係玩埋孖速
粒金屬六角係23mm proline ?
WTO 發表於 2006-4-16 06:37:26 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2006-4-16 01:55 發表
不過今日有D怪 著好左車行左陣 我就停佢係到食枝煙順手比佢溫一溫 食左半枝煙到啦 我一比油行佢就死火  係我抄車前就冇啦啦發生咁既事 何解呢?

油多呀
WTO 發表於 2006-4-16 07:08:21 | 只看該作者
HPI WALOCK WHEELS
http://www.hpiracing.com/press/pr3190-3193.php

WTO 發表於 2006-4-16 07:10:47 | 只看該作者