RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: RX78amuroray
打印 上一主題 下一主題
收起左側

聯署要求政府審批准/批地攪 RC 場

bigbear203 發表於 2008-5-6 00:43:10 | 只看該作者
十萬個支持
karl 發表於 2008-5-6 09:57:26 | 只看該作者
咩砳係順利個場整緊咩
mouse 發表於 2008-5-6 20:20:58 | 只看該作者
晒氣, 執了它罷了,無謂浪費金錢。
早前到過TRC參觀過一次,看到它剛剛做了新的越野跑道,沒正玩過就結業。
單看車場的投資,我想也是過百萬計,這樣結業,真的是可惜了。

不過真的是要補地價,我想幅地都用來做些搵錢的生意。
做車場是吃力不討好。
馮馮ymc 發表於 2008-5-7 00:33:27 | 只看該作者
原帖由 mouse 於 2008-5-6 20:20 發表
晒氣, 執了它罷了,無謂浪費金錢。
早前到過TRC參觀過一次,看到它剛剛做了新的越野跑道,沒正玩過就結業。
單看車場的投資,我想也是過百萬計,這樣結業,真的是可惜了。

不過真的是要補地價,我想幅地都用來 ...

唔使過百萬...........
minimini 發表於 2008-5-7 01:18:51 | 只看該作者
除非奥運有 R/C 呢個項目啦.......政府就會積極搞嘞.........

BTW, 典解冇 "反對" 呢個選擇嘅 ??.........

ALEXANDER 發表於 2008-5-7 01:30:06 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-5-7 01:18 AM 發表
除非奥運有 R/C 呢個項目啦.......政府就會積極搞嘞.........

BTW, 典解冇 "反對" 呢個選擇嘅 ??.........

因為冇預你會反對
你亦冇理由會反對
minimini 發表於 2008-5-7 01:36:45 | 只看該作者
原帖由 ALEXANDER 於 2008-5-7 01:30 發表

因為冇預你會反對
你亦冇理由會反對

會唔會揀 "反對" 就係另一回事 (雖然我多數會揀冇意見)....... but 至少都要有呢個選擇嘛.......
cwk777cwk 發表於 2008-5-7 01:54:11 | 只看該作者
:victory:
rc10 發表於 2008-5-7 04:44:21 | 只看該作者
原帖由 anes 於 2008-5-5 12:25 發表
提外話,TRC暫時摺咗嘅眞正原因大家都唔知,淨係知好多政府部門聯手查封,大人嘅嘢細路咪理云云.....................心淡。

係呀,我睇過果個post[but搵唔番出泥]........
我好想同講依句說話既朋友講:我地做野受氣無計,因為我地要食飯.......
但係如果我地娛樂都要俾錢受(車店,車場)氣,我地大可以玩其它野~~到時蝕底係邊個??
另外,我地業餘玩家,o係RC方面當然一知半解只求開心,咁就要俾你話細路.....唔識野?!
但我想問:朋友,在我們一眾RC業餘玩家工作上的專業裡~~~您懂多少???
WallaceNg 發表於 2008-5-7 11:35:30 | 只看該作者
政府只係整d對自己有利的野之ma,唔係就只係識得整個公園,仲要唔比人玩車,來來去去都係過d野
zsads 發表於 2008-5-7 11:40:49 | 只看該作者
睇下領匯就知...係d舊屋村商場開G2000....
li5115 發表於 2008-5-7 12:32:33 | 只看該作者
首先,本人絕對支持有合法場地給搖控模型愛好者使用,不論是免費或收費。
但是想問問樓主,
你想政府怎樣做,
1) 批出地皮再由政府興建和營運車場?
2) 批出地皮再由有興趣的團體興建和營運?
3) 法律界人士可以幫到什麽?
4) 你知到由一塊空地到建成一個車場會牽涉幾多個相關部門或機構?
請樓主回應。謝謝。

WallaceNg 發表於 2008-5-7 12:53:30 | 只看該作者
原帖由 li5115 於 2008-5-7 12:32 發表
首先,本人絕對支持有合法場地給搖控模型愛好者使用,不論是免費或收費。
但是想問問樓主,
你想政府怎樣做,
3) 法律界人士可以 ...

咁其實一個遙控車場又唔洗好大的,只係要平個足球埸都夠,所以其實有少少地方,或係橋底都夠
li5115 發表於 2008-5-7 13:29:01 | 只看該作者
原帖由 WallaceNg 於 2008-5-7 12:53 發表

咁其實一個遙控車場又唔洗好大的,只係要平個足球埸都夠,所以其實有少少地方,或係橋底都夠

咁 師兄 平時在什麽地方玩?
man2008 發表於 2008-5-7 21:44:23 | 只看該作者
[quote]原帖由 li5115 於 2008-5-7 12:32 發表
但是想問問樓主,
你想政府怎樣做,
3) 法律界人士可以幫到什麽?
4) 你知到由一塊空地到建成一個車場會牽涉幾多個相關部門或機構?
請樓主回應。謝謝。

有吉屎!!!  非一般MK思想!!!
只懂口嗡"反對"有Q用呀!!! 向政府提出合理及強力需要的原素是難之又難, "塊地"是阿公的, 這一少撮人的玩意無可能改變政府原有既土地規劃.
艷男通渠佬 發表於 2008-5-8 04:29:32 | 只看該作者
強烈支持............
 樓主| RX78amuroray 發表於 2008-5-8 10:53:18 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-5-7 01:18 發表
除非運有 R/C 呢個項目啦.......政府就會積極搞.........

BTW, 典解冇 "反對" 呢個選擇 ??.........

己加反對選項
 樓主| RX78amuroray 發表於 2008-5-8 11:04:51 | 只看該作者
原帖由 man2008 於 2008-5-7 21:44 發表
[quote]原帖由 li5115 於 2008-5-7 12:32 發表

登錄/註冊後可看大圖

但是想問問樓主,
你想政府怎樣做,
1) 批 ...

其實本 post 是希望集合大家意見及各界專業人士而對 R/C 充滿熱誠, 一同為 R/C 界想個出路, 提高香港水平. 自從有了全天候場之後, 大家的水平真的提高了. 
其次是尋找長久營運 R/C 場又合法的方法, 因為有興趣攪 R/C 場的人士大有人在.只要可以長期營運, 就有有心人投資. 

馬輝 發表於 2008-5-8 11:09:57 | 只看該作者
其實要名正言順起個合法車場,要申請改變土地用途(仲要城規會批)就得,只是補個地價就可以安安樂樂的辦車場

仲有大大個政府打官腔擋晒d只懂complain complain complain的傢伙們
 樓主| RX78amuroray 發表於 2008-5-8 11:13:03 | 只看該作者
原帖由 馬輝 於 2008-5-8 11:09 發表
其實要名正言順起個合法車場,要申請改變土地用途(仲要城規會批)就得,只是補個地價就可以安安樂樂的辦車場

仲有大大個政府打官腔擋晒d只懂complain complain complain的傢伙們

希望有財力又對 R/C 有熱誠的朋友可以攪場