RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2539|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想玩吓直昇機~希望大家比d意見

liongoryeah 發表於 2008-5-30 17:15:34 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
halo~~~~大家好
我以前玩開油機的(飛機,not直昇機),以前o係龍鼓灘玩既
因為路途太遠,冇玩幾年(而家唔知仲有冇得o係龍鼓灘玩呢?好懷念 )
而家又心郁郁想玩吓直昇機"仔",因為我屋企樓下都有人放~~~攪到我好想玩
想問問各師兄~~初玩直昇機有咩機選擇(最好大約 1000蚊或以下)?
深水步 4~500 蚊果d係咪新手既首選?
如果玩4~500蚊果d機有咩要注意?
佢d件有冇得配?
如果買果d機,有冇話邊樹買好d?
同埋~~~新手最好係咪玩4ch先?
如果想買一套模擬玩吓有咩選擇,我之前o係廣華街問過6ch好似要500蚊到,如果唔計畫質,控制上既像真度邊一隻比較做得好d?
咁多問題tim~~~~~
thx 各師兄~~~~~~
carcar 發表於 2008-5-30 18:15:04 | 只看該作者

我認為最慳錢玩直升機途程

新手玩直升機最好玩E-SXX的4CHANNEL已夠(有埋電腦學習SOFTWARE果隻套裝)($550-$800),因為實會失事,損失比較少.
千其唔好念住6 CHANNEL先因抄緊,然後學磅机,即係控制部机離地1米左右,机尾向住自己半空縣浮,令部机唔好郁,之後
如此類推東南西北方向做好後,然後學行,(期間可用sim(電腦學習)),有了信心後才真正去投資買6 CHANNEL靚機,靚控玩,450
大細果D,住後去玩倒飛(已經好遠的事喔!)
至於電腦學習,REfLEX XTR係一個幾好的CHOOSE
因為我玩飛機,車仔行錯好多路,洗好多無為錢,見太多奸商,才回覆!
興趣野係要洗錢,重點係直唔直!!
sch 發表於 2008-5-30 18:57:10 | 只看該作者
 樓主| liongoryeah 發表於 2008-5-30 19:16:07 | 只看該作者

回復 2# 的帖子

THX 師兄解答
如果買機~~~去鴨記o 唔 ok?
同埋如果買4ch 機~~可唔可以連套6ch o既sim架?
 樓主| liongoryeah 發表於 2008-5-30 19:24:54 | 只看該作者

回復 3# 的帖子

thx for sharing~~~~~唔錯的site
carcar 發表於 2008-5-30 19:38:06 | 只看該作者

SIM無分CHANNEL

SIM,簡單來說油門在SIM內全部係6 CHANNEL,油門分高中低,用在直升機內便會加入了(PITCH)+角度0角度-角度,
高+角度,中0角度,低-角度,這是SETTNG問題,4CHANNEL機仃因旋獎不能郁動,所以只有+角度出現,即係不能倒飛(除了將動力正負極調轉)
所以在干SIM內的SETTNG喇!只要在SIM裹低油門SET無-角度,就=4CNANNEL SIM,而在文字上好難說清楚,你當前可以玩住4CHANNEL機,
日後去飛行埸問問師兄,他們一定答你!
 樓主| liongoryeah 發表於 2008-5-30 19:54:59 | 只看該作者

回復 6# 的帖子

THX ~~~~~
明白明白~~~~~
 樓主| liongoryeah 發表於 2008-5-31 17:29:30 | 只看該作者
仲想問吓各位師兄
4~500蚊左右既機有邊幾隻型號?
有冇話邊款型號比較好?
買呢d新手機去 kws 好 定鴨記 較為平呢?
thx咁多位師兄~~~~
alexserpent 發表於 2008-5-31 18:46:33 | 只看該作者
可以話比你聽....400-500大洋,沒有幾隻型號可選..
最少要550個大洋就可選LAMA V4及V3.
 樓主| liongoryeah 發表於 2008-6-1 14:24:06 | 只看該作者
我睇中左 004~~~大家覺得新手玩呢隻好唔好?
大約咩價(機連 sim)?004有冇鋰電同無刷版本架?
thx 各師兄~~~~
alexserpent 發表於 2008-6-1 15:13:04 | 只看該作者
新手應玩E-sky Lama V4
 樓主| liongoryeah 發表於 2008-6-1 15:25:28 | 只看該作者

回復 11# 的帖子

THX alexserpent  師兄~~