RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1884|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

lama 4差電係咪壞了呢?

龍仔仔 發表於 2008-6-7 03:02:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,我有一個問題想問......前日.....我玩緊 lama 4 ,玩到無電,就差電啦,
但問題就發生啦,我一差電,部原裝差機開頭亮了紅燈+有綠燈閃下閃下,但30秒到,
部原裝差機就開始只閃著紅燈,係今閃,我想問師兄們,發生什麼事呢,係咪壞了呢?
有無得買個新既呢,在此謝謝各位師兄!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zifu 發表於 2008-6-7 09:57:32 | 只看該作者
可能電過放,壞了
carcar 發表於 2008-6-9 23:10:23 | 只看該作者

lipo電救回方法

lipo電經過放後,通常用lipo义機义唔到的,因為內裏電壓不足.但如果舊lipo死得不嚴重的話,可以試下用nimh义機去义下舊過放有問題之lipo電,但安全問題只可數分鐘.(用意係义番起舊電),之後再放回lipo之义機正常去义,因為lipo义機感應舊電要求高過nimh义機.我試過好多次,過放救回!希望你用得番舊電,可以為環保出點力!
zifu 發表於 2008-6-10 00:24:37 | 只看該作者

回復 3# 的帖子

小心爆炸
 樓主| 龍仔仔 發表於 2008-6-10 02:13:05 | 只看該作者
 樓主| 龍仔仔 發表於 2008-6-10 02:13:27 | 只看該作者
原帖由 carcar 於 2008-6-9 23:10 發表
lipo電經過放後,通常用lipo义機义唔到的,因為內裏電壓不足.但如果舊lipo死得不嚴重的話,可以試下用nimh义機去义下舊過放有問題之lipo電,但安全問題只可數分鐘.(用意係义番起舊電),之後 ...

多謝師兄 THX