RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1749|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

失控

sam 發表於 2008-8-11 01:12:24 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有咩情況之下纙旋掌會高速旋轉但飛機沒有飛起??? 搖控關掉都試過但一樣高速之下旋轉不能停止......
450電機
ukyo 發表於 2008-8-11 01:50:35 | 只看該作者
纙旋掌會高速旋轉但飛機沒有飛起
1.pitch吾夠
2.鬆波link
3.死sevro
4.set錯pitch
5.pitch 正負revers了
6.橫sub變形
7.超勁雙槳
8.爆槳夾啤呤
9.槳夾同個hub裝錯
10.槳夾同個hub收緊到不能動

搖控關掉都試過但一樣高速之下旋轉不能停止
任何搖控係冇設置fail safe,你一關控機跟本沒有任何指示比接收,好彩會保持開控狀態,吾好彩會收到錯亂訊號亂發瘋,

同埋玩r/c模型..無論點樣,一定先關r/c模型,拆電,安全最後才關控...不要以為關控等於可停止一切 ...

以上好明顯係新手r/c模型朋友,希望可放膽請教師兄,師傅,因直昇機係最危險的r/c模型,保障自己同別人,安全係最緊要....因新手朋友最好先找師兄師傅一齊玩,了解同研究會最快上手同最安全,因好多突發問題之後會生意外...千萬要記著...在沒有經驗之下,自己一個係攪吾掂同好危險...我本人在新手時都係一樣...希望sam朋友接受我的意見,本人會100%樂意幫助
 樓主| sam 發表於 2008-8-11 02:20:59 | 只看該作者
十分多謝的意見,我應知到是甚麼問題.因我成套机在商店買回來的.(二手)他說已set好,也在我面前試過机(hold机).但我一回到去試机時,在沒有比油時試試前後左右sevro都OK.但不到一會架机就自轉,原來個控無電,之前都有9.2V,一下子就得反7.1V.我問反佢,佢說可能舊電有問題.
教主 發表於 2008-8-11 02:31:02 | 只看該作者
原帖由 sam 於 2008-8-11 02:20 發表
十分多謝的意見,我應知到是甚麼問題.因我成套机在商店買回來的.(二手)他說已set好,也在我面前試過机(hold机).但我一回到去試机時,在沒有比油時試試前後左右sevro都OK.但不到一會架机就自轉,原來個控無電,之前都有9.2 ...

DANGER !
BHP 發表於 2008-8-11 02:45:17 | 只看該作者
No fail-safe?
This could be fatal!
Please becareful
Q-pet 發表於 2008-8-11 12:47:07 | 只看該作者
所以呢控最好有電--唔係一野掃頭喊到無謂=-="
小步 發表於 2008-8-11 14:04:37 | 只看該作者
嘩, 唔知係米個o的
ppm 遙控呢..
小心小心, 新手都係找個人帶帶好o的