RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2258|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新仔想玩mini z 4wd

khx 發表於 2008-9-6 13:08:00 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
唔知各位大大見議小弟玩邊隻呢?同埋我唔知邊度有mini z既車賣,想先試下玩2手....同埋D車殼同零件邊度有得賣?我想裝一個ae86既車殼....請各位高手賜教
ANDYMIRIAM 發表於 2008-9-6 13:55:27 | 只看該作者
原帖由 khx 於 2008-9-6 13:08 發表
唔知各位大大見議小弟玩邊隻呢?同埋我唔知邊度有mini z既車賣,想先試下玩2手....同埋D車殼同零件邊度有得賣?我想裝一個ae86既車殼....請各位高手賜教

rc-evo 二手區~時常都會有mini z賣~

零件廣華街好多間都有售!

裝個86殼...官方指引~用90mm軸距,頭尾窄鈴0度offset 就可以~!沒什麼可賜教呢~=]

不過如果你想玩快車的話,ae86,頭尾窄鈴而且比較短的車身,
及重心比較高的車殼~穩定性比較欠佳~會比較是比較難控的,

其他較闊而偏平的會比較理想!

樓主| khx 發表於 2008-9-6 15:56:48 | 只看該作者
主要都係玩下飄移=]
廣華街邊度有呀大佬?個86殼大約幾錢?係米廣華街果邊都有?比個地址我
mini z加一個86殼平平地既有幾錢?想試玩住先,到新年有錢先買部新既黎改裝,因為小弟對車真係咩都唔識-.-"用90mm軸距,頭尾窄鈴0度offset<<呢D唔知你講咩-.-"
 樓主| khx 發表於 2008-9-6 16:40:47 | 只看該作者
推推............
 樓主| khx 發表於 2008-9-6 17:08:29 | 只看該作者
搵下好心人答下我啦
defcone 發表於 2008-9-6 17:10:34 | 只看該作者
家樂坊向廣華醫院行, 行到咁上下會見到左面成條街都有好多rc野賣.
 樓主| khx 發表於 2008-9-6 17:16:54 | 只看該作者
平平地飄到移既底板加多個86殼要$?
gogoyo123 發表於 2008-9-7 10:33:51 | 只看該作者
底板:at home is ok
if u want  play 2.4g $14xx with drift tie
if not about $900 with drift tie
 樓主| khx 發表於 2008-9-7 13:08:57 | 只看該作者
推推.............
ANDYMIRIAM 發表於 2008-9-9 13:08:34 | 只看該作者
原帖由 khx 於 2008-9-6 15:56 發表
主要都係玩下飄移=]
廣華街邊度有呀大佬?個86殼大約幾錢?係米廣華街果邊都有?比個地址我
mini z加一個86殼平平地既有幾錢?想試玩住先,到新年有錢先買部新既黎改裝,因為小弟對車真係咩都唔識-.-"用90mm軸距,頭尾 ...

KYOSHO 個網入邊有說明書....如果你真係想玩..你可以先睇睇mini z 說明書..先了解吓部車先~
因為你沒有物件係手~好難令到你明....!!
http://www.kyosho.com/jpn/support/instructionmanual/mini-z/pdf/miniz-awd-vol2-m.pdf
鈴有分闊同窄及不同offset
offset 係咩你可以先看看/先參考第8頁

至於什麼是90mm 及94mm軸距等問題
於說明書第30頁可供參考
這是前鈴中心與後鈴中心長度!
更換長度需更換不同齒!

cobracave 發表於 2008-9-9 14:27:41 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-9-9 13:08 發表

KYOSHO 個網入邊有說明書....如果你真係想玩..你可以先睇睇mini z 說明書..先了解吓部車先~
因為你沒有物件係手~好難令到你明....!!
http://www.kyosho.com/jpn/support/instructionmanual/mini-z/pdf/m ...

你好 Andy,
請問有awd2.4g的說明書嗎?
謝謝你.
ANDYMIRIAM 發表於 2008-9-9 16:33:58 | 只看該作者
原帖由 cobracave 於 2008-9-9 14:27 發表

你好 Andy,
請問有awd2.4g的說明書嗎?
謝謝你.

緊係有啦~~=]
原裝2.4ghz Controller ~調較方法,及對應相差比較大之外~
但車架機本設計上分別不大~只是改變了電子板
http://www.kyosho.com/jpn/support/instructionmanual/mini-z/pdf/82003-MA_010-24G-m.pdf
第30頁開始講支kt-18 同部車使用及對應