RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1833|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇 6ch 直昇機控用到 3pk 芒組?

sfdo 發表於 2008-9-9 23:02:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想知有冇 6ch 直昇機控用到 3pk 芒組?
如果有。
o個個人有兩種玩法:
1. mode 1 玩機,
2. 用單一隻左手指玩車仔,
可否唔拆開個控改,而玩哂兩種玩法?

只係幫人問下啫....(我冇咁有錢玩)
leotsun 發表於 2008-9-10 00:17:37 | 只看該作者
2. 用單一隻左手指玩車仔 <------唔明
zifu 發表於 2008-9-10 02:28:19 | 只看該作者
小心占到失暈
zifu 發表於 2008-9-10 02:28:19 | 只看該作者
小心占到失暈
 樓主| sfdo 發表於 2008-9-10 08:36:47 | 只看該作者

回復 2# 的帖子

即係只用左手控制車 轉向、向前 ,break。

就好似用 mode1 玩機咁,將架機 keep o係某個高度,o係無風環境,係可以只用左手控機,好似渣車咁
cyron 發表於 2008-9-10 16:06:39 | 只看該作者

回復 5# 的帖子

嘩!都好煩忙
leotsun 發表於 2008-9-10 23:09:44 | 只看該作者
咁點解要用3pk芒組???
買多一個接收放係部車到咪得lor

雖然唔係好明你想講咩.....但係
"將架機 keep o係某個高度,o係無風環境,係可以只用左手控機,好似渣車咁" <----咪咁天真la
 樓主| sfdo 發表於 2008-9-11 19:14:12 | 只看該作者

回復 7# 的帖子

明白。
因為有d車係用專用接收,冇得用其他接收,3pk 可玩。
加上佢 fd 多左幾個 3pk 芒組
咁就唯有叫佢 3pk 同 直昇機 控分開買。

"將架機 keep o係某個高度,o係無風環境,係可以只用左手控機,好似渣車咁"
應該話係 雙槳機得,因為架機會自己平衡,我試過。單槳機就唔得....
ukyo 發表於 2008-9-12 10:07:08 | 只看該作者
6ch 直昇機..要用1ch做前後 1ch做左右 1ch做油門 1ch做pitch 1ch做尾舵 1ch比gyro 1ch比gain,

3pk點得..3pk冇得set gyro,gain點set
3pk冇ccpm點做 ccpm有60度90度120度
3pk冇swash mix pitch行程有正同負,左右revers點算,正負delta 點set;P
3pk冇pitch curve,點set pitch
 樓主| sfdo 發表於 2008-9-12 14:14:49 | 只看該作者

回復 9# 的帖子

意思梗係唔係用 3pk 玩直昇機啦。
我意思係叫佢 買直昇機控玩機。再買 3pk 玩返佢D車。
ukyo 發表於 2008-9-13 08:04:28 | 只看該作者