RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手一問,船尾ge左右一舊嘢有咩用ga?? [打印本頁]

作者: eddie1987    時間: 2008-12-26 01:36
標題: 新手一問,船尾ge左右一舊嘢有咩用ga??
有舊嘢裝係船尾ge外面ga呢,斜斜地對住左右ge外面ga呢,呢個有咩用ga?
作者: eddie1987    時間: 2008-12-26 01:40

登錄/註冊後可看大圖

作者: Fei    時間: 2008-12-26 02:24
壓水板...
作者: eddie1987    時間: 2008-12-27 20:56
呢個壓水板有d咩用ga??如果無裝架反船會點ga??
作者: 鬼爆Z    時間: 2008-12-27 22:40
標題: 回復 4# 的帖子
裝左架船冇咁跳
作者: 神棍    時間: 2008-12-28 03:00
原帖由 eddie1987 於 2008-12-26 01:36 發表
有舊嘢裝係船尾ge外面ga呢,斜斜地對住左右ge外面ga呢,呢個有咩用ga?

壓水板  因為動力的反作用力 會令快艇斜向一邊 這個水板就是令高速得到修正
作者: georgej    時間: 2008-12-30 14:08
原帖由 eddie1987 於 2008-12-27 20:56 發表
呢個壓水板有d咩用ga??如果無裝架反船會點ga??

用來改變高速航行時船尾的高低
作者: 楠~    時間: 2009-1-9 20:27
標題: 請問
你條船在那里買謝謝
作者: Barry28    時間: 2009-1-10 01:11
原帖由 楠~ 於 2009-1-9 20:27 發表
你條船在那里買謝謝

應該係一個屯門師兄自己做的!!
作者: eddie1987    時間: 2009-1-10 01:16
呢隻係cap 屯門船池d相ge
而我依家已經知道壓水板ge重要性了,我朋友ge船仔無壓水板在海中玩果時已經報銷了
作者: 神棍    時間: 2009-1-10 23:14
我唔知rc有咩用  但真實如果控制尾高低的話 真係比人笑 笑死人  唔識不如學下先 rc有冇呢件野真係冇所謂  控角和重心就得  唔識既話  自己諗下重心移動

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2