RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: PYC 09年1月份LAY0UT [打印本頁]

作者: pyc    時間: 2009-1-9 01:23
標題: PYC 09年1月份LAY0UT
PYC 09年1月份LAY0UT

作者: ~日本鋒晴畫~    時間: 2009-1-9 01:27
為什麼不把直路改在看台前???
作者: 馮馮ymc    時間: 2009-1-9 01:31
原帖由 ~日本鋒晴畫~ 於 2009-1-9 01:27 發表

為什麼要把直路改在看台前???
作者: ttyy    時間: 2009-1-9 02:02
原帖由 ~日本鋒晴畫~ 於 2009-1-9 01:27 AM 發表

dangerous ma.....tiring to neck and eyes for playing long time.....
作者: LeoChan    時間: 2009-1-9 02:15
same before some month layout ?
作者: ansonchs    時間: 2009-1-9 17:59
新手1:10電車岩玩嗎?
作者: chacha    時間: 2009-1-9 22:25
原帖由 ~日本鋒晴畫~ 於 2009-1-9 01:27 發表

如果你試過直路係看台前,你就知會發生咩事
作者: 大b    時間: 2009-1-10 22:34
原帖由 pyc 於 2009-1-9 01:23 發表
PYC 09年1月份LAY0UT

最近我朋友係PYC場玩咗幾次油車,發覺場地好(扇),一比油就好甩。希望場主用黃藥水(清洗油漬皂水)起油漬及清洗場地,大家可以玩得開心。
有無PYC車友可以回應 ???
作者: RCANDY    時間: 2009-1-11 00:03
support!!!!
作者: Oakfield    時間: 2009-1-11 00:28
原帖由 大b 於 2009-1-10 22:34 發表

最近我朋友係PYC場玩咗幾次油車,發覺場地好(扇),一比油就好甩。希望場主用黃藥水(清洗油漬皂水)起油漬及清洗場地,大家可以玩得開心。

直程要啦
作者: razo    時間: 2009-1-11 00:45

條TRACK甩到爆,玩一兩個圈條呔就黏佐層嘢,再唔洗地,想再有人黎玩都好很難!

作者: chungtsai    時間: 2009-1-11 00:49

不如等落雨啦!
作者: razo    時間: 2009-1-11 00:52
原帖由 chungtsai 於 2009-1-11 00:49 發表

不如等落雨啦!  

咁呢幾個月內都可以唔洗去
作者: 大b    時間: 2009-1-11 01:10
原帖由 chungtsai 於 2009-1-11 00:49 發表

不如等落雨啦!  

如果等落雨,起碼要幾個月後,我唸PYC車友及月租車友,起碼有一半被迫過檔TRC及ACO玩車。
現在以经有10幾個過咗TRC玩車,起碼TRC個場可以玩到車風槍夠力
希望場主有改善,有競爭先有進步,否則 .............

作者: t2l    時間: 2009-1-11 01:25
每次轉track都會有d位比較甩,要跑到白左d位油淋淋先好跑
作者: NANA    時間: 2009-1-11 01:47
原帖由 t2l 於 2009-1-11 01:25 發表
每次轉track都會有d位比較甩,要跑到白左d位油淋淋先好跑

咁你地聽日仲去唔去?
作者: eddie7818    時間: 2009-1-11 01:56
今日玩電車3.5r麼打行35度海棉呔無問題好嚐咬地
作者: t2l    時間: 2009-1-11 01:56
原帖由 NANA 於 2009-1-11 01:47 發表

咁你地聽日仲去唔去?

揾日一齊去,希望來緊新年假玩個夠
作者: NANA    時間: 2009-1-11 01:58
冇問題丫,係喎你個servo殼仲未俾$我
作者: chungtsai    時間: 2009-1-11 10:50
原帖由 大b 於 2009-1-11 01:10 發表

如果等落雨,起碼要幾個月後,我唸PVC車友及月租車友,起碼有一半被迫過檔TRC及ACO玩車。
現在以经有10幾個過咗TRC玩車,起碼TRC個場可以玩到車及風槍夠力。
希望場主有改善,有競爭先有進步,否則, ...

作為消費者既我哋,梗係邊到好玩就去邊度,呢個係自由市塲,PVC做咗咁耐應該明白!
作者: oasc    時間: 2009-1-11 12:56
尋日我玩最初時 ,都好似玩飄移咁..........................但係經過某位師傅同3P意見, 終於Set 掂 跑得到
只是意見不喜勿插 : 一個車場地咬當然好玩, 因乜都唔洗整就可以盡情地跑....正! 但另一面就係Set車技術呢?
全世界得一個場嗎? 是否所有場都咁咬呢? 玩耐咗又如何呢? 如果洗完地都係一樣, 或者仲衰. 又應該叫場主點做好
昨天都有問過這些問題, 重鋪要十萬多! 在商言商, 幾多年才番本? 番本後又有人話唔咬又鋪過嗎  
重新鋪過又好, 洗地也好!  但最重要係現在有人跑到喎......... 不過洗地同風槍應該要做, 做咗俾人睇,等佢地冇借口再講
而唔想Set 或 唔識Set 就話要走, 我相信冇人會求他們留下來. 不過其他場又會話啲地咬到Cup車,又去呔.  
還有昨天見到場主,Fung Sir 同一位兄弟在場中水拖過地, 結果一樣冇變.算吧  
我講得太多了, 又得罪很多人, 對不起, 請原諒
作者: chungtsai    時間: 2009-1-11 17:38
而家車塲越開越多,有競爭有進步!玩家最得益!
作者: 馮馮ymc    時間: 2009-1-12 23:25

大b哥哥..........黃藥水(清洗油漬皂水)對上塊地果時巳經試過...仲"晒嘢"結果連地面""立青冇晒""...........
唔識唔知唔好亂教呀........
作者: 馮馮ymc    時間: 2009-1-12 23:54
原帖由 大b 於 2009-1-11 01:10 發表

如果等落雨,起碼要幾個月後,我唸PYC車友及月租車友,起碼有一半被迫過檔TRC及ACO玩車。
現在以经有10幾個過咗TRC玩車,起碼TRC個場可以玩到車及風槍夠力。
希望場主有改善,有競爭先有進步,否則  ...

但係加多咗隻貨柜喎..........
作者: oasc    時間: 2009-1-13 00:03
原帖由 馮馮ymc 於 2009-1-12 23:54 發表

但係加多咗隻貨柜喎..........

果班係高手嚟喎  如果想洗地嘅人不如去橋底試下先, 不過要小D唔好俾人知係(你)做,否則...............?
作者: asus6800    時間: 2009-1-13 01:11
原帖由 馮馮ymc 於 2009-1-12 23:25 發表

大b哥哥..........黃藥水(清洗油漬皂水)對上塊地果時巳經試過...仲"晒嘢"結果連地面""立青冇晒""...........
唔識唔知唔好亂教呀........

咁用咩洗地最好
作者: 馮馮ymc    時間: 2009-1-13 02:13
原帖由 asus6800 於 2009-1-13 01:11 發表

咁用咩洗地最好

好似""阿信""咁
作者: 馮馮ymc    時間: 2009-1-13 02:14
原帖由 oasc 於 2009-1-13 00:03 發表

果班係高手嚟喎  如果想洗地嘅人不如去橋底試下先, 不過要小D唔好俾人知係(你)做,否則...............?

地...............係要洗嘅................但......唔知用咩好
作者: rc10    時間: 2009-1-13 02:38
參考食環署洗街隊
作者: pskyng    時間: 2009-1-15 02:16
個人意見,
PYC 係路天車場.  就如真實賽道一樣. 受天氣變化影響咬地性.  這是賽車的一部份. 也是有趣的地方.
PYC 上午個場會"線"0的. 但發覺好個別. 有0的朋友架車好甩. 但有0的就一般.
去到11-12點 開始慢慢咬番. .  而且會超來超咬. 之後會有朋友要就車速免cup4 tim.
雖然唔係去得好密, 但也見到PYC 車場近排有所改善. e.g 彎位改不用石屎.  地面較乾淨等.  

不過希望場主可否要車手們不要在整車位" 食煙" . 好老實., 一來危險(好多電油) , 二來. 0個0的位其實好近. 下下二手煙都幾難頂.  
作者: TP222    時間: 2009-1-15 17:22
果日去到甩到xxxx!! 睇場見到即刻做野!! 又抹又拖又用火燒!!!
都係無乜用!! 果日十度唔夠! 我就著羽絨!! 佢地就做到出晒汗!! 好有誠意!!

後來見到D 電車好似無乜野..
我就試下海綿呔加呔水!! 即刻無事!!!
講到尾, 新轉 track, 夾岩天氣凍! 無乜人落去玩, 起晒塵, 咪跣囉..
有返三幾部車行順左, 咪又無事!! 星期六日D 人咪又係玩得咁開心...
作者: pskyng    時間: 2009-1-15 18:13
原帖由 TP222 於 2009-1-15 17:22 發表
果日去到甩到xxxx!! 睇場見到即刻做野!! 又抹又拖又用火燒!!!
都係無乜用!! 果日十度唔夠! 我就著羽絨!! 佢地就做到出晒汗!! 好有誠意!!

後來見到D 電車好似無乜野..
我就試下海綿呔加呔水!! 即刻無事!!! ...

唔.就係咁la.
作者: kwok    時間: 2009-1-15 18:41
正反意見都有!大家又理性討論事情,讚一個!
作者: oasc    時間: 2009-1-15 18:51
原帖由 kwok 於 2009-1-15 18:41 發表
正反意見都有!大家又理性討論事情,讚一個!

咁 Kwok Sir 又有冇咩好提議呀
我覺得燈光方面可否改善下!
如有AMB 就十分好啦  我知某位場主都有興趣
作者: chungtsai    時間: 2009-1-15 19:35
如果可以用少D角鐵黎鋪track,就 So Goooood 啦!
作者: 特警    時間: 2009-1-15 19:38
原來PYC有好多fans,好多人都想PYC有改善,唔知塲主有冇收到
作者: mschumi    時間: 2009-1-15 19:57
有AMB 就十分好啦
作者: tllau    時間: 2009-1-15 22:52
原帖由 chungtsai 於 2009-1-15 19:35 發表
如果可以用少D角鐵黎鋪track,就 So Goooood 啦!

少D垃圾就真,一兩個星期前留低的一樣等著你回來

作者: tllau    時間: 2009-1-15 22:55

回應   插你?
作者: LeoChan    時間: 2009-1-15 23:17
原帖由 chungtsai 於 2009-1-15 19:35 發表

Agree
作者: LeoChan    時間: 2009-1-15 23:21
原帖由 oasc 於 2009-1-15 18:51 發表

咁 Kwok Sir 又有冇咩好提議呀
我覺得燈光方面可否改善下!
如有AMB 就十分好啦  我知某位場主都有興趣

燈光 i'm ok ar !
AMB agree !
作者: 馮馮ymc    時間: 2009-1-15 23:26
原帖由 tllau 於 2009-1-15 22:52 發表

少D垃圾就真,一兩個星期前留低的一樣等著你回來

一兩個星期前留低的 留低垃圾仲大聲夾冇準
場主一日掃2次地,早一次掃樹葉,晚一次掃你地d垃圾 ;P
作者: chungtsai    時間: 2009-1-16 22:42
原帖由 tllau 於 2009-1-15 22:55 發表

回應   插你?  

你就風騷啦!一個星期去幾次TRC,就黎唔識路返PYC啦!
作者: momo    時間: 2009-1-16 22:56
尋日我玩最初時 ,都好似玩飄移咁..........................但係經過某位師傅同3P意見, 終於Set 掂 跑得到??

每個人可選擇去定唔去 ,  小弟玩車十年, 但是技術唔好, 請師兄指點Set, 37,40,42胎使用過, many toe in/out, camber, 嘗試過唔掂 , 可否師兄指點, 直路想Full雞要甚麼技術和setting??
因小弟渣,(我支遙控無雪地Mode)   想比多少小油就(扇), 以及每日邊兩個時間比較唔(扇), 請高手指點
作者: tllau    時間: 2009-1-16 23:57
原帖由 chungtsai 於 2009-1-16 22:42 發表

你就風騷啦!一個星期去幾次TRC,就黎唔識路返PYC啦!

janl 都係你大力推薦啦
作者: oasc    時間: 2009-1-17 00:26
其實都冇Set 啲乜野, 只係將架車頭 Camber Set 番細啲後, 一係換35度呔, 一係喺尾呔揸呔水就OK
玩車十年同技術好唔好都唔係咁大問題, 我玩得比你耐, 但手車就屎到爆..........  
不過支控無雪地Mode  我就想有廣板Mode  咁就唔洗Set ,試 同操得咁辛苦, 買支控就去鬥世界賽咪得, 要技術嚟做乜啫

作者: LeoChan    時間: 2009-1-17 03:03
原帖由 oasc 於 2009-1-17 00:26 發表
其實都冇Set 啲乜野, 只係將架車頭 Camber Set 番細啲後, 一係換35度呔, 一係喺尾呔揸呔水就OK
玩車十年同技術好唔好都唔係咁大問題, 我玩得比你耐, 但手車就屎到爆..........  
不 ...

i'm long time no play la !
what time PYC ?
作者: oasc    時間: 2009-1-18 01:18
原帖由 LeoChan 於 2009-1-17 03:03 發表

i'm long time no play la !
what time PYC ?

24-01-2009 OK 嗎  New Engine.....
作者: LeoChan    時間: 2009-1-18 16:06
原帖由 oasc 於 2009-1-18 01:18 發表

24-01-2009 OK 嗎  New Engine.....

OK !
Yes Orion CRF 12 08 Ver. again !
last Kyosho race what is your name ?

Thanks !
作者: oasc    時間: 2009-1-18 17:36
原帖由 LeoChan 於 2009-1-18 16:06 發表

OK !
Yes Orion CRF 12 08 Ver. again !
last Kyosho race what is your name ?

Thanks !

Leo Chan
作者: LeoChan    時間: 2009-1-18 18:22
原帖由 oasc 於 2009-1-18 17:36 發表

Leo Chan

tell me la ?
作者: jpl    時間: 2009-1-22 22:13
可唔可以玩飄移
作者: kenlau0823    時間: 2009-1-24 15:28
算啦!洗唔洗地,他們自已唸啦!又唔係冇車場玩,現在維有去TRC玩LAW,我都好久冇玩,不如約埋一齊去TRC玩啦,我唔識路呀!過年後,邊個有時間呀?最好平日呀!如果要等落雨,咪唔駛玩?
作者: 馮馮ymc    時間: 2009-1-25 12:17
原帖由 kenlau0823 於 2009-1-24 15:28 發表
算啦!洗唔洗地,他們自已唸啦!又唔係冇車場玩,現在維有去TRC玩LAW,我都好久冇玩,不如約埋一齊去TRC玩啦,我唔識路呀!過年後,邊個有時間呀?最好平日呀!如果要等落雨,咪唔駛玩?

人地洗咗地你都唔知啦!!幼粒"立青"係油車洗禮一段時間後係會咁樣,而TRC用比較粗粒同埋新鋪,一定咬啦,尊重吓人地個post,唔好喺度約人去TRC,off晒!!!
作者: 馮馮ymc    時間: 2009-1-25 12:19
原帖由 jpl 於 2009-1-22 22:13 發表
可唔可以玩飄移

睇天氣啦
作者: tllau    時間: 2009-1-25 21:01
原帖由 馮馮ymc 於 2009-1-25 12:17 發表

人地洗咗地你都唔知啦!!幼粒"立青"係油車洗禮一段時間後係會咁樣,而TRC用比較粗粒同埋新鋪,一定咬啦,尊重吓人地個post,唔好喺度約人去TRC,off晒!!!

溤SIR, 個位收銀女職員實在惡頂非常 , 得罪勿怪
作者: chungtsai    時間: 2009-1-25 23:38
原帖由 tllau 於 2009-1-25 21:01 發表

人地講緊PYC條track,你講PYC女收銀員。
作者: ken6159    時間: 2009-1-26 01:02
我只希望PYC改善
1, 風槍(而家支搶真係好弱)
2, 加AMB network

謝謝
作者: RCANDY    時間: 2009-1-26 11:19
原帖由 tllau 於 2009-1-25 21:01 發表

friendly discussion is fine, don't take it personal.

People have choice to go to anywhere they like...I think pyc will try their best to do that.
PLEASE TREASURE ALL THE RC TRACK IN HK!!!!
作者: 馮馮ymc    時間: 2009-1-26 21:20

點惡頂??解釋吓啦!!人地接觸到你一次咁大把............
作者: mouse    時間: 2009-1-26 21:31
收錢果位唔係事頭婆咩?
他的態度不錯,有什麼問題?
作者: tllau    時間: 2009-1-27 14:31
原帖由 mouse 於 2009-1-26 21:31 發表
收錢果位唔係事頭婆咩?
他的態度不錯,有什麼問題?

你試過未呢 :
去到落雨玩唔到無瘾之餘,錢強行要收
求救叫朋友飛車帶parts來, 要收泊車費
學生玩車玩唔掂call同學來敎路, 即要收多份入場費
去到等雨停要收泊車費加唔好"開壇"住喎![她講架]
人地來到車都著唔到,走都要叫收費,重叫人下次著到架車先好來玩,死未
上述的我都在場架, 服未

作者: eddie7818    時間: 2009-1-27 14:48

作者: eddie7818    時間: 2009-1-27 14:52
標題: 回復 63# 的帖子
點解你會有咁多經歷,人地冇的,你好似好唔想人地去PYC咁播

作者: oasc    時間: 2009-1-27 17:25
原帖由 tllau 於 2009-1-27 14:31 發表

你試過未呢 :
去到等雨停要收泊車費加唔好"開壇"住喎![她講 ...

你講嘅我全部都聽(佢)講過   但就從來未試過咁同我講
你係去之前落雨定之後呢? 開壇前落定開壇後呢? 人地點知你係咪想玩水戰呀
我都試過開咗壇至落雨, 她行過來同我講: 落雨就咪鬼嚟玩啦, 真係唔知收唔收錢好!
但我只答了她一句, 妳理得我温機定整車, 入得嚟就遇咗俾, 唔好煩我 攞去洗. 之後佢好識做, 回咗一張下次半價嘅飛俾我. 但我到現在還未用 仲喺到   
至於要收泊車費, 我朋友都試過, 佢話二十分鍾好走. 車場要做生意, 這亦無可口非.
如果有十個人玩車都要揾人帶 parts同揾朋友教人玩車, 又泊多十架車. 你自已想下再有人嚟咁點算? 人地肯俾泊車費喎:o
最後 個個都着唔到車,要試咗架車至俾, 你試下去狄士尼同佢講: 等你入去睇下有乜啱玩, 試下玩唔玩到至俾錢
一句講曬: 你點對人,人點對你. 你覺得自己冇錯就自己開個車場嚟俾人玩, 一定好多人同車, 但有冇錢就唔知啦
作者: chungtsai    時間: 2009-1-27 22:27
原帖由 tllau 於 2009-1-27 14:31 發表

你試過未呢 :

覺得好玩就玩落去,唔鐘意玩就去第二個場玩,好似有ACO, TRC, TC, TS, WC,...
玩車最緊要好玩!
作者: pskyng    時間: 2009-1-28 15:32

你試過未呢 :

個人覺得.
那位姐姐只係"提醒"吧, 因為"開壇"即是使用PYC設施.當然要收錢la. 是善意的. 也讓你等停雨及等地乾才決定是否"開壇".我是很欣賞的.

PYC是較近市區的車場. 收費也較平, 很多也只能去到PYC. 而見PYC也在自我完善中及舉行一些大眾化0既比賽. 對推動搖車比賽普及化有一定作用.
作者: boxingjoe    時間: 2009-1-28 16:07
原帖由 pskyng 於 2009-1-28 15:32 發表

個人覺得.
那位姐姐只係"提醒"吧, 因為"開壇"即是使用PYC設施.當然要收錢la. 是善意的. 也讓你等停雨及等地乾才決定是否"開壇".我是很欣賞的.

PYC是較近市區的車場. 收費也較平, 很多也只能去到PYC. 而見P ...

我試過俾左錢拿支控出來先知跌爛左個呔, 結果佢借個futabu俾我但都唔岩, 佢退返錢俾我, 我話唔好意思, 佢仲話唔緊要, 玩唔到緊係退返啦, 又無見你地d問題. 我也是 PYC擁躉, 但也覺得pyc有改進的地方, 例如AMB差唔多己經係車場必備之一, 但要人舖地就真係太攞命, 個PAYBACK PERIOD真係唔知幾耐, 我諗唔一定要舖過先得, 但洗地個D就盡人仕啦.
同場主見我地好線, 佢都會主動幫忙, 例如借佢覺得OK的呔給我們參考, 借呔水等.
如果真係重舖, 最好緊係舖大D, 到時加價都無人反對.
作者: tomatchinhk    時間: 2009-1-29 16:19
標題: $$
幾十才,, 給人賺拉,,, 你估真係賺你好多呀.. 咁大地方.. 香港地d 地幾值錢!!

今時今日幾十蚊可以玩d乜!!

個個洗個幾十蚊重咁有型?? 人地吾做你地就知.. !!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2