RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 100%新手想買直昇機~  [打印本頁]

作者: z1aaa    時間: 2009-1-12 21:43
標題: 100%新手想買直昇機~ 
我呢家有3個心水,唔知買邊部好...
1.

登錄/註冊後可看大圖

2.

登錄/註冊後可看大圖

3.

登錄/註冊後可看大圖

想問下呢3部分別幾錢? 我係taobao到見到1975,3718,21150,香港係咪都係呢個價? 想問下, 3 岩唔岩新手玩? 而1同2的分別只在多左個旋翼?我原本想買3,不過見3有小小貴...

作者: zifu    時間: 2009-1-12 22:56
3件都晤好
作者: z1aaa    時間: 2009-1-12 23:08
原帖由 zifu 於 2009-1-12 22:56 發表
3件都晤好

甘邊件好
作者: f6f    時間: 2009-1-14 13:44
如果只有lee3件揀我會揀1
作者: z1aaa    時間: 2009-1-14 13:50
想問下3係咪真係好難control到, 因為我真係好鍾意3,對1個完全冇玩過rc heli的人,要炒幾多次先control到
作者: f6f    時間: 2009-1-14 14:02
原帖由 z1aaa 於 2009-1-14 13:50 發表
想問下3係咪真係好難control到, 因為我真係好鍾意3,對1個完全冇玩過rc heli的人,要炒幾多次先control到

你控制得到1
1, 安全昇起
2, 能隨意定在半空, 向前, 向後, 向左, 向右
3, 能安全降落

第1是很易玩, 最好開始學時有老手同你操翻2課(你住那裏我可做那個老手)

以上都做到, 就可以買3來玩.

當然可以直接買3來玩, 不過可能因不識控制而撞機而要換很多零件才學懂飛, 或因撞爛機而放棄.

作者: f6f    時間: 2009-1-14 14:10
直昇機因為可以前後左右上下, 所以比其他搖控難以控制, 再者很多時直昇機要保在半空中, 眼晴, 頭腦及手指要有很快的反應. 所以對一些新手來說確是有點難度.

不過也不要太灰心, 最緊要自已有心及有老手幫忙, 若你不怕我隻手老(注意是老不是臭).......     一定會飛到3

作者: z1aaa    時間: 2009-1-14 17:09
甘我決定買4#3b了=.=不過唔知幾耐之後先會買=.=""我最小要俾幾多"學費"先可以control到? 港島區邊到多人放機,可幫忙?
作者: f6f    時間: 2009-1-14 17:25
原帖由 z1aaa 於 2009-1-14 17:09 發表
甘我決定買4#3b了=.=不過唔知幾耐之後先會買=.=""我最小要俾幾多"學費"先可以control到? 港島區邊到多人放機,可幫忙?

若完全未玩過, 又不知直昇機的原理, 又沒有老手協助, 特別是 4#3B 有可能飛好多次都唔識.

因為直昇機除了要識操控外, 重要知道直昇機的原理及怎樣維修它.

當隻機不受控時候, 新手自已分不出是隻機set得不好, 還是自已不識控制......

你住香港那區?

作者: z1aaa    時間: 2009-1-14 17:27
原帖由 f6f 於 2009-1-14 17:25 發表

若完全未玩過, 又不知直昇機的原理, 又沒有老手協助, 有可能飛好多次都唔識.

因為直昇機除了要識操控外, 重要知道直昇機的原理及怎樣維修它.

當隻機不受控時候, 新手自已分不出是隻機set得不好, 還是自已不 ...

我住係灣仔區,住宅到有個平台可俾我玩

作者: z1aaa    時間: 2009-1-14 17:33
d人話4#3b好易燒,甘換左無刷會唔會都係甘易燒?換無刷大約又幾多錢? d店員會唔會幫我換埋?定係要我自己換?
作者: f6f    時間: 2009-1-14 17:35
原帖由 z1aaa 於 2009-1-14 17:27 發表

我住係灣仔區,住宅到有個平台可俾我玩

有時我會在中環上班, 放工後可以去幫下你.

你的决心我很佩服, 不過我强烈建議你用數佰元買套模擬器(sim)試下先, 那是學直升機的好幫手.

現在的模擬器己經做到很像真了.
作者: f6f    時間: 2009-1-14 17:40
原帖由 z1aaa 於 2009-1-14 17:33 發表
d人話4#3b好易燒,甘換左無刷會唔會都係甘易燒?換無刷大約又幾多錢? d店員會唔會幫我換埋?定係要我自己換?

不建議你換無刷, 原裝己經可以飛到, 你令我想起十幾年前的我, 當時我剛學玩滑翔機, 那時候我是將一些微型servo安裝滑翔機上(但其實用普通servo以經可以).

那一次是我第一次飛, 怕羞不敢請教別人, 於是自己胆操操放隻機出去, 飛了幾十尺後不懂控制, 最後消失之草叢中(total loss).

那一次犯了一些錯誤.

1, 不太懂又不請教別人
2, 那飛機根本無需要用那些貴的微型servo, 墜機導致損加大

作者: z1aaa    時間: 2009-1-14 17:59
原帖由 f6f 於 2009-1-14 17:40 發表

不建議你換無刷, 原裝己經可以飛到, 你令我想起十幾年前的我, 當時我........(吓差不多5點半要放工啦, 回家再同你吹)

我只見個個買了4#3b的人都話個原裝馬達一定會burn   , 有冇人知道呢家一套2.4ghz walkera 4#3b 要幾錢? 換無刷又要幾錢?
作者: f6f    時間: 2009-1-14 19:50
原帖由 z1aaa 於 2009-1-14 17:59 發表

我只見個個買了4#3b的人都話個原裝馬達一定會burn   , 有冇人知道呢家一套2.4ghz walkera 4#3b 要幾錢? 換無刷又要幾錢?

我自己都係飛緊原裝未burn過.......

2.4ghz walkera 4#3b 大約賣$800~900左右.

作者: z1aaa    時間: 2009-1-14 20:02
原帖由 f6f 於 2009-1-14 19:50 發表

我自己都係飛緊原裝未burn過.......

2.4ghz walkera 4#3b 大約賣$800~900左右.

想問下,去邊到買會幫你set好部機(因我完全唔知點set機 ) 邊d part要買?

哥到有冇得買馬達的heatsink?
作者: jeffkam23    時間: 2009-1-14 20:07
原帖由 z1aaa 於 2009-1-14 17:59 發表

係X萬格仔鋪只要760蚊JA (B2樓好似)
作者: z1aaa    時間: 2009-1-14 20:13
原帖由 jeffkam23 於 2009-1-14 20:07 發表

係X萬格仔鋪只要760蚊JA (B2樓好似)

但係如果有問題,冇得換 ? 佢只係寄賣的
作者: f6f    時間: 2009-1-14 21:49
原帖由 z1aaa 於 2009-1-14 20:13 發表

但係如果有問題,冇得換 ? 佢只係寄賣的

有得試當然有保障......
作者: z1aaa    時間: 2009-1-14 22:06
原帖由 f6f 於 2009-1-14 21:49 發表

有得試當然有保障......

但係冇人幫你set機,冇part買

請回#16
作者: f6f    時間: 2009-1-14 22:14
原帖由 z1aaa 於 2009-1-14 22:06 發表

但係冇人幫你set機,冇part買

請回#16

parts 我見好多地方有得賣,

但set機很小商店會幫你set, 極其量試下D野work唔work

所以點都要自己學set機, 或請教別人.
作者: z1aaa    時間: 2009-1-14 22:17
原帖由 f6f 於 2009-1-14 22:14 發表

parts 我見好多地方有得賣,

但set機很小商店會幫你set, 極其量試下D野work唔work

所以點都要自己學set機, 或請教別人.

試機有咩要注意? 邊到有得學set機?
作者: f6f    時間: 2009-1-14 22:29
原帖由 z1aaa 於 2009-1-14 22:17 發表

試機有咩要注意? 邊到有得學set機?

試機有咩要注意?
若對一個完全不懂的新手來說只有2個選擇
1, 到一些比較有信謇的啇店
2, 同老手一同前往

邊到有得學set機?
去一些多人玩直昇機的地方
例如將軍澳寶盈花園後面的草地(推x這地方因為我只去這裏)
當然有其他地方, 好像之前個post是大埔
作者: z1aaa    時間: 2009-1-14 22:37
原帖由 f6f 於 2009-1-14 22:29 發表

試機有咩要注意?
若對一個完全不懂的新手來說只有2個選擇
1, 到一些比較有信謇的啇店
2, 同老手一同前往

邊到有得學set機?
去一些多人玩直昇機的地方
例如將軍澳寶盈花園後面的草地(推x這地方因為 ...

肥仔的allfield and 現x 係咪有信謇的啇店?? 如果唔係,邊幾間係? 你的機又係邊1間買?
作者: 啊甘    時間: 2009-1-14 23:28
新手一開始就4井3!.........聽人講都幾難玩吓
作者: walkingfugture    時間: 2009-1-15 00:30
初學者我都係強烈建議買ESky Lama (V3 or V4), 雖然個樣唔靚﹐但可以肯定你學到飛。
作者: f6f    時間: 2009-1-15 09:05
原帖由 z1aaa 於 2009-1-14 22:37 發表

肥仔的allfield and 現x 係咪有信謇的啇店?? 如果唔係,邊幾間係? 你的機又係邊1間買?

肥仔的allfield .........未去過不予評論

現x 係咪有信謇的啇店.........見人見智.........若你問我我就說可以

如果唔係,邊幾間係.............為免好像賣廣告請看PM

你的機又係邊1間買.............為免好像賣廣告請看PM

作者: f6f    時間: 2009-1-15 09:08
原帖由 啊甘 於 2009-1-14 23:28 發表
新手一開始就4井3!.........聽人講都幾難玩吓

100%同意....
作者: f6f    時間: 2009-1-15 09:11
原帖由 walkingfugture 於 2009-1-15 00:30 發表
初學者我都係強烈建議買ESky Lama (V3 or V4), 雖然個樣唔靚﹐但可以肯定你學到飛。

200%同意
作者: z1aaa    時間: 2009-1-15 17:29
想同部4#3b加腳架,乒乓波哥種會太重,甘用咩自制好

作者: f6f    時間: 2009-1-15 17:40
原帖由 z1aaa 於 2009-1-15 17:29 發表
想問下,想咩同部4#3b加腳架,乒乓波哥種會太重,甘用咩自制好

去D模型店買支2~3mm Carbon 桿 DIY,......切記勿做得太重......
作者: z1aaa    時間: 2009-1-15 18:00
except睇下部機work唔work,仲有咩買機時一定要check
作者: kenl    時間: 2009-1-15 18:04
標題: 回復 32# 的帖子
有'心玩嘅,我就建議直接買隻450級好過,重皮D,揾人SET機試機都易D,上手都快D
作者: z1aaa    時間: 2009-1-15 18:06
原帖由 kenl 於 2009-1-15 18:04 發表
有'心玩嘅,我就建議直接買隻450級好過,重皮D,揾人SET機試機都易D,上手都快D

我都係貪佢細部
作者: kenl    時間: 2009-1-15 18:10
原帖由 z1aaa 於 2009-1-15 18:06 發表

我都係貪佢細部

玩呢D機學唔到嘢嘅 仲攪都週身屎添
作者: z1aaa    時間: 2009-1-15 18:16
原帖由 kenl 於 2009-1-15 18:10 發表

可唔可以回#32
作者: bcgg    時間: 2009-1-15 18:27
原帖由 kenl 於 2009-1-15 18:10 發表

我又真係玩梗呢D機,但冇週身屎喎....
廟街買$240, 自已另多兩排鋰電$98x2,好玩..

等我拍片比你睇睇
作者: 啊甘    時間: 2009-1-15 20:17
原帖由 bcgg 於 2009-1-15 18:27 發表

我又真係玩梗呢D機,但冇週身屎喎....
廟街買$240, 自已另多兩排鋰電$98x2,好玩..

等我拍片比你睇睇

$240嗰D 同4#3係兩回事的
作者: z1aaa    時間: 2009-1-15 20:33
唉,,呢家又淆淆地,,,想問下lama2, 5g6, 5g6-1有冇分別?佢地分別幾錢
作者: szek2000    時間: 2009-1-16 05:17
Hi

My first RC heli and still my only RC heli is 4-3Q. I broke 2 tail rotors already and still trying. It is a hard plane to fly but once you get the hang of it it is fun.
作者: bcgg    時間: 2009-1-16 09:51
原帖由 啊甘 於 2009-1-15 20:17 發表

$240嗰D 同4#3係兩回事的

請教一下,係邊兩回事呢?我係新手...
作者: f6f    時間: 2009-1-16 12:52
原帖由 z1aaa 於 2009-1-15 18:00 發表
except睇下部機work唔work,仲有咩買機時一定要check

如果我買新機想穩陣, 上買果隻機的生產商網站, 看清楚這機來是跟什麼零件, 例如跟幾多對槳, 電, 义電機, 及其他佩件. 因有些商人(註:只有小部份商人, 並非大都份商人)會抽起一些佩件例如槳, 他們目的是將直昇機價格降低吸引顧客. 所以買一些價格比其他商店平的直昇機要注意這點

另外檢查清楚此機是否新機, 是否有地方損壞, 又或因運送途中或存倉受壓問題導至損壞等等.
我記得20幾年前我去旺角啇店買一部14寸電視機, 那時候個售貨員說這貨品是全新並且個箱膠紙還未開無需要開箱檢查叫我付錢取走. 可是我堅決要開箱檢查. 點知一開箱部電視是爛了的, 那時候售貨員啞口無言. 所以有一句成語好對就是 “害人之心不應有, 防人之心不可無”

作者: z1aaa    時間: 2009-1-16 20:18
呢家都唔知點好  d人又話4#3b好難control,但我又唔like 雙翼
作者: 啊甘    時間: 2009-1-16 20:49
原帖由 z1aaa 於 2009-1-16 20:18 發表
呢家都唔知點好  d人又話4#3b好難control,但我又唔like 雙翼

450級啦
作者: z1aaa    時間: 2009-1-16 20:56
原帖由 啊甘 於 2009-1-16 20:49 發表

450級啦

價錢貴左小小,又大部左d
作者: z1aaa    時間: 2009-1-16 22:21
原帖由 f6f 於 2009-1-16 12:52 發表

如果我買新機想穩陣, 上買果隻機的生產商網站, 看清楚這機來是跟什麼零件, 例如跟幾多對槳, 電, 义電機, 及其他佩件. 因有些商人(註:只有小部份商人, 並非大都份商人)會抽起一些佩件例如槳, 他們目的是將直 ...

想問下,walkera網站邊到有講4#3b跟機佩件,我搵極都搵唔到  我係walkera.com.hk 又見到佢係冇跟多對槳
作者: z1aaa    時間: 2009-1-19 23:01
原帖由 z1aaa 於 2009-1-16 22:21 發表

想問下,walkera網站邊到有講4#3b跟機佩件,我搵極都搵唔到  我係walkera.com.hk 又見到佢係冇跟多對槳

anyone ans me
作者: allng    時間: 2009-1-19 23:43
唔好以為D機細架就可以在屋企玩,太細架好漂好難控制,一碰到野就即抄無得救機.我賣左架5G6玩左一個月抄到個腳架變晒形條尾爛晒都定唔到架機,最後仲燒埋個4合1,之後買左架5#10,第一次玩就定到架機啦.兩架機都有士啤漿跟的.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2