RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 買左個APEX U 叉機唔係太識用 [打印本頁]

作者: 職業殺手    時間: 2006-5-29 18:37
標題: 買左個APEX U 叉機唔係太識用
買左個新叉電機
APEX U
但係唔係太識點用

作者: 是否    時間: 2006-5-29 18:40
買左幾多錢呀..?
我都買左..都唔係咁識用..嘿
作者: WTO    時間: 2006-5-29 18:42
冇說明書 ?
作者: slau01b    時間: 2006-5-29 18:43
1. d 必必聲大到連對面大厦都聽到。
2. 試過輕微電親。
3. 除此外,方便易用。
作者: DieselEngine    時間: 2006-5-29 18:47
部機背後應該有印使用方法, 或參考說明書.
我果部APEX Sigma按一下等於"快速充電"模式.
作者: 職業殺手    時間: 2006-5-29 18:51
我只係唔知個顯示器有咩用
作者: DieselEngine    時間: 2006-5-29 18:53
原帖由 職業殺手 於 29/5/2006 06:51 PM 發表

供使用者參考電芯當時的電壓,電流.
作者: 職業殺手    時間: 2006-5-29 18:58
原帖由 DieselEngine 於 2006-5-29 18:53 發表

供使用者參考電芯當時的電壓,電流.

我覺得係秒數多D WO~~~
作者: DieselEngine    時間: 2006-5-29 18:59
原帖由 職業殺手 於 29/5/2006 06:58 PM 發表

我覺得係秒數多D WO~~~

??
可能是更新頻率問題.
作者: 職業殺手    時間: 2006-5-29 19:01
都重係唔係好明 點樣睇到電壓電流
作者: 職業殺手    時間: 2006-5-29 19:13
原帖由 lung 於 2006-5-29 19:03 發表
看manual吧 ... .. .

@@????
作者: jasonbb    時間: 2006-5-29 19:14
原帖由 職業殺手 於 2006-5-29 19:13 發表

@@????

睇說明書啦~
作者: 職業殺手    時間: 2006-5-29 19:20
原帖由 jasonbb 於 2006-5-29 19:14 發表

睇說明書啦~

英文.....有無圖=0=
作者: slau01b    時間: 2006-5-29 19:22
食左本說明書佢啦...得幾頁,最好中英食哂佢,對concept有幫助。
作者: 職業殺手    時間: 2006-5-29 19:26
原帖由 lung 於 2006-5-29 19:22 發表

學下查字典吧 ...

我叉叉下....個FAST藍燈係咁閃...係唔係叉到高點@@???
作者: 職業殺手    時間: 2006-5-29 19:58
原帖由 lung 於 2006-5-29 19:30 發表

我未用過你這款 apex ,,不清楚

E度有說明...不過唔係太識睇

作者: Edde    時間: 2006-5-29 20:20
原帖由 職業殺手 於 2006-5-29 18:51 發表

係顯示充電或放電時電嘅 mAh 容量, (部機面有寫 capacity in mAh)

電流係充電或放電時用幾多 A,電壓係排電去到幾多 V, 點顯示就唔知喇,未用過....
作者: herbert1    時間: 2006-5-29 20:49
原帖由 職業殺手 於 2006-5-29 19:26 發表

我叉叉下....個FAST藍燈係咁閃...係唔係叉到高點@@???

正常,唔使理佢...佢好似係話你知個乜乜detecter on左

作者: herbert1    時間: 2006-5-29 20:57
U我未用過 . 但U+就要叉之前set 排電係NI CD 定NIMH

駁電後按MODE , CHA係叉電 , 可以自己較幾多A

DISC係放電

D-C係放完就叉

CYC係放電叉電放電叉電,用黎run下排電

叉緊時,OA係叉電時份的電流.
    CAP係叉左幾多電
    SEC係時間

大致上係咁,有D唔係好記得.....都係果句,唔識用就睇說明書....幾隻英文,查下字典都得啦,俾得你睇既英文都唔會難得去邊....
仲有,買時問下個老板點用,唔識就問,咁就唔使驚買返黎唔識用 
作者: Ken    時間: 2006-5-30 11:16
大佬! 你幾多歲呀!
幾頁說明書都懶查字典!!
以後點玩車呀! 咁多英文manual~!!
全部post上工房呀?

玩車有熱誠既付出小小努力!
真係火都黎

作者: jasonbb    時間: 2006-5-30 11:23
原帖由 Ken 於 2006-5-30 11:16 發表
大佬! 你幾多歲呀!
幾頁說明書都懶查字典!!
以後點玩車呀! 咁多英文manual~!!
全部post上工房呀?

玩車有熱誠既付出小小努力!
真係火都黎

冷靜D,,,,冷靜D~~
宜家好多o靚仔都係咁~
作者: 天照    時間: 2006-5-30 11:25
我對O的連查字典都懶O既小朋友都真係幾反感.......
作者: WTO    時間: 2006-5-30 11:29
原帖由 jasonbb 於 2006-5-30 11:23 發表

冷靜D,,,,冷靜D~~
宜家好多o靚仔都係咁~

所以越嚟越多問題少年
作者: jasonbb    時間: 2006-5-30 11:35
原帖由 WTO 於 2006-5-30 11:29 發表

所以越嚟越多問題少年

好彩我唔係~
作者: alwaysnico    時間: 2006-5-30 11:59
佢唔係懶察字典,係唔想用腦,掛左倚賴......

自己試下搵下解決問題o既方法啦,係一種樂趣黎
作者: zoozoo    時間: 2006-5-30 12:17
我系新手仔又唔识英文,上次买佐部ZERO V2.0。最后都系把说明书上面D英文打晒系电脑度之后用翻译软件睇,点知翻译翻到一旧旧,睇佐好耐先明。。。
作者: binary    時間: 2006-5-30 12:18
原帖由 zoozoo 於 2006-5-30 12:17 發表
我系新手仔又唔识英文,上次买佐部ZERO V2.0。最后都系把说明书上面D英文打晒系电脑度之后用翻译软件睇,点知翻译翻到一旧旧,睇佐好 ...

毅力可嘉!
作者: alwaysnico    時間: 2006-5-30 12:22
原帖由 zoozoo 於 2006-5-30 12:17 發表
我系新手仔又唔识英文,上次买佐部ZERO V2.0。最后都系把说明书上面D英文打晒系电脑度之后用翻译软件睇,点知翻译翻到一旧旧,睇佐好 ...

肯嘗試,讚
作者: jasonbb    時間: 2006-5-30 12:23

只要有努力過就得啦~
作者: RCman    時間: 2006-5-30 13:40
其實依傢好多後生仔都好依賴。
跟本吳識面對難題。
重有就係,好多連好基本的英文都吳識。
真無吳明白,一本英文說明書有幾難?
有中一二英文程度,睇上文下理都古到八八九九啦
只係佢地連少少腦都吳想用。
要飯來張口
比我見到呢D令仔我都火起啦
作者: 天照    時間: 2006-5-30 14:02

因為你唔係自己用腦去思考.

學語文最唔好就係用翻譯軟件.......

算了,唔講咁多題外話.
作者: WTO    時間: 2006-5-30 14:07
原帖由 RCman 於 2006-5-30 13:40 發表
其實依傢好多後生仔都好依賴。
跟本吳識面對難題。
重有就係,好多連好基本的英文都吳識。
真無吳明白,一本英文說明書有幾難?
有中一二英文程度,睇上文下理都古到八八九九啦
只係佢地連少少腦都吳想 ...

仲有啲中文用字都係....
作者: 老人家    時間: 2006-5-30 19:47
本來封筆但眼見忍無可忍
RCMAN大佬呀 , 人地懷著一個好奇的心情去問野又唔係一定問你 , 你又唔知做咩自己加把口埋黎 , 咁e+網上方便可以不用腦呀 , 唔通問一問又要死 ? 又話幫新手e+人地d新手發問 , 都係想知更多rc車ge野 , 人地想識d更深入ge野姐 , 人人一開始玩咪又係唔識 , 唔通一生出黎就識咩叫狗骨 , 温珠差果d野咩 , 如果係就唔洗開討論區la , 如果個個都識開黎做咩呀 , 我只係對事不對人 , 又咩自己唔須咪三口六面講清楚囉 , 大家都係有文化ge人姐
作者: binary    時間: 2006-5-30 20:48
原帖由 天照 於 2006-5-30 14:02 發表

算了,唔講咁多題外話.

Although it may not be the best way of learning English, at least it's a step forward.  Still better than sitting there and doing nothing all day......  Ok.  Don't want to off topic too much.  
作者: WTO    時間: 2006-5-30 20:53
原帖由 老人家 於 2006-5-30 19:47 發表
本來封筆但眼見忍無可忍
RCMAN大佬呀 , 人地懷著一個好奇的心情去問野又唔係一定問你 , 你又唔知做咩自己加把口埋黎 , 咁e+網上方便可以不用腦呀 , 唔通問一問又要死 ? 又話幫新手e+人地d新手發問 , 都係想知更多 ...

好似係第度睇過

老人家,

唔好封筆啦
作者: binary    時間: 2006-5-30 20:56
原帖由 WTO 於 2006-5-30 20:53 發表

好似係第度睇過

老人家,

唔好封筆啦

You are right, he copied and paste from another thread....  

老人家,復出啦。
作者: zoozoo    時間: 2006-5-30 22:07
原帖由 天照 於 2006-5-30 14:02 發表

算了,唔講咁多題外話.

唔识噶野可以点思考?有D项目睇到后面个单位都古到几成系咩功能啦,不过又唔识英文又唔知咩功能0甘唯有睇翻译。大家都唔好闹人地啦,人地问下都好似有罪0甘
作者: 老人家    時間: 2006-5-30 22:43
zoozoo兄 , 單位專用名詞唔明而去問人是正常合理 , 特別是zoozoo兄 , 你所用的zero是中高檔 , 可每一個充電環節也可作調節的充機 , 只看說明書真是十分難明 , 就算是老手也要花三十分鐘才完全明白每一個功能作用
至于封筆問題 , 我只是不作技術性問題(因為我確是好X吋) , 但我也會有像這篇九唔答八的文章貼上
作者: ice1234    時間: 2006-5-31 17:20
老人家復出...
太好啦...................

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2