RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: mini inferno改咩好 [打印本頁]

作者: WallaceNg    時間: 2009-3-28 13:46
標題: mini inferno改咩好
部mini inferno都買左成年,改左xspeed魔打加電子野 仲有前油壓架
但係想知部車係咪全金屬bearing?因為真係超唔順,個魔打玩完之後仲超辣tim
會買油壓,之後仲有d咩野要攪下?
作者: khho01    時間: 2009-3-28 17:36

有好多野改,如冇刷電變..motor....全車金鐲件...波箱...臂...油壓....等![attach]239510[/attach]

作者: minimini    時間: 2009-3-28 17:52
this is my mini inferno.........

作者: khho01    時間: 2009-3-28 22:10

最好換左 Ball Bearing 义速先!

作者: jackyrc    時間: 2009-3-29 00:42
請問KHHO001兄.底板是DIY嗎.
作者: WallaceNg    時間: 2009-3-29 01:24
最好換左 Ball Bearing 义速先!
khho01 發表於 2009-3-28 07:10

嘩,呢件野我都想換啊,原裝過隻真係唔點
但係唔知幾錢?
作者: WallaceNg    時間: 2009-3-29 01:30
上面兩部都好正
作者: magiceye    時間: 2009-3-29 08:39
嘩! 架Mini Inferno 差唔多冇野係原裝, 係唔你直接買option parts砌出嚟?
作者: WallaceNg    時間: 2009-3-29 09:12
唔係既,我都見到有幾件原裝
得殼柱、servo架同個spoiler
作者: magiceye    時間: 2009-3-29 18:29
Mini-Inferno改無刷要幾多$?
作者: khho01    時間: 2009-3-30 10:16
10# magiceye

我set 無刷(好x) 35A esc+motor (5700rpm) ~ $390 + $9x (program card) 放便D set 野,可有可無 !
作者: magiceye    時間: 2009-3-30 21:17
Thank you! 我以前都有架Mini Inferno, 差不多一出就買o左, 但當時未興無刷, 所以覺得架車唔夠快, 所以玩一輪就讓俾個friend, 但見近期D無刷咁勁, 真係想再買過架.
作者: SPAWN    時間: 2009-3-30 21:50
有好多野改,如冇刷電變..motor....全車金鐲件...波箱...臂...油壓....等!239510
khho01 發表於 2009-3-28 17:36

老展
作者: Wong-San    時間: 2009-3-30 22:11
有好多野改,如冇刷電變..motor....全車金鐲件...波箱...臂...油壓....等!239510
khho01 發表於 2009-3-28 17:36

c=-hing
Is it 金屬 gear? if yes, where do you buy the gear?
What gear pinion you are using?

thanks
作者: khho01    時間: 2009-3-31 08:55

14# Wong-San

Titanium Motor Gear (16T) - Mini-Inferno
http://www.rcxmini.com/index.php ... ;sort=1a&page=3

作者: WallaceNg    時間: 2009-3-31 11:31
咁個珠差賣幾錢啊?
作者: khho01    時間: 2009-3-31 14:07
16# WallaceNg

~ $100 1隻 http://www.rcmart.com/catalog/mi ... -c-144_653_695.html
作者: WallaceNg    時間: 2009-3-31 14:17
係咪要換曬3隻啊?
但係呢個係咪唔順的源頭?
作者: khho01    時間: 2009-3-31 16:21

18# WallaceNg

Yes,沒錯要換曬3隻 (頭尾一樣,中一隻)
+  新車欠 8 粒bearing (車輪)
記得好以是,最好拆開望下!
就順 好多!
作者: tonyho88888    時間: 2009-4-1 23:32

全改勁快! 用11.1V (軨已爆二隻)

作者: jackyrc    時間: 2009-4-3 01:53
5700kv行(11.1v)相信會好快.好好爆.正!
作者: khho01    時間: 2009-4-3 08:55
21# jackyrc
Yes , 我都是行 5700kv ,11.1V 勁快 ,正 !
作者: jackyrc    時間: 2009-4-4 21:37
hello!
我之前買了一套4支萬向節連大六角.去改行1/10車呔.
後來聽d車友講不用成套萬向節.只改用大六角已可以行1/10車呔.請問大家點睇.
作者: tonyho88888    時間: 2009-4-5 01:23
yes  3-Racing

作者: jackyrc    時間: 2009-4-5 10:08
24# tonyho88888

請問那裡有得買.幾錢.
作者: tonyho88888    時間: 2009-4-5 19:17
KWS 鴻聲大約$60  吾知仲有冇貨!!
作者: tonyho88888    時間: 2009-4-14 17:39
KWS 鴻聲 有貨 $50
Wheel adaptor 1:10
作者: jackyrc    時間: 2009-4-27 18:59

吾該哂.今天買左(12mm Wheel) 鴻聲  $50.
我可以用反4支藍色萬向節.之前在健全.....買左鐵做的全套狗骨套裝.行1/10呔.唉!$188.
作者: tonyho88888    時間: 2009-4-27 20:49
吾使客氣!
作者: HT8810    時間: 2009-4-27 21:36
請問一架淨車要幾錢呢﹖我都好想玩﹗
作者: tonyho88888    時間: 2009-4-27 23:57
師兄吾好意思、Mini Inferno 係RTR約hkd $700
作者: globe88    時間: 2009-4-28 00:11
我都好想玩
作者: tonyho88888    時間: 2009-4-28 00:14
出去KWS睇睇啦!
作者: tonyho88888    時間: 2009-4-28 01:14
http://www.kyosho.com/eng/produc ... l?product_id=100251
作者: jackyrc    時間: 2009-4-28 01:32
但是如果要把Mini Inferno 改裝至上圖2位師兄的程度.改裝費要三.兩千至掂.
我覺得好貴.不過.豐儉由人.最重要玩得開心.
作者: jackyrc    時間: 2009-4-28 01:34

不過.我覺得必要改是電池.9.6v是不能少的.
原裝玩筆芯電.真是好吾掂.
作者: WallaceNg    時間: 2009-4-28 02:01
部車買左返去一定要做幾件事:
買條9.6v電
鎖左中間個縲c帽
買bearing
改電子野

之後就會好跑得多
作者: tonyho88888    時間: 2009-4-28 13:15
無錯、因小弟好怕冇Parts換、所以 一次過換曬佢、有排玩、因為之有幾部車因小小Parts買吾返己經廢左、又用大量金錢玩、最後去了垃圾站  
作者: tonyho88888    時間: 2009-4-28 13:21
最慘就係D廠過左一排就吾出Parts、有須要就換、除非玩完就換個部!
作者: WallaceNg    時間: 2009-4-28 13:26
但係套油壓邊到仲有得賣啊?
同埋最好平d
作者: tonyho88888    時間: 2009-4-28 15:17
套油壓可以去KWS、鴻聲有 $160 一set 4條或街頭間舖都有、貴D但有spare 彈弓換好似$1804條
作者: jackyrc    時間: 2009-4-29 01:59

因為買件容易.
今天買左3-Racing油壓架$60,(三兩日去買1次.今個月都用左吾小錢)現在提起Inferno我都有d驚.
作者: WallaceNg    時間: 2009-4-29 07:33
係,我都係因為佢係kyosho出先買
kws買唔到件都可以上網搵到
大陸過d parts 係kws冇就真係幾頭痛
作者: tonyho88888    時間: 2009-4-29 09:51
師兄$60咁平!.......邊度買我都想買多一set.
作者: jackyrc    時間: 2009-4-29 23:21
是金屬油壓(架).$60.
金屬油壓一套4支見$160.
3RACING金屬油壓一套4支最近吾多見.
作者: jackyrc    時間: 2009-4-29 23:24
吾好意思.想問勝利道.那店是叫快捷嗎.(同KWS.是一樣同一間嗎).
另如果想買1/18.有多少店舖可以買.
作者: tonyho88888    時間: 2009-4-30 00:04

師只、我所知快捷係旺角自由道13號F地 下                                                                                                                                                                         web site:www.jethobby.com
作者: jackyrc    時間: 2009-4-30 23:08

SORRY.自由道同勝利道.是T字形街道.我經常會亂.平時懂得在廣華街行去.但講解地點吾掂.吾導了大家.SORRY.
作者: 勞力士    時間: 2009-5-3 03:31
我都有部.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2