RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 我部 TT01 RX-7 (多圖) [打印本頁]

作者: hkzo    時間: 2009-4-11 23:25
標題: 我部 TT01 RX-7 (多圖)
因為我係新手,有D咩可以改既地方請各C兄幫忙講我知啊
會有野係必須要改的嗎?

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: hkzo    時間: 2009-4-11 23:31
岩岩落去玩.....轉灣好難轉......要佢180度掉頸差不多要成直徑6-8米.....新手咩都唔識...請C兄指教
作者: move    時間: 2009-4-11 23:46
你用電腦火牛叉電???
係嘅小心爆呀
作者: hkzo    時間: 2009-4-11 23:51
係呀.....未有錢買火牛= =
作者: move    時間: 2009-4-11 23:55
你要小心呀..小心因小失大呀
作者: move    時間: 2009-4-11 23:59
依家D叉機好平相姐
作者: kiev    時間: 2009-4-12 00:02
2# hkzo

收油 & 踏brake ....
作者: 飛雞    時間: 2009-4-12 00:07
一定要換金屬中軸.....
作者: Challenager    時間: 2009-4-12 00:08
危險!  要買專用差機先得.      買部2手MINH差機好平
作者: hkzo    時間: 2009-4-12 00:16
D 圖係唔係好慢?
其實我好多野想買....但又唔想開咁多個POST,自己都有睇過下幾百POST,但好多野都睇唔明........
1. 我呢隻係咩電黎架?真係足5000MAH?? 見D C兄 用鋰電 ,請問有D咩分別呢?同埋我都想買差機..但怕買錯,有冇分係唔係鋰電定我呢D電用架?
2.我用呢D平既搖控,出去玩會唔會好易同人地撞頻架?
3.無刷麼打係唔係快好多?好似係連埋電變成套過,貴唔貴呢? 我一般自己玩.有需要用到嗎?
4.我部車真係好似唔識轉灣.....收油 & 踏brake轉直徑都好大下...係唔係正常? 要玩左穿右插一定冇可能...有方法可以轉向好D嗎? 係唔係TT01既問題定我唔識用既問題?
作者: hei26    時間: 2009-4-12 00:58

樓主係咪住天水圍?
如果係天水圍可能又會爆炸
作者: hei26    時間: 2009-4-12 01:02
D 圖係唔係好慢?
其實我好多野想買....但又唔想開咁多個POST,自己都有睇過下幾百POST,但好多野都睇唔明........
1. 我呢隻係咩電黎架?真係足5000MAH?? 見D C兄 用鋰電 ,請問有D咩分別呢?同埋我都想買差機..但怕買錯 ...
hkzo 發表於 2009-4-12 00:16

你隻控都有得調扭力個wo...你調到去10未?
你個隻電叫水數電..水數電玩完要放電...鋰電唔洗..同埋鋰電爆炸力勁好多
作者: hkzo    時間: 2009-4-12 02:37
你個隻電叫水數電..水數電玩完要放電...鋰電唔洗..同埋鋰電爆炸力勁好多
hei26 發表於 2009-4-12 01:02

扭力? 我唔識....全部轉晒去10?
有N同R 又係咩黎呢...... 請C兄幫忙指導

我發現我用錯油....我用了TS.....想從噴要點做好? 定係買新殼快D呢= =
我D窗既貼紙貼到起晒波....入晒空氣....因為唔識對位...成日錯.....要點貼先靚架.....
我住屯門架....請問天水圍是不是有車場?
作者: hkzo    時間: 2009-4-12 02:40
另外想問下想用鋰電 應該要點做? 因為我見佢D插頭好似唔同的
作者: skywoo1105    時間: 2009-4-12 12:19
hei26 發表於 2009-4-12 01:02

扭力同轉向角度兩回事喎....
ni電都唔洗放架喎...用到佢盡就得啦xd
作者: 大野    時間: 2009-4-12 15:33
TT01入門攻略 - 新手必讀
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=169&extra=page%3D1

TT01改裝攻略 - 新手必讀
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=185&extra=page%3D1
作者: hkzo    時間: 2009-4-12 16:03
TT01入門攻略 - 新手必讀
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=169&extra=page%3D1

TT01改裝攻略 - 新手必讀
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=185&extra=page%3D1
大野 發表於 2009-4-12 15:33

唔該晒c兄
作者: GREENTEA    時間: 2009-4-12 16:12
睇左呢個,重有D精華文章. 您再問都到肉D
作者: hkzo    時間: 2009-4-12 16:45
暫時知道自己既目標同去向
只有齒比仲唔係太明...係睇唔明= =
作者: 丫蒙    時間: 2009-4-12 21:20
我想問下你架車買左幾多$@@""?
作者: 50270898    時間: 2009-4-12 22:04
12V 8A
差半個鐘要收手喇
作者: hkzo    時間: 2009-4-12 23:02
我想問下你架車買左幾多$@@""?
丫蒙 發表於 2009-4-12 21:20

$730
作者: hkzo    時間: 2009-4-12 23:02
12V 8A
差半個鐘要收手喇
50270898 發表於 2009-4-12 22:04

可能隻牛太舊了,差不到啊...
等到有返資金就去買差機
作者: syu1syu1    時間: 2009-4-13 03:00
GOLD RIMS
作者: howaikit    時間: 2009-4-15 21:59
$730
hkzo 發表於 2009-4-12 23:02

是否連埋搖控
作者: hkzo    時間: 2009-4-16 00:15
是否連埋搖控
howaikit 發表於 2009-4-15 21:59

搖控 $430
我係屯門買......係貴好多架..= =
作者: edmondhk    時間: 2009-4-16 11:34
1. 我呢隻係咩電黎架?真係足5000MAH?? 見D C兄 用鋰電 ,請問有D咩分別呢?同埋我都想買差機..但怕買錯,有冇分係唔係鋰電定我呢D電用架?-你e隻係Ni-MH,鋰電會係相同電量下會玩耐d,不過唔好用住(你個電變冇li-po cut),差機就買大6既萬能差機,隻隻都差唔多,冇錢買最平果隻都得
2.我用呢D平既搖控,出去玩會唔會好易同人地撞頻架?有機會撞,最好買多對band,不過我自己就未撞過
3.無刷麼打係唔係快好多?好似係連埋電變成套過,貴唔貴呢? 我一般自己玩.有需要用到嗎?無刷麼打係可以快好多,要連埋電變一套換,入門既5xx都有一套,睇你自己想唔想快d,不過都係玩熟左,有曬方向感先換
4.我部車真係好似唔識轉灣.....收油 & 踏brake轉直徑都好大下...係唔係正常? 要玩左穿右插一定冇可能...有方法可以轉向好D嗎? 係唔係TT01既問題定我唔識用既問題?枝控有個D/R既野,搵唔到既睇說明書,開到最大會好d
作者: edmondhk    時間: 2009-4-16 11:35
ps.電腦牛點出都係出12V,7V,5V,你點差?
作者: WallaceNg    時間: 2009-4-16 11:56
28# edmondhk

Voltage/Resistance =current
作者: rcray    時間: 2009-4-17 01:35
1. 我呢隻係咩電黎架?真係足5000MAH?? 見D C兄 用鋰電 ,請問有D咩分別呢?同埋我都想買差機..但怕買錯,有冇分係唔係鋰電定我呢D電用架?-你e隻係Ni-MH,鋰電會係相同電量下會玩耐d,不過唔好用住(你個電變冇li-po cut),差機就買大6既萬能差機,隻隻都差唔多,冇錢買最平果隻都得

??
NiMh dont need Li-po cut-off.
作者: hkzo    時間: 2009-4-17 02:11
ps.電腦牛點出都係出12V,7V,5V,你點差?
edmondhk 發表於 2009-4-16 11:35

唔該晒c兄詳細解答
pc牛用12v出...
好耐之前睇d車網教可以...我個陣差1200mah都差到,但衣家唔得了....一插電就撞,火牛會冇左220入
不過我今日已經買左差機了..好好用啊
轉灣問題已經解決左了 謝
作者: nick=]    時間: 2009-4-18 14:21
換埋T插la....
作者: muken    時間: 2009-5-18 00:07
RX7個跳燈要自己做???????
作者: shun1981    時間: 2009-5-18 15:14
屯門邊到玩多丫 @.@
一齊玩下 我都係新手tt01

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2