RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 整車車接收電變磨打一問.. [打印本頁]

作者: po3117    時間: 2009-4-26 00:43
標題: 整車車接收電變磨打一問..
新手中毒想玩貨車 , 請教各位大佬
1. 1 架車裝2套接收電變磨打, 用一支6ch 控使 , 得唔得架 ??(咁咪有12 ch囉 )
   (聽人講用一支控玩幾部車 , 因為支控有幾個記憶可以用......真的嗎??)

2. 如果用以下呢類6ch接收 , 全部接哂6部100rmp 馬達 , 咁work 唔work呢 ??
    如果work 咁用邊款電變呢???

感謝解答
作者: sing2008    時間: 2009-4-26 01:01
你想玩拖頭定係貨車呀?
作者: po3117    時間: 2009-4-26 01:14
貨車
作者: sing2008    時間: 2009-4-26 01:46
3# po3117

好似我依架咁
作者: SF-scat    時間: 2009-4-26 01:48
你想玩拖頭定係貨車呀?
sing2008 發表於 2009-4-26 01:01

拖頭同貨車與佢個問題冇咩關係啵...
作者: sing2008    時間: 2009-4-26 01:50
5# SF-scat

咁又係...SOR
作者: po3117    時間: 2009-4-26 02:27
貨車長陣12 ch可能????
作者: SF-scat    時間: 2009-4-26 02:31
長陣有咩野可以用得哂12ch先?
你用12ch整咩先?
講出黎先可能幫到你嫁啵..
作者: po3117    時間: 2009-4-26 02:42
可能嗟 ,車都未有,請教下咁先

一般控有幾個記憶可以用......真的嗎??
作者: SF-scat    時間: 2009-4-26 02:44
有d有..有d冇嫁啵..仲有..你用兩個接收..band一樣嗎?
一樣的話同時開左兩個嗎?
之後自己諗下有咩問題先..
作者: Q-pet    時間: 2009-4-26 02:44
可能嗟 ,車都未有,請教下咁先

一般控有幾個記憶可以用......真的嗎??
po3117 發表於 2009-4-26 02:42

你聽邊個講???可能有我唔知...我D 2.4都唔得啦..買多個接收比第二部車用..指係係接收度按一按就可以支控..控第二部車...想玩番第一部又要係個個車度再按..
作者: SF-scat    時間: 2009-4-26 02:47
槍控真係有多個記憶..但棍控我真係唔知..
作者: 卍亮卍    時間: 2009-4-26 02:47
貨車長陣12 ch可能????
po3117 發表於 2009-4-26 02:27

用2個接收 同BAND既話 =_= 撞BAND既啵....到時 抄車....到致交通意外就唔好啦=_=
作者: SF-scat    時間: 2009-4-26 02:49
要十幾ch...不如直接買十幾ch控吧啦
作者: po3117    時間: 2009-4-26 02:49
你聽邊個講???可能有我唔知...我D 2.4都唔得啦..買多個接收比第二部車用..指係係接收度按一按就可以支控..控第二部車...想玩番第一部又要係個個車度再按..
Q-pet 發表於 2009-4-26 02:44

咁即係冇可能同時控部車...>.<"

咁6ch接收 , 全部接哂6部100rmp 馬達 , 咁work 唔work呢 ??
作者: SF-scat    時間: 2009-4-26 02:52
唔洗轉向?
作者: 卍亮卍    時間: 2009-4-26 02:52
唔洗轉波?
作者: po3117    時間: 2009-4-26 03:04
架車有轉向 , 轉波就可有可無 ,

推到6部100rmp 馬達 就夠 , 因為係工程車向
作者: SF-scat    時間: 2009-4-26 03:05
轉向都用左你一個ch啦啵..
作者: 卍亮卍    時間: 2009-4-26 03:07
轉向跟一個CH既啵  ... 你想用哂就 一起買多幾個CH既控=_=
作者: po3117    時間: 2009-4-26 03:13
咁嗟係要8CH控 , 轉向跟一個CH , 前後跟一個CH 去電變 , 其他跟6部100rmp 馬達 ????
作者: SF-scat    時間: 2009-4-26 03:16
唔轉波既就冇問題啦..
作者: 卍亮卍    時間: 2009-4-26 03:17
終知 轉向一個 前後一個 ...轉波一個( 你說可有可冇) 其他除你點用都得
作者: po3117    時間: 2009-4-26 03:18
推到6部100rmp 馬達 7.2V電夠用???

電變MC330 OK ??

因為要回轉做 收放功能 .....
作者: SF-scat    時間: 2009-4-26 03:21
我唔知咩叫100rmp..但你要回轉呢..好似要有電變嫁啵
作者: Q-pet    時間: 2009-4-26 03:22
推到6部100rmp 馬達 7.2V電夠用???

電變MC330 OK ??

因為要回轉做 收放功能 .....
po3117 發表於 2009-4-26 03:18

6舊馬達..但我唔知佢一舊用電量幾多啵
作者: po3117    時間: 2009-4-26 03:23
要回轉要6部電變???
作者: SF-scat    時間: 2009-4-26 03:24
呢個我真係唔清楚..sorry幫你唔到..
作者: po3117    時間: 2009-4-26 03:28
剩係知一舊12V ,100 轉
作者: Q-pet    時間: 2009-4-26 03:37
因為你呢D野我都唔識答你=-=可能其他人幫到你
作者: po3117    時間: 2009-4-26 03:40
其實我只係想好似泥斗或者吊雞咁一開一收咁乍,

多謝幾位大佬解答
作者: dm9261    時間: 2009-4-26 11:30
以小弟所知...   要控制摩打轉既方向同速度  需要電變/機變
作者: 老尖    時間: 2009-4-26 12:42
不過你個摩打得100轉我驚你出街會行得好慢
作者: 老尖    時間: 2009-4-26 12:44
其實你係唔係想整每個轆都有一個摩打??
作者: dm9261    時間: 2009-4-26 12:47
似係想整吊雞

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2