RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 第一部車 我的TT-01準備改裝 [打印本頁]

作者: hkzo    時間: 2009-5-1 23:21
標題: 第一部車 我的TT-01準備改裝

呢部車,係我係模型鋪心血來潮想玩搖控車就買左呢部TT-01(RX7)
之後返到家就上網搵資料,就搵到呢個論壇,先知道TT-01係入門車
岩新手玩,咁就岩啦,之後噴車殼用錯油,搞到要洗甩D油再噴同埋自己印貼紙出黎貼
最後仲改埋跳燈,但係RX7個車頭太低,之後都可以開閂,但係開只係開到3份2...失敗左

之後聽D C兄講TT-01係有D必需改既野,就係全車啤令同金鐲中軸,之後出去買個陣見到個Z33車殼OK平,就買左
好啦入正題~

我衣家既改裝野有

金鐲中軸
金鐲麼打坐
啤令
TRF油壓避震
61T + 19T齒
好型 35A 9T無刷
22C 4500MAH 鋰電
油壓油,啤令油,齒輪油

應該都叫做應改既就有了,但請各C兄幫我睇下張相,紅色位個到,係唔係應該要換金屬?

請各C兄俾D意見我,同教下我啦,THX

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: Noir.KAZE    時間: 2009-5-1 23:29
你打算長揸部車就換啦
換左個虛位會細d,轉向會順d

不過冇乜點睇過價錢
孖星野你最好預佢百5以上(預多好過預少)
作者: skywoo1105    時間: 2009-5-1 23:31
果份金屬轉向我有朋友幾個月前買under $350 , tamiya出品
作者: RC-player    時間: 2009-5-1 23:33
改快齒,我改了25T moter齒,55T大齒~~最好加塊炭x二流板~~
有錯5好咁大力插
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-5-1 23:35
果份金屬轉向我有朋友幾個月前買under $350 , tamiya出品
skywoo1105 發表於 2009-5-1 23:31

果然係"車平改貴"......
作者: hkzo    時間: 2009-5-1 23:41
咁我改埋金屬轉向就停止TT-01既改裝了,因為我睇過下POST,知道點改都係虛位大
部車我整好就緊係長用啦,但係我玩熟左之後會買多部新車,目標係比較靚小小個D
可能係BD5 可能係X2 到時先再算,定係TB03呢?
聽晚去試車先
齒方面係極速位C兄講,用9T既 就用 19T麼打齒 61T大齒 .其實我唔識架,只係佢講我知咁樣OK
係喎,二樓板上次係偉高見到冇買..今日係旺角因為見唔到,所以唔記得左要買><
作者: 50270898    時間: 2009-5-1 23:41
換左條呔先
作者: hkzo    時間: 2009-5-1 23:52
換左條呔先
50270898 發表於 2009-5-1 23:41

請問應該要換咩呔呢?
作者: 50270898    時間: 2009-5-2 00:02
你換左9T用tamiya原裝呔唔咬地
高速入灣會甩甩地
所以要用光頭呔
另外要買車鈴同呔insert
http://www.rcmart.com/catalog/ti ... manufacturers_id=35
作者: hkzo    時間: 2009-5-2 00:13
知道晒,唔該晒,下次出去入貨先
作者: hkzo    時間: 2009-5-2 00:24
岩岩發現齒比問題,
我終於知道d數字係點解了,原來位c兄叫我用19t+61t係= 8.35 即係最慢既齒比
其實我想知道,tt01用9t 最盡可以用到幾快既齒比呢?
作者: lung1    時間: 2009-5-2 00:25
二樓板無需要改...
你而家最緊要係買左好d既呔, 出名既有sorex, 你買的話可買36R..
記得要買埋呔膽 (建議買簿膽) 同鈴(可買SPEEDMIND 一套4隻2X$)
..同埋黏呔膠(記得唔好用AA膠) 全部加埋250$到..
作者: hkzo    時間: 2009-5-2 01:01
二樓板無需要改...
你而家最緊要係買左好d既呔, 出名既有sorex, 你買的話可買36R..
記得要買埋呔膽 (建議買簿膽) 同鈴(可買SPEEDMIND 一套4隻2X$)
lung1 發表於 2009-5-2 00:25

請問呔膽係咩黎....
同埋c兄係唔係出去搵sorex 36R就ok?
鈴就是但都ok,但呔膽係咩黎呢?
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-5-2 01:06
軚同軨中間果個好似海綿圈既野
TT-01唔係D既話應該都有ga wor原裝......
作者: 阿業阿業    時間: 2009-5-2 01:07
二樓板無需要改...
lung1 發表於 2009-5-2 00:25

我上次無買呔膽,有咩用??依家痴左呔可唔可以加呔膽~我買左sorex32R因為睇狙佢個溫度,我諗晚上低溫d用32r岩唔岩??
作者: hkzo    時間: 2009-5-2 01:11
軚同軨中間果個好似海綿圈既野
TT-01唔係D既話應該都有ga wor原裝......
Noir.KAZE 發表於 2009-5-2 01:06

好似係冇呢d咁既- -
作者: edmondhk    時間: 2009-5-2 01:26
同意先換tie
轉向可以唔改
玩熟左直接買部好d既好過
作者: louis-wei    時間: 2009-5-2 09:05
我覺得先換tire,之后架快塊2樓板,之后到可調上A臂,其實工房有張TT01改裝攻略ga POST,可以跟住去做,E篇野我睇左不下10次~~覺得非常有用◎
作者: lung1    時間: 2009-5-2 10:43
我上次無買呔膽,有咩用??依家痴左呔可唔可以加呔膽~我買左sorex32R因為睇狙佢個溫度,我諗晚上低溫d用32r岩唔岩??
阿業阿業 發表於 2/5/2009 01:07

COPY FROM RC-EVO:
玩家在買車呔時,可能都會被問到是否雖要" 呔膽"的物體。究竟那是甚麼呢?
我想英文會較易明白。所謂的"呔膽",應該是叫Tire Insert。用意是填補膠呔與車輪中間的空間,但作用亦很大。Tire Insert是有分不同的較硬度,軟軟的,適合一些較凹凸不平賽道,而較硬的則適合平滑的路面。如果在較凹凸的路面上使用硬Tire Insert,車呔便會不夠貼地。而同樣地,在平滑的路面上使用太軟的Tire Insert,那車起步及轉向時便會較"立",不夠靈敏。因此"呔登"是路面質地的至勝Key Point。

in additional, low traction surface using a soft insert
             and high traction surface using a hard insert.
作者: lung1    時間: 2009-5-2 10:44
阿業阿業 發表於 2/5/2009 01:07

36R is most suitable for "all-weather" in HK!
作者: hoitang55    時間: 2009-5-2 13:05
我建議唔洗換金屬轉向,原因太貴
我建議剩係換推杆,二樓板都唔好換
作者: hkzo    時間: 2009-5-2 14:30
我建議唔洗換金屬轉向,原因太貴
我建議剩係換推杆,二樓板都唔好換
hoitang55 發表於 2009-5-2 13:05

請問c兄 推杆係邊個位置?
新手唔係好知道><
作者: hkzo    時間: 2009-5-2 15:32
終於明白點解呎到d c兄成日都講唔好改tt-01....
唔計差機, 我育家部車都已經3千了....仲要未換晒要換既野...
一部bd5先賣$2500 = =..不過人點都有第一次既,我會玩熟左部tt-01先會轉車^^
作者: skywoo1105    時間: 2009-5-2 15:35
BD5點止2k半....
你喱三千幾蚊係連埋車殼,電,控,電子野...
但係bd5一半只係剩車架,你買埋d電子野只會更更更更加貴...
作者: hkzo    時間: 2009-5-2 16:07
BD5點止2k半....
你喱三千幾蚊係連埋車殼,電,控,電子野...
但係bd5一半只係剩車架,你買埋d電子野只會更更更更加貴...
skywoo1105 發表於 2009-5-2 15:35

係可- - 計錯數 哈哈
作者: 阿業阿業    時間: 2009-5-2 23:56
終於明白點解呎到d c兄成日都講唔好改tt-01....
唔計差機, 我育家部車都已經3千了....仲要未換晒要換既野...
一部bd5先賣$2500 = =..不過人點都有第一次既,我會玩熟左部tt-01先會轉車^^
hkzo 發表於 2009-5-2 15:32

$3000???買左d咩??
作者: hkzo    時間: 2009-5-3 06:05
已經安裝晒上車,差未轉T插,一陣出去買,
發覺雙星包TT-01啤令 多左4粒細既啤令既? 有冇C兄知道係有咩用? 我睇返說明書都見唔到有咁細粒野= =
作者: lung1    時間: 2009-5-3 07:34
發覺雙星包TT-01啤令 多左4粒細既啤令既? 有冇C兄知道係有咩用? 我睇返說明書都見唔到有咁細粒野= =
hkzo 發表於 3/5/2009 06:05

有幾細? size?
作者: 丘比凸    時間: 2009-5-3 13:30
hkzo 發表於 2009-5-3 06:05

你係咪TT01買左TT0E既啤鈴
TT01E比TT01多4粒轉向啤鈴的
作者: hkzo    時間: 2009-5-3 13:40
係咁既的

登錄/註冊後可看大圖

另想問問工房有冇 PROGRAM CARD 教學呢
作者: 丘比凸    時間: 2009-5-3 14:02
係咁既的

另想問問工房有冇 PROGRAM CARD 教學呢
hkzo 發表於 2009-5-3 13:40

睇張相入面既啤鈴同果粒杯士大小既對比應該我無估錯
係TT01E轉向果4粒 有錯請指教
作者: hkzo    時間: 2009-5-3 15:36
睇張相入面既啤鈴同果粒杯士大小既對比應該我無估錯
係TT01E轉向果4粒 有錯請指教
丘比凸 發表於 2009-5-3 14:02

明白晒,唔該晒你,因為我拆左個包裝已經掉左,所以睇唔返
只知道係TAMIYA OP-1025
如果係咁,冇問題了,我係怕安小左, SET電變都OK左了 係差個T插......屯門有冇得買= =
作者: keith0203    時間: 2009-5-18 00:17
c兄你係玩飄????

係長玩就唔好浪費D $$ 去執啦...
事實上TT-01 虛位大到冇朋友...
不如將d 零件$$ 買部好d....如 drift PKG
作者: tb03    時間: 2009-5-18 00:39
32# hkzo
屯門近置樂花園有間叫長頸鹿玩具店睇下有冇
作者: soniccat    時間: 2009-5-18 09:33
改用TT01-E Type Parts 喇,泵把硬淨左,轉向臂可加啤呤又小左虛位,又有二樓板,最重要係唔貴嘛!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2