RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 過去三個月, 用左幾多錢係RC (油車) 身上? [打印本頁]

作者: junk18740    時間: 2009-5-10 15:40
標題: 過去三個月, 用左幾多錢係RC (油車) 身上?

Sorry ~~第三項應該係 $3,000 ~ $5,000,
包括 - 入場費, 油, 改,...
作者: redbullbull    時間: 2009-5-10 15:53
我個個月都$2500起...........
e個月又用左$5000
17才玩 rc 真係好辛苦
作者: l3en668    時間: 2009-5-10 16:39
我個個月都$2500起...........
e個月又用左$5000
17才玩 rc 真係好辛苦
redbullbull 發表於 2009-5-10 15:53

怕咩丫..細個唔玩既話..大左仲難玩呀..(第時你就知)
除非你可以戎得甩..如果唔係都好難搞.
細個仲難控制到自己..
我15才就中左招   到而家十幾年後既而家喇...
中間係有停過既..不過去左玩真車=.="  仲大獲 ...
而家真車要黎代步.RC要黎飛..兩重樂趣
作者: junk18740    時間: 2009-5-10 16:53
~~~ 毒品 ...
作者: kenny_Chui    時間: 2009-5-10 20:14
一個月 $300以下...........師兄, 一個月用 $5000 , 個個月都可以出新車 la.......
作者: blackcolt    時間: 2009-5-10 21:31
戎左幾個月,好辛苦,d 錢羅曬去養老鼠仔
作者: Tiger_lui    時間: 2009-5-11 04:23
1個月5000蚊.. 你讀書定做緊野?

如果你做緊野 甘玩法 月入都過萬啦最少 17歲月入過萬 整2招來好麻

讀緊書就只能話你有錢人...
作者: redbullbull    時間: 2009-5-11 09:23
1個月5000蚊.. 你讀書定做緊野?

如果你做緊野 甘玩法 月入都過萬啦最少 17歲月入過萬 整2招來好麻

讀緊書就只能話你有錢人...
Tiger_lui 發表於 2009-5-11 04:23

我15碎開始收一萬一個月.......果陣我做中菜
不過果陣挨得好辛苦.......有時一日做十四小時(日日都起碼十二小時)
作者: 芝華士1    時間: 2009-5-11 11:49
redbullbull c兄,,你咁勁,,我等執你d二手野啦
作者: carcar1822    時間: 2009-5-11 18:17
7# Tiger_lui

15歲讀緊書不需善墓別人學業有成將來一定揾錢多過人,玩RC是小事自己將來前途最重緊!
作者: Tiger_lui    時間: 2009-5-11 20:15
我15碎開始收一萬一個月.......果陣我做中菜
不過果陣挨得好辛苦.......有時一日做十四小時(日日都起碼十二小時)
redbullbull 發表於 2009-5-11 09:23

講句唔好聽的=]

你依家先得17歲 學業條件比人差,但有後天的努力 所以一個月有一萬月以上的收入,由於年輕,2X歲時很有可能會有財困的情況,所以一個月花5000元,慢慢減低對車的高性能欲望,改為2500蚊
一個月儲多2500 甘一年就多左3萬
作者: redbullbull    時間: 2009-5-11 20:28
講句唔好聽的=]

你依家先得17歲 學業條件比人差,但有後天的努力 所以一個月有一萬月以上的收入,由於年輕,2X歲時很有可能會有財困的情況,所以一個月花5000元,慢慢減低對車的高性能欲望,改為2500蚊
一個月 ...
Tiger_lui 發表於 2009-5-11 20:15

平時都係洗$2500到係rc到,只係e個月買左枝控先洗多左..........
有時d野好難介定,姐係咁....好多人always問$7000玩唔玩到車呀?
我心想,難道過左$7000就唔買?
只要係自己消費能力內,同玩得開心就可以了..........
作者: kelvin_shum    時間: 2009-5-12 10:24
我$2200左右啦!!!!!返工多過玩車^^"放工多數陪老婆^^"
想換車又驚比老婆知=.="
作者: tong_ab    時間: 2009-5-13 15:51
11# Tiger_lui

你依家先得17歲 學業條件比人差,你應在學業上不好在RC場走,讀書不成有三害。不孝、不忠、不義。
作者: rcrcevo    時間: 2009-5-13 23:18
15嵗最好出糧用灑所有錢玩RC好過買雷曼,玩RC有三益。本土經濟、電機知識、防止青少年上大陸食大煙。
作者: sdan321    時間: 2009-5-14 04:27
14# tong_ab
讀書不成有三害。不孝、不忠、不義
好嚴重啊,......但有否聽過''讀萬卷書,不如行萬里路''呢,師兄,讀書求知識,讀得到係好,如資質有限,讀唔到,都冇計      ....至於以上的 孝/忠/義  讀好多書都末必懂嫁啵
作者: rcrcevo    時間: 2009-5-20 16:38
都係放棄唔用咁多錢玩RC、因社會要求高讀多點書好唔係將來好慘,做跟車仔厨房仔送貨仔就唔仔啦。
作者: junk18740    時間: 2009-5-21 12:19
估唔到大家每個月,平均都用成超過2千幾係RC度wow......

有咁多野買嗎? ....>> 個半月一部 Nova 353 ???
作者: audioyiu    時間: 2009-5-22 12:14
我最近玩返rc好似中左毒禁,用左$15000左右
作者: sdan321    時間: 2009-5-22 16:14
19# audioyiu

me too
作者: sfk    時間: 2009-5-23 00:04
人生有幾多個十年吖.做人最緊活得開心,....有能力有時間.不咗人不害人.味玩嗰痛快囉!
作者: tong_ab    時間: 2009-5-23 00:45
16# sdan321

雖然我12歲還求學,但我想都不應該用這麽多錢玩RC車,空娛時玩吓無彷。人讀不到書不嚴重咪一樣找到工作但你成積不好現在老闆現實不會給你太好待如。到時你有咪重慘。
作者: sdan321    時間: 2009-5-23 05:16
標題: RE: 過去三個月, 用左幾多錢係RC (油車) 身上?

22# tong_ab
''讀書求知識,讀得到係好,如資質有限,讀唔到,都冇計 ''......請細讀,本人絕非叫人唔讀書的.     而揾工作的事.有學歷點都可能會着數啲.我也同意,但有啲專業或勞動工種,有學歷反而可能會有所拖垮.如;老扳不太信任.與基層同事不太咬牙.自已又會自憐''懷才不遇''等等......求生活的工作有很多種的.而也未必一定要為別人打工啊!     都係個句:讀書求知識,讀得到係好,如資質有限,讀唔到,就讀啲有興趣,有用的課程,或者學啲實用嘅技能啦                                                                                                    至於用幾多錢去花在這興趣上,真係因人而異,我試過接手朋友的全部 rc 嘢,再加上買新''家生''和零件,那月花了差不多萬四,五蚊,又試過開部8仔新車新機器,用了七/八千元.......無論rc車,真車,儲車仔,單車等...一講到有個''車''的玩物,就差不多一定要用錢喇..花多少錢在此是要看你本身有多重視這個興趣,再量力而為的,有時除了用錢,花心思和時問也是不可缺的                                                                                                                                                                                                                                                                       空娛時玩吓無彷。''      '本人會覺得,娛樂有很多種;看戲,打波,行街等...但rc車會是一種細緻專業的興趣,是說會行更能給你娛樂開心的,反而有時會令你玩到生氣,所以要認真的去轉研,才能找到樂趣,  如在此興趣有所成續,說定也可成為你的終生事業呢!如;紅升老板/永利老板/城市老板及各織業車手
作者: RCANDY    時間: 2009-5-23 15:59
22# tong_ab
''讀書求知識,讀得到係好,如資質有限,讀唔到,都冇計 ''......請細讀,本人絕非叫人唔讀書的.     而揾工作的事.有學歷點都可能會着數啲.我也同意,但有啲專業或勞動工種,有學歷 ...
sdan321 發表於 2009-5-23 05:16

totally agree
作者: redbullbull    時間: 2009-5-23 20:16
totally agree
RCANDY 發表於 2009-5-23 15:59

哈哈,我過多3-6個月到可能轉為自顧人士
我想月入都有9000-1xxxx到la
作者: novafans    時間: 2009-5-24 11:48
大家都講得好啱,讀得書多當然好,但有時唔係個個都讀得好,我好佩服redbullbull雖然讀唔好書,不過努工作,彌補讀書既不足,响能力許可下玩RC,亦可作為努力工作的推動力,我覺得玩RC既人都係有heart有夢想既人,所以先有這個討論區
作者: tong_ab    時間: 2009-5-24 16:58
25# redbullbull

入息就是個人生活的秘密太公開有不是甚麽啦,至9000-1xxxx有不是麽邏麽要威好平常大有人在。自僱=死路自己僱自己甚麽勞保險自己承受。
作者: redbullbull    時間: 2009-5-24 17:09
第一我不是要攞威
好平常...只是有人問我才說
人工對我不是秘密
重要的是我敬業樂業
我努力工作,努力地玩rc,努力地學新野
第二RC對我說,他不旦是玩具,而是專業的興趣,專業的學問
好像我時常都會見到sdan321 大哥,大家有說有笑地討論平跑和buggy的學問

作者: redbullbull    時間: 2009-5-24 17:15
25# redbullbull
自僱=死路自己僱自己甚麽勞保險自己承受。
tong_ab 發表於 2009-5-24 16:58

我只可以說........
我自己有能力,我一定不會屈膝在一間小小的公司
我搵的錢和玩RC,都是我用血汗和技術對換回來的
學冇前後,重要係達者為先
作者: xray353    時間: 2009-5-25 16:07
原來玩油車要用這麽多錢,不過我會嘗試.玩希望大家多多指教
作者: rcrcevo    時間: 2009-5-25 22:32
全力以赴,做到最好。
作者: xray353    時間: 2009-5-27 18:06
如果月入9000-1xxxx用5至6千元玩車、3至4千溝女,1至2千賭波、咁樣生活都可接受
作者: sdan321    時間: 2009-5-27 18:10
32# xray353

真正嘅優質生活,十分豐富正常....不過月入不可从只有千,定要有過萬以上會輕鬆啲囉
作者: victor1997621    時間: 2009-6-1 17:49
我11才就中左招
作者: hin637280    時間: 2009-6-8 23:02
$5000
作者: hin637280    時間: 2009-6-8 23:03
我$2200左右啦!!!!!返工多過玩車^^"放工多數陪老婆^^"
想換車又驚比老婆知=.="
kelvin_shum 發表於 2009-5-12 10:24

Me 2
作者: no.1chio    時間: 2009-6-12 00:25
香港地是有很多有錢人的師兄!!!!!
作者: rcrcevo    時間: 2009-6-15 01:09
又用左$3000
15才玩 rc 真係好辛苦

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2