RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 一部車既基本要有零件. [打印本頁]

作者: cli135    時間: 2009-5-12 00:24
標題: 一部車既基本要有零件.
我是一個新手.想買一部車.唔知要買d咩先可以搞掂
同埋買咩牌子好?
我睇過雙星個d都好似好ok咁..如ta05..皮帶定係轉軸好?
其他就係xpress個d..佢個底版好似好d..但係唔知同雙星d零件係唔係共通.
仲有就係遙控..唔知隻好.會有咩跟架?
如果買車加遙控外.仲要買d咩先夠?
作者: man_tang2004    時間: 2009-5-12 01:21
剛玩孖星都可以啦(睇自己預算)!
ta05係皮帶,搖控平fm,貴2.4g
車架,控,電變,servo,接收,摩打,
電,叉機.孖星有D跟電變,摩打呢
作者: AC3    時間: 2009-5-12 01:29
如果新手我就建議買双星.
零件多又不是大貴.
作者: cli135    時間: 2009-5-12 01:34
咁tb03好d定係ta05好d呀
作者: cli135    時間: 2009-5-12 01:37
servo同電變有咩用.?
仲有叉機係唔係普通叉機都得架..如gp個d
作者: AC3    時間: 2009-5-12 01:39
tb03新車    tao5以徑2年
ta05也越來越少零件 因我玩緊ta05r
甘你要想下
作者: cli135    時間: 2009-5-12 01:43
咁TB03要幾多錢先可以買到呢?
如果我既預算有2000蚊,..可以點買法?唔包遙控計.
作者: AC3    時間: 2009-5-12 01:53
你要出去kws看一看好多都有平有貴
車  啤令  电  义機
作者: shinka43    時間: 2009-5-12 02:26
tb03新車    tao5以徑2年
ta05也越來越少零件 因我玩緊ta05r
甘你要想下
AC3 發表於 2009-5-12 01:39

唔好忘記TB03和TA05一架係軸一架係帶車,
性質有少少唔同。
不過冇記錯兩架車基本都係全車bearing,
(星星冇記錯是初階基本車種先冇bearing)
所以也不需要特別再配。

以TB03為例,
預算2000:
950-車架
350-電變(用330CR假設)
300-控+接收+servo
200-車殼
剩低的夠買電和叉機,大約$2000

不過可能要執副好少少的tire也不定
作者: AC3    時間: 2009-5-12 02:41
普通版TA05好似冇bearing
tb03我就唔知啦
作者: truckman    時間: 2009-5-12 02:44
普通版TA05好似冇bearing
tb03我就唔知啦
AC3 發表於 2009-5-12 02:41

full ball bearing架屍hing
作者: cli135    時間: 2009-5-12 03:08
唔該各位師兄先
而家d車架同車殼要分開買.?
咁我之前見過有d個盒有埋個車款個d有冇殼架?
servo同電變有咩用.?
仲有叉機係唔係普通叉機都得架..如gp個d
作者: AC3    時間: 2009-5-12 03:21
特別版如tb03d  冇殼  其它tb-03(好似)都有
servo是控左在
電變是控前後式
义機是車仔义機    屋企gp個d义筆心电唔一樣
作者: shinka43    時間: 2009-5-12 04:15

12# cli135
個意思係話如果你想唔要GT殼想用街車,
又或者想用第三廠的殼的就要多給200左右,
因為多數星星的街車都係跟TT01系列的底架出
(GT系就會多數在TB/TA系出)

有盒有車款=有殼
無殼的車一係唔show樣,一係就係show底架圖only

仲有就是最少$40的塗裝費
作者: max00900    時間: 2009-5-12 07:41
TA05車架<已有shell>=$780
2pl+3003servo=$5xx
好型套裝9t 60a=$530
鋰電=$200
叉機=$300

一係唔玩一玩就買好少少啦!魔打唔通用白豬玩咩....
電就唔好買粒粒電啦!鋰電無咁易死架!
作者: 101ROADBAR    時間: 2009-5-12 08:03
一定過千蚊
作者: cli135    時間: 2009-5-12 11:33
咁tb03同ta05邊隻好d呀.?
作者: abc12345    時間: 2009-5-12 17:44
TA05車架=$780
鋰電=$200
叉機=$300

max00900 發表於 2009-5-12 07:41

係35a先致係5xx
作者: cli135    時間: 2009-5-13 12:22
如果買"簽維"底版...咁邊隻牌子好呀.?
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-5-13 13:33
以你既budget冇咩可能買到carbon底......
carbon底淨底都千幾,一定冇可能2千就買到可以落地........
作者: cli135    時間: 2009-5-14 01:14
今天去過kws行.......比想像中的舖小好多...!!
而家間間d舖的人都串串地咁.....!!如果唔係要買真係唔會再去個度..!!
印象真係很差....!!
作者: shungyan    時間: 2009-5-14 01:18
Bearing go to "Kowloon Bearing" to find. What you need is the size. Take your manual with you. It is much cheaper!!
作者: howaikit    時間: 2009-5-17 20:39
Bearing go to "Kowloon Bearing" to find. What you need is the size. Take your manual with you. It is much cheaper!!
shungyan 發表於 2009-5-14 01:18

師兄,是否廣東道果間
作者: edmondhk    時間: 2009-5-17 20:45
TA05車架=$780
鋰電=$200
叉機=$300

max00900 發表於 2009-5-12 07:41

同意
不過新手玩9t可能快左d
試下用35a set同3000kv摩打先
一來平d,二來慢d易上手
作者: shaun_ccxr    時間: 2009-5-18 22:39
u can buy RTR set also!
if not u can buy a tt01(about 800)
battery(280-3500
remote(am27 300-400 fm40 800 2.4g 1000above)
charger( 2xx)
full bearing(80)
作者: carcar1822    時間: 2009-5-18 22:48
四隻轆最基本
作者: carcar1822    時間: 2009-5-18 22:48
四隻轆最基本

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2