RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 開心小發現, 焊燈編 [打印本頁]

作者: alonso01    時間: 2009-5-20 21:49
標題: 開心小發現, 焊燈編
因為小弟啲physic俾返晒阿sir, 所以呢個可能係一個好低能嘅小發現
我為咗要喺新燈騰出多一個5mm led插, 所以將兩對頭燈焊埋, 於是乎試下2s2p嘅焊法, 發覺效果良好, 不過有一邊好似暗少少

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: MotorsportM5    時間: 2009-5-20 22:36
安兄:唔驚拖死新燈咩?
作者: WYMAN    時間: 2009-5-20 22:40
我之前都係咁做
作者: Q-pet    時間: 2009-5-20 23:00
我就唔敢啦...用TLU-01拎電仲好..我新燈都無位插囉
作者: lsl86712    時間: 2009-5-20 23:16
作者: 豬腸裡的天空    時間: 2009-5-21 00:23
wa~~~~~安SIR好勁呀!!!!
作者: Q-pet    時間: 2009-5-21 10:50
wa~~~~~安SIR好勁呀!!!!
豬腸裡的天空 發表於 2009-5-21 00:23

佢上左我課程先咁叻JA
作者: odaan    時間: 2009-5-21 10:55
Q-pet 發表於 2009-5-20 23:00

我都有同樣既擔心
但係我困惑緊 ..... 舊燈用鎢絲膽 , 耗電流量應該比 2 粒 LED 更多

如果我用既膽電流需求大 , 我係唔係應該將新燈駁 relay , 再用 Relay 係主電池直接駁入燈膽呢~~
作者: Q-pet    時間: 2009-5-21 11:01
但你點駁法先??我都係一個插出兩粒燈....
再唔係你張舊燈自己換曬做LED
作者: 有勇冇謀    時間: 2009-5-21 11:12
我都有同樣既擔心
但係我困惑緊 ..... 舊燈用鎢絲膽 , 耗電流量應該比 2 粒 LED 更多

如果我用既膽電流需求大 , 我係唔係應該將新燈駁 relay , 再用 Relay 係主電池直接駁入燈膽呢~~
odaan 發表於 2009-5-21 10:55

舊燈用 led, 一定要每粒led 加電阻, 大約用 50-150,
作者: 有勇冇謀    時間: 2009-5-21 11:14
Q-pet 發表於 2009-5-20 23:00

冇問題喎....最多暗d姐....
作者: Q-pet    時間: 2009-5-21 11:32
冇問題喎....最多暗d姐....
有勇冇謀 發表於 2009-5-21 11:14

你個日唔見我車頭個4粒燈我係外接電既
作者: odaan    時間: 2009-5-21 11:34
但你點駁法先??我都係一個插出兩粒燈....
再唔係你張舊燈自己換曬做LED
Q-pet 發表於 2009-5-21 11:01

騎騎~~我用新燈 , 不過我諗緊舊燈用鎢絲膽 , 新燈都係建基於舊燈 ....... 所以電流負擔應該差唔多

我可能會用CREE Q5 膽 , 電流大 , 驚佢頂唔順
作者: Bb-james    時間: 2009-5-21 15:49
good............good
作者: alonso01    時間: 2009-5-22 02:44
最後方案, 我叫晒啲LED玩2P, 3P同埋4P

登錄/註冊後可看大圖

啲線多到你唔信, 大家不如數下總共有幾多條紅色線丫:-P

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2