RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 買SC10定Slash好啊? [打印本頁]

作者: fissi0n    時間: 2009-6-8 11:44
標題: 買SC10定Slash好啊?
各位ching畀d意見呀, 我想玩1500$度跳台車, 本身有一set 好盈5.5t, 應該揀sc10定slaash呢?
定話有其他好揀? 唔該晒:p 希望tko見到你地..
作者: kingman7788    時間: 2009-6-8 11:53
2部都好,不過我會簡slash,parts好似common d,跳台超定,動作優美。
不過尾6車+5.5T,最好買套proline switch,如果唔係你都幾難開到油
作者: Marco明    時間: 2009-6-8 12:03
計performance既話我相信sc10會好少少~~~
不過計耐玩度應該會slash好d~~~
有齊5.5t比我會揀kit版sc10.......唔使煩slash rtr版套電子野
sc10車殼又靚d~~~純粹個人意見
作者: fissi0n    時間: 2009-6-8 12:06
有齊5.5t比我會揀kit版sc10.......唔使煩slash rtr版套電子野
Marco明 發表於 2009-6-8 12:03

我就係見到你個post一樣都係5.5t...即中毒.....=_=...

2部都好,不過我會簡slash,parts好似common d,跳台超定,動作優美。
不過尾6車+5.5T,最好買套proline switch,如果唔係你都幾難開到油
kingman7788 發表於 2009-6-8 11:53

proline switch有咩好ga? :p
作者: kingman7788    時間: 2009-6-8 12:21
我就係見到你個post一樣都係5.5t...即中毒.....=_=...

proline switch有咩好ga? :p
fissi0n 發表於 2009-6-8 12:06

咬地同耐用d

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: chriskwok    時間: 2009-6-8 14:00
I have 1 Slash.  Slash is very durable.  But if you have got the radio, BL motor... then SC10 may be a good choice too.  No need to pay for those electronic.  However, if you need waterproof ESC.  Then again Slash please.
作者: fissi0n    時間: 2009-6-8 15:07
I have 1 Slash.  Slash is very durable.  But if you have got the radio, BL motor... then SC10 may be a good choice too.  No need to pay for those electronic.  However, if you need waterproof ESC.  The ...
chriskwok 發表於 2009-6-8 14:00

但佢原裝果個夠唔夠快啊~ 計落2架車都差唔多錢, slash仲係rtr, 好似抵d
作者: kingman7788    時間: 2009-6-8 15:14
但佢原裝果個夠唔夠快啊~ 計落2架車都差唔多錢, slash仲係rtr, 好似抵d
fissi0n 發表於 2009-6-8 15:07

原裝果套野最高可以用8cells推,好鬼快,不過就一定唔禁玩
原裝電變摩打就防水,睇你自己需要
我自己就留番起原裝套野做spare,改左好型9T無刷
作者: Marco明    時間: 2009-6-8 16:24
原裝果套野最高可以用8cells推,好鬼快,不過就一定唔禁玩
原裝電變摩打就防水,睇你自己需要
我自己就留番起原裝套野做spare,改左好型9T無刷
kingman7788 發表於 2009-6-8 15:14

係呢~~~
想問下用好盈9t會唔會好快過熱???......因為唔係540摩打力水差dd
齒比又搭幾多呢???

我用5.5t搭到11.3齒比都好鬼快
作者: kingman7788    時間: 2009-6-8 16:26
係呢~~~
想問下用好盈9t會唔會好快過熱???......因為唔係540摩打力水差dd
齒比又搭幾多呢???
Marco明 發表於 2009-6-8 16:24

原裝齒比48P86T,我開頭都以為好快over-heat,點知玩洛又唔會啵,我試過連玩2排電都冇野,不過岩岩掃左個spur
力水我覺得大得濟tim,而家改左proline switch先可以發揮到
作者: Marco明    時間: 2009-6-8 16:50
原裝齒比48P86T,我開頭都以為好快over-heat,點知玩洛又唔會啵,我試過連玩2排電都冇野,不過岩岩掃左個spur
力水我覺得大得濟tim,而家改左proline switch先可以發揮到
kingman7788 發表於 2009-6-8 16:26

用幾多t摩打齒???
作者: kingman7788    時間: 2009-6-8 17:44
用幾多t摩打齒???
Marco明 發表於 2009-6-8 16:50

18T pinion
作者: Marco明    時間: 2009-6-8 18:03
18T pinion
kingman7788 發表於 2009-6-8 17:44

18t
會唔會太大齒比導致出力太大.......所以難控制呢
作者: kingman7788    時間: 2009-6-8 18:04
18t
Marco明 發表於 2009-6-8 18:03

應該冇over啵,我覺得係無感既問題
作者: fissi0n    時間: 2009-6-8 18:17
18t
Marco明 發表於 2009-6-8 18:03

明哥, 但如果跟你用5.5t要咩齒比ga?
作者: tatame    時間: 2009-6-8 18:47

slash 好似好d !架車外國好多人玩, 所以有大量option parts, ! Rcmart 有大量spare parts 出售, 玩爛野唔洗上網訂parts 咁煩, 香港無teamassociated 既parts賣, 訂親parts 起碼要等1-2 weeks ! 最正係rcmart 而家有新花車殼既RTR賣, 唔洗諗啦~

Slash car kit (三隻新花有貨)
http://www.rcmart.com/catalog/ki ... _id=312&sort=1a

Slash parts
http://www.rcmart.com/catalog/traxxas-slash-c-595_739_1354.html

Slash option parts
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0005p?&I=TRAC43**&P=Z

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: 22年    時間: 2009-6-8 18:59
個人較為喜歡SC10,特別是個殼我覺得好靚。但仲未有機會見到實際跑成點。只係眼見過Slash + Proline Switch機本上同四驅咁咬地。過彎唔會甩尾。
作者: tatame    時間: 2009-6-8 19:43

sc10 同slash 比外型我反而覺得比例上slash 做得好d!! SC10 望落去整體有小小肥同短身, 有小小Q版車既感覺, 唔知係咪因為佢個chassis 同RC10 一樣無改過既原因, 定係我既錯覺..SC8e 又無車身小小肥既問題, Slash 感覺上修長d...似d真車既比例
SC8

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

SC10

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Slash

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Real stuff

登錄/註冊後可看大圖

作者: Bluebird    時間: 2009-6-8 19:45
I use hobbywing 4300kv with original setting. Very good.
作者: Marco明    時間: 2009-6-8 20:43
明哥, 但如果跟你用5.5t要咩齒比ga?
fissi0n 發表於 2009-6-8 18:17

我用20/87.....都好快
作者: kingman7788    時間: 2009-6-8 22:03
2部都正,希望有機會整番埸全short course truck match喇
作者: fissi0n    時間: 2009-6-8 22:31
@_@..聽完大家講都係揀唔到。。。sc10平幾百但係冇parts。。slash貴500但有幾樣無為野。。。
作者: tatame    時間: 2009-6-8 22:59
@_@..聽完大家講都係揀唔到。。。sc10平幾百但係冇parts。。slash貴500但有幾樣無為野。。。
fissi0n 發表於 2009-6-8 22:31

多出黎既esc 可以賣去二手區 !再唔係留返黎做後備, 落雨時玩又得!! Slash 連個servo 都係防水! 其實個spec 好吸引
作者: fissi0n    時間: 2009-6-8 23:06
多出黎既esc 可以賣去二手區 !再唔係留返黎做後備, 落雨時玩又得!! Slash 連個servo 都係防水! 其實個spec 好吸引
tatame 發表於 2009-6-8 22:59

咁你除左sc8有冇買埋10啊:p 同埋其實d電需唔需要防水?thZ
作者: tatame    時間: 2009-6-8 23:16
咁你除左sc8有冇買埋10啊:p 同埋其實d電需唔需要防水?thZ
fissi0n 發表於 2009-6-8 23:06

我無買SC10 , 但我有架4WD slash !! E-Slayer NIMH 電本身係防水的
My E-slayer
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=110517

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: tatame    時間: 2009-6-8 23:17
拎架車去玩水你都唔好話唔爽

http://www.youtube.com/watch?v=nEef0g1u-8c&feature=fvw
作者: fissi0n    時間: 2009-6-8 23:38
你架全武裝好勁=_=。。。4wd一定快過晒其他slash啦,如果鋰電同a123係咪防水ga。。。
作者: afu    時間: 2009-6-8 23:59

真係睇到頂唔顺啦.......
如果係RCmart買slash 要唔要登記呢?上去比錢係咪會再平D呢?
proline switch邊到買呢?以上要幾錢呢......?
(又冇錢又忍唔住.........)
作者: smallfaifai    時間: 2009-6-9 00:15
其實SC10係有parts的,好多損耗件都同Asso. RC10T4共用(例如頭尾A臂、C座、轉向杯等......),而呢D件貓店好多時有現貨!再唔係o係說明書記低parts no.叫kws店舖代訂,甚至打去代理環球問到有去佢地度買亦可以。

呢架車o既大減齒/摩打齒係48pitch的,要搵替代品好易;如果slipper要換,仲可以改用星星DB01/TRF501X的,一樣size!

唯一唔方便係SC10全車都係美制鏍絲,砌車o個陣要小心D唔好唔見or上得唔好。
我唔知Traxxas用美制定係點啦......但我有玩開asso. 車,美制螺絲同批我都有,問題唔大。

作為asso. fans,我已經好捧場咁買左SC10啦!

我諗我都係會擺好盈9T,平靚正!我估跟佢指示o既齒比(說明書有建議唔同摩打用唔同o既齒比)已經OK!

你問我買邊架好,答案明顯不過啦.....

sc10原裝用料相當令人滿意,有一向asso.既高質量,油壓雖然唔係搞牙但都係金屬,大致結構差唔多。至於車尾雖然只係牙差,但佢o既結構都相當緊密,完全係1:8油車o既級數(我有諗過換珠差,但我都放棄左啦)!

唯一要挑剔,就係架車冇跟CVD萬向,只係用狗骨(我諗緊換唔換好),但我對佢o既信心點都大過膠萬向.....同埋asso.今次呢架車唔係Factory Team T4咁原裝已經跟proline呔鈴,但未落地唔知性能如何啦......我會先試車,再睇下換唔換proline啦.......

期望遲D會有Factory Team版o既SC10啦......
作者: fissi0n    時間: 2009-6-9 00:45
其實SC10係有parts的,好多損耗件都同Asso. RC10T4共用(例如頭尾A臂、C座、轉向杯等......),而呢D件貓店好多時有現貨!再唔係o係說明書記低parts no.叫kws店舖代訂,甚至打去代理環球問到有去佢地度買亦可以。

呢 ...
smallfaifai 發表於 2009-6-9 00:15

sc10用原裝軚用5。5t得唔得啊?仲有5。5t對佢黎講會唔太快呢。。好想買呀:)
作者: Marco明    時間: 2009-6-9 00:55
sc10用原裝軚用5。5t得唔得啊?仲有5。5t對佢黎講會唔太快呢。。好想買呀:)
fissi0n 發表於 2009-6-9 00:45

雖然我未真正試車.....但係我覺得無問題
作者: fissi0n    時間: 2009-6-9 01:00
雖然我未真正試車.....但係我覺得無問題
Marco明 發表於 2009-6-9 00:55

咁既情況我會放棄tatame果喎。。。。哈哈
slash買軚後前後差700蚊喎
作者: tatame    時間: 2009-6-9 08:59
fissi0n 發表於 2009-6-9 01:00

never mind ! 大家俾既意見可以作參考, 最緊要自己鐘意, 買左一齊去TKO玩la
作者: kingman7788    時間: 2009-6-9 09:00
fissi0n 發表於 2009-6-9 01:00

咁仲等咩呀
作者: agentjerry    時間: 2009-6-9 09:03
Marco明 發表於 2009-6-8 12:03

kit版sc10, any stock in HK noW?
作者: agentjerry    時間: 2009-6-9 09:07
16# tatame

Is the price in rcmart better than in KWS?
tks
作者: agentjerry    時間: 2009-6-9 09:12
29# smallfaifai

Bro. Fai, very good comments.
I'll wait for the RTR version.

作者: Marco明    時間: 2009-6-9 09:36
kit版sc10, any stock in HK noW?
agentjerry 發表於 2009-6-9 09:03

上星期'極x'仲有......平過rcmart
作者: agentjerry    時間: 2009-6-9 09:51
38# Marco明

Tks for yr info.
作者: smallfaifai    時間: 2009-6-9 10:38
38# Marco明

Tks for yr info.
agentjerry 發表於 2009-6-9 09:51

星期一晚都見到貓店有SC10 kit賣~
作者: Moonsideryan    時間: 2009-6-9 13:21
我都好喜歡sc10個shell, 但如果你要玩快部slash就要好好操車 , 因車架設計比較新潮 , 我覺得佢係為左做到架車入灣可以斜晒繼而令重心轉移, 台車可以有少少反手出既飄移感 , 呢個情況可能只限原裝呔

我玩此車係用籃圈5.5L 加隻三和10點幾kg, tko 絕對係樂趣無限fun!!!!!  (係要集中d姐,不過好開心)
作者: tatame    時間: 2009-6-9 14:02
我都好喜歡sc10個shell, 但如果你要玩快部slash就要好好操車 , 因車架設計比較新潮 , 我覺得佢係為左做到架車入灣可以斜晒繼而令重心轉移, 台車可以有少少反手出既飄移感 , 呢個情況可能只限原裝呔

我玩此車係用籃 ...
Moonsideryan 發表於 2009-6-9 13:21

因為Traxxas 當初出Slash 時全新返計過底盤專俾slash用, 所以行走時有shortcourse既感覺.

登錄/註冊後可看大圖

作者: smallfaifai    時間: 2009-6-9 14:09
我估sc10都係要反手救車......

我都係快D裝好o野試車先~
作者: edmondhk    時間: 2009-6-9 14:11
話時話,2wd會唔會好甩?
作者: tatame    時間: 2009-6-9 14:14
話時話,2wd會唔會好甩?
edmondhk 發表於 2009-6-9 14:11

大多數2WD車用stock tire 都一定甩, 架車越快越難控制, 不過換條咬地既tire會有所改善

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2