RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: VELOX V8 裝新車 [打印本頁]

作者: michaelcheung    時間: 2009-7-7 15:12
標題: VELOX V8 裝新車
VELOX V8 裝新車
今次報告的主角,就係近期在各大賽事中都取得佳積的 VELOX V8 09年版,而09年版比起08年版更作出多樣改良,今次終於有機會裝新車.

開工!
[attach]277493[/attach]
裝個 CAPRICORN 新尾 PULLEY 先
[attach]277494[/attach]
記得要加螺絲膠!
[attach]277495[/attach]
尾軸完成
[attach]277496[/attach]
記得有點那件是右邊.
[attach]277497[/attach]
尾上 月比 用arm remer 處理後,順好多
[attach]277498[/attach]
終於完成第一part
[attach]277499[/attach]

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=134817&page=10#pid1315598
作者: tekin708    時間: 2009-7-7 15:20
any more photo???
作者: albertau2011    時間: 2009-7-7 15:29
more more pls
作者: quakequake    時間: 2009-7-7 17:16
無錢買,比多D相我睇下都好呀。

作者: sdan321    時間: 2009-7-7 18:17
4# quakequake
無錢買,比多D相我睇下都好呀

你真懂講笑 但v8係1/8大雞,你都啱??
作者: quakequake    時間: 2009-7-7 19:39
4# quakequake
無錢買,比多D相我睇下都好呀

你真懂講笑 但v8係1/8大雞,你都啱??
sdan321 發表於 2009-7-7 18:17

興趣緊係有啦,正所謂唔買都睇下ma....haha
:P
作者: anes    時間: 2009-7-7 19:56
wow...............
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-7 21:18
1# michaelcheung

今時今日, 都仲要用reamer, d 膠料o既 tolerance 真係........
作者: BT    時間: 2009-7-7 21:44
1# michaelcheung

今時今日, 都仲要用reamer, d 膠料o既 tolerance 真係........
stanley_wwy 發表於 2009-7-7 21:18

你唔可以用佢同X-ray,蛇,同無限京商比wor
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-7 22:26
9# BT

講緊膠料咋拿
作者: 993r    時間: 2009-7-8 08:30
你唔可以用佢同X-ray,蛇,同無限京商比wor
BT 發表於 2009-7-7 21:44

咦,蛇仔要用刀,又reamer,連电鑽都要出埋添喎,即係d膠料唔得?
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-8 09:34
咦,蛇仔要用刀,又reamer,連电鑽都要出埋添喎,即係d膠料唔得?
993r 發表於 2009-7-8 08:30

可能係砌果個人問題...我地二三十架蛇都okay.

用電鑽ream 洞, 哈, 有創意, 如果ream得好, 都幾好手工喎 
作者: macau-rc    時間: 2009-7-8 09:45
你地個二三十人真係好彩.............
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-8 10:01

13# macau-rc

冇咁多人, 咁多架車啫, 一人唔只玩一架o既  

anyways, 都係睇整体表現, 膠料質素唔係一切o既, 要 ream 就砌得冇咁爽囉.
作者: NTK    時間: 2009-7-8 10:12
11# 993r
c-hing 你要作比较都应该用架966呀,你用架960仲要系旧版o既o吾多公平.
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-8 10:23

15# NTK

NTK...

我又忍唔住要講番句 "I know sooner or later you will come, anywhere I just want to say - Miss you"   

人家好有心架啦, d 相咁有心機影
作者: 993r    時間: 2009-7-8 10:25
11# 993r
c-hing 你要作比较都应该用架966呀,你用架960仲要系旧版o既o吾多公平.
NTK 發表於 2009-7-8 10:12

舊版蛇仔膠件好似好過新版好多喎.(好多人都係咁講)
作者: 993r    時間: 2009-7-8 10:27
可能係砌果個人問題...我地二三十架蛇都okay.

用電鑽ream 洞, 哈, 有創意, 如果ream得好, 都幾好手工喎 
stanley_wwy 發表於 2009-7-8 09:34

砌果個人係日本選手權A組常客喎...
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-8 10:30
18# 993r

唔怪得用電鑽都ream倒洞啦, 果然係 A 組手工.

哦, 原來quote 人d相都聽人講啫, 買架新板966睇睇先再講啦
作者: 993r    時間: 2009-7-8 10:30
13# macau-rc

冇咁多人, 咁多架車啫, 一人唔只玩一架o既  

anyways, 都係睇整体表現, 膠料質素唔係一切o既, 要 ream 就砌得冇咁爽囉.
stanley_wwy 發表於 2009-7-8 10:01

即係話要ream未必係膠料問題啦.人地要ream可能只係想令條肶(更加)順暢,right?
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-8 10:38
即係話要ream未必係膠料問題啦.人地要ream可能只係想令條肶(更加)順暢,right?
993r 發表於 2009-7-8 10:30

fit 就唔駛ream啦師兄, 幾時見人 x-ray 要 ream 吖, 支pin 放入膠臂真係感覺良好   呢d咪叫迼工囉, 我淨係知順唔順, 唔知點叫"更加"順...

依家講tolerance啫....唔係咩有問題o既, 如果講膠料問題, 就可能要講講點解呢架車會有玻璃車呢個"美譽" 啦 
作者: NTK    時間: 2009-7-8 10:44
20# 993r

家时好多车设计行位都唔系pin & 脾之问,跟本就o吾驶ream个脾,o甘做只会做成更多虚位.
作者: NTK    時間: 2009-7-8 10:45
15# NTK

NTK...

我又忍唔住要講番句 "I know sooner or later you will come, anywhere I just want to say - Miss you"   

人家好有心架啦, d 相咁有心機影
stanley_wwy 發表於 2009-7-8 10:23

我都忍唔住要講番句 I miss you too...
作者: 993r    時間: 2009-7-8 10:48
18# 993r

唔怪得用電鑽都ream倒洞啦, 果然係 A 組手工.

哦, 原來quote 人d相都聽人講啫, 買架新板966睇睇先再講啦
stanley_wwy 發表於 2009-7-8 10:30

quote 人d相係俾你睇清楚啫,好多人講吾只係聽人講,因為包括我自已都係咁講.950,950r,960,960r,960 08,966我都有喎.
作者: macau-rc    時間: 2009-7-8 10:51
960 我都玩過...........d位都ok...........720就...................ream左幾個鐘
作者: 993r    時間: 2009-7-8 10:59
fit 就唔駛ream啦師兄, 幾時見人 x-ray 要 ream 吖, 支pin 放入膠臂真係感覺良好   呢d咪叫迼工囉, 我淨係知順唔順, 唔知點叫"更加"順...

依家講tolerance啫....唔係咩有問題o既, 如果講膠 ...
stanley_wwy 發表於 2009-7-8 10:38

Fit 就代表一定順,順就一定吾洗ream?你普通玩吓周圍飛周圍撞咪無問題囉.人地比賽想快多0.1 0.2果小小咪就係呢d囉.
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-8 11:04
Fit 就代表一定順,順就一定吾洗ream?你普通玩吓周圍飛周圍撞咪無問題囉.人地比賽想快多0.1 0.2果小小咪就係呢d囉.
993r 發表於 2009-7-8 10:59

師兄, 唔同意喎, 玩得車, 飛街都要快

哦, 原來ream咗可以快 0.1, 0.2 我都買番支 reamer 先 

ps. 我唔係飛街的.
作者: 993r    時間: 2009-7-8 11:05

依家講tolerance啫....唔係咩有問題o既, 如果講膠 ...
stanley_wwy 發表於 2009-7-8 10:38

點玻璃法?
作者: macau-rc    時間: 2009-7-8 11:08
講心個句,我都見過有人ream NT1 d plastic parts,但只係一兩下,相信大量生產膠料有小小遍差係正常。
作者: 993r    時間: 2009-7-8 11:14
師兄, 唔同意喎, 玩得車, 飛街都要快

哦, 原來ream咗可以快 0.1, 0.2 我都買番支 reamer 先 

ps. 我地唔係飛街的.
stanley_wwy 發表於 2009-7-8 11:04

哦,原來你意會到ream 咗就可以快d,咁快d買多幾枝reamer,可能快多幾秒一圈潻喎
作者: macau-rc    時間: 2009-7-8 11:18
有樣野好得意!
最先有reamer係Hudy,佢d車fit到唔駛用reamer,出reamer做乜?
作者: tekin708    時間: 2009-7-8 11:20
講心個句,我都見過有人ream NT1 d plastic parts,但只係一兩下,相信大量生產膠料有小小遍差係正常。
macau-rc 發表於 2009-7-8 11:08

agree x 2
作者: NTK    時間: 2009-7-8 11:43
有樣野好得意!
最先有reamer係Hudy,佢d車fit到唔駛用reamer,出reamer做乜?
macau-rc 發表於 2009-7-8 11:18

当时o的人用reamer系改车用,举列:原压车用3mm pin, 但在欧美1/8寸(3.175mm)为标准,所以英制pin好易就买到,反而3mm pin就难找到.o的外国人就索性买支1/8"reamer去改大胶件o的位,其实呢种reamer系用於加工o的好软o既材料,唔系HUDY最先有,但HUDY见到有市场咪生产.
作者: macau-rc    時間: 2009-7-8 11:49
icic, THX NTK
作者: RRRRR    時間: 2009-7-9 00:02
點玻璃法?
993r 發表於 2009-7-8 11:05

呢位師兄可能未玩過隻VELOX,但我就親身感受過佢嘅特性......賽道上輕微碰撞在所難免,但偏偏呢隻羊就脆過玻璃,稍有碰撞大多肢離破碎,當然玩得8仔就預咗佢速度高損耗亦高,但相對其它牌子嘅8仔羊就真係太過豆腐,玩車唔介意花錢買零件,但極不願意浪費時間去做不必要的修理,d friends 喺道飛緊你就成個傻仔咁喺道換 d 爛 parts ,parts 嘅價錢係 A 級但質素就低級....為乜要咁委屈自己攞泥辛苦,况且市面上大把其它牌子供選擇......玻璃羊還是避之則吉
作者: Edwin    時間: 2009-7-9 00:27
I also love Xray. The plastic parts are perfect and no need to ream. But all of my Serpent cars need to ream. Too bad Xray do not make 1/8 on road car...............
作者: no.1chio    時間: 2009-7-9 00:37
大家落埸玩下咪知?
作者: kelvin_shum    時間: 2009-7-9 00:40
呢位師兄可能未玩過隻VELOX,但我就親身感受過佢嘅特性......賽道上輕微碰撞在所難免,但偏偏呢隻羊就脆過玻璃,稍有碰撞大多肢離破碎,當然玩得8仔就預咗佢速度高損耗亦高,但相對其它牌子嘅8仔 ...
RRRRR 發表於 2009-7-9 00:02

因小弟都想買V8......聽C兄講到咁.......驚左
作者: RRRRR    時間: 2009-7-9 01:21
大家落埸玩下咪知?
no.1chio 發表於 2009-7-9 00:37

當然係已經在賽道上比較過才會講,如果你係玩開 8 仔你應該好清楚......
我祗是希望提供多些資料給新玩家,不要走冤枉路,不必花幾仟蚊買架車返嚟後悔
作者: Ducati    時間: 2009-7-9 01:55
當然係已經在賽道上比較過才會講,如果你係玩開 8 仔你應該好清楚......
我祗是希望提供多些資料給新玩家,不要走冤枉路,不必花幾仟蚊買架車返嚟後悔
RRRRR 發表於 2009-7-9 01:21

買乜唔會後悔, 一玩模型車我己經後悔, 大家公平d, 不要針對某牌子, 大家都有廠生咖ma 買乜車要視乎那車好不好跑, 維修方不方便, 零件是否充足, 對嗎? 車是用來跑的, 不是用來撞的, 好撞不如玩坦克 話轉回頭, 君不見時下電車..無論10仔 12仔 都好豆腐下 大家咪玩得幾開心
作者: RRRRR    時間: 2009-7-9 02:50
買乜唔會後悔, 一玩模型車我己經後悔, 大家公平d, 不要針對某牌子, 大家都有廠生咖ma 買乜車要視乎那車好不好跑, 維修方不方便, 零件是否充足, 對嗎? 車是用來跑的, 不是用來撞的, 好撞不如玩坦克 話轉回頭 ...
Ducati 發表於 2009-7-9 01:55

呢位C兄話車是用來跑的, 不是用來撞的,我係同意,我亦冇話過車要刻意去撞,我係話賽道上輕微碰撞在所難免,你講到出埋坦克未免過份誇張....
當然維修方不方便, 零件是否充足是重要,但我覺得可靠性更加重要,平日玩或比賽稍有碰撞時,別人的車完好無缺繼續飛馳,你就落 track 執車,你會否覺得掃興。
我冇玩12仔唔識答你,10 仔有玩油車 NT1 但一D都唔豆腐,輕微碰撞絕對冇問題,零件更換都係一些正常損耗。
8 仔我除咗隻玻璃羊(變成陳列品)外還有 966 及 MRX 4X 輕微碰撞絕對冇問題。
車塲內不許有任何車接觸怎麼可能
如果你唔信,買架親身試吓囉

其實我唔係好明點解你話一玩模型車己經後悔,唔想玩模型車冇人會迫你玩,大多數玩模型車的人都係興趣嚟,玩得開心先玩.....所以我才把我嘅經歷話比 D 車友知
作者: 誰與爭鋒    時間: 2009-7-9 05:00
41# RRRRR

我兩架都買左,羊同蛇966.架羊就用左兩晚完成.架966就用左四五晚(其實係買左架966先).

966跑完後覺得不理想D 灣比較慢.個尾low bar就high 一high灣了..係條track同D10仔差唔多車速...見D快的8仔都唔係蛇........唔開心!!!

玩左一輪220nt1後走去買左架羊..我覺得羊D desgin 同品質都唔夠羊好....
用完裝setting都好好跑.D灣又利又爽..然後係個網抄個setting後重爽...
用架羊跑lap time 都比較快..一到D10仔就讓我....試過一日玩左兩套呔..好high呀!

架966送左比個friend算了..架羊玻璃?????我玩到買新殼架車都無事...點玻璃呀??????
會唔會你係蛇的died hard fans呀????不過你鐘意咪得law..
我就買多一架去鬥車la....
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-9 08:56

"係條track同D10仔差唔多車速" <----師兄介唔介意講講係邊條TRACK同日子,同 sensor number 等大家睇睇 amb record 係你慢定係d十仔太快.

"用架羊跑lap time 都比較快..一到D10仔就讓我" <----如果係條正常size, 唔係夾硬玩八仔既 track, 好正常, 十仔唔駛讓你就要檢討下, 當然遇上個別十仔高手例外 

不過可能V8 啱呢位師兄玩多d, 車夾到人, 各有所好. 
作者: gq西    時間: 2009-7-9 10:12
架966唔開心多D
作者: RRRRR    時間: 2009-7-9 10:54
41# RRRRR

我兩架都買左,羊同蛇966.架羊就用左兩晚完成.架966就用左四五晚(其實係買左架966先).

966跑完後覺得不理想D 灣比較慢.個尾low bar就high 一high灣了..係條track同D10仔差唔多車速...見D快的8仔都唔 ...
誰與爭鋒 發表於 2009-7-9 05:00

用幾多日完成唔重要,重點係日後玩得開唔開心
你架966跑完後覺得不理想D 灣比較慢.應該係 setting 問題,因為我架966D灣又利又爽 ,遙控車學問深奧並唔係隨便抄個 Setting 就好跑,要视乎個人風格及塲地變化..........除非你係温機,正常情况要過一架 10 仔並非難事,如果唔識 Set 可請教 D 師兄
我比較喜歡試新嘢,蛇、無、京、羊都有玩過,試過玩過所以先將 D 體驗公諸同好一同分享,唔啱聽都唔駛亂扣帽子什麼係蛇的died hard fans .....
你架羊表面無事唔代表佢裹面無事,你誠吓拆 D Pin 出嚟睇吓 .....但你千祈唔好自作聰明換 D 硬 Pin ...因為佢會變得更加玻璃
作者: NTK    時間: 2009-7-9 11:06
43# 誰與爭鋒
其买 Kyosho M3同大羊o既特性好似,都糸handling好而o吾襟撞,但M3 parts就平好多...
如果用960同大羊比较,的确有距离,而966就改进o左好多,实力同大羊亦拉到好接近...
仲有大羊只有一个零售点(而家唔知),平贵都无计,除非你唔玩架车...
大羊系一架好车,但比较适合o的高手揸...好似前上脾可解会fix糸二楼板上而唔糸fix糸头block到呢???好明显泥o的位系o吾预你撞,否则一定伤给二楼板.
不过玩乜野车都系个人喜好,自己喜欢就得,唔好受人影响...
作者: gq西    時間: 2009-7-9 11:25
用幾多日 - 意思架966多野搞 ,  唔係唔重要
作者: RRRRR    時間: 2009-7-9 11:33
48# gq西
我架966冇乜嘢搞喎,你搞咗 D 乜呀
作者: macau-rc    時間: 2009-7-9 11:44
看今年8月世界賽,就知邊架好................................................
作者: 993r    時間: 2009-7-9 11:50
看今年8月世界賽,就知邊架好................................................
macau-rc 發表於 2009-7-9 11:44

睇香港比賽分辯邊架好似乎更實際
作者: macau-rc    時間: 2009-7-9 11:54
Aiya........................香港比賽only have Serpent and Shepherd, no Kyosho, Mugen and Motonica, 點知邊架好?
作者: gq西    時間: 2009-7-9 11:55
香港有咩公開比賽 ? 蛇杯冇 V8, Mugen and M3
作者: 993r    時間: 2009-7-9 12:05
53# gq西
Hobbypro open 係公開賽.所有車種都可以參加喎.
作者: macau-rc    時間: 2009-7-9 12:07
hahahahahahaha
作者: RRRRR    時間: 2009-7-9 12:54
睇香港比賽分辯邊架好似乎更實際
993r 發表於 2009-7-9 11:50

C 兄你問隻羊點玻璃法,我先喺道講
我從來冇話隻羊唔好跑,新車時的確幾好,但光輝時間實在太短暫 .....
若然要跑得好要經常更換零件甚至換新車 ,頻率比其它車高好多,對於廠車手當然唔係問題但一般普通玩家就......
過往數屆世界賽冠軍都是Kyosho,但玩家亦冇一窩蜂玩晒Kyosho,原因佢 D 膠料也不太耐用,但佢 D Parts 訂價相對便宜所以有一定嘅玩家捧場,但 V8  D Parts 耐用程度更差訂價卻十分昂貴感覺物非所值,在消費者立場這一點是重要的考慮因素
其實市面上 D 8 仔性能相若,玩家不用刻意去追求那一款車比別車快而忽略車的穩定和可靠性,同時又忽略 Set 車的重要和樂趣

事實如此,車友可按個人喜好選擇適合自己嘅 Dream Car
作者: NTK    時間: 2009-7-9 12:54
53# gq西
Hobbypro open 係公開賽.所有車種都可以參加喎.
993r 發表於 2009-7-9 12:05

可惜本地几位8仔高手都唔跑呢...
作者: RRRRR    時間: 2009-7-9 13:12
可惜本地几位8仔高手都唔跑呢...
NTK 發表於 2009-7-9 12:54

其實 D 高手唔係唔想跑,原因係 TRC 條 track 太沉悶啦,路面又唔平 .....
最衰佢條 track 仲利過把刀,去呔去到你驚
作者: Lotus    時間: 2009-7-9 13:20
用電鑽ream 洞
真係高手中既高手

蛇仔明吾知會唔會呢?
作者: NTK    時間: 2009-7-9 13:24
58# RRRRR

听讲4~5缸油就去一套呔(76mm尾新呔计),系真唔系呀???
作者: gq西    時間: 2009-7-9 13:55
其實 D 高手唔係唔想跑,原因係 TRC 條 track 太沉悶啦,路面又唔平 .....
最衰佢條 track 仲利過把刀,去呔去到你驚
RRRRR 發表於 2009-7-9 13:12

TRC條track 任何時候都跑得, 好過 ACO, anywhere 有得玩最重要
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-9 14:05

61# gq西

TRC條track 任何時候都跑得  <-----------   ??? 指任何天氣? 室內有柱溜冰場玩八仔? good luck....btw 唔係話室內場唔俾玩油車咩?

好過 ACO <---------------  邊方面???

呢句經常出現的”anywhere”, 好熟面口喎 
作者: NTK    時間: 2009-7-9 14:10
62# stanley_wwy

史丹利兄小心得罪人,搅车场o既胆正命平,我都被人凶过呀...
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-9 14:15
62# stanley_wwy

史丹利兄小心得罪人,搅车场o既胆正命平,我都被人凶过呀...
NTK 發表於 2009-7-9 14:10

oh....

”anywhere”.....我收番.......西兄有怪莫怪........

不過實話 TRC 室內場玩十仔氣氛幾激烈幾好玩 

NTK....多謝提點,驚驚呀我, 唔回post啦. 
作者: gq西    時間: 2009-7-9 14:25
好過 ACO焗等條track grab
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-9 14:29
gq西 發表於 2009-7-9 14:25

回埋呢句先,係grip, 唔係grab, 好過等極都唔grip.

有怪莫怪 ....功德無量 ....後會有期 
作者: gq西    時間: 2009-7-9 14:39
咁專制 唔俾grab
作者: Ducati    時間: 2009-7-9 14:47

ACO 未番鋪(接近石屎地) 或 番鋪時去呔都去到暈, 你地係邊?

我果時玩710..d尾呔洗鬼磨, 攪到d細呔一籮籮...
作者: NTK    時間: 2009-7-9 14:56
ACO 未番鋪(接近石屎地) 或 番鋪時去呔都去到暈, 你地係邊?
Ducati 發表於 2009-7-9 14:47

我地咪等番铺後,无o甘去呔先至玩番车.
作者: gq西    時間: 2009-7-9 15:03
;P
作者: NTK    時間: 2009-7-9 15:04
64# stanley_wwy

唔好意思唔记得讲我不是在呢个讨论区被人凶o既,呢度polite好多,所以唔洗惊...keep going.
作者: 誰與爭鋒    時間: 2009-7-9 15:16
57# NTK
溫高雄算唔算sammel chiu算唔算...?????

我睇完你地D post好似唔多高興trc同羊?????

條track係死的..人和車可set的.我就覺得trc條track好刺激..traction又好而路面都ok bor...

RRRRRRRRRRRRR兄睇泥你有D野...

ACO初時我都有去...人同traction都無,入到粉領渣成7~8個字車先到..去pyc好過.....
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-9 15:26
57# NTK

條track係死的..人和車可set的.我就覺得trc條track好刺激..traction又好而路面都ok bor...

RRRRRRRRRRRRR兄睇 ...
誰與爭鋒 發表於 2009-7-9 15:16

係咪講緊第一個reply 果位師兄?

http://www.rc-kws.com/viewthread ... p;highlight=%2Bsm69
作者: 誰與爭鋒    時間: 2009-7-9 15:27
重有我去trc又有牛仔幫手.D玩車客又比較close..我都識了D新玩車friend...

我去玩車最緊要開心.D是是非非留番比你地D高手把la...
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-9 15:29

aco冇人? 你試下星期六日入黎一人請一罐藍帶,請到你窮 

到粉領渣成7~8個字車先到 <-----師兄你手車.....
作者: 老判    時間: 2009-7-9 15:34
多謝大家對trc同我的睇法...我們知道了
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-9 15:35
重有我去trc又有牛仔幫手.D玩車客又比較close..我都識了D新玩車friend...

我去玩車最緊要開心.D是是非非留番比你地D高手把la...
誰與爭鋒 發表於 2009-7-9 15:27

大家平心靜氣討論啫, 唔係是是非非 
作者: macau-rc    時間: 2009-7-9 15:38
好過 ACO <---------------  邊方面??? (答案係......................廁所)
作者: 誰與爭鋒    時間: 2009-7-9 15:39

75# stanley_wwy

我明白了...
你地飲得開心D la
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-9 15:39
64# stanley_wwy

唔好意思唔记得讲我不是在呢个讨论区被人凶o既,呢度polite好多,所以唔洗惊...keep going.
NTK 發表於 2009-7-9 15:04

係咪衰呢, 攪到我又應幾句啦.

大家蛇京無羊, ACOPYCTRC 玩車開心, 新年進步 
作者: NTK    時間: 2009-7-9 15:42
好過 ACO
macau-rc 發表於 2009-7-9 15:38

你呢个答案真底死,但又系事实
作者: NTK    時間: 2009-7-9 15:47
72# 誰與爭鋒

好多野都系见人见智,但唔好扣人帽子...
作者: 誰與爭鋒    時間: 2009-7-9 15:50
係咪講緊第一個reply 果位師兄?

http://www.rc-kws.com/viewthread ... p;highlight=%2Bsm69
stanley_wwy 發表於 2009-7-9 15:26

咁即係算唔算????你有無贏過佢????問下...唔代表你唔係高手
作者: NTK    時間: 2009-7-9 15:51
80# stanley_wwy

你漏o左句"排名不分先後",你将o的"羊"同"TRC"排到最後,小心有人话你偏见呀.
作者: NTK    時間: 2009-7-9 15:58
83# 誰與爭鋒

史丹利兄我记得跑老虎杯你赢过其中一个wow...我无记错呱.
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-9 16:00
咁即係算唔算????你有無贏過佢????問下...唔代表你唔係高手
誰與爭鋒 發表於 2009-7-9 15:50

温兄的確係高手, 成績有目共睹

我自認低手, 但係某嬉戲1/10賽事有幸同佢同過場, 當日佢架車有固障, 我好好彩叫做排名高過佢, 唔敢話贏過

不過我手車同温兄相距甚遠, 不能相題并論, 只係溫兄當日賽事不順利
作者: 誰與爭鋒    時間: 2009-7-9 16:20
都係師父講得岩....TRC 同羊 good chioce....
作者: macau-rc    時間: 2009-7-9 16:28
誰與爭鋒兄,點樣講都係made in Germany
作者: RRRRR    時間: 2009-7-9 18:04
57# NTK

RRRRRRRRRRRRR兄睇 ...
誰與爭鋒 發表於 2009-7-9 15:16

上塲環球杯 A Final 好似唔覺有呢两位高手喎,不過安頭好似無參加,但無可否認安頭揸 10 仔的確一流

我並冇唔多高興trc同羊,祇係發表吓意見,否則我唔會買隻羊嚟試,亦唔會去 TRC 試吓條 8 仔 Track

如果你一早明白條track係死的..人和車可set的,咁你架966就唔駛送左比個friend. ,如果你覺得trc條track好刺激..traction又好而路面都ok 咁咪繼續玩囉 ,最緊要自己開心 ,但我自問技窮唔識點 SET 架車冇咁去呔,我諗 Final 嘅時侯應該要鬥埋換呔

PYC 玩 10 仔都好好玩,但唔啱玩 8 仔,唔可以同 ACO 比較

誰與爭鋒兄你覺得我有Dセ野呢?.....如你覺得我講嘅野有誇大失實可提出來討論,不必咁虛無漂渺扣我帽子話我有D野

討論區嘅功能都係希望藉此讓同好多點資訊,經營者亦可改善不足的地方,正如 TRC 老判剛才的回覆
作者: RRRRR    時間: 2009-7-9 18:19
gq西 發表於 2009-7-9 14:25

師兄你好耐冇去 ACO 咩?
而家重邊洗等 grib 架

我想請教師兄 D grip 係點樣等架
作者: NTK    時間: 2009-7-9 18:36
誰與爭鋒兄,點樣講都係made in Germany
macau-rc 發表於 2009-7-9 16:28

Are you sure 100% made in Germany???
作者: gq西    時間: 2009-7-9 18:46
966 100% in China, Mugen 100% in Taiwan
作者: NTK    時間: 2009-7-9 18:53
966 100% in China, Mugen 100% in Taiwan
gq西 發表於 2009-7-9 18:46

原来o的国产"钢蛇"o甘襟撞...
作者: gq西    時間: 2009-7-9 18:58
国产坦克車都襟撞, 64撞死人team, 磡頭埋牆笨
作者: RRRRR    時間: 2009-7-9 19:01
92# gq西
理得佢係邊道製造Mugen D Parts 最耐用,價錢亦便宜,所以有不少支持者
始終都係要價錢同質量要成正比才有捧場客
作者: RRRRR    時間: 2009-7-9 19:06
gq西 發表於 2009-7-9 18:58

C 兄大家討論吓啫,唔好人身攻擊 .....更唔好攞 64 嚟開玩笑
作者: gq西    時間: 2009-7-9 20:03
手打牛丸
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-9 22:48
手打牛丸
gq西 發表於 2009-7-9 20:03

麻煩討論rc 事宜, 唔好九唔搭八.
作者: gq西    時間: 2009-7-9 23:44
愛爾蘭瘋薯
作者: NTK    時間: 2009-7-10 13:45
gq西 發表於 2009-7-9 18:58

你去到边都o甘无品 ...
你敢唔敢话只羊100% made in Germany...
作者: stanley_wwy    時間: 2009-7-10 14:05
100# NTK

算啦, 呢個post由膠料講到車場,又講到咩高手唔高手, 贏過呢個果個未,又手打牛丸 , 又愛爾蘭瘋薯, 己經離題啦, 咪埋囉.

啱啱到100個reply, 好停囉. 

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2