RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 大家F1 toe in or out? [打印本頁]

作者: BB~    時間: 2009-8-7 03:07
標題: 大家F1 toe in or out?
有人話通常toe in,又有人話要toe out先好彎,大家點set車法都可以講.
作者: 水深火熱    時間: 2009-8-10 15:35
摣過至知,原來好推頭.所以選toe out
作者: BB~    時間: 2009-8-10 16:25
摣過至知,原來好推頭.所以選toe out
水深火熱 發表於 2009-8-10 15:35

我都有呢種感覺,其實4wd 同 2wd 轉向toe in or out 的效果及原理是否相同呢?
作者: sIUcHuN    時間: 2009-8-10 20:15
個人意見,
無toe in/out,反應快,特別係S灣.
toe in, 較易操控.
作者: 白花油    時間: 2009-8-10 20:22
我見到有個"老人家"講解過喎,唔知得唔得呢!
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=3144&extra=page%3D4
作者: kievyu    時間: 2009-8-17 23:23
有人話 ... 推頭試 toe-in ... 甩尾試 toe -out ... 唔知真定假  ? ? ?
作者: sfdo    時間: 2009-8-23 08:49
以我玩 2WD 經驗:
toe out:加速時推頭,滅速時特別靈彎。
toe in :加速時特別好彎,滅速時有D頓。
作者: Molala2    時間: 2009-12-1 17:37
很多時, 大家玩後驅車會有"彎頭推, 彎尾甩"的經驗, 大家都會想到推頭就加大頭toe-out, 咁甩尾加強後grip, 但其實出事原因是因為後珠差太緊. 後驅車的後珠差係要啱啱好唔打滑就ok, 不用太緊的.
作者: michaelxl2000    時間: 2009-12-1 18:47
對,玩後驅首要要調教好個尾珠差,一定要一邊試一邊調教,推頭就鬆少少,珠差要經常拆出黎清潔及加珠差油保持暢順,如果唔得就要留意下車呔,Toe-in,Toe-out影嚮架車只是少部份
作者: 威威    時間: 2010-1-24 09:49
9# michaelxl2000 同意!
作者: mortarheadd    時間: 2010-2-28 02:53
兩樣都無,0 度最好控!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2