RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Li-po 幾多c係咩?? [打印本頁]

作者: kf5jerry    時間: 2009-8-10 17:00
標題: Li-po 幾多c係咩??
請問各c hing, 鋰電除左幾多mah外, 仲有幾c, c係咩來??
作者: ERICVIVI    時間: 2009-8-10 17:12
C數越大就越爆.
作者: 葉生    時間: 2009-8-10 18:10
C 數越大.....越大放電量......
好似一條水喉....越粗....放水量越大.....
有錯請指敎.....
作者: AMAT    時間: 2009-8-10 18:17
兩個都唔係O岩晒,亦唔係錯晒.

C數係代表果排電O既放電指數.
越高代表佢O既放電能力越高,可以放出越高O既電流.
同時亦都可以話代表住排電O既質素.

舉例如大家都係7.4V 5000MAH, 一排30C,一排20C
20C用料理論上一定會較30C好.
而最高可以放出O既電流,亦都會較高.

條數係AH數乘以C數

即係
5AH X 30C = 150A
5AH X 20C = 100A

葉生果個水量形容,唔應該用係呢到上面.
作者: AMAT    時間: 2009-8-10 18:18
係業界嚟講

通常去到30C,都係日本料,即係採用日本生產O既鋰料.
25C-20C就國產同日本料
20C以下就多數係全國產料
作者: rk2    時間: 2009-8-10 18:27

舉例如大家都係7.4V 5000MAH, 一排30C,一排20C
20C用料理論 ...
AMAT 發表於 2009-8-10 18:17

同我的認識剛剛相反
作者: rk2    時間: 2009-8-10 18:29
請問各c hing, 鋰電除左幾多mah外, 仲有幾c, c係咩來??
kf5jerry 發表於 2009-8-10 17:00

我的有限認識, c = capacity. 20c = 可承受容量的 20 倍放電率.....
作者: 葉生    時間: 2009-8-10 18:40

20C用料理論 ...
AMAT 發表於 2009-8-10 18:17

係業界嚟講

=.=? 20c 用料好過30c? 唔太明白.....
作者: 一匹狼    時間: 2009-8-10 18:50
應該係筆誤,大家吾好執咁正
作者: dthchan    時間: 2009-8-11 00:47
thks you
作者: AMAT    時間: 2009-8-11 02:07
係業界嚟講

=.=? 20c 用料好過30c? 唔太明白.....
葉生 發表於 2009-8-10 18:40

你睇乜呀....

30C或以上,多數係日本鋰電池原料
20-25C,會係日本料溝國產料
20C以下係國產料
作者: GT-Raymond    時間: 2009-8-11 02:10
想問下…
4000mah 25c既Lipo電用幾A差會最好?過幾A差會差爆?
7.4VLipo通常差到幾多V就好停?
作者: Xpress-mini    時間: 2009-8-11 11:12
AMAT....大家問題是這句使大家迷惑!!!
"舉例如大家都係7.4V 5000MAH, 一排30C,一排20C
而最高可以放出O既電流,亦都會較高."

其實我都識知,「C」係可放能量.
如1000mah 1C = 廠方測試過可Pass 1A連繼放電都無問題(一次性)没保証可有第二次
但如5000mah 40C =200A ???
充電的接點和電線真的可承受200A???
真驚心動魄,驚天動地,驚嘆不已!!!

GT - Raymond ,
如果想耐用,最好只用充電60%左右就好停.
大部份電廠都2.5V/cell (但這是極限,可能已有一定損害)
而保存V數也很重要...最好不用時保存在7.6V左右

有錯請指教
作者: AMAT    時間: 2009-8-11 11:25
AMAT....大家問題是這句使大家迷惑!!!
"舉例如大家都係7.4V 5000MAH, 一排30C,一排20C
而最高可以放出O既電流,亦都會較高."

其實我都識知,「C」係可放能量.
如1000mah 1C = 廠方 ...
Xpress-mini 發表於 2009-8-11 11:12

啊~果句,係呀,30C好過20C.係筆誤.

理論上,係有分別個瞬間同埋呢個平均.....
表面MARK果個C數係講瞬間,唔係平均.

同埋充電做唔到呢個數.只係放電做到.

至於你話200A好勁呢問題......其實又唔算係好勁O既.....
200A X 7.4V先講緊1480W.....一則其實就去唔到...只係瞬間....
二則我同你屋企果O的喇叭都係咁上下OUTPUT數,條電線都未有事啦.....哈!

其實平均都係20A到啦....

你話220V 200A就真係好勁喇~哈!
作者: MrSH    時間: 2009-8-11 13:17

我諗C數都係理論值. 用瞬間(pulse)的話  有無人知係幾多秒? 0.5? 0.1? 無標準或者無註明的話, 廠就可以用"瞬間"呢個詞黎"報數"  5000mAH 20C 可以話100A  又可以話200A 係量度"瞬間"呢個時間唔同 寫40C都無問題??  咁樣市面上咁多電池之間只係用C數去比較 就變得無意義
但實情係點我就唔清楚 應該有套標準掛
作者: st202hk    時間: 2009-8-12 01:18
thankyou
作者: lkwmic    時間: 2009-8-12 22:18
C數亦與財力有關!哈哈!
作者: 50270898    時間: 2009-8-12 22:39
http://www.rcslot.com/pc-radio-c ... 4v-5000mah-40c-lipo
there is 40c continuous discharge 80c burst discharge lipobatt.

Specifications
Type: Lithium Polymer
Capacity: 5000mAh
Voltage: 7.4V nominal
Connector Type: Main Power Leads: Deans Ultra Plug / Balancing Leads: Thunder Power 4-pin
Wire Gauge: 12
Number of Cells: 2
Weight: 10.7 oz (304 g)
Configuration: 2S
Dimensions (WxLxH): 1.85 x 5.4 x .93 in (46.5 x 138 x 23.5mm)
Maximum Continuous Discharge: 40C
Maximum Burst Discharge: 80C
Maximum Continuous Current: 200A
作者: kf5jerry    時間: 2009-8-19 14:57
THX, 有勞各ching~~

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2