RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: $3000,由零開始,,你地會玩邊加車?咩電子野? [打印本頁]

作者: simonwang002    時間: 2009-8-20 13:38
標題: $3000,由零開始,,你地會玩邊加車?咩電子野?
$3000,由零開始,,你地會玩邊加車?咩電子野?
=d
作者: smallfaifai    時間: 2009-8-20 14:31

suppose you got nothing......

TA05 ver.2 + hobbywing 35A sensorless /3000kv + 2PL 2.4G + LiPo x 1 + charger +3003 servo
= $1200 + $520 + $750 + $250 + $350 + around $65
= $3135
作者: sarsmaster    時間: 2009-8-20 14:35
差個3003 servo呀..$64
作者: 葉生    時間: 2009-8-20 14:37
2PL 2.4 = $750 咁平?
作者: 丫De    時間: 2009-8-20 14:40
3000蚊  應該都夠 不過如果玩頂級車 頂級電子野 就唔夠

如果3000 我提議不如出部ta05 v2  1千多小小 之後買套60a有感電變 700蚊左右

控可以買支2pl fm 500蚊↓  之後差機買隻x-charger b6 280蚊 火牛唔知60定90 之後淨番d錢買一排鋰電 玩住先   可能超左小小預算
作者: hk_sdu    時間: 2009-8-20 15:02
I will choose T2 008 or 415, 416, 2nd hand $1200

HW ESC 60A sensored, also 2nd hand
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-8-20 15:10
3000蚊  應該都夠 不過如果玩頂級車 頂級電子野 就唔夠

如果3000 我提議不如出部ta05 v2  1千多小小 之後買套60a有感電變 700蚊左右

控可以買支2pl fm 500蚊↓  之後差機買隻x-charger b6 280蚊 火牛唔知60定9 ...
丫De 發表於 2009-8-20 14:40

2PL一手要530wor
定係呢排跌左價?
作者: memberbilly    時間: 2009-8-20 15:29
控就買枝2 手算啦   ,因為用1 排你就會買過枝好既
作者: 丫De    時間: 2009-8-20 15:46
2PL一手要530wor
定係呢排跌左價?
Noir.KAZE 發表於 2009-8-20 15:10

唔要3003 可以平
作者: smallfaifai    時間: 2009-8-20 15:48
差個3003 servo呀..$64
sarsmaster 發表於 2009-8-20 14:35

係喎
原文已改

同埋2PL 2.4G 真係近期新手超級抵玩之選,雖然冇咩set,但就已經有2.4G之方便!$750仲想點?!
作者: smallfaifai    時間: 2009-8-20 15:52
I will choose T2 008 or 415, 416, 2nd hand $1200

HW ESC 60A sensored, also 2nd hand
hk_sdu 發表於 2009-8-20 15:02

呢個都係好選擇,不過個人覺得新手最好砌一次架車啦,知道架車邊度打邊度(當然架二手車買返黎都可以打散砌過o既).....同埋新手唔熟車,買o個陣都唔係咁易知道架車有冇暗病.....除非有高手陪住買啦
作者: jypepe    時間: 2009-8-20 15:57
點由零開始法先
我買架生都買左唔記得幾多錢喎....
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-8-20 16:27
唔要3003 可以平
丫De 發表於 2009-8-20 15:46

死啦,唔要3003我都仲係買左530=.="
作者: memberbilly    時間: 2009-8-20 16:39
唔好買3003啦,  servo就真係冇得慳  ,,
其實3000蚊係咪咩都要買晒?? 連 批  都計??
作者: supercar    時間: 2009-8-20 17:05
剛剛買了一套,TB-03,2PL2.4,hobbywing 35A/9T,S3010,LIPO4000mah25C,X-chargerB6,
$1060+780+590+280+300+300=約$3200(未計噴油,啤鈴,車呔)
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-8-20 17:12
唔好買3003啦,  servo就真係冇得慳  ,,
其實3000蚊係咪咩都要買晒?? 連 批  都計??
memberbilly 發表於 2009-8-20 16:39

咁好多野都冇得慳
控可以用落下一部車,ESC同motor又係,電又係.....
作者: supercar    時間: 2009-8-20 17:44
servo可以用好耐,以前有個servo用咗10年都仲用得,所以可以買個好D嚟用!
作者: 日月天    時間: 2009-8-20 18:06
TT01 $530 + Futaba MJ $400 + Hobby Wing 35A/12T brushless $560 + Lipo 7.4V x 2 $500 + Charger & AC adaptor $380 + Sorex tires 4pcs $120 = $2490, 有淨可買bearing, 中軸, 噴油, tools.

or

TA05 (not Ver.2) $780 + Futaba 2PL AM $450 + Hobbywing 60A/5.5T $650 + Lipo 7.4V x 2 $500 + Charger & AC adaptor $380 + Sorex Tires $120 = $2880
作者: 車仔同學會    時間: 2009-8-20 19:15
我會買MINI-Z xd
作者: f-16    時間: 2009-8-20 21:01
但人地話好"型"D野好易壞、究竟係咪呢?
作者: f-16    時間: 2009-8-20 21:05

TA05 ver.2 + hobbywing 35A sensorless /3000kv + 2PL 2.4G + LiPo x 1 + charger +3003 servo
= $1200 + $520 + $750 + $250 + $350 + around $65
= $3135
smallfaifai 發表於 2009-8-20 14:31

同埋洗吾洗一定要用2.4GHz呢?正常黎講普通控都得啦、反正控姐、又吾係避震
作者: herbert1    時間: 2009-8-20 21:15
同埋洗吾洗一定要用2.4GHz呢?正常黎講普通控都得啦、反正控姐、又吾係避震
f-16 發表於 2009-8-20 21:05

橫掂都俾錢當然買2.4g,又唔會同人jam
作者: herbert1    時間: 2009-8-20 21:21
其實買舊款TA05仲抵玩過ver2

ver2 買返黎都要改珠差杯,萬向,TRF避震....
作者: simonwang002    時間: 2009-8-20 22:21

咁3千蚊係入門定中級=p
作者: mschumi    時間: 2009-8-20 23:25
其實三千蚊筆直,都有貢多人覆你
你真係有福!
作者: simonwang002    時間: 2009-8-20 23:33
平有平玩貴有貴玩既姐
作者: smallfaifai    時間: 2009-8-20 23:52
但人地話好"型"D野好易壞、究竟係咪呢?
f-16 發表於 2009-8-20 21:01

so far我用左幾套都冇事......

同埋用AM真係冇咁穩定.....我係由AM直接轉2.4g的人,分別太明顯.....
作者: simonwang002    時間: 2009-8-21 00:54
有冇ching可以msn詳盡教我野呀=p我以前玩過tt-01>ta-05>>pro4+m03>fw05t+>720(未玩過就放左-,-)>r470>而加冇玩成年,,完全唔知而加d錫電呀,,無刷果d..
作者: lung1    時間: 2009-8-21 01:03
3千建議車,控, servo買二手....其他可買新................
其實有好多野仲未計.....例如工具都洗你成千銀.........
作者: edmondhk    時間: 2009-8-21 01:03
其實買舊款TA05仲抵玩過ver2

ver2 買返黎都要改珠差杯,萬向,TRF避震....
herbert1 發表於 2009-8-20 21:21

萬向,TRF避震
V1,V2都要改....
作者: lung1    時間: 2009-8-21 01:03
simonwang002 發表於 20/8/2009 22:21

入門.................
作者: simonwang002    時間: 2009-8-21 01:04
3千建議車,控, servo買二手....其他可買新................
其實有好多野仲未計.....例如工具都洗你成千銀.........
lung1 發表於 2009-8-21 01:03

ching可唔可以msn教我=p
作者: lung1    時間: 2009-8-21 01:04
ching可唔可以msn教我=p
simonwang002 發表於 21/8/2009 01:04

而家要訓啦.................你pm你msn 俾我啦.....
作者: 丫De    時間: 2009-8-21 01:05
有冇ching可以msn詳盡教我野呀=p我以前玩過tt-01>ta-05>>pro4+m03>fw05t+>720(未玩過就放左-,-)>r470>而加冇玩成年,,完全唔知而加d錫電呀,,無刷果d..
simonwang002 發表於 2009-8-21 00:54

PM 你msn黎啦
作者: 丫De    時間: 2009-8-21 01:06
f-16 發表於 2009-8-20 21:05

安全問題   當你試過拎住支am控 失控部車直衝 唔停果陣 你就唔會咁諗
作者: 丫De    時間: 2009-8-21 01:07
simonwang002 發表於 2009-8-20 22:21

睇你點簡 如果你 唔介意用2手野 實汁到中級

如果你係死硬派 一定要全部都新 3千真係入門
作者: simonwang002    時間: 2009-8-21 01:08
唔該ching
作者: simonwang002    時間: 2009-8-21 01:11
睇你點簡 如果你 唔介意用2手野 實汁到中級

如果你係死硬派 一定要全部都新 3千真係入門
丫De 發表於 2009-8-21 01:07

我記得第1部係tt-01,,咩都入門=p  tt-01+啤ling+孖星電變+白豬+mj控,,300蚊差機+平電
作者: GT-Raymond    時間: 2009-8-21 03:07

M05+啤呤 700
2PL 2.4ghz 750
v16r 電變 200
Teampower 黑豬 70
TowerPro 996 servo 100
b6 差機+火牛 380
峈氏Lipo 4000mah25c 電 250
Total 2450
550 可以改電變or加多一排電+better servo and r呔…
作者: 一匹狼    時間: 2009-8-21 12:31
變左砌機區
咁多機佬幫你你真幸運
作者: herbert1    時間: 2009-8-21 12:39
M05+啤呤 700
2PL 2.4ghz 750
v16r 電變 200
Teampower 黑豬 70
TowerPro 996 servo 100
b6 差機+火牛 380
峈氏Lipo 4000mah25c 電 250
Total 2450
550 可以改電變or加多一排電+better servo and r呔…
GT-Raymond 發表於 2009-8-21 03:07

宜家仲玩有刷........俾多少少買好盈啦
作者: mugenstream    時間: 2009-8-21 12:44
開返間類似砌機舖, 可能有得做...哈哈
作者: AMG    時間: 2009-8-21 12:54
用mj控都得掛..唔洗2.4g
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-8-21 13:04
用mj控都得掛..唔洗2.4g
AMG 發表於 2009-8-21 12:54

唔用2.4最少都用FM
作者: tomatob    時間: 2009-8-21 13:47
新手就最好買新車啦,因為玩車最緊要係要知架車係點既結構,唔係到時想換野or 買野都唔知點同人講,又唔知點換,到時仲難搞

控既就買二手都ok,反正控都好少會壞,有排用,工具就真係難計,最基本既都洗你幾百,$3000由零開始係有少少難度,我諗你有一部份既野要買二手先得
作者: skywoo1105    時間: 2009-8-21 15:53
個個都掛住ta05既...
tb03仲平小小tim
作者: memberbilly    時間: 2009-8-21 17:23
2手區買枝 2  pl   ,mj仲好啦   ,  如果你只係球場放下車  am  都夠用
作者: AMG    時間: 2009-8-21 20:47
個個都掛住ta05既...
tb03仲平小小tim
skywoo1105 發表於 2009-8-21 15:53

我支持TB03
作者: jypepe    時間: 2009-8-22 01:17
唔係反對你用咩咩無刷摩打組合,
但係o向有限o既金錢數目, 連一d基本改裝...例如摩打散熱, 靚 d o既螺絲, 都要慳得就慳o既時候
換個快摩打落去....你諗你嘞

而且摩打快d=動力大d=損耗又大d, 換野又快dd, $3000蚊? noway~
作者: GT-Raymond    時間: 2009-8-22 03:42
41# herbert1

我有留$550比佢upgrade…
M05玩無刷都可以,不過入門選擇加埋比賽都係鬥23T…
都可以用番原裝電變,買個S3050 servo加多一排電…
作者: supercar    時間: 2009-8-22 23:30
TB-03!Yeah!
作者: 鐵老人    時間: 2009-8-23 18:48
全原裝ta05 or tb03
買原裝星星 esc
2pl am
差機,差電有人比我用住先
我就係咁樣玩先
作者: hotwing~    時間: 2009-8-24 00:33
個個都用2.4g..你用am先無甘易jam 我見人地2.4g都jam
作者: bluemotogp    時間: 2009-8-27 05:05
tt01+4pk
作者: tsesikon    時間: 2009-8-27 18:21
買架大陸416
作者: 丫De    時間: 2009-8-27 18:37
而家3000入門真係幸福

早3,4年 我入門果陣 都係用左700蚊收一set tt01全套ja
作者: kachunsky    時間: 2009-8-27 22:18
而家3000入門真係幸福

早3,4年 我入門果陣 都係用左700蚊收一set tt01全套ja
丫De 發表於 2009-8-27 18:37

我入門車係工房會員送..哈
作者: platolau    時間: 2009-8-29 18:06

= $3135
smallfaifai 發表於 2009-8-20 14:31

買mj都夠佢用la

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2