RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 鋰電問題 [打印本頁]

作者: tongto1    時間: 2009-8-22 01:38
標題: 鋰電問題
我玩左一個中倒之後,,發覺舊鋰電完全發漲....變左個波咁..
點解會咁樣既,.,..同埋應該點先可以令佢正常返呢??
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-8-22 01:42
過放?
唔洗諗,舊電唔要得ga啦
作者: 丫De    時間: 2009-8-22 01:49
冇可能正常番 你講得出 漲到成個波咁 已經好危險

你本身用果個電變有冇cut off..
作者: Alcohol    時間: 2009-8-22 01:50
就爆、係咪架車由鋰電位開始發出異味、發漲到咁上下一出味即係穿左、就起火小心小心
作者: tongto1    時間: 2009-8-22 01:58
RE:3
有幾危險??
我有呀...
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-8-22 01:59
會爆嚕.....
作者: tongto1    時間: 2009-8-22 01:59
就爆、係咪架車由鋰電位開始發出異味、發漲到咁上下一出味即係穿左、就起火小心小心
Alcohol 發表於 2009-8-22 01:50

冇味喎.....只係好漲囉
作者: wanmore    時間: 2009-8-22 02:06
你用咩電變呀?
作者: 丫De    時間: 2009-8-22 02:11
RE:3
有幾危險??
我有呀...
tongto1 發表於 2009-8-22 01:58

真係會爆炸起火.. 我唔係同你講笑
作者: simonwang002    時間: 2009-8-22 02:25
鋰電呢家野真係好化學...小心小心
作者: raybee1211    時間: 2009-8-22 03:09
你話你玩左一個中到??係咪一個鍾?
不論你排電幾大容量,其實都唔可以連續玩車放電半小時以上
作者: raybee1211    時間: 2009-8-22 03:13
你排咩電呀? 貴唔貴架? 幾百蚊一個鍾, 等你深刻d,記住下次唔好過放啦
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-8-22 09:11
鋰電呢家野真係好化學...小心小心
simonwang002 發表於 2009-8-22 02:25

用得正常一d都唔化學
作者: Q-pet    時間: 2009-8-22 10:34
邊有鋰電可以玩成個鐘嫁=-=
鋰電唔可以過放..每一排電壓最好係3.7V...我平時玩到佢3.5V每一CELL就收手
作者: oscarchoi    時間: 2009-8-22 20:33
玩鋰電最好加個鋰電警報器,當有一cell到3.7v就會由緑改變為紅色燈,這樣一來個鋰電不會過放啦
作者: tongto1    時間: 2009-8-23 01:21
玩鋰電最好加個鋰電警報器,當有一cell到3.7v就會由緑改變為紅色燈,這樣一來個鋰電不會過放啦
oscarchoi 發表於 2009-8-22 20:33

鋰電警報器 我有用架
作者: tongto1    時間: 2009-8-23 01:23
邊有鋰電可以玩成個鐘嫁=-=
鋰電唔可以過放..每一排電壓最好係3.7V...我平時玩到佢3.5V每一CELL就收手
Q-pet 發表於 2009-8-22 10:34

我多數冇過放 因為我有用警報器
作者: tongto1    時間: 2009-8-23 01:24
我係想知 點解會 漲
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-8-23 01:26
如果玩成個鐘full雞既話
9成係過放
作者: oscarchoi    時間: 2009-8-23 11:14
鋰電過熱都會漲,你用什麼配答呢 ?可以玩到成個鐘頭
作者: tongto1    時間: 2009-8-23 23:22
鋰電過熱都會漲,你用什麼配答呢 ?可以玩到成個鐘頭
oscarchoi 發表於 2009-8-23 11:14

我用 一萬電架 8T魔打囉
作者: bigman0712    時間: 2009-8-24 00:26
你緊係用左10000mah10C电喇....
你買电要劉意C數呀.....用8T就算無過放都頂唔倒咁大A數輸出架.......
唔好念住昭差黎用...會爆炸好危险的......舊电唔要得格la......奶過野下次醒D拉.....
作者: tongto1    時間: 2009-8-24 00:29
你緊係用左10000mah10C电喇....
你買电要劉意C數呀.....用8T就算無過放都頂唔倒咁大A數輸出架.......
唔好念住昭差黎用...會爆炸好危险的......舊电唔要得格la......奶過野下次醒D拉.....
bigman0712 發表於 2009-8-24 00:26

我唔係好明波  10C 都算大??  咁20 25 30 又點呢 ?
作者: bigman0712    時間: 2009-8-24 00:53
C數越大...放电A數可頂越高.....你買电冇劉意C數越大價錢越貴嗎..............
如果你用120A电變行8T...就算用25C电都有機會谷張舊电的.........
10C係指放电量低.....你用8T就最好要買25C的电.....
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-8-24 01:00
排電最多出到100A,如果用120A既電變又真係會扯死排電
作者: whatdahell    時間: 2009-8-24 01:05
排電最多出到100A,如果用120A既電變又真係會扯死排電
Noir.KAZE 發表於 2009-8-24 01:00

你都識講排電最多出到100A,
就算電變去到500A..夠電都係出100A...咁請問點扯死排電呢?
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-8-24 01:09
你都識講排電最多出到100A,
就算電變去到500A..夠電都係出100A...咁請問點扯死排電呢?
whatdahell 發表於 2009-8-24 01:05

咁師兄解釋下點解用120A行8T排電會漲哂呢?
作者: bigman0712    時間: 2009-8-24 01:20
排电雖言係唔夠出.....但個电變會址排电出大A數的(就算出唔夠).....情形有D似過放咁.....所似舊电會漲羅......
作者: tongto1    時間: 2009-8-24 01:43
C兄們 咁我點先可以知 電變 幾多A丫
作者: whatdahell    時間: 2009-8-24 01:46
咁師兄解釋下點解用120A行8T排電會漲哂呢?
Noir.KAZE 發表於 2009-8-24 01:09

電漲有好多原因...
過放/Loading太大/叉左舊電冇用一牌都會漲...

我只係聽過A數唔夠既電變會過熱 / 燒...
重來未聽過大A數電變會扯死埋粒電...
可能係我鄉下仔都唔定
唔該晒!
作者: bigman0712    時間: 2009-8-24 01:54
26# whatdahell

唔係排电只可出100A....係最多可剩受100A的放电量.....超過會損壞电池姐.....
作者: bigman0712    時間: 2009-8-24 01:58
電漲有好多原因...
過放/Loading太大/叉左舊電冇用一牌都會漲...

我只係聽過A數唔夠既電變會過熱 / 燒...
重來未聽過大A數電變會扯死埋粒電...
可能係我鄉下仔都唔定
唔該晒!
whatdahell 發表於 2009-8-24 01:46

配答錯誤對电池及电變兩者都危險........
你試下用8C既控电玩睇吓會點......

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2