RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手買車之前問題 [打印本頁]

作者: angusccw    時間: 2009-8-26 02:14
標題: 新手買車之前問題
希望各位師兄幫幫小弟….(好多年前係有玩過,同朋友砌,但對電變就有陰影~"~加上現在要重新砌過 皆因俾家人丟晒,都有d心痛…因為充電,電都要由頭買過…近日搵到呢個網  亦睇左好多網  終於叫做有d認識…同埋最後做左好多research 以下係我想砌既套裝 希望大家幫下眼  覺得o唔ok…同埋希望藉此呢個post  可以識到更多師兄可以教下我,因沒有任何朋友玩1:10//本人住沙田區的…可以的留個msn 做朋友也可…

買車之前想問2個問題
1.想問我如果一盒車  要TT01E..我出去睇  見到得幾盒..問題係想問買呢d1盒盒返去砌..有冇得選擇或要求要什麼車殼(包括在盒內) 本人喜歡GTR35..
還是喜歡的車殼要跟人收或另買多1個車殼

2.槍控2PL FM市價約多少…1對晶體大約又多少錢

3.買TT01E 既車係咪會包原裝540摩打同埋電變..因為我諗住買摩打同埋電變..如果唔要呢D 市價大約多少錢1盒

4 SUPERSTOCK 23t-tz 同bz市價大約多少錢//

以下是本人REARCH後想砌的裝後…  冇乜要求玩SPEED定DRIFT 現在暫時只係純有時落街玩下

電變330CR
電2400midh 暫時都仲係r晒頭唔知買邊隻 只係聽好多人講lipo 唔出 (更正係唔錯)
電座x-charger b6
槍控2PL(AM)  
摩打 SUPERSTOCK23T –TZ
MAYEBE改埋中軸+BEARING 萬向節  齒比58T 23T  

都係大概要咁既質素就OK..唔想買太過貴,,有好提議請講

如果知道以下大約多少錢麻煩可以的話提供埋俾我  我再出去格下價  我怕買貴左..

其他冇打的暫時用住原裝先…
作者: 丫De    時間: 2009-8-26 02:54
1 TT01E 係有出跟gtr35殼 去買果陣可以問清楚有冇貨先
2 2pl fm 5xx  如果資金許可情況下 比多小小買2pl2.4g比較好
3 tt01e 正常係會跟電變同白豬  但跟某d殼 如gtr35 會有埋燈組 當然價錢會貴d 但個別鋪頭可以比你選擇唔要電變會平幾十蚊 建議你情願跟埋電變到時放去2手區100蚊賣左佢比較好
4 好小睇 唔清楚價錢

電變330CR  同   摩打 SUPERSTOCK23T –TZ  <--- 2樣加埋都過500蚊 建議你不如買好盈無感無刷35a(可以簡9t or13t) 都係500頭  
電2400midh 暫時都仲係r晒頭唔知買邊隻 只係聽好多人講lipo 唔出  <--------買一排硬盒鋰電4200 25c大約200蚊尾  何況你打算買x-charger b6 可以差到鋰電 梗係唔好玩midh 同埋如果你買好盈套電變有埋cutoff 用鋰電冇問題
差機x-charger b6 <--- 提你起得買火牛
槍控2PL(AM)       <--- 最好唔好am 因為都唔平淨槍好似180 套裝跟接收都3xx
MAYEBE改埋中軸+BEARING 萬向節  齒比58T 23T  <----中軸必改 但我覺得可以唔改萬向住 因為都唔平
不如改左避震先 實際d

我都係 小小建議比你參考下
作者: angusccw    時間: 2009-8-26 03:16

2# 丫De

萬分感謝  ...謝謝你的分析

但我又有問題想問啦  唔好意思

1咩係cut off   係咪剩係唔會放到冇晒電佢先停  

我有諗過好盈  但個motor好似太快  我怕成日炒-.-

2. 2PL 既FM  包d咩...其實係咪有好多唔同既套裝  今日出去睇睇見到有1個2pl(am )2個servo 1個receiver $498...

3.如果我暫時用住佢盒車既摩打同電變 佢電變需唔需要SET D咩
我諗住買好少少槍控..之後都唔再諗住換

4.買個普通SERVO要幾多錢..1個原裝電變其實買又要幾錢

5. 咩係鋰電 唔係車個排電咩? 我都唔知其實充電器除左充車排電之外  仲可以做D咩

6.係WO  火牛!!!!!!!  完全冇左回事  要幾多錢架 ~~~~

7.如果好盈套野有CUTOFF咁咪有2個CUTOFF? 咁咪又要SET2次     好似好難咁  我怕唔識攪...

如果學你咁講買LIPO 咁我暫先所有野全部用住原裝先  會唔會影響其他野架?
作者: raybee1211    時間: 2009-8-26 04:12
1咩係cut off   係咪剩係唔會放到冇晒電佢先停
放到你set 既volt數就停車 保護排電
我有諗過好盈  但個motor好似太快  我怕成日炒-.-
你可以行慢d
2. 2PL 既FM  包d咩...其實係咪有好多唔同既套裝  今日出去睇睇見到有1個2pl(am )2個servo 1個receiver $498...
唔好買 跟兩個3003 ,有咩用
4.買個普通SERVO要幾多錢..1個原裝電變其實買又要幾錢
3003   70蚊 , 好d既一般500蚊  電變由幾百到兩千都有
如果學你咁講買LIPO 咁我暫先所有野全部用住原裝先  會唔會影響其他野架?
不會
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-8-26 08:38
就樓主話怕太快會撞
可以set低d個ch.2既hi-point
咁就算full雞左都只會有真正full雞既7-8成速度
當你玩慣左再校返就ok
呢個可以係控度set
作者: cf2468    時間: 2009-8-26 09:33
槍控買2.4G 那些好D喎,反應比起am、fm 好好多....  而且一個控可以用好耐都會唔壞
作者: namnambbb    時間: 2009-8-26 09:55
係囉...2.4正小小
作者: 11223301    時間: 2009-8-26 09:59
有個国產既2.4g全新550$,可以比你選擇,連埋模組
作者: 11223301    時間: 2009-8-26 10:10
你seesee http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=142078
作者: angusccw    時間: 2009-8-26 10:59
5# Noir.KAZE

1. 剩係係槍控到set?  開始有d亂=-=  P.S 其實成日聽到2.4G 係咩黎  

2. cut off set 佢Volt  停比較好? 呢個cut off 又應該係邊到set

3. 好盈套電變難唔難set 架  我係因為睇到330cr 說明書 見自己都睇得明加上唔錯先諗住買呢隻

4. 其實電變係咪set 左你地所講既中位,之後血前同向後就己經可以玩  冇其他野set?
作者: 葉生    時間: 2009-8-26 11:13
1. 車速快慢可以係槍控限制....可以set最高速係幾快....
2.4g 係佢會自動跳頻.....咁就唔會比人jam 線而令架車失控
2. 如果你用無刷電變.....大部份都有cut off setting....到左你set 既電壓...佢就會唔再比電摩打....鋰電就唔會過放.....
3. 好盈電變有program 咭......好易set
4. set 中位有兩種....前後同左右既中位......前後既話.....可以決定架車有冇後波......右左係講架車會唔會偏向左或右
作者: angusccw    時間: 2009-8-26 11:49
11# 葉生

謝謝解答

但頭先睇POST D人話要自己焊某一PART  話可以問響買店鋪間野可唔可以幫手焊

其實係焊邊到?  我都怕佢地所講既個PART 我都唔識

好盈說明書係中定英文板本架
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-8-26 11:54
5# Noir.KAZE

1. 剩係係槍控到set?  開始有d亂=-=  P.S 其實成日聽到2.4G 係咩黎  

2. cut off set 佢Volt  停比較好? 呢個cut off 又應該係邊到set

3. 好盈套電變難唔難set 架  我係因為睇到330cr 說明 ...
angusccw 發表於 2009-8-26 10:59

1.hi-point係控度set,只係電子限制左最高點je
   2.4G係另一種頻道,不過呢種頻道會附帶掃頻/跳頻是但一種功力或者兩種功能都有
    好處係佢地會揀左冇人用既頻道去用,但係都唔係100%唔會JAM機,請留意呢點
    另外係如果你會玩多部車既話,2.4G另一個好處係你唔需要買多對band
   只需要買多個接收機就ok(that's why有d 2.4G控會跟兩隻接收,一黎係for備用,2黎可以跟多部車
2.多數係3.7V/CELL,即係7.4V total,都可以set到3V/CELL,即係6V total
   但係低過6V/2CELL就一定唔得,會有過放既危險
3.Hobbywing咁多人用,唔識set可以上返黎問工房既師兄
4.set左中位之後基本上可以開始玩,至於有冇後波,新手玩既話最好唔好disable左個後波
    steering既中位就係裝servo horn之前set一次,落地之後再微調

如果budget係夠既唔好諗330啦,用無刷啦
作者: 葉生    時間: 2009-8-26 11:59
11# 葉生

謝謝解答

但頭先睇POST D人話要自己焊某一PART  話可以問響買店鋪間野可唔可以幫手焊

angusccw 發表於 2009-8-26 11:49

焊野....係焊摩打線.....同個電插....
因為原裝係用白插.....但好多人都會轉做T插....VOLT數過高....個白插有機會溶.....同埋T插傳電好好多多.....
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-8-26 12:03
11# 葉生

謝謝解答

angusccw 發表於 2009-8-26 11:49

你可以要求佢幫你焊埋,但係可能人工唔平
自己焊得到自己焊,小心d就得

好似係有中文,不過好似係網上面d人譯
英文都唔會太難,放心啦
唔得咪查下字典嚕
作者: angusccw    時間: 2009-8-26 14:32
大家有冇話去開邊幾間熟鋪

我都知需要自己出去格價

但想知邊間信譽較好  我唔係指其他唔好
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-8-26 14:35
大家有冇話去開邊幾間熟鋪

我都知需要自己出去格價

但想知邊間信譽較好  我唔係指其他唔好
angusccw 發表於 2009-8-26 14:32

有幾間都經常去
極x,cat shop,waigo,車中落
作者: angusccw    時間: 2009-8-26 14:41
17# Noir.KAZE

師兄...

好多謝你咁有耐性解答我問題

如果可以留埋MSN做個朋友就好啦  因為我真係問題少年  問極都仲有問題
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-8-26 14:44
17# Noir.KAZE

師兄...

好多謝你咁有耐性解答我問題

如果可以留埋MSN做個朋友就好啦  因為我真係問題少年  問極都仲有問題
angusccw 發表於 2009-8-26 14:41

我pm俾你
其實上黎問既話好多師兄都樂於回答
作者: cf2468    時間: 2009-8-26 14:45
記住買埋噴油................噴車榖
作者: angusccw    時間: 2009-8-26 14:51
19# Noir.KAZE

我明白....

但我真係好多問題...  

我一日未買  晚晚都訓唔著=.=

但又唔想走去買完先後悔...

又冇朋友玩...  有時突然諗起既問題...開post  都要等有人得閒先有回覆

所以真係想識幾個朋友  學下野咁..~""~

msn @左你了  唔見你on  ..
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-8-26 16:32
其實你住邊?
可以搵下該區有冇師兄玩
可以多d朋友又可以學到多d野
你要等我仲死,呢兩個week我都係要返工,又唔一定坐office
之後開學又要返學

所以最快方法除左出post之外
你仲可以搵下舊post
forum有search功能,可能會搵到你想要既野
搵唔到都唔緊要,開post問只要等一陣就會有reply
再唔係pm下其他師兄問又得
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-8-26 16:34
其實你依家知道自己要買d咩未?
list左出黎先,然後再計下個價先
如果可以多少少budget我真係唔suggest你玩TT-01
反正車殼可以自己配,唔一定要"將殼就車"
作者: oscarchoi    時間: 2009-8-27 00:55
呢位新手司兄可以的話可去看網上網友何時有約局玩,可以過去看一下他們怎樣玩及須要什麼設備,
再找到合適的方按

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2