RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 電池有聲....驚驚中~ [打印本頁]

作者: fat198895    時間: 2009-8-29 20:49
標題: 電池有聲....驚驚中~
我用nimh 3000mah~~~~今日叉電個陣...聽到有d滋滋聲(好細).....
咁聽落去, 叉電器個火牛..(定係叫電壓器, 駁多舊野先去叉機的)
再聽真的......舊電都有dd滋滋聲....係咪已經唔要得?
作者: raybee1211    時間: 2009-8-29 20:56
仲用得,都未爆~~等佢爆左先啦
不過就有d 危險
作者: fat198895    時間: 2009-8-29 22:21
我想問爆既情況係...?......真係爆炸個隻-.-?
作者: raymen    時間: 2009-8-29 22:25
Flow it to rubbish bin ( with the original packing ).... sosososo dangerous..!
作者: memberbilly    時間: 2009-8-29 22:25
真係爆炸個隻   唔洗驚,好快爆完
作者: lkwmic    時間: 2009-8-29 22:44
真係爆炸個隻   唔洗驚,好快爆完
memberbilly 發表於 2009-8-29 22:25

唔好玩人啦!
作者: lkwmic    時間: 2009-8-29 22:45
應該是電流聲!
作者: lazer    時間: 2009-8-30 02:17
overcharge?
作者: Aurora    時間: 2009-8-30 08:17
如果電池很熱, 充電又有“滋滋”聲, 就要小心啦。 早排在國內玩在, 樓上控車樓下有人爆電, 好在爆時附近無人, 如果碰到臉, 好有機會傷到眼(一定盲)。
作者: skip    時間: 2009-8-30 09:51
No la.It should be nothing.I barttey often sounds like this.But nothing!
作者: Q-pet    時間: 2009-8-30 11:27
ni-mh如果爆唔會有火..但會成舊爆開..請小心
作者: fat198895    時間: 2009-8-30 11:33
電池唔熱的~~咁都安心少少.......
因為爬文........成日睇li-po.....驚ni-mh好似佢咁-.-..唔知點算~~哈
作者: Q-pet    時間: 2009-8-30 11:36
電池唔熱的~~咁都安心少少.......
因為爬文........成日睇li-po.....驚ni-mh好似佢咁-.-..唔知點算~~哈
fat198895 發表於 2009-8-30 11:33

無嫁啦..自己小心啦
請LI-PO正常玩唔會點有問題..
我就算發生個意外都仲玩緊LI-PO

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2