RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: SERVO平貴一問 [打印本頁]

作者: RX7-FD3S_1125    時間: 2009-11-10 22:27
標題: SERVO平貴一問

想問下究竟servo既平貴有咩分別,即係靚同cheap係控制上,或各方面有咩分別呢??
我淨係知有金屬牙同膠牙既分別,但就連金屬牙既差價都可以好大,請大大指教!!
作者: bigman0712    時間: 2009-11-10 22:32
速度同扭力可似差好遠的....都系一分錢一分貨la....
作者: RX7-FD3S_1125    時間: 2009-11-10 22:33
速度同扭力可似差好遠的....都系一分錢一分貨la....
bigman0712 發表於 2009-11-10 22:32

你意思係擺軑既速度同扭力???
作者: Q-pet    時間: 2009-11-10 22:34
你意思係擺軑既速度同扭力???
RX7-FD3S_1125 發表於 2009-11-10 22:33

你可以試下用隻3003玩慢爬同用隻普普通通既MG995玩就覺得分別係邊
作者: RX7-FD3S_1125    時間: 2009-11-10 22:55
你可以試下用隻3003玩慢爬同用隻普普通通既MG995玩就覺得分別係邊
Q-pet 發表於 2009-11-10 22:34

mg995普普通通得黎抵唔抵玩呢??係極速買$88
作者: oscarchoi    時間: 2009-11-10 23:01
司兄你想用來玩什麼車呢?
作者: RX7-FD3S_1125    時間: 2009-11-10 23:15
司兄你想用來玩什麼車呢?
oscarchoi 發表於 2009-11-10 23:01

TA05-IFS諗住用5.5T摩打,60A電變,係差唔知買咩SERVO好!!!
作者: chacha    時間: 2009-11-10 23:20
如果係飛街玩用3003 都冇咩問題,如果係入場玩,就用 D 速度快同扭力大0既 SERVO 好 D
作者: CIVICMAN    時間: 2009-11-10 23:23

起碼.....S9451
用4,5年中位仲OK
貴買平用O唔OK?
作者: Q-pet    時間: 2009-11-10 23:23
TA05-IFS諗住用5.5T摩打,60A電變,係差唔知買咩SERVO好!!!
RX7-FD3S_1125 發表於 2009-11-10 23:15

我都一樣街飛TA-05 IFS 60A 9T 我用S3003快車
作者: RX7-FD3S_1125    時間: 2009-11-10 23:27
我都一樣街飛TA-05 IFS 60A 9T 我用S3003快車
Q-pet 發表於 2009-11-10 23:23

S3003幾多大洋??同邊度買最平??
唔該唔該!!
作者: oscarchoi    時間: 2009-11-10 23:35
7# RX7-FD3S_1125
見議買futaba 9字頭號的伺服,如用慢轉彎會比較靈活,
我部TA-05 頭轉向伺服用台灣金屬牙 0.10sc  7kg
不要買S3003伺服,你會後悔啊
作者: memberbilly    時間: 2009-11-10 23:41
用左架車唔識轉彎~~
人地轉完走埋,你架車仲未識轉
唔好慳呢d錢, 架車慢,唔緊要,起馬你control到
架車反應慢就真係隨時炒,到時買parts條數咪一樣
平平地咪用9551 lor  錢多就買bls551    2413   果d
作者: bigman0712    時間: 2009-11-10 23:46
如你預左會落場跑就最好買隻0.09-0.12秒/60度,7kg以上的servo.....
如玩快車...分別都幾大o架.....雖然我唔算好快.....但用開快servo...試返s3003都頂唔順咁慢....
如新手就可以用往先.....代有術至換都未遲的....
作者: RX7-FD3S_1125    時間: 2009-11-10 23:54
用左架車唔識轉彎~~
人地轉完走埋,你架車仲未識轉
唔好慳呢d錢, 架車慢,唔緊要,起馬你control到
架車反應慢就真係隨時炒,到時買parts條數咪一樣
平平地咪用9551 lor  錢多就買bls551    2413   果d

size=2]memberbilly 發表於 2009-11-10 23:41

師兄,請問你係唔係打錯左,係9550定9541??定係你所講既9551??幾錢架?
另外bls551又係幾錢??
作者: hardmankam    時間: 2009-11-11 11:32
http://www.futaba-rc.com/servos/digitalservos.html
Futaba S9551 -> ~ $5xx
作者: RX7-FD3S_1125    時間: 2009-11-11 17:37
=.=平平地9551都要成5舊幾,有冇d兩舊幾唔到三舊既servo可以玩住先??
作者: CANDY002226    時間: 2009-11-11 17:43
玩DRIFT用咩SERVO好呢?
作者: skywoo1105    時間: 2009-11-11 17:49
3003~~~
作者: memberbilly    時間: 2009-11-11 17:51
9550   9451 果d出左好耐架
你上網搵2手啦.會平d
作者: herbert1    時間: 2009-11-11 18:28
BlueBird is ok , only cost around $170~~

Speed is much much fasrer than 3003......
作者: bigman0712    時間: 2009-11-11 20:51
=.=平平地9551都要成5舊幾,有冇d兩舊幾唔到三舊既servo可以玩住先??
RX7-FD3S_1125 發表於 2009-11-11 17:37

唔一定要買D好貴的....只要留意速度同扭力就可似了...食粥都有隻幾好的....兩三舊水倒......自己去睇下la....
至於買二手...個人不見意....除非是認識的朋友(有信心的...始終系電子野吖麻)....
作者: memberbilly    時間: 2009-11-11 20:59
兩三百蚊果d我都用過.數據上好似好好,實際上唔係果回事件
你可以買來試   不過本人宗旨,有買貴冇買錯
作者: bigman0712    時間: 2009-11-11 23:04
兩三百蚊果d我都用過.數據上好似好好,實際上唔係果回事件
你可以買來試   不過本人宗旨,有買貴冇買錯
memberbilly 發表於 2009-11-11 20:59

有買貴冇買錯.....基本上我都同意o既.....但有時因金錢所限...所似都幾無耐.....我都試買錯野(奶過野)....
我玩緊兩部車的.....ta05及416....兩部都是9T摩打的.....TA05玩特殊改裝....車速差不多的.....
我推介去食粥果隻....我裝在416上用緊....在數據上是0.09sec/9.0kg....雖然數據上比我ta05上的Futaba9xxx再好些....但實際使用兩者差不多....
我不想買廣告....所似不提形号了.....金錢有限的師兄可似孝考慮下呢隻野.....
作者: RX7-FD3S_1125    時間: 2009-11-11 23:46
有買貴冇買錯.....基本上我都同意o既.....但有時因金錢所限...所似都幾無耐.....我都試買錯野(奶過野)....
我玩緊兩部車的.....ta05及416....兩部都是9T摩打的.....TA05玩特殊改裝....車速差不多的.....
我推介去 ...
bigman0712 發表於 2009-11-11 23:04

食粥其實即係咩=.=,係唔係SA   V   OX??你講果隻數據既型號NUMBER係唔係一千二百五十一??
因為我買左依隻,數據同你講既一樣~
作者: bigman0712    時間: 2009-11-11 23:53
食粥其實即係咩=.=,係唔係SA   V   OX??你講果隻數據既型號NUMBER係唔係一千二百五十一??
因為我買左依隻,數據同你講既一樣~
RX7-FD3S_1125 發表於 2009-11-11 23:46

(食粥)係(極X)或(X速)羅......
我講的正是呢隻......
作者: RX7-FD3S_1125    時間: 2009-11-11 23:56
(食粥)係(極X)或(X速)羅......
我講的正是呢隻......
bigman0712 發表於 2009-11-11 23:53

師兄,可否透露下你買幾錢??
作者: bigman0712    時間: 2009-11-12 00:04
師兄,可否透露下你買幾錢??
RX7-FD3S_1125 發表於 2009-11-11 23:56

早幾個月買的.....唔記得系330定340la......
作者: rabbitmomo    時間: 2009-11-12 00:10
好多時D人都介紹FUTABA,其實如果覺得貴可以試下KO囉,日本做,平少少,9-10KG/CM,0.13-0.16S都係4百幾
作者: memberbilly    時間: 2009-11-12 00:45
ko如果係 金屬 "啞"仲貴 2413 $6xx
果d唔知咩  23xx 可以係電腦set果d  成千蚊一隻
不過ko好似出左d 膠 "啞" 快servo 果d都抵用
作者: rabbitmomo    時間: 2009-11-12 01:24
ko如果係 金屬 "啞"仲貴 2413 $6xx
果d唔知咩  23xx 可以係電腦set果d  成千蚊一隻
不過ko好似出左d 膠 "啞" 快servo 果d都抵用
memberbilly 發表於 2009-11-12 00:45

個D"25乜乜"四百令好似係金屬牙喎,有錯請更正~
作者: kai0621    時間: 2009-11-14 19:53
ching 5.5T 用60A電變要小心
作者: skywoo1105    時間: 2009-11-15 10:48
9551出面冇晒貨...
作者: kai0621    時間: 2009-11-20 20:58
速度同扭力唔夠,快車就冇灣la
作者: CANDY002226    時間: 2009-11-20 23:38
KO2501都幾快

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2