RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 耗電問題 [打印本頁]

作者: benz仔    時間: 2009-11-20 18:23
標題: 耗電問題
請問各位師兄:

如果35A 與 60A 都係用13turn motor 邊種 A 數既電變會耗電量勁d呢?
作者: kai0621    時間: 2009-11-20 19:27
應該是一樣.因為35A 與 60A 是最高負荷
作者: benz仔    時間: 2009-11-20 19:49
明白明白^^唔該哂

其實我個fd用 35A + 13 turn
而我就用 60A +13 turn,但我就好快無電=.="(唔關電池事)
作者: suki    時間: 2009-11-21 22:20
甘奇~~即60A 耗電D????????
作者: bigman0712    時間: 2009-11-21 22:47
明白明白^^唔該哂

其實我個fd用 35A + 13 turn
而我就用 60A +13 turn,但我就好快無電=.="(唔關電池事)
benz仔 發表於 2009-11-20 19:49

差小小唔奇....但差好遠就應該系摩打問題....
你試下交換摩打試下吖....就算同牌子,同T數都有分別的....我有兩隻好盈9T摩打...但耗電都不同(好明顯).....
作者: suki    時間: 2009-11-22 12:01
差小小唔奇....但差好遠就應該系摩打問題....
你試下交換摩打試下吖....就算同牌子,同T數都有分別的....我有兩隻好盈9T摩打...但耗電都不同(好明顯).....
bigman0712 發表於 2009-11-21 22:47

甘相同T數耗電又會相差幾耐???,甘間摩打公司D摩打QC有問題?
作者: bigman0712    時間: 2009-11-22 12:25
甘相同T數耗電又會相差幾耐???,甘間摩打公司D摩打QC有問題?
suki 發表於 2009-11-22 12:01

呀媽生十個仔....個個都唔同樣格la.....最多咪好似樣......
你去街食飯....叫兩碗白飯都有多D少D  la....
從令一個角度睇.....原廠QC的質量巳定在一定水平上.....買倒更好的是你好彩la....咁諗會開心好多....
的確大牌子D QC會好好多的.....但價錢都會高一些.....
作者: suki    時間: 2009-11-22 22:00
呀媽生十個仔....個個都唔同樣格la.....最多咪好似樣......
你去街食飯....叫兩碗白飯都有多D少D  la....
從令一個角度睇.....原廠QC的質量巳定在一定水平上.....買倒更好的是你好彩la....咁諗會開心好多....
的 ...
bigman0712 發表於 2009-11-22 12:25

你講得岩 ~~甘C-HING 我如果買35A係咪好過60A????~~35A冇甘耗電??
作者: bigman0712    時間: 2009-11-23 00:26
你講得岩 ~~甘C-HING 我如果買35A係咪好過60A????~~35A冇甘耗電??
suki 發表於 2009-11-22 22:00

買60A la....
價錢差唔遠....第日想玩快Do既摩打都重得....
作者: memberbilly    時間: 2009-11-23 00:30
gear ratio  ,同車架是否轉動暢順都會影響耗電
作者: suki    時間: 2009-11-23 21:46
買60A la....
價錢差唔遠....第日想玩快Do既摩打都重得....
bigman0712 發表於 2009-11-23 00:26

謝謝指教~

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2