RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 風帆年終賽_大美督_27 Dec2009 [打印本頁]

作者: fly175hk    時間: 2009-12-27 21:32
標題: 風帆年終賽_大美督_27 Dec2009

好多謝各前輩師兄遠道而來參予. 今日共賽咗8場. 有15隻 1米船參加, 場面實在壯觀
EX40 整理好片段後會再送上.
在此對路比仔的 Seawind 致最深切的尉問

今日賽果如下(希望冇計錯, 有就丙賽事主任 ):

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

MOVIES
賽前預備  http://www.youtube.com/watch?v=l6NbUfGXaEE
Race #1   http://www.youtube.com/watch?v=lDEDUCoYIXE
Race #6   http://www.youtube.com/watch?v=7oUZsuKY22k
Race #2   http://www.youtube.com/watch?v=l4QSDT8QSW8
Race  #3   http://www.youtube.com/watch?v=CfmHzttvf94
作者: EX40    時間: 2009-12-27 22:48

製片需時,睇住相先!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: snipertat    時間: 2009-12-27 23:21
多謝晒攪手同所有幫手~仲有攝影師~~
作者: EX40    時間: 2009-12-27 23:24
賽前預備!

http://www.youtube.com/watch?v=l6NbUfGXaEE
作者: kklo    時間: 2009-12-28 10:18
相片同影片都正,其實現場氣氛仲正,多謝各賽手支持這個運動及辛苦各工作人員,謝謝!
作者: vodkawater    時間: 2009-12-28 12:30
多謝晒攪手同所有幫手~仲有攝影師~~
snipertat 發表於 2009-12-27 23:21

x 2! 唔該哂
作者: Skipper    時間: 2009-12-28 18:57
玩得非常開心, 這是一個另人難忘的假期, 多謝: 攪手, 各位工作人員, 和船友
有機會下次再玩過!!

祝路比仔的 Seawind早日康復
作者: EX40    時間: 2009-12-28 21:29
因技術上問題,有關賽事實況片段需要延遲!

首場賽事;http://www.youtube.com/watch?v=lDEDUCoYIXE
作者: fly175hk    時間: 2009-12-28 21:54
因技術上問題,有關賽事實況片段需要延遲!

首場賽事;http://www.youtube.com/watch?v=lDEDUCoYIXE
EX40 發表於 2009-12-28 21:29

第一場諗住D race officer 係自己 Freind, 点知都冇面比, 出咗start 半條 leg call 話我偷步...要返來再 start 過...己經係尾二....過 mark 時又捉到我 round 錯 mark...要再round..追到氣cut...
作者: fly175hk    時間: 2009-12-28 21:55
玩得非常開心, 這是一個另人難忘的假期, 多謝: 攪手, 各位工作人員, 和船友
有機會下次再玩過!!

Skipper 發表於 2009-12-28 18:57

最緊要大家happy... enjoy 個比賽
作者: EX40    時間: 2009-12-28 22:58

在其他未能處理好片裡!發現
路比仔第一次落水,操控表現相當唔錯!
第二絛片upload緊!
精彩嗰啲要交回比fly哥去搞,我部電腦頂唔順!
作者: popeyedog    時間: 2009-12-29 01:17
大謝各位船友,各位工作人員.有一個難忘的比賽假期.玩得非常開心.
可否email 味壓縮照片給我.thank
作者: EX40    時間: 2009-12-29 08:05
有機會下次再玩過!!

Skipper 發表於 2009-12-28 18:57

今次風向較混亂,揾番次叫〝杜sir〞吹雞!
喺你哋以前在士多對出艇仔區喥賽。
嗰喥我叫佢做﹙杜sea港﹚……﹗
作者: EX40    時間: 2009-12-29 08:15
大謝各位船友,各位工作人員.有一個難忘的比賽假期.玩得非常開心.
可否email 味壓縮照片給我.thank
popeyedog 發表於 2009-12-29 01:17

哩樣嘢!就要揾fly哥搞嘞!
啲相同片都係佢嘅!
下午部份賽事:http://www.youtube.com/watch?v=7oUZsuKY22k*
其他要等fly哥搞好!

*  註(衝終點線尾段紅牛好可疑)    
作者: fly175hk    時間: 2009-12-29 09:21
今次風向較混亂,揾番次叫〝杜sir〞吹雞!
喺你哋以前在士多對出艇仔區喥賽。
嗰喥我叫佢做﹙杜sea港﹚……﹗
EX40 發表於 2009-12-29 08:05

吹北風喺杜Sea港玩最好..
其實朝早嗰5場D東風都幾定,下午3場轉吹較亂, 有時大到overpower, 有時又企喺道. 其實TMT我地賽嗰個位一吹北風就好 gusty, 於是變成...運氣:技術 = 50:50

作者: 路比仔    時間: 2009-12-29 16:13
嘩!!!  第一次落水就甘好玩,如果可以每月一賽甘就好喇...
多謝各ching關心,路比仔已在維修中...
作者: fly175hk    時間: 2009-12-30 09:14
Race #2 http://www.youtube.com/watch?v=l4QSDT8QSW8
作者: EX40    時間: 2009-12-30 20:13

首場賽事,實悉不幸  
http://www.youtube.com/watch?v=lDEDUCoYIXE
一睇再睇返睇橫睇直睇。睇咗八、九次,呀!〝達〞snipertat 係偷步喎!
真陰公!!
好想睇吓,當時人有乜回應。
作者: fly175hk    時間: 2009-12-30 22:25
首場賽事,實悉不幸!  
http://www.youtube.com/watch?v=lDEDUCoYIXE
一睇再睇返睇橫睇直睇。睇咗八、九次,呀!〝達〞snipertat 係冇偷步 ...
EX40 發表於 2009-12-30 20:13

當事人似乎包括我....無端端話我偷步要返回來

作者: EX40    時間: 2009-12-30 23:22
當事人似乎包括我....無端端話我偷步要返回來

fly175hk 發表於 2009-12-30 22:25

當日我都留意到,你同johnny似有偷雞之疑!
可能你哋同企嘅位置有關。
就係咁!更加熱閙添氣氛!
作者: fly175hk    時間: 2009-12-31 09:15
Race #3
http://www.youtube.com/watch?v=CfmHzttvf94
作者: Johnny28    時間: 2009-12-31 10:06
當日我都留意到,你同johnny似有偷雞之疑!
可能你哋同企嘅位置有關。
就係咁!更加熱閙添氣氛!
EX40 發表於 2009-12-30 23:22

我都可能無偷雞呀(可能),建議重賽,(嘩玩多一次,正)
作者: snipertat    時間: 2009-12-31 10:13
首場賽事,實悉不幸!  
一睇再睇返睇橫睇直睇。睇咗八、九次,呀!〝達〞snipertat 係冇偷步 ...
EX40 發表於 2009-12-30 20:13

其實我一早知我自己無偷步.....
因為我係計好晒時間衝出黎起步...我企既位係同起步點平排的

當時工作人員不停叫三架偷步的回去...說其中一架是黃色...(即係話我)
所以我覺得自己無問題.加上之前無講話如果偷步要起過步.以為前少少打個360度就ok.咪唔理佢囉..haha
點知去到老遠...帶緊頭...佢就話..我唔返去..係唔會計分..
唯有返去囉....hoho~~
最後包尾衝線....

有咩感受? 唔抵囉...因為正常應該可以攞到頭5位左右...
不過...玩的話就無咩所謂...咁樣可以攪下氣氛嘛~~
作者: Johnny28    時間: 2009-12-31 10:52

當時工作人員不停叫三架偷步的回去...說其中一架是黃色...(即係話我)
所以我覺得自己無問題.加上之前無講話如果偷步 ...
snipertat 發表於 2009-12-31 10:13

有個建議,下次再有賽事的話,在起步及完結點加Video Cam錄影.-則可紀錄起步及沖線美態,
二則可重看以免去一些不必要之爭論.
作者: snipertat    時間: 2009-12-31 11:00
有個建議,下次再有賽事的話,在起步及完結點加Video Cam錄影.-則可紀錄起步及沖線美態,
二則可重看以免去一些不必要之爭論.
Johnny28 發表於 2009-12-31 10:52

好意見..不過又要多兩部機..同多兩個人幫手先得啦~haha
作者: fly175hk    時間: 2009-12-31 11:01

所以我覺得自己無問題.加上之前無講話如果偷步 ...
snipertat 發表於 2009-12-31 10:13

Race office Donald 給我电郵如下:
"haha, it should be the sightline issue.  賽事主任's decision should be final.  No further appeal would be allowed.  haha"

第一場實亂架啦, Donald同Tommy 真係唔話得, 本身兩人係Windsurfer, 有風都唔玩而陪我地癲
開頭D人淨係叫住肥佬同憕Jib帆偷步...點知後來講講吓又話頭三隻偷步, 早知行慢D....哈哈
Johnny, 你出位太明顯了, 吹雞嗰時你前我(黑船)成個船位呀..一於重賽  
作者: Johnny28    時間: 2009-12-31 11:07
好意見..不過又要多兩部機..同多兩個人幫手先得啦~haha
snipertat 發表於 2009-12-31 11:00

紀錄起步及沖線之Video Cam可用腳架固定地上,其它之Cam可自由手提,
完成賽事後之後期剪接也多了很多片斷可用呢。
作者: snipertat    時間: 2009-12-31 11:28
唔好理咁多...多D CAM....快D重賽
作者: Johnny28    時間: 2009-12-31 11:31
Race office Donald 給我电郵如下:
"haha, it should be the sightline issue.  賽事主任's decision should be final.  No further appeal would be allowed.  haha"

第一場實亂架啦, Donald同Tommy  ...
fly175hk 發表於 2009-12-31 11:01

Fly175hk兄,一睇就知我的船是偷了步啦,都是想攪下氣氛想成機玩多幾次
在此非常感謝當日各工作人員之努力,有你們的幇助才能有如此成功難忘的開心賽事
作者: fly175hk    時間: 2009-12-31 14:35
Fly175hk兄,一睇就知我的船是偷了步啦,都是想攪下氣氛想成機玩多幾次
在此非常感謝當日各工作人員之努力,有你們的幇助才能有如此成功難忘的開心賽事
Johnny28 發表於 2009-12-31 11:31

攪得太多大賽怕會失去吸引力. 而且薵備需時...你地有 mud 建議或改善之處就請提出   
作者: snipertat    時間: 2009-12-31 15:24
果日聽到d前輩講
佢地年齡大,老花啦...
如果下次唔好放咁出...近返岸少少....
or 個距離唔好咁長...短返少少,走多幾個圈
話仲好喎..
作者: V70    時間: 2009-12-31 19:52
Yes, it was a holiday full of FUN!
Thanks all you guys!
Longing to race again with yours!
作者: EX40    時間: 2009-12-31 20:04

講嚟講去,你班友想盡快整番次復仇再嘈過!

我已經諗定,下一次我只會拍攝。
作者: Johnny28    時間: 2009-12-31 21:19
講嚟講去,你班友想盡快整番次復仇再嘈過!

我已經諗定,下一次我只會拍攝。
EX40 發表於 2009-12-31 20:04

錦就離冠軍又近D羅.
作者: EX40    時間: 2009-12-31 22:25
錦就離冠軍又近D羅.
Johnny28 發表於 2009-12-31 21:19

熊仔唔會放過你!
死都咬住唔放……!

作者: Johnny28    時間: 2009-12-31 23:35
熊仔唔會放過你!
死都咬住唔放……!
EX40 發表於 2009-12-31 22:25

個隻賴屎熊好容易攪,只要同佢保持距離唔比佢揰到就OK
信不信由你?
作者: EX40    時間: 2010-1-1 00:20
個隻賴屎熊好容易攪,只要同佢保持距離唔比佢揰到就OK
信不信由你?
Johnny28 發表於 2009-12-31 23:35

哩樣嘢!杜sea先生最心感明白。
作者: Johnny28    時間: 2010-1-1 10:56
哩樣嘢!杜sea先生最心感明白。
EX40 發表於 2010-1-1 00:20

作者: Skipper    時間: 2010-1-5 19:50
果日聽到d前輩講
佢地年齡大,老花啦...
如果下次唔好放咁出...近返岸少少....
or 個距離唔好咁長...短返少少,走多幾個圈
話仲好喎..
snipertat 發表於 2009-12-31 15:24

同意! 假如 windward mark  太遠, 難以用視線估計航線去繞過 windward mark , 和避免撞其他船.

我全部撞船意外都在 windward mark 發生!!  

不過若windward mark  太近而又太多船, 又會冇位走容易撞船. 始終要考慮風力和船隻數量.
作者: EX40    時間: 2010-1-5 20:46
同意! 假如 windward mark  太遠, 難以用視線估計航線去繞過 windward mark , 和避免撞其他船.

我全部撞船意外都在 windward mark 發生!!  

不過若windward mark  太近而又太多船, 又會冇位走容易 ...
Skipper 發表於 2010-1-5 19:50

最好就整番次,你哋同杜sir呀so咁!
喺士多碼頭賽番次,好想見吓隻robbe〝肥鵝〞!
作者: Johnny28    時間: 2010-1-5 22:24
EX40 發表於 2010-1-5 20:46

贊成       支持  
作者: fly175hk    時間: 2010-1-6 16:55
Windward mark 太遠我亦有同感. 視乎風勢, 下次盡量放近D.
作者: fly175hk    時間: 2010-1-6 16:58
EX40 發表於 2010-1-5 20:46

士多位置北風有利D....我都想喺嗰道玩下
作者: EX40    時間: 2010-1-6 21:03
42# fly175hk
我就覺得差唔多,只不過平時玩開,喺絛走廊通道來來回回。
方便睇船,今次就只有落船地方喥睇位。
作者: fly175hk    時間: 2010-1-6 22:02
42# fly175hk
我就覺得差唔多,只不過平時玩開,喺絛走廊通道來來回回。
方便睇船,今次就只有落船地方喥睇位。
EX40 發表於 2010-1-6 21:03

今個禮拜有冇局? 路比兄弟失咗踪...  
作者: 路比仔    時間: 2010-1-7 01:46
不如就星期日 士多位置 啦
作者: kit1938    時間: 2010-1-7 09:53
場面壯觀,睇到都興奮!
作者: fly175hk    時間: 2010-1-7 10:54
場面壯觀,睇到都興奮!
kit1938 發表於 2010-1-7 09:53

歡迎澳門隊下次過黎一齊賽吓
作者: EX40    時間: 2010-1-7 19:19
不如就星期日 士多位置 啦
路比仔 發表於 2010-1-7 01:46

你係咪搞番惦隻船想走番轉咁先!
係嘅我陪你……!
作者: Skipper    時間: 2010-1-7 22:16
歡迎澳門隊下次過黎一齊賽吓
fly175hk 發表於 2010-1-7 10:54

好一個港澳埠際比賽,  到時記得預埋我.
作者: fly175hk    時間: 2010-1-7 22:46
好一個港澳埠際比賽,  到時記得預埋我.
Skipper 發表於 2010-1-7 22:16

哈哈...港澳比賽...吹住水先. 又點會唔揾你呀
講真, 我地諗緊遲D 又再攪次季度賽..
作者: EX40    時間: 2010-1-7 23:59
哈哈...港澳比賽...吹住水先. 又點會唔揾你呀
講真, 我地諗緊遲D 又再攪次季度賽..
fly175hk 發表於 2010-1-7 22:46

我同johnny已經諗咗嗰,全年度持續及追逐性玩法!
個人及隊際混合形式,年頭開始每季單日賽事成績,計算到年終!
直頭係個人賽手第一位及隊際全年度總冠軍!
似賽車咁!

作者: fly175hk    時間: 2010-1-8 11:13

好呀, 上次嗰個"年終大賽"都係你提名
咁打算幾時攪 2010 第一戰??
分隊有 Tuen Mun, Lantau, TMT, 流浪....
不過下次最好每個賽手貼 sail number 在帆上, 方使 race officer 認船
作者: 路比仔    時間: 2010-1-8 12:52
''每個賽手貼 sail number 在帆上''
好提意
作者: vodkawater    時間: 2010-1-8 12:58
今個星期有得玩嗎?
作者: snipertat    時間: 2010-1-8 14:30
好呀, 上次嗰個"年終大賽"都係你提名
咁打算幾時攪 2010 第一戰??
分隊有 Tuen Mun, Lantau, TMT, 流浪....
不過下次最好每個賽手貼 sail number 在帆上, 方使 race officer 認船
fly175hk 發表於 2010-1-8 11:13

我同WATER咪係 HONDA車隊代表囉~HAHA
作者: snipertat    時間: 2010-1-8 14:32
今個星期有得玩嗎?
vodkawater 發表於 2010-1-8 12:58

如果無.我去放电果D
HAHA
作者: fly175hk    時間: 2010-1-8 17:50
路比仔話放星期日.
作者: kklo    時間: 2010-1-8 18:55
暫定四個分隊及其隊員如下:tmt隊員:Fly,kk,路比仔兄弟
流浪隊員:Ex40,杜sea,volkawater,snipertat,skipper
Lantau 隊員:V70,chi wah,肥佬,水爺
屯門隊員:Johnny,so,熊仔
如有意見可向本人聯絡!
作者: EX40    時間: 2010-1-8 19:05
路比仔話放星期日.
fly175hk 發表於 2010-1-8 17:50

杜sea問明天有冇局,星期日佢話要去飲!
睇嚟啲友開始手痕嘞!

作者: EX40    時間: 2010-1-8 19:13
我同WATER咪係 HONDA車隊代表囉~HAHA
snipertat 發表於 2010-1-8 14:30

可能要入流浪隊。
因為計分只計當日,最好成績嗰兩位隊員。
所以隊員人數及出賽船冇上限!

作者: popeyedog    時間: 2010-1-8 19:19
10/01 星期日要上班.不能出席
作者: EX40    時間: 2010-1-8 19:21
桅杆尾繩號碼!

作者: Skipper    時間: 2010-1-8 19:31
暫定四個分隊及其隊員如下:tmt隊員:Fly,kk,路比仔兄弟
流浪隊員:Ex40,杜sea,volkawater,snipertat,skipper
Lantau 隊員:V70,chi wah,肥佬,水爺
屯門隊員:Johnny,so,熊仔
如有意見可向本人聯絡!
kklo 發表於 2010-1-8 18:55

能夠成為流浪隊隊員,  是我的榮幸.
不過我重要克服 , 害怕玩海水的心理!

我一直都有想玩隊際賽的想法,  而家你地出埋出聲, 合晒"何車".
玩隊際賽能提高玩賽例的技術和全面思考成盤賽局!!

建議每隊成員的組合, 都有高低不同的技術水準, 否則某隊成績一靣倒, 就唔好玩.
作者: fly175hk    時間: 2010-1-8 20:09
桅杆尾繩號碼!
EX40 發表於 2010-1-8 19:21

D 字大小亦可參考 這個http://rc-sailing.net/tipps/mesure.pdf
除  Skipper(#06), V70(#2992), Fly(#011), EX40(#40), KK (#2945) 外, 最好先講出自己號碼以免相同

作者: Skipper    時間: 2010-1-8 20:24
D 字大小亦可參考 這個http://rc-sailing.net/tipps/mesure.pdf
除  Skipper(#06), V70(#2992), Fly(#011), EX40(#40) 外, 最好先講出自己號碼以免相同
fly175hk 發表於 2010-1-8 20:09

Also check below url for SeaWind's insignia
http://www.theamya.org/boats/seawind/pdf/Seawind_logo.pdf

To maintain unique sail number, SeaWind owner can also register their sail number here, it is free of charge, but for SeaWind class ONLY.
http://www.seawindrc.com/include/member_registry.asp
作者: Skipper    時間: 2010-1-8 20:30
Here below is the pdf file of AMYA Seawind Class Rules, See page 6 for sail number/insignia requirement. (Seawind ONLY).

http://www.seawindrc.com/us-scoa ... 0-%20Rev3%20_09.pdf
作者: Skipper    時間: 2010-1-8 20:41
桅杆尾繩號碼!
EX40 發表於 2010-1-8 19:21

淨用桅杆尾繩號碼,  在某丠程況, 都會看不到帆號.
例如: 架船船頭向你, 用 Close haul 駛近.

始終用帆號正路 D.

(請參考我左側相片中的 Micro Magic, 會看不到帆號)
作者: EX40    時間: 2010-1-8 20:51
除  Skipper(#06), V70(#2992), Fly(#011), EX40(#40) 外, 最好先講出自己號碼以免相同
fly175hk 發表於 2010-1-8 20:09

實則喺網上討論!
係非常不便,要見面再傾!
作者: EX40    時間: 2010-1-8 21:26
淨用桅杆尾繩號碼,  在某丠程況, 都會看不到帆號.
例如: 架船船頭向你, 用 Close haul 駛近.

始終用帆號正路 D.

(請參考我左側相片中的 Micro Magic, 會看不到帆號)
Skipper 發表於 2010-1-8 20:41

實質上個號碼,係用嚟比一啲幫我哋啲船衝線時方便做記錄人士用!
就以我為例,我唔會次次用sea wind!萬一隻戰船,臨出門前一晚出事咁點呢?
個尾繩號碼,只悉方便拆除!
所以好多細節及個人心態去向!
喺網上係好難討論!                      唔得喇!要去食飯先
作者: popeyedog    時間: 2010-1-8 22:30
chi wah {popeyedog} (#7006)
作者: fly175hk    時間: 2010-1-8 22:55
實質上個號碼,係用嚟比一啲幫我哋啲船衝線時方便做記錄人士用!
就以我為例,我唔會次次用sea wind!萬一隻戰船,臨出門前一晚出事咁點呢?
所以好多細節 ...
EX40 發表於 2010-1-8 21:26

以玩真船或滑浪帆為例, 總會每人只給予一個帆號碼(如HKG2945, HKG2103 等). 一經登記, 就唔可以因轉換帆船或板而可以隨便改用期它號碼, 以免出賽同人相同. 道理期實好簡單.
搖控帆船賽亦一樣, 定咗號碼就不應亂改. 你吓seawind 個page 就知. 我嘅登記係011.
http://www.seawindrc.com/include/member_registry.asp
所以以後賽都用呢個號碼.
作者: EX40    時間: 2010-1-8 23:38
以玩真船或滑浪帆為例, 總會每人只給予一個帆號碼(如HKG2945, HKG2103 等). 一經登記, 就唔可以因轉換帆船或板而可以隨便改用期它號碼, 以免出賽同人相同. 道理期實好簡單.
搖控帆船賽亦一樣, 定咗號碼就 ...
fly175hk 發表於 2010-1-8 22:55

你誤會咗!我講嘅嘢!
唔係話唔要號碼,係唔需要跟足外國形式!
其實今日下午呀杜同我傾過吓呢樣嘢!
又係嗰句,單喺網上討論係有困難!
作者: kklo    時間: 2010-1-9 00:07
kklo(2945)
作者: fly175hk    時間: 2010-1-9 00:22
kklo(2945)
kklo 發表於 2010-1-9 00:07

收到. 不過你用4個字又要做多D功夫.
作者: fly175hk    時間: 2010-1-9 00:30
你誤會咗!我講嘅嘢!
唔係話唔要號碼,係唔需要跟足外國形式!
其實今日下午呀杜同我傾過吓呢樣嘢!
又係嗰句,單喺網上討論係有困難!
EX40 發表於 2010-1-8 23:38

我明你意思.
我地冇總會, 編帆號當然可自訂. 無需跟外國一樣. 但每人應該最好由始至終只用一個帆號, (不論佢用乜船出賽)否則做成渾亂. 呢D係基本比賽規則.
作者: Skipper    時間: 2010-1-9 16:33
所以好多細節 ...
EX40 發表於 2010-1-8 21:26

請不要見怪, 我只是善意表逹和分享我的個人意見.
每位船主都可以有權自己決定,  如何設計裝配及裝飾自己的船隻.

標準的設立, 是有其用意, 如果現在跟隨標準, 可省去日後麻煩.
(不過而家香港本地未有所謂  R/C 帆船標準)

p.s. 帆號的設立, 是可以方便其他帆船操控者和觀看人士,  用更少時間去分辨帆船身份和她的航向--以便決定路權. 在正式比賽, 帆號是必須的裝配, 而家唔係正式比賽, 可以簡單 dd.
作者: Skipper    時間: 2010-1-9 17:00
kklo(2945)
kklo 發表於 2010-1-9 00:07

D 師兄咁鐘意用四字號碼,  比賽時我就要喊多幾個號碼去要求對方讓出路權
作者: fly175hk    時間: 2010-1-9 20:42
D 師兄咁鐘意用四字號碼,  比賽時我就要喊多幾個號碼去要求對方讓出路權
Skipper 發表於 2010-1-9 17:00

所以KK 話要再自訂另一個細號碼, 稍後公佈.  
作者: 路比仔    時間: 2010-1-9 22:41
聽日有冇ching在TMT ??
作者: EX40    時間: 2010-1-9 23:02
Skipper 發表於 2010-1-9 17:00

杜sea作日就係同我講咗哩樣嘢!
作者: EX40    時間: 2010-1-9 23:04
路比仔 發表於 2010-1-9 22:41

我就下午1:00pm左右到!
作者: fly175hk    時間: 2010-1-9 23:06
杜sea作日就係同我講咗哩樣嘢!
EX40 發表於 2010-1-9 23:02

細號碼買少見少, 先報先得
Fly (#11), Skipper (#06) 己先登記
作者: fly175hk    時間: 2010-1-9 23:06
路比仔 發表於 2010-1-9 22:41

我同EX40 到. 下午1時
作者: 路比仔    時間: 2010-1-9 23:07
82# EX40

我都係
作者: EX40    時間: 2010-1-9 23:24
細號碼買少見少, 先報先得
Fly (#11), Skipper (#06) 己先登經
fly175hk 發表於 2010-1-9 23:06

EX40 (#40) 搶灘先!
作者: Johnny28    時間: 2010-1-10 17:09
EX40 (#40) 搶灘先!
EX40 發表於 2010-1-9 23:24

Johnny28 =28
作者: fly175hk    時間: 2010-1-10 18:18

我會將你地D帆號入定 data base
每個號碼最好高3至4吋. 可參巧 IOM(international one meter classs) 或 Seawind 模式
http://www.seawindrc.com/us-scoa/documents/AMYA_SeaWind_Class_Rules%20-%20Rev3%20_09.pdf
http://rc-sailing.net/tipps/mesure.pdf

各賽手帆號( 先報先得):
1. Johhny  #28
2. Skipper  #06
3. EX40      #40
4. Chi wah  #7006
5. Fly         #11
6. Vodkawater #33
7. V70             #2992
8. Snipertat #095
作者: vodkawater    時間: 2010-1-10 18:50

10-Jan-2010

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

我要換servo

登錄/註冊後可看大圖

作者: popeyedog    時間: 2010-1-11 00:05
v70 #2992
作者: fly175hk    時間: 2010-1-11 10:22
v70 #2992
popeyedog 發表於 2010-1-11 00:05

已加入咗. Thanks.
How about 肥老?
作者: snipertat    時間: 2010-1-11 11:31
6. Volkawater #33
8. snipertat #095
作者: 路比仔    時間: 2010-1-11 15:39
6. Volkawater #33
8. snipertat #095
snipertat 發表於 2010-1-11 11:31

路比仔  #13
作者: fly175hk    時間: 2010-1-11 15:46
6. Vodkawater #33
7. V70          #2992
8. snipertat   #095
9. 路比仔         #13
作者: popeyedog    時間: 2010-1-11 19:45
肥老 #9968
作者: kklo    時間: 2010-1-11 20:34
kk #10(重新報名)
作者: Johnny28    時間: 2010-1-11 21:38
87# Johnny28
Sorry 加多一隻
Tiger # '18'
作者: fly175hk    時間: 2010-1-11 21:51

各賽手帆號( 先報先得). 重新排列:

1)   #06   Skipper
2)   #10   KK
3)   #11   Fly
4)   #13   路比仔
5)   #18   Tiger
6)   #28   Johnny
7)   #33   Vodkawater
8)   #40   EX40
9)   #095  Snipertat
10)  #2992  V70
11)  #7006  Chi wah
12)  #9968  肥佬
13)  #2       杜Sea

貼上大字號碼效果... 今次唔會比 Race officer 認錯掛

登錄/註冊後可看大圖

作者: Skipper    時間: 2010-1-12 07:44
留意如果號碼太多,  不要影響字的大小,  另人難以觀看.
作者: 路比仔    時間: 2010-1-15 12:56
17/1  有冇ching到TMT ??

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2