RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 齒比計算 [打印本頁]

作者: WTW    時間: 2010-1-13 21:04
標題: 齒比計算
有勞各位c兄.齒比怎計算?
作者: jimmyyu123    時間: 2010-1-13 21:11
大減齒除moter齒~
作者: hihizaza    時間: 2010-1-13 21:20
大減齒除moter齒~
jimmyyu123 發表於 2010-1-13 21:11

呢條只計到12仔同F1車種!!!
作者: jimmyyu123    時間: 2010-1-13 21:24
oh....
咁點計呢?
作者: hihizaza    時間: 2010-1-13 21:25
如有兩組減速齒,兩組各自用大齒除細齒,再將兩組答案乘起來,便是齒比,三組及四組亦一樣計法!!!
作者: jimmyyu123    時間: 2010-1-13 21:51
原來是咁....
作者: WTW    時間: 2010-1-13 22:06
減速齒是不是波箱齒?要乘幾多?
作者: hihizaza    時間: 2010-1-13 22:18
How about TT01 for example!
venturer 發表於 2010-1-13 21:59

以TT01 manual做例子
"part no GB4(差速齒)/GB1(直軸齒)x大減61/摩打齒19=齒比"
作者: ivo1020    時間: 2010-1-13 22:30
咁如果TA05呢??@@
作者: lung1    時間: 2010-1-13 22:31
其實好易計:

首先計左內齒比先,
皮帶車> 珠差盤牙數 ÷ 中牙牙數
直軸車> 大傘齒牙數 ÷ 細傘齒牙數

由於內齒比好少會轉...所以自已計完一次自已記住就OK....
總齒比是 = (大減牙÷馬達齒) x 內齒比
作者: LFY    時間: 2010-1-13 22:53
其實好易計:

首先計左內齒比先,
皮帶車> 珠差盤牙數 ÷ 中牙牙數
直軸車> 大傘齒牙數 ÷ 細傘齒牙數

由於內齒比好少會轉...所以自已計完一次自已記住就OK....
總齒比是 = (大減牙÷馬達齒) x 內齒比
lung1 發表於 2010-1-13 22:31

咁我想問問師兄我嘅齒比係咪錯?
motor 4000kv (大約8T- 9T )
皮帶車> 珠差盤牙數 ( 37T ) ÷ 中牙牙數 ( 18T ) = 2.05
總齒比是 = (大減牙 ( 102T ) ÷馬達齒 ( 36T)) x 內齒比 2.05 = 5.8
作者: lung1    時間: 2010-1-13 23:15
皮帶車> 珠差盤牙數 ( 37T ) ÷ 中牙牙數 ( 18T ) = 2.05
總齒比是 = (大減牙 ( 102T ) ÷馬達齒 ( 36T)) x 內齒比 2.05 = 5.8
LFY 發表於 13/1/2010 22:53

計算方法正確!
內齒比最好拎多小數點後3-4個位, 如37/18 = 2.0556
作者: hihizaza    時間: 2010-1-13 23:18
LFY 發表於 2010-1-13 22:53

correct!!!
作者: pma    時間: 2010-2-24 16:20
Thanks for your sharing

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2