RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Tamiya Tyrrell 6 wheels when arrival HK. [打印本頁]

作者: samuel20461    時間: 2010-1-19 18:24
標題: Tamiya Tyrrell 6 wheels when arrival HK.
Ching,知不知幾時到呢.KWS 未見有.
作者: kit1938    時間: 2010-1-19 18:38
問吓So經理,我都等緊!
作者: samuel20461    時間: 2010-1-19 20:31
Tamiya's poster don't have the release date??
作者: hk_sdu    時間: 2010-1-20 01:29
Japan Tamiya website said 19 Jan release.

U can order in Waigo now.
作者: Bridgestone22    時間: 2010-1-20 10:32
我都等緊!
作者: albertau2011    時間: 2010-1-20 10:43
我都等緊!
Bridgestone22 發表於 2010-1-20 10:32

me too
作者: kimihotin    時間: 2010-1-20 15:13
me too X2
作者: albertau2011    時間: 2010-1-20 20:27
http://www.tamiya.com/japan/products/84111tyrrell_p34/index.htm

9/Jan/2010
作者: salim    時間: 2010-1-20 21:46
C hing do you know how much is it, pls?
作者: salim    時間: 2010-1-20 22:04
It costs around HK$1060 in Japan...
http://www.rakuseimodel.co.jp/index_top.php
作者: agentjerry    時間: 2010-1-20 22:13
more

http://www.tamiya.com/japan/news/newitems/index.htm
作者: samuel20461    時間: 2010-1-20 22:38
Tyrrell 是限定版,相信貨不多而價又貴!
9号 released 但現在都未有貨.
作者: hk_sdu    時間: 2010-1-21 00:24
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D5

see this, with price estimation, i ordered
作者: kit1938    時間: 2010-1-21 15:03
係日本Yahoo有人已經攞出來Bid (新品) Lo Wo.HK重未有呀?
http://page11.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/n79364737
作者: bravohk    時間: 2010-1-21 18:24
冇 雷神/鳯呀 殼唔買
作者: chacha    時間: 2010-1-22 22:41
咦…有淨車發售
http://www.tamiyaclub.com/showro ... d=96172&id=3680
作者: chacha    時間: 2010-1-22 22:43
香港幾時有呀
作者: kimihotin    時間: 2010-1-22 23:05
像厧度極高的RC.
作者: 迷你谷爆    時間: 2010-1-23 00:07
像厧度極高的RC.
kimihotin 發表於 2010-1-22 23:05

睇到眼都凸埋~
作者: SSD    時間: 2010-1-26 12:29
冇 雷神/鳯呀 殼唔買
bravohk 發表於 2010-1-21 18:24

星星出了F103RM,我從日本買o左SN21,鳳和改裝底板parts,
這是上個月中,佢地用EMS寄到香港。
不過D日本圓好貴,body加postage約七百港圓。
因為CHEVRON Models已出返雷神/凰車殼而且,另有body & driver版。

http://www.chevronmodels.com

另外好似P34不適合改cyber formula的,因為原廠建議用F103GT。
不過本人用RM好過用GT,用少好多改option parts。
作者: Belldanndy    時間: 2010-1-26 17:36
如果吾用F103Rm,可吾可以散買Parts砌到呢?
吾該哂!
作者: bravohk    時間: 2010-1-26 19:55
星星出了F103RM,我從日本買o左SN21,鳳和改裝底板parts,
這是上個月中,佢地用EMS寄到香港。
不過D日本圓好貴,body加postage約七百港圓。
因為CHEVRON Models已出返雷神/凰車殼而且,另有body & driver版。 ...
SSD 發表於 2010-1-26 12:29

快些完成呀~~久遺了的回憶,另外.....
你捨得玩嗎?
作者: SSD    時間: 2010-1-26 21:45
21# Belldanndy

你可以散買零件做的,但是比起買盒F103RM價錢貴多幾佰元,
而且又可能唔齊件,到時就頭痛,
買套F103RM都是六佰幾,加多條頭軸等,散件要成佰元。
作者: SSD    時間: 2010-1-26 21:49
22# bravohk

我個friend叫我整好,出街行個圈就算,
唔好用來跑,唔捨得,用來裝飾就算,太貴!
作者: SSD    時間: 2010-1-26 22:06
如果有興趣買,雷神/凰,先問日本模型店入貨,
然後買多套前轉向,和改裝KIt。
前軸和車身後軸,麼打等在KWS找,平好多。

因為六軸P34的轉向方法和雷神/鳳等設計唔同,
唔知合用與否,廠方沒有說。

早前在香港Yahoo有人放cyber formula賣$5000。
作者: uchifong    時間: 2010-1-27 00:37
雷神/鳯呀 ......童年回憶ar~~~唔知有冇人攪掂左個殼 走去玩 慣性滑行呢~~~~
作者: TWTST    時間: 2010-1-28 19:39
唔知KWS有得賣未呢.....
作者: jypepe    時間: 2010-1-29 01:43
雷神/鳯呀 ......童年回憶ar~~~唔知有冇人攪掂左個殼 走去玩 慣性滑行呢~~~~
uchifong 發表於 2010-1-27 00:37

日本rc友diy
http://www.youtube.com/watch?v=olKkTqYf5RE
作者: SSD    時間: 2010-1-29 10:57
Tyrell P34傳聞農曆新年前貨。
作者: TB-01    時間: 2010-2-4 18:18
Tyrell P34傳聞農曆新年前貨。
SSD 發表於 2010-1-29 10:57

kws見到賣緊啦$ !)xx
作者: TWTST    時間: 2010-2-4 18:38
極X 賣$105X.............
作者: soniccat    時間: 2010-2-4 19:28
流左好耐口水,今日終於買到喇!
作者: kit1938    時間: 2010-2-5 20:03
流左好耐口水,今日終於買到喇!
soniccat 發表於 2010-2-4 19:28

Me too!very happy!
作者: 葉生    時間: 2010-2-6 09:34
其實想問下, 呢架車既吸引之處係邊? 像真? 因為佢係6個轆? 謝謝~~~
作者: chacha    時間: 2010-2-6 13:20
其實想問下, 呢架車既吸引之處係邊? 像真? 因為佢係6個轆? 謝謝~~~
葉生 發表於 6/2/2010 09:34

我諗都係純粹個人喜好,又或者係對 F1 情有獨鐘0既人。
我都係其中一人
作者: tiger1    時間: 2010-2-6 18:01
葉生 發表於 2010-2-6 09:34

係!
作者: 葉生    時間: 2010-2-6 21:30
架車真係咁像真? 有冇師兄可以比D相黎分享下? 毒下我? HEHE
作者: kit1938    時間: 2010-2-7 11:33
35# chacha
其實係為咗完成童年嘅夢想,細個嘅時候見到人哋玩已經好鐘意,又羨慕,果時讀緊小學邊有咁多錢買吖,我又唔係富家子弟,到現在收到話媽星再出番,開心到不得了啦,咪拿拿聲走去訂囉,到現在終於到手了,真開心!
作者: 車壇新手    時間: 2010-2-7 13:30
35# chacha
其實係為咗完成童年嘅夢想,細個嘅時候見到人哋玩已經好鐘意,又羨慕,果時讀緊小學邊有咁多錢買吖,我又唔係富家子弟,到現在收到話媽星再出番,開心到不得了啦,咪拿 ...
kit1938 發表於 2010-2-7 11:33

我細個時老豆買左架1比6? (唔記得左個比例)合金車比我, 所以都係想完成童年願望先買...
作者: soniccat    時間: 2010-2-7 17:24
呢架車太特別,又夠經典,點可以唔買!
作者: kit1938    時間: 2010-2-8 10:15
http://www.youtube.com/watch?v=jhEWxnjgIwk
http://www.youtube.com/watch?v=DmnJ-_rbz_I&feature=related

各位C hing 睇吓以上2條片,睇吓會唔會再中毒深 D.
作者: chacha    時間: 2010-2-8 15:30
35# chacha
其實係為咗完成童年嘅夢想,細個嘅時候見到人哋玩已經好鐘意,又羨慕,果時讀緊小學邊有咁多錢買吖,我又唔係富家子弟,到現在收到話媽星再出番,開心到不得了啦,咪拿 ...
kit1938 發表於 7/2/2010 11:33

我因為係人生第一部遙控車,我先至咁鐘意。
等我再放下毒先,十幾年前買0既
作者: chacha    時間: 2010-2-8 15:39
架車真係咁像真? 有冇師兄可以比D相黎分享下? 毒下我? HEHE
葉生 發表於 6/2/2010 21:30

http://www.tamiya.com/japan/products/84111tyrrell_p34/index.htm
睇埋呢到,會唔會毒發身亡呢?
作者: 葉生    時間: 2010-2-8 16:04
嘩!!! 堅呀!!! 十幾年仲保存得咁好!!!
呢d官網既....毒力唔夠勁.....
有冇d更加毒嫁?
作者: kit1938    時間: 2010-2-8 17:08
43# chacha
chacha  C hing,你有冇玩過架,幾十年都保存得咁好!話新車都有人信!
作者: chacha    時間: 2010-2-8 19:14
43# chacha
chacha  C hing,你有冇玩過架,幾十年都保存得咁好!話新車都有人信!
kit1938 發表於 8/2/2010 17:08

你指邊架?
作者: kit1938    時間: 2010-2-8 19:56
46# chacha
嘩!勁呀!原來隨咗架Nikko果架Tamiya都係你架,想問吓你架Tamiya砌過未呢?還是仲係NIB呢?
作者: chacha    時間: 2010-2-8 22:59
46# chacha ,
嘩!勁呀!原來隨咗架Nikko果架Tamiya都係你架,想問吓你架Tamiya砌過未呢?還是仲係NIB呢?
kit1938 發表於 8/2/2010 19:56

當年都係諗住做個記念,痕痕地砌左小小,點知……出 RTR 版,激死
作者: samsonco    時間: 2010-2-8 23:06
呢部車可唔可以用 f103 個金屬摩打座呢?
作者: vending    時間: 2010-2-8 23:44
ME TOO 當年我十三歳,我的第一部正式遙控車,連電及AM控要HK600元,三十年前的事,大約當年两個月人工!quote] 35# chacha
kit1938 發表於 2010-2-7 11:33

登錄/註冊後可看大圖
[/quote]
作者: chacha    時間: 2010-2-9 02:21
ME TOO 當年我十三歳,我的第一部正式遙控車,連電及AM控要HK600元,三十年前的事,大約當年两個月人工!quote] 35# chacha
其實係為咗完成童年嘅夢想,細個嘅時候見到人哋玩已經好 ...
vending 發表於 8/2/2010 23:44

師兄…同我差不多時期 ,我當年係同學杜我上路 ,佢賣比我,
玩得呢 D 懷舊野,全部都係追返,童年失去0既野
作者: chacha    時間: 2010-2-9 02:24
不過…依家先知,原來咁多師兄都鐘意呢味野,我都要過左年之後先至入貨
作者: minimini    時間: 2010-2-9 02:38
見到呢部車..........個感覺係...........前面四個細車轆..........好似 d 人著住穿窿皮鞋........突咗 d 脚趾出嚟........勁搞笑.........
作者: kit1938    時間: 2010-2-9 12:59
53# chacha
志趣相投,可以比我哋班友懐舊一番!
講開又講,以前小學時期(五、六年班左右)得嗰幾蚊雞早餐錢,你話果陣時買齊一套星星搖控車(連搖控、電、火牛)要成6舊水,可能有 D 車款唔止呢個價,當時對我嚟講,簡直係天文數字啦!唔通日日唔食早餐咩!?點捱呀?老友.....所以現在有 D 鬆動咪重拾童年嘅夢想囉,買番 D 童年嘅 DREAM CAR,嚟滿足自已囉!
不過我始終覺得都係舊版有韻味 D 。好似Cha Cha 兄你架6輪咁,可能嗰時係出硬殼掛!
作者: chacha    時間: 2010-2-9 15:31
53# chacha
志趣相投,可以比我哋班友懐舊一番!
講開又講,以前小學時期(五、六年班左右)得嗰幾蚊雞早餐錢,你話果陣時買齊一套星星搖控車(連搖控、電、火牛)要成6舊水,可能有 D 車款唔止呢 ...
kit1938 發表於 9/2/2010 12:59

可惜祇係復刻車殼同車轆,不過十年前0個震係賣 $10XX,新呢架話出時,都諗又唔見錢,不過一定要入
作者: SSD    時間: 2010-2-22 10:36
uchifong 發表於 2010-1-27 00:37

終於完成架車,但車手就未油,貼膠紙都成整成日!
作者: chacha    時間: 2010-2-22 14:16
呢套 kit ,價錢高不可攀!
作者: jimmylai33    時間: 2010-2-28 23:59
[attach]349371[/attach]Showtime
作者: hk_sdu    時間: 2010-3-1 01:40
wah wah wah , very handsome, which one is RC?
作者: msmcreation    時間: 2010-3-1 02:02
wah wah wah , very handsome, which one is RC?
hk_sdu 發表於 2010-3-1 01:40

The one in the background inside the box
These 6 cars are 1/12 or 1/20 scale models.
作者: my_psp    時間: 2010-3-1 14:31
唔知部1/12重有冇得買呢?
作者: jimmylai33    時間: 2010-3-2 08:38
1/12同1/20曾見過响廣華街有...佐敦興記....
作者: jas    時間: 2010-3-2 13:48
About the 1/20, is there any difference between the original and re-issue?
作者: msmcreation    時間: 2010-3-2 13:58
About the 1/20, is there any difference between the original and re-issue?
jas 發表於 2010-3-2 13:48

recently (from 2008) all Tamiya re-issue 1/10 RC, 1/12 & 1/20 models doesn't comes with "goodyear" decals.
作者: jas    時間: 2010-3-4 13:46
65# msmcreation

Thanks for the info. Now I'm a little regret that I sold my original kit.
作者: recargo    時間: 2010-3-6 16:09
any options tyre for this six wheels from tamiya or others brand??

I just have this and thinking of play it or store it.
作者: hk_sdu    時間: 2010-3-7 00:52
It is base on F103, so the parts are share with F103, still a lot of them in the market.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2