RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手問題! [打印本頁]

作者: ivan007350    時間: 2010-2-8 20:02
標題: 新手問題!
本人其實在很久之前便在雜志想過關于rc的
那時候真的很想玩,但那時小學嘛 沒有錢玩這麼貴的玩意
現在無意又再見到這玩意,所以想買一架

我一D經驗都冇,完全未玩過rc
我應該點買?
同埋我想玩漂移之類的 是否玩電車適合過油車
同埋電池係唔係好快就會玩完?[幾耐?]
我應該買一套定散買[個人比較想砌車]
大慨幾錢?
作者: 搖控新手    時間: 2010-2-8 20:15
1# ivan007350

去買一架 草蜢 XB 【Expert Built】
今日見到一套有控有車砌好晒都是7XX元
好底玩,自己再買排電即掂!
作者: 清清    時間: 2010-2-8 20:37
新手切忌買RTR,RTR是給小朋友嘻戲的!
閣下可選擇平價車入手如TT-01(切勿大改)
到有日發現真的喜愛RC才選擇高級些的~
作者: lung1    時間: 2010-2-8 20:39

我應該點買?
同埋我想玩漂移之類的 是否玩電 ...
ivan007350 發表於 8/2/2010 20:02

入門你預3-4000$ 到....
作者: 搖控新手    時間: 2010-2-8 20:51

3# 清清

平就得喇!
平o野唔買便走寶!
作者: 145240370    時間: 2010-2-8 20:52
TT01始終都係一架TT01...JUST FOR FUN
玩TA05可以學多D有關SET車既問題
作者: 清清    時間: 2010-2-8 20:59
平就得喇!
平o野唔買便走寶!
搖控新手 發表於 2010-2-8 20:51

年尾週圍都特價好平,你買幾多呢?
作者: 搖控新手    時間: 2010-2-8 21:00
7# 清清

我只想買這架

作者: Noir.KAZE    時間: 2010-2-8 21:02
呢部唔夠平........
成千幾淨車....
作者: 清清    時間: 2010-2-8 21:03

我只想買這架
搖控新手 發表於 2010-2-8 21:00

是否特價品?
作者: 搖控新手    時間: 2010-2-8 21:05
9# Noir.KAZE

我不是話這個DB01平【所以要年尾才有錢買】

我是話草蜢XB 平 ,很平7XX元一架RTR。買來粗玩一流
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-2-8 21:08
咁粗玩洗乜俾7XX去買?
去斗斗城俾幾舊水都可以好粗玩
作者: 搖控新手    時間: 2010-2-8 21:11
10# 清清

不是,因為我喜歡越野車,而這架又是用皮帶帶動很特別才對這架有興趣
作者: 搖控新手    時間: 2010-2-8 21:13
12# Noir.KAZE

斗斗城的車不夠這架草蜢勁
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-2-8 21:14
平就得喇!
平o野唔買便走寶!

give it back to u~
作者: ivan007350    時間: 2010-2-8 21:17
我預算都係1千左右ja 因始終係學生哥
我打算買架試玩下 但係又改到基本既野
因為我老豆都好中意車,佢應該都識呢D-,-
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-2-8 21:19
ivan007350 發表於 2010-2-8 21:17

1千,除左RTR,你買唔到d咩

更加唔好諗個"改"字
作者: 搖控新手    時間: 2010-2-8 21:21

17# Noir.KAZE

所以我便介紹這哥仔買RTR 草蜢
7XX
再自己改黑豬摩打和FULL BALL BEARING 都夠晒玩。都可以學到好多o野

都只是7XX 再加多二百元

很正
作者: ivan007350    時間: 2010-2-8 21:38

我意思1千左右買一套,改果D 遲D
買二手ok嗎?
平幾多

TT01幾錢? 新手玩適合?
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-2-8 21:42
我意思1千左右買一套,改果D 遲D
買二手ok嗎?
平幾多
ivan007350 發表於 2010-2-8 21:38

咁打算玩平路多定間中跑下沙石?
想要d咩款既車殼?

2手唔係唔好,你會唔會再拆散佢再砌先?
作者: 搖控新手    時間: 2010-2-8 21:45
19# ivan007350

我只能講,你第一次玩。買新o野好D。

其實你行o下模型店,有d車是特價,是要自己砌,四五百元,再問個老闆要配甚麼,老闆會教你執一套,再買電和平充電器,我計你 車5xx包摩打和電變再用多一些錢買控+接收+servo,合共大約都是千一元左右。

但這個價錢不是多車給你選擇

有,有d特價車四五百【有d更平】。總之去d登了價錢的店買。
作者: ivan007350    時間: 2010-2-8 21:45
玩平路漂移果D
車殼... 街車果D掛

拆散再砌? 唔明
作者: memberbilly    時間: 2010-2-8 21:47
22# ivan007350

你去玩貝反狗城買啦
作者: ivan007350    時間: 2010-2-8 22:16
點解錦講?
作者: bigman0712    時間: 2010-2-8 22:53
點解錦講?
ivan007350 發表於 2010-2-8 22:16

入門預1千蚊太少了.....買齊所有野起馬3千蚊左右la....
1-車(600至3600)
2-電變,摩打(400至2000)
3-servo(80至1000)
4-控,接收(200至2600)
5-電LiPo(150至600)
6-差機(250至2000)
7-適當的改裝...如呔,大減速齒,摩打齒,一些應改的金屬件.....(100至1000)
8-一些必雖的工具(100至2000)
9-士啤配件...視付咩車(100至1000)
唔好諗住貪平買二手....因多數會奶野的....要平就買入門車種la.....但別買過時的車種(配唔倒零件).....最好不要買成品(有D咩問題都唔知)....買些自己裝組的(會有機本既諗.有D咩問題都易於跟進)
作者: kwong2221    時間: 2010-2-8 23:05
下可選擇平價車入手如TT-01(切勿大改) x2
作者: bigman0712    時間: 2010-2-9 08:08
下可選擇平價車入手如TT-01(切勿大改) x3
作者: ericho    時間: 2010-2-9 16:57
ivan007350 發表於 2010-2-8 21:17

不如你玩mini-z啦
作者: ivan007350    時間: 2010-2-9 19:31
TT-01大慨幾錢?
作者: herbert1    時間: 2010-2-9 21:08
大陸2.4 G   remote control        $400
TT01 with cheap雞電變跟白豬    $800
3003servo                              $80
電:                                          $250
叉機:                                       $350
噴油                                         $25
Bearing                                 <$100

岩岩好2000,已經最最最平.......
作者: 清清    時間: 2010-2-9 21:12
TT-01大慨幾錢?
ivan007350 發表於 2010-2-9 19:31

過多十幾日逗埋d利事出KWS殺出條血路
作者: bigman0712    時間: 2010-2-9 21:18
大陸2.4 G   remote control        $400
TT01 with cheap雞電變跟白豬    $800
3003servo                              $80
電:                                          $250
叉機:                        ...
herbert1 發表於 2010-2-9 21:08

你o既提議都可以的....但點都起碼三排電la...同埋電變最好用無刷套裝....如果用白猪玩得密D分分鐘玩唔倒一個月就打祡.....
作者: herbert1    時間: 2010-2-9 21:23
真係鐘意玩先繼續買電囉..........正常使用唔超齒比,白豬係好耐用既,跟車唔用又浪費
作者: bigman0712    時間: 2010-2-9 21:26
真係鐘意玩先繼續買電囉..........正常使用唔超齒比,白豬係好耐用既,跟車唔用又浪費
herbert1 發表於 2010-2-9 21:23

咁又系....如果真系啱玩都會買過車la....
作者: abc12345    時間: 2010-2-9 21:54
c兄你預$1000出車真係太小啦你起碼都要預$2000-$3000
你不如等埋d新年錢先去買啦
作者: Brian    時間: 2010-2-9 22:02

TT01 RX7 FULL SET跟電變和Motor             HKD600(全新)(網上有人放600)(廣華街賣約650)
5000mAh 電池                                        HKD260(每玩10分鐘,休息五分鐘散熱,可玩一句鐘)
遙控買二手                                              HKD200(有時見到網上有人放賣)
充電器                                                    HKD150
噴漆一罐                                                 HKD  32
共HKD1242
資料僅供參考
作者: 1524    時間: 2010-2-9 22:24
KWS創 x有 d TT01套裝, 有齊車, 電,控各樣齊晒,
好似一千蚊多dd,
新手由此入門幾好.
作者: gwinanthony1985    時間: 2010-2-9 22:29
RTR is not necessarily bad.
Inferno VE is a good example.
作者: ivan007350    時間: 2010-2-9 22:36
KWS創 x有 d TT01套裝, 有齊車, 電,控各樣齊晒,
好似一千蚊多dd,
新手由此入門幾好.
1524 發表於 2010-2-9 22:24

錦知唔知邊度有得賣?
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-2-9 22:39
KWS創 x

呢個已經係地方........
作者: 1524    時間: 2010-2-9 22:40
賡華街
創x

不過個package, 你預左 d 野係最基本, 不過新手o黎講都可以玩得好開心~
最大唔好就係電同差機都係Ni....唔知有無得升級做鋰電.
作者: herbert1    時間: 2010-2-9 22:50
充電器                                                    HKD  85(鴨寮街有得賣,充完電會自動截繼電流)]

差唔差倒鋰電架???   唔係爆炸就死得
作者: abc12345    時間: 2010-2-9 23:02
賡華街
創x

不過個package, 你預左 d 野係最基本, 不過新手o黎講都可以玩得好開心~
最大唔好就係電同差機都係Ni....唔知有無得升級做鋰電.
1524 發表於 2010-2-9 22:40

C兄我suggest你唔好去創x買野,因為好多c兄都係果度中過招
同埋好恰d新手買野 (純粹個人意見,沒有任何分化既意圖)
作者: 1524    時間: 2010-2-9 23:06
有咩招中?
願聞其詳~

我淨係知佢 d 野唔一定最平~
作者: truckman    時間: 2010-2-9 23:13
有咩招中?
願聞其詳~

1524 發表於 2010-2-9 23:06

kws is seafood 街
作者: jeffip97    時間: 2010-2-9 23:24

我應該點買?
同埋我想玩漂移之類的 是否玩電 ...
ivan007350 發表於 2010-2-8 20:02

I am also only form 1 now~!!
作者: abc12345    時間: 2010-2-9 23:25
有咩招中?
願聞其詳~

1524 發表於 2010-2-9 23:06

好耐之前有d c兄都有開過post,話創x有幾唔好,又話過佢地有d野唔標明實價,問完又逼你買(由其係新手)
總之有好多,手法層出不窮
有次有位c兄開post,由討論變成罵戰
所以我先suggest樓主唔好去,不過呢d都只係我既個人意見,希望唔好見怪
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-2-9 23:29
好耐之前有d c兄都有開過post,話創x有幾唔好,又話過佢地有d野唔標明實價,問完又逼你買(由其係新手)
總之有好多,手法層出不窮
有次有位c兄開post,由討論變成罵戰
所以我先suggest樓主唔好 ...
abc12345 發表於 2010-2-9 23:25

問完轉個頭就閃人

到依家都冇俾佢地"迫"過買野
第一次買部TB-03問我跟唔跟埋8粒bearings
我話唔洗佢地都冇再出聲

牛唔飲水唔襟得牛頭低......
清楚自己用d咩,唔要d咩,去邊度買都一樣

價錢就,差都唔差在幾十........
作者: abc12345    時間: 2010-2-9 23:36
問完轉個頭就閃人

到依家都冇俾佢地"迫"過買野
第一次買部TB-03問我跟唔跟埋8粒bearings
我話唔洗佢地都冇再出聲

牛唔飲水唔襟得牛頭低......
清楚自己用d咩,唔要d咩,去邊度買都一樣

價錢就,差都唔差 ...
Noir.KAZE 發表於 2010-2-9 23:29

問完唔買佢地9成會黑面,好似死老母咁既款
價錢就唔多講啦,有時有d野咪同出面其他差唔多,但其他就唔敢講啦,可能差一百幾十都唔出奇
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-2-9 23:39
咪由佢黑嚕,唔需要睇佢地口面

我只係去買野,岩就買唔岩就走
作者: abc12345    時間: 2010-2-9 23:43
咪由佢黑嚕,唔需要睇佢地口面

我只係去買野,岩就買唔岩就走
Noir.KAZE 發表於 2010-2-9 23:39

argee
作者: lingryan    時間: 2010-2-9 23:58
去咁內創X都未試過比人黑面, 之前買最平鋰電...買最cheap無刷/ESC, 我知道佢地唔係最平, 問野佢地都ok, 不過佢地有時炎我太新手唔太願意答我o既問題...唔滿意o米去第二間law...

個人意見買:
電子野/lipo 去kws     ////// option件 去偉X (佢地真係好nice)

tamiya rtr 又幾吸引
作者: 1524    時間: 2010-2-10 00:35
我成日都去創x睇o野同問o野,
佢地又無黑面wor (有次仲問左好多電變摩打 package....最後都無買tim)~

又試過買車買電...介紹得好詳細~

anyway, 我講創x, 唔係因為佢特別好...而係佢執左 d TT01 package出o黎,
對新手o黎講, 可能會易 d 掌握同預算~
作者: DriftNoobie    時間: 2010-2-10 00:49
不如你玩mini-z啦
ericho 發表於 2010-2-9 16:57

Mini-Z... 絕對唔係平.
作者: psuser    時間: 2010-2-10 00:58
拒地都無逼買野呀。
不過問完唔買。真係會黑面口
個次問完無買。因為拒貴人$50
作者: bigman0712    時間: 2010-2-10 04:10
充電器                                                    HKD  85(鴨寮街有得賣,充完電會自動截繼電流)]

差唔差倒鋰電架???   唔係爆炸就死得
herbert1 發表於 2010-2-9 22:50

系就系好平......但差排5000mah電起碼幾粒鐘呀(起级快差)....有兩排電就教定鬧鐘起身換電.......如果急住玩就.......
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-2-10 08:09
去咁內創X都未試過比人黑面, 之前買最平鋰電...買最cheap無刷/ESC, 我知道佢地唔係最平, 問野佢地都ok, 不過佢地有時炎我太新手唔太願意答我o既問題...唔滿意o米去第二間law...

個人意見買:
電子野/lipo 去kws  ...
lingryan 發表於 2010-2-9 23:58

PARTS去waigo有時會貴少少嚕.......
不過TAMIYA野都係去waigo同action hobby多
創x既TAMIYA OP都多,但係擺得有d亂.......等佢地搵都等一段時間
所以唔係全條街都冇的話都唔係好去
作者: 搖控新手    時間: 2010-2-10 17:29
但我從幾個角度睇x昇店

我覺得都是一間不錯的RC模型店,都值得光顧

一:貨件齊和種類多
二:價錢合理而且有時有驚喜
三:店的方向好明顯,主要是電車
作者: ivan007350    時間: 2010-2-10 19:20
TT01買套裝還是散買?

一次過買 還是分幾次買?
作者: lf2c    時間: 2010-2-10 19:28
TT01買套裝還是散買?

一次過買 還是分幾次買?
ivan007350 發表於 2010-2-10 19:20

你係想自己一手一腳砌既咪散買囉~
如果唔係就搵一套2手囉~
作者: 搖控新手    時間: 2010-2-10 19:30

59# ivan007350

其實一套在x昇買晒便得,你有錢比,個老闆會教你砌一套平價。

我今日去睇,有d車六七百幾。

買車+電變、控+servo+接收、電兩排、最平的叉機,ball bearing一套。

不是好貴,千多元一定掂,分分鐘更平。
作者: ivan007350    時間: 2010-2-10 20:53
我想玩街車,漂移的
請問師兄們 油車能嗎?
因為我看過油車很快的
也爬過文說不能漂移
好奇問問 油車只能玩直路普通轉彎?
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-2-10 20:57
我想玩街車,漂移的
請問師兄們 油車能嗎?
因為我看過油車很快的
也爬過文說不能漂移
ivan007350 發表於 2010-2-10 20:53

俾得起油車入場費先算啦
況且我自己覺得油車玩DRIFT係HK係冷門
要set既話真係睇英文多,你覺得你明既話就ok
油車一set RTR唔止1000
如果係玩電車都要搞到要砌最平的話,你玩返電車好過
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-2-10 20:59
但我從幾個角度睇x昇店

搖控新手 發表於 2010-2-10 17:29

你鍾意叫人搵俾你既話TQ係唔錯

但係小弟就唔太鍾意.......除非成個KWS都冇,係得佢一度有就另計
錢的話,有時佢有d野真係平d既,不過都係幾十......唔太care
至於店既方唔方向.....我洗咩理,我知自己要咩就ok
作者: 搖控新手    時間: 2010-2-10 21:00
62# ivan007350

我是超級新手,所以唔識飄移

油車好貴,能量好大
作者: 搖控新手    時間: 2010-2-10 21:14
64# Noir.KAZE

其實講o野齊同有系統,偉高是最好,但d o野貴少少
而我覺得偉高是好信譽過昇龍拳店,態度又好d

但我都是貪平才去昇龍拳店,但d人串d,態度難d
作者: ivan007350    時間: 2010-2-10 21:25
多謝各位 我會去行下格下價

先買電車 砌完再買其他野
ok嗎?
買tt01
作者: lf2c    時間: 2010-2-10 21:39
多謝各位 我會去行下格下價

先買電車 砌完再買其他野
ok嗎?
買tt01
ivan007350 發表於 2010-2-10 21:25

留意番tt01都分幾款喎~~~
有tt01普通版
tt01E版(好似係改裝版)
tt01D版(飄移版)
但你想玩飄移既可以買TT01D啦~~~
作者: ivan007350    時間: 2010-2-10 21:47
錦大慨幾錢架? 正係盒車

漂移版同普通版同改裝版有咩分別?

[新手多野問,有怪莫怪]
作者: lf2c    時間: 2010-2-10 21:56
錦大慨幾錢架? 正係盒車

漂移版同普通版同改裝版有咩分別?

[新手多野問,有怪莫怪]
ivan007350 發表於 2010-2-10 21:47

普通版當然係最原裝架啦~如果想用泥純粹做
景品就買普通版囉~
改裝版好似係for玩快車用~
我之前聽過有人話最好買左
飄移版先~因為d內涵比較齊全
同d料靚d喎~價錢都係$500-$800到啦~視乎你想要咩版~
因為我都係新手~知既野大約係咁多到~
有錯請更正~~~
作者: lf2c    時間: 2010-2-10 22:01
呢一版野有講tt01咩本最抵買~~~
你自己去衡量下啦~~~
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D5
作者: ivan007350    時間: 2010-2-10 22:08
thx 多謝各位師兄
作者: lf2c    時間: 2010-2-10 22:09
thx 多謝各位師兄
ivan007350 發表於 2010-2-10 22:08

你諗到買咩版未呀???
作者: ivan007350    時間: 2010-2-10 22:23
漂移版
努力逗利是
作者: lingryan    時間: 2010-2-11 00:00
但我從幾個角度睇x昇店

搖控新手 發表於 2010-2-10 17:29

雙星膠件/option件始終都係貓店同埋偉X多.

x昇店已有TT01套餐比你, 任君撰擇
作者: memberbilly    時間: 2010-2-11 00:12
同佢講都side氣,一時電一時油.係要買,出kws一轉咩都買左啦
作者: 1524    時間: 2010-2-11 00:33
新手三心兩意唔出奇wor~
作者: abc12345    時間: 2010-2-11 01:30
我想玩街車,漂移的
請問師兄們 油車能嗎?
因為我看過油車很快的
也爬過文說不能漂移
ivan007350 發表於 2010-2-10 20:53

樓主你唔好諗油車啦,玩油車就唔止預一兩千蚊架啦
同埋你第一次玩車,我認為就更加唔應該玩,因為油車太快,而且消耗品又多
雖然我唔係幾suggest你去創x買野(只係我既意見),但其他c兄都講得啱,果個tt01套餐真係幾啱新手,你都可以考慮下
作者: soniccat    時間: 2010-2-12 16:15
新手就唔洗諗咁多,TT01啦,又易砌,夠平,零件充足,撞爛都冇咁傷,又多殼揀。
作者: 搖控新手    時間: 2010-2-12 16:31
今日去雲記

TT01 有一部連電變
5XX

之後再去昇龍拳店買其他o野

很平一套,這樣過年便有節目有車砌了!
作者: 1524    時間: 2010-2-12 16:56
雲記???   KWS後面o個間??
作者: 搖控新手    時間: 2010-2-12 17:38
81# 1524

很多舊款車五六百攪掂。法拉尼tt01也是五字頭。
作者: lingryan    時間: 2010-2-14 23:43
雲記??  KWS?? 是否近窩打老道?
作者: chacha    時間: 2010-2-15 00:15
雲記??  KWS?? 是否近窩打老道?
lingryan 發表於 14/2/2010 23:43

全中
基本 普通版 TT01 (無跟燈組),都係賣 $5XX
作者: kelvin6a23    時間: 2010-2-21 18:25
本人都係新手,我走入去創Xask佢有咩車岩新手玩,呢間係介紹最詳細,我見佢幾老實so係佢到buy左架tt-01$999連control,但比$個陣佢屈我買包bearing$99
作者: 搖控新手    時間: 2010-2-21 18:28

85# kelvin6a23

我都是買車時比這店叫買bearing
是加九十八元
因為買車跟買bearing 是平過獨立買,所以都買
但ball bearing 是一定要買

所以其實x昇是不錯!

我就笨實在其他店買了廢 mini cooper m 03
作者: platolau    時間: 2010-2-21 19:11
46# jeffip97

c兄你真係有錢. form 1 玩e-revo! 你真幸福
作者: 1524    時間: 2010-2-21 20:06
85# kelvin6a23

點"屈"法??!!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2