RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 引擎問題成日拉唔著點解既 [打印本頁]

作者: tongto1    時間: 2010-2-17 04:15
標題: 引擎問題成日拉唔著點解既
成日拉唔著   有時又會拉唔到
點解既
作者: gaspower    時間: 2010-2-17 09:59
拉唔著其實有好多原因,從你表面情況黎睇有以下機會
拉唔著--可能油多或油少都有機會,engine入氣口過細,細油針比得太少或太多油
有時又會拉唔到----油太多積死係副偈入面
hope can help u!!!
成日拉唔著   有時又會拉唔到
點解既
tongto1 發表於 2010-2-17 04:15

作者: tongto1    時間: 2010-2-17 10:10
拉唔著其實有好多原因,從你表面情況黎睇有以下機會
拉唔著--可能油多或油少都有機會,engine入氣口過細,細油針比得太少或太多油
有時又會拉唔到----油太多積死係副偈入面
hope can help u!!!

gaspower 發表於 2010-2-17 09:59

咁如果係 油太多積死係副偈入面  我要點做丫 c兄
作者: gaspower    時間: 2010-2-17 10:33
咁如果係 油太多積死係副偈入面  我要點做丫 c兄
tongto1 發表於 2010-2-17 10:10

鬆走火咀,傾則部車,engine排氣口方向向下,(記住唔係死氣喉咀bor...)
然後拉十零下,等engine排走多餘既積油,咁就得架啦...之後裝回+收緊火咀再撻過車
作者: wingscreamer    時間: 2010-2-17 10:37
唔好再拉, 慢慢倒則, 等D油由Pipe咀溜出, 好快就鬆翻再拉,
火咀電要足夠....
作者: victor1997621    時間: 2010-2-17 11:20

我係用以下方法:你可以參考下
1.用風筒吹50秒左右。(唔夠熱再吹。)
2.用手指蓋住排氣口,用適當力+快速拉3-4下。拉手拉繩要拉長D,即拉手拉器,手臂要拉到向後,唔使太後,剛好過腰就得。
3.手指離開排氣口,火嘴插下點火器等2秒,用力拉手拉器一定著到車!(切記:拉手拉繩要拉長D,即拉手拉器,手臂要拉到向後,唔使太後,剛好過腰就得。(唔一定要拉甘後,甘覺條繩拉得好長就得。)但系唔好拉到底,條繩好易斷!
作者: tongto1    時間: 2010-2-18 02:06
3q 咁多位c兄 唔得在請教你們

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2