RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 無刷摩打(急問) [打印本頁]

作者: andrew007    時間: 2010-2-22 17:57
標題: 無刷摩打(急問)
我想問吓用無刷摩打用AM控會唔會有(干)擾,我架PT15船用900kv外轉,30A前後電變,7.4V鋰電,船葉用30,唔知點解好慢好慢,最緊要係行全速大約幾十秒之後變得仲慢,要reset架船D電先正常,但係之後又一樣,接收同控都換過,我想知會唔會AM控會受無刷影響,如果唔會又會係咩問題????
作者: truckman    時間: 2010-2-22 18:10
我想問吓用無刷摩打用AM控會唔會有(干)擾,我架PT15船用900kv外轉,30A前後電變,7.4V鋰電,船葉用30,唔知點解好慢好慢,最緊要係行全速大約幾十秒之後變得仲慢,要reset架船D電先正常,但係之後又一樣,接收同控都換過 ...
andrew007 發表於 2010-2-22 17:57

有冇再set esc對個控
作者: andrew007    時間: 2010-2-22 18:16
有冇再set esc對個控
truckman 發表於 2010-2-22 18:10

reset咗好多次,一樣,我懷疑係咪買果時老細攞錯咗要用11.1V摩打給我
作者: vending    時間: 2010-2-22 21:32
無刷摩打無分電壓的,只要電流不過大無問題,AM控用在無刷會有干擾不過失控機會大D.
我想問吓用無刷摩打用AM控會唔會有(干)擾,我架PT15船用900kv外轉,30A前後電變,7.4V鋰電,船葉用30,唔知點解好慢好慢,最緊要係行全速大約幾十秒之後變得仲慢,要reset架船D電先正常,但係之後又一樣,接收同控都換過 ...
andrew007 發表於 2010-2-22 17:57

作者: georgej    時間: 2010-2-23 01:22
試一下reset搖控器油門正反向.因為你的電變有前後波,電變後波工率會低點.
作者: josephlkcheung    時間: 2010-2-23 13:11
師兄: 大家研究一下
"900kv外轉,30A前後電變,7.4V鋰電,船葉用30,"唔知點解好慢好慢!!
1) 900kv x 7.4V =6660轉 應該不會快
2) 船葉用30 =漿大 + 轉數小=電流要求大 所以(行全速大約幾十秒之後變得仲慢)
首先可考慮:
a) 換快轉數摩打 1800~2200kv  1800kv x 7.4V =13320轉
b) 換11.1V鋰電 900kv x 11.1V =9990轉
c) 擔心30A前後電變是否足夠Amp? 會不會很熱?
d) 我用過國產30A前後電變出現同樣問题 (行全速大約十幾秒之後變得仲慢)
作者: andrew007    時間: 2010-2-23 17:59
師兄: 大家研究一下
"900kv外轉,30A前後電變,7.4V鋰電,船葉用30,"唔知點解好慢好慢!!
1) 900kv x 7.4V =6660轉 應該不會快
2) 船葉用30 =漿大 + 轉數小=電流要求大 所以(行全速大約幾十秒之後變得仲慢)
首先可考 ...
josephlkcheung 發表於 2010-2-23 13:11

咁用25葉行11.1V會唔會好D,
作者: andrew007    時間: 2010-2-23 18:01
6# josephlkcheung

我想知你提出d 的問題可以解決嗎?(換電變除外)
作者: andrew007    時間: 2010-2-24 18:17
經反複測試,終於知道原因,AM+無刷係會失控,係會干擾得好利害
作者: vending    時間: 2010-2-24 20:08
我两年前巳經發現.
經反複測試,終於知道原因,AM+無刷係會失控,係會干擾得好利害
andrew007 發表於 2010-2-24 18:17

作者: josephlkcheung    時間: 2010-2-25 10:50
"經反複測試,終於知道原因,AM+無刷係會失控,係會干擾得好利害"
andrew 師兄謝謝您的訊息

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2