RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 上環有船仔賣的德昌結業 [打印本頁]

作者: Hotdog2    時間: 2010-2-26 22:40
標題: 上環有船仔賣的德昌結業
今天經過上環德昌模型看下很久無去一去老細仔話做多兩至三個月後會結業榮休關門大吉,名位有空去下都好以後無机會有這些地方去看下船仔了!
作者: chacha    時間: 2010-2-26 22:47
師兄,德昌係唔係歷史悠久0個間?
作者: 牙威    時間: 2010-2-26 22:48
d船 貴唔貴嫁@.@...?
作者: cmhk    時間: 2010-2-26 23:01
Tak Cheong is the Robbe HK Dealer.  What a pity!  I had bought my fork truck at there many yrs ago.
作者: tommy1218    時間: 2010-2-26 23:02
唉!又一間老字号榮休
作者: CK4237    時間: 2010-2-26 23:35
呢間D野都幾貴.
作者: mkjeo    時間: 2010-2-26 23:46
上星期四,我同太子仔吹過水,同佢買八千元左右船有九折,但冇人幫我砌
作者: lingryan    時間: 2010-2-26 23:50
我十幾年前就係佢度買TA-02黃色Benz, o矣..港島又小一間老字號模型鋪
作者: hihizaza    時間: 2010-2-26 23:57
第一次去買嘢時佢在北角,係zerda!!
作者: aloha    時間: 2010-2-27 01:07
Oh no!!  Are u serious???
作者: soniccat    時間: 2010-2-27 01:12
第一次去買嘢時佢在北角,係zerda!!

C-Hing, 你都玩過 HIROBO 架 ZERDA 呀?
大角咀塘尾道,天后英皇道,旺角道都幫襯過,以後咪淨得 KWS !
作者: Hotdog2    時間: 2010-2-27 02:30
大家有時間去回憶下細個時在窗外做 Window  Shopping 的知味有得看無錢買的感覺,而家回想都幾開心已前点都等到新年有利事錢先去德昌買咗部獵人+隻480T馬達已一星期睡不着眞開心!!!
作者: 楓仔    時間: 2010-2-27 09:10
二十幾年前間鋪重係皇后大道西個時,重有好多車賣..我都有成日去睇........
作者: cata    時間: 2010-2-27 09:49
請問幾點開門關門?
由上環信德碼頭去要幾耐?
作者: 大孖    時間: 2010-2-27 10:27
My first helicopter ,Hirobo Shuttle, was bought from this shop at Queen's Road West in 1988.
22 years elapsed, I can still remember I was really excited when I bought this helicopter and I couldn't sleep!
作者: hihizaza    時間: 2010-2-27 11:22
C-Hing, 你都玩過 HIROBO 架 ZERDA 呀?
大角咀塘尾道,天后英皇道,旺角道都幫襯過,以後咪淨得 KWS !
soniccat 發表於 2010-2-27 01:12

間舖係個嬸嬸打理架,果時佢叫我做細路!!!玩zerda後又有錢買車,開頭想買PB小野馬,後尾又係德昌買左架invader!!!
作者: rcbuyer    時間: 2010-2-27 14:19

1983年開始幫襯佢,但覺得佢地吾多專業,不過老板同老板娘都幾友善,第一部幫襯嘅車系hirobo 架 44b city 仔,好cute架,
有次重請我飲lemon tea 呀,嘻嘻嘻
作者: winson..    時間: 2010-2-27 20:56
是我第一次認識搖控的舖頭  可惜  可惜
作者: minimini    時間: 2010-2-27 21:25
今天經過上環德昌模型看下很久無去一去老細仔話做多兩至三個月後會結業榮休關門大吉,名位有空去下都好以後無机會有這些地方去看下船仔了!
Hotdog2 發表於 2010-2-26 22:40

I think most of the experienced R/C fans know this shop...........but most of us won't go there for shopping anymore............& this is the main reason why this shop close...........
作者: 007    時間: 2010-2-27 21:53
I bought my Futaba Junior there in late 80's when the shop was located in Tin Hau. Also boutht some boat stuff in Shangwan. What a pity now that it is going to close.
作者: Hotdog2    時間: 2010-2-27 23:14
嘩原來大家都有回憶,舊有的玩具車船還在嗎?那怕只有記憶還在! KYOSHO 480T 480S 360PT YOMOKO 05H 05RS 通通全部在這裹買大角咀舖的追憶。
作者: ccc527    時間: 2010-2-27 23:25
知道或有光顧過德昌的人都好似我D60後或70後的人仕了,
請問有冇c hing 知道旺角德昌店現在還有嗎?
作者: tommy1218    時間: 2010-2-27 23:32
知道或有光顧過德昌的人都好似我D60後或70後的人仕了,
請問有冇c hing 知道旺角德昌店現在還有嗎?
ccc527 發表於 2010-2-27 23:25

冇左好耐啦
作者: Sin    時間: 2010-2-27 23:34
I remember window shopping outside the Tin Hau shop
作者: fa36    時間: 2010-2-27 23:52
人生第一部車,德昌系街市裡面個商買
作者: beebone    時間: 2010-2-28 00:30
師兄,德昌係唔係歷史悠久0個間?
chacha 發表於 2010-2-26 22:47

係, 以前O係天后O個間德昌...........
作者: Hotdog2    時間: 2010-2-28 01:01
不個印像一入去七角禁亂買東西好像去街市個Stock list在老細眼裹想一想就找到神奇神奇,是早期的人肉物流系統好好笑!!!!
作者: chichihaha    時間: 2010-2-28 01:16
after read this post i went there this afternoon and when i get in the shop all the memories come back i saw alot childhood dream plane and boat.
作者: Hotdog2    時間: 2010-2-28 01:52
係咪比番好多已前的開心快樂回憶? 第一次約女同學去街無黎到一支公去咗德昌行行企企花了不小青春!!哈哈!!但不知幾開心!!
作者: sailorboy    時間: 2010-2-28 11:20
Hotdog2 發表於 2010-2-26 22:40

Boat friend,

It's bad news for one BEST shop closed,  I like their friendly,all fitting in Fixed price, & prince
much knowledge .
作者: Hotdog2    時間: 2010-2-28 12:24
下星期帶部相机問老細影張相先,我在想好似龍門酒家食番歺飯,大家比D錢有多叫老細出貨抽獎幾好玩!
作者: josephlkcheung    時間: 2010-2-28 12:32
有沒有清貨優惠, 很久沒有去大道{banned}
作者: zifu    時間: 2010-2-28 19:12
街市德昌(叫九龍德昌),由旺角道搬去琉璃街後(發燒友叫香港德昌)...兩家不同老細的..
作者: king2    時間: 2010-3-2 11:44
請問各位師兄
有冇地址或街名
近上環街市還是近中環街市?
作者: william826    時間: 2010-3-2 15:09
唔係呱~~~得閑要去睇下先得!
作者: Hotdog2    時間: 2010-3-2 15:09
皇后大道西和荷李活道交界對面有間華潤超市就係暑!!!!自已找找左右望下就望到。
作者: crankyman    時間: 2010-3-2 15:18
今午去過仲有好多robbe的船,睇中隻sea-wolf v2 sub不過老細点都唔減價,依家十五十六唔知買唔買好......
作者: albertau2011    時間: 2010-3-2 15:20
等減價.........
作者: rk2    時間: 2010-3-2 15:37
冇左好耐啦
tommy1218 發表於 2010-2-27 23:32

但個招牌仲係到 .. .. 我而家仲見到 .. . .
作者: rk2    時間: 2010-3-2 15:39
街市德昌(叫九龍德昌),由旺角道搬去琉璃街後(發燒友叫香港德昌)...兩家不同老細的..
zifu 發表於 2010-2-28 19:12

於 80 年代同個 fan 係璃街買過黃蜂 + beat 2 控 . .. .
作者: UKman    時間: 2010-3-3 17:17
請問地地址在那,想去看看,謝謝
作者: andrew007    時間: 2010-3-3 19:26
上環荷李活道口,公園對面,係斜路
作者: eleung838    時間: 2010-3-3 20:37
43# UKman

德昌電話: 2857 5021
作者: minimini    時間: 2010-3-4 01:50
今午去過仲有好多robbe的船,睇中隻sea-wolf v2 sub不過老細点都唔減價,依家十五十六唔知買唔買好......
crankyman 發表於 2010-3-2 15:18

見佢平時都冇セ生意.........咁都生存到咁耐........就估到佢大把身家唔駛憂啦...........所以你話 "老細点都唔減價"..........我一 d 都唔會覺得驚奇..........話唔定佢摺咗間舖之後.........將 d 死貨搬番屋企當擺設........仲 happy 啦...........

anyway.........祝佢退休生活愉快.......
作者: Hotdog2    時間: 2010-3-4 09:03
其實他們都很多死貨連Apex第一代义机都找到,所以每次去都找到自巳的童年好開心時間停下來幾分鐘有錢都買不到的回憶!
作者: sunday    時間: 2010-3-4 10:00
如果不是他的客戶, 德昌結束
為什麼傷心?

凡高 死前, 都沒有多少人欣賞他

人們甚至在這個時刻要求折扣 ?? *sigh
作者: kmart    時間: 2010-3-4 10:38
還記得1988-1989年 (我當時還是中三...),他們當時舖頭還在天后,幫趁過買過Hirobo Alien Mid 4, 及ABC 1/24蚊車等等....
今年年頭一月份有去過他們上環那裡找ABC舊蚊車料作收藏,老闆說會於今年年中結業

唉.... 時光真是轉眼飛逝...
作者: kmart    時間: 2010-3-4 10:43
講開人生第一部車,我是在1987年在灣仔譚臣道興記買的.... 田宮 Subaru Brat + Futaba Attach 2ch AM 棍仔....
作者: kmart    時間: 2010-3-4 10:46
上環荷里活道夾皇后大道西呀....
作者: kwok    時間: 2010-3-4 13:19
時代巨輪下,舊的事和物也不見了.還記得小時候和哥哥去買無限的1/12車的情景.那種期待已久的心情和現在只需拿張信用詰就能買到,那種心情差落是沒法比擬的!
作者: crankyman    時間: 2010-3-4 13:46
毎次聽到德昌都令我想起多年前在這店買人生的第一套搖控,當是還在塘尾道還覺得老板娘對模型的智職很廣博呢!
作者: crankyman    時間: 2010-3-5 11:44
如果不是他的客戶, 德昌結束
為什麼傷心?

凡高 死前, 都沒有多少人欣賞他

人們甚至在這個時刻要求折扣 ?? *sigh
sunday 發表於 2010-3-4 10:00

我又唔同意你喎,個個都想買到折扣貨品,亦都係人之常情,同佢結業如否跟本無直接關係!
作者: josephlkcheung    時間: 2010-3-6 08:53
我又唔同意你喎,個個都想買到折扣貨品,亦都係人之常情,同佢結業如否跟本無直接關係!
支持!!!
榮休咁大件事,攪大的:
1) 一個Weekend 賣船的特價品, 一個Weekend 賣車的特價品。
2) 再安排一個Week做50歲以上老友特價, 上次X高清倉,50歲以上老友入場率超高
作者: sunday    時間: 2010-3-7 13:07
禿鷹,泛指一类以食腐肉為生的大型禽。
除了南極洲及海島之外,差不多分佈全球每個地方。

青藏高原上,有一種叫做天葬的儀式,就是將死去的既人搬往安靜塔,並成為禿鷲的食物。
作者: chacha    時間: 2010-3-7 13:53
當年還係長旺商場時,老板娘非常好人,我祇係望下,佢都問我落比我睇,當時年紀少,又唔係買,唔好意思要人爬高
作者: mmz    時間: 2010-3-7 14:38
當以前未流行遙控模型時,佢主力賣比例模型時,我就已經常常去逛,好自然都有花費,直至轉為專賣船及飛機後才少到此店. 現在知佢將結業, 覺得像少了個朋友般
作者: crankyman    時間: 2010-3-8 13:27
好似越來越多自問清高之仕引經據典,又凡x又x鷹呀咁,唔知係咪想扁低別人去抬高自已呢?不過好多討論區都有這些才子存在,講船經咪好囉,無計。
作者: sunday    時間: 2010-3-8 19:47
文明是需要人推動的
作者: topedo    時間: 2010-3-8 20:33
My Futaba 2 channel radio control unit was bought from his parents in Tong Mei Road.  My FF-7 was bought from Tak Cheong in Queen's Road West.  I found my instruction to learn to fly helicoper was in Tak Cheong in  the present address.

I just visited the shop few weeks ago.  If it is going to close, what a pity!
作者: Hotdog2    時間: 2010-3-8 22:16
大家開心找回童年咪得囉,大家唔好寫錯小小又捉人錯D咩,吹下水放吓船仔咪幾好。
作者: crankyman    時間: 2010-3-8 23:00
喺啦喺啦知你係全宇宙最文明啦!我哋呢D船仔佬老粗一名,無咁好文耒,只有話實說,但唔會去扮清高囉。
作者: Hotdog2    時間: 2010-3-8 23:33
又唔係這樣的意思,大家吹下水有錯字咪算數笑下打錯字都幾開心,在這裹不是番學寫得好無老師比分和有禮物的,算了吧!
作者: crankyman    時間: 2010-3-9 10:41
64# Hotdog2

CHING唔好誤會,我唔喺話你! 我同你一樣只喺想在這板吹下船仔經啫。
作者: sunday    時間: 2010-3-9 12:35
喺啦喺啦知你係全宇宙最文明啦!我哋呢D船仔佬老粗一名,無咁好文耒,只有話實說,但唔會去扮清高囉。
crankyman 發表於 2010-3-8 23:00

為什麼船仔佬一定要喺老粗 ?
而今 玩船 定 行船 ?
認 老粗 喺味好型 ?
清高  又喺味 一定要 扮 ?

o羊社會   o羊邏輯 !?
作者: crankyman    時間: 2010-3-9 13:53
為什麼船仔佬一定要喺老粗 ?
而今 玩船 定 行船 ?
認 老粗 喺味好型 ?
清高  又喺味 一定要 扮 ?

o羊社會   o羊邏輯 !?
sunday 發表於 2010-3-9 12:35

無聊或借此板去發表個人的偉論就煩請移玉到工房吹水板。
作者: sunday    時間: 2010-3-9 15:14
借此 post 去 等減價 求折扣
亦可以去 二手遙控玩具徵求版
勿 阻人懷舊雅興
作者: crankyman    時間: 2010-3-9 15:27
亦可以去 二手遙控玩具徵求版
勿 阻人懷舊雅興
sunday 發表於 2010-3-9 15:14

乜你咁燥呀!講兩佢就行晒,放鬆D啦,我覺你一D都唔型囉。
作者: sunday    時間: 2010-3-9 15:46
當某人倒閉 你卻 等減價 求折扣
比 "一D都唔型" ,  更丟臉

我仍然 酷...
哪一句子 讓你覺得我 燥 ?
作者: crankyman    時間: 2010-3-9 16:15
有人越泥越慶,建議你去飲杯二十四味,降降溫,不過你講到自已咁酷,頭像仁兄喺咪你呀?
作者: andrew007    時間: 2010-3-9 19:15

個個講緊德昌,點解有人會係度討論雀仔架,要討論請移玉步到吹水工房,仲有人地等減價 求折扣有咩問題先,你咁清高不如等依家正價大手掃貨,咁咪唔會有貨會有減價貨賣o羅,等減價先去賣我就應為無問題
作者: sunday    時間: 2010-3-9 19:39
有人越泥越慶,建議你去飲杯二十四味,降降溫,不過你講到自已咁酷,頭像仁兄喺咪你呀?
crankyman 發表於 2010-3-9 16:15

有人越泥越慶o羊 ? 係吳係等極都未減價, 越泥越慶呀?
有本事味吳洗等減價 law
作者: sunday    時間: 2010-3-9 19:57
個個講緊德昌,點解有人會係度討論雀仔架,要討論請移玉步到吹水工房,仲有人地等減價 求折扣有咩問題先,你咁清高不如等依家正價大手掃貨,咁咪唔會有貨會有減價貨賣o羅,等減價先去賣我就應為無問題
andrew007 發表於 2010-3-9 19:15

my friend,
等減價 求折扣基本上毋問題
但 這一刻 人人表示遺憾 老店結束
有人卻
這便是問題

也許這僅僅是我的問題 ;
如果你/ 多數民眾不認為是問題, fine,
這將不是一個問題. please, carry on.
作者: andrew007    時間: 2010-3-9 20:13
其實都唔係咩大問題,無謂係度你一句我一句吖,大家都係各有所求,唔好再咁執著啦
作者: Hotdog2    時間: 2010-3-9 22:30
看黎老細不會減價,因D貨亞媽留比仔個仔都無心机做,同D貨都無感情又点會對錢有感覺!,所以D貨清誤清到不是這個問題可能全部變廢物回收都不減價!!!
作者: bcr2000    時間: 2010-3-10 09:13
76# Hotdog2
壹句講晒 , 人地結業 . 對我地玩模型啲人來講 ,
是一種損失及可惜 . 如有講得不對 , 請見諒 !
作者: zozo    時間: 2010-3-10 10:30
等執平嘢先
作者: taiming1    時間: 2010-3-10 11:13
76# Hotdog2
壹句講晒 , 人地結業 . 對我地玩模型啲人來講 ,
是一種損失及可惜 . 如有講得不對 , 請見諒 !
bcr2000 發表於 2010-3-10 09:13

支持師兄講法,模型店買少見少,如下的模型店變獨市, 以後一定買貴野
作者: crankyman    時間: 2010-3-10 12:09
各位船友:本人之前到訪德昌模型且同老板討論潛艇之枝術,
老板給我睇一隻ROBBE SEA-WOLF sub還對我詳細講解這船的潛航系統,
了解過船体之後我問老板這价錢是實价嗎?老板說是實价,我也從沒要求老板作減!
本人原意是告知各船友不要抱太大的期望,德昌都是實价,賣貴與否請各船友自行評估,
最緊要量力而為。但某有心人特意把事情抹黑,混淯視聽,實是可恥行為。
本人亦不再為這些沒有意義的回貼作任何回應以免影響各船友的雅興,
在此祝願船板及各船友蒸蒸日上,小人早日遠離本板。本人先謝過各方友好的支持!
作者: sunday    時間: 2010-3-10 15:49
各位船友:本人之前到訪德昌模型且同老板討論潛艇之枝術
老板給我睇一隻ROBBE SEA-WOLF sub還對我詳細講解這船的潛航系統,
了解過船体之後我問老板這价錢是實价嗎?老板說是實价,我也從沒要求老板作減!
本人 ...
crankyman 發表於 2010-3-10 12:09

人地打開門做生意同你玩研究架o羊 !?
研究完你有買嗎?
個個都要[研究]所以味死得 law !

更重要的, 身為船佬 ROBBE SEA-WOLF 都重要洗研究 !?
即時這裡 廣東話叫 -  混桔~

你係味又想去貓店買完 馬達 跟住又話要 換充電池 亞 ?

大把船友支持你架 .......
作者: sunday    時間: 2010-3-10 16:25
你好吳好走落車鋪 話要研究 m-03 !!?
9 幾年前研究完 la 下話 ?????

" 哇!完來是 膠 造的耶 ! "
作者: Hotdog2    時間: 2010-3-10 19:18
大家的火又番黎,平心靜氣去舖頭看下回憶下,又看下D舊貨能否觸動你的心靈就平平地買一件半件回憶下,時日無多了送別這舖頭才是重要!而我想講的不是要求減價大家明白未!
作者: andrew007    時間: 2010-3-10 19:40
sunday兄你咁請就唔係幾好啦!人地同老闆研究你就話人地混吉,唔通各位師兄係度討論又話人地混吉?大家玩RC都係想互相交流吓心得,我個人應為問題不大,可能師兄你技術高超樣樣精通,但係未必各位師兄都好似你一樣,所以同老闆傾吓船經都好正常,ps不喜勿插
作者: sunday    時間: 2010-3-10 21:15
andrew 兄研究吓, 不是插 -

無錯研究吓冇話混吉;  只要站在零售業立場
就明白 位位泥[研究]真係心都淡
本地零售業要從諸位手中錚過錢已經係好難
幾好傾都係假一冇折就走投

爭一百幾十都要上大6 抬
而家有幾多人係香港買船買坦克 ?

人人搞研究 一冇折就無幫襯
要結束既模型鋪將豈止 德昌 ?
作者: andrew007    時間: 2010-3-10 21:39
每個人價值觀念都係唔同的,好似有人鍾意快船有人鍾意像真,有人應為呢件值$10,又有人會話值$100,好難分對錯
作者: zifu    時間: 2010-4-13 01:59
今天去過同老板娘傾偈,他說可能在7月份才結束
作者: Hotdog2    時間: 2010-4-13 09:05
老板娘重係道?半年無在舖面見過。
作者: zifu    時間: 2010-4-13 13:00
在,太子老板也在
作者: Hotdog2    時間: 2010-4-13 18:13
老板重係道?+多年無係舖面見過。
作者: GQ10    時間: 2010-4-16 14:03
人生第一個控 . 人生第一部車,人生第一排電都在32年前德昌開始. 如果我是因德昌開始玩車, 現在香港玩車會唔會又唔同左呢. 有時間要去見下老板娘先.
作者: Hotdog2    時間: 2010-4-17 09:23
好高興他們一家人重健在,有時不見人又開不了口問有点不好意思出自眞的關心。
作者: topedo    時間: 2010-4-18 12:07
I still remember the scene when the 老板娘 sold me my first Futaba 2-channel remote control at Tong Mei Road.
作者: sunnyho247    時間: 2010-5-12 10:34
以後又少一間買船
作者: andygoody    時間: 2010-5-12 21:25
I miss Tak Cheong
作者: Barry28    時間: 2010-5-18 16:29
今曰收早特登走去睇吓有冇平嘢執,
點知都喺冇, 太子話令願揾平方擺存貨,
都唔會比拆扣你哋, 真喺冇佢乎!!
作者: sunday    時間: 2010-5-18 19:05
有風骨 , 你係得既 !
本地零售之光 - 永遠的德昌模型
作者: 周百通    時間: 2010-5-18 19:20
今曰收早特登走去睇吓有冇平嘢執,
點知都喺冇, 太子話令願揾平方擺存貨,
都唔會 ...
Barry28 發表於 2010-5-18 16:29
早知叫你幫我買對戰艦35mm葉!
作者: sailorboy    時間: 2010-5-18 21:12
回復 97# sunday

Boat friend,

I agreed It sell the fixed price, I know some shops also buy their parts for business & sell in higher price
作者: sunday    時間: 2010-5-18 21:20

??
" 船的朋友,

我同意它的固定價格出售,我知道有些商店還為購買其部分業務及在更高的價格出售 "

作者: Barry28    時間: 2010-5-18 21:48
早知叫你幫我買對戰艦35mm葉!
周百通 發表於 2010-5-18 19:20

下次我會call你啦!!
作者: joesham    時間: 2010-6-5 20:58
I don' t know why I feel he will not closing down, is it just a sells point

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2