RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: My Friend 差Lipo 出事了................... [打印本頁]

作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 19:41
標題: My Friend 差Lipo 出事了...................
好彩救火救得快...........唔係就................大O樂!!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 19:42

登錄/註冊後可看大圖

作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 19:43

登錄/註冊後可看大圖

作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 19:43

登錄/註冊後可看大圖

作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 19:44

登錄/註冊後可看大圖

作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 19:45

登錄/註冊後可看大圖

作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 19:45

登錄/註冊後可看大圖

作者: isaacnok    時間: 2010-3-22 19:47
車房???????
作者: 93461612    時間: 2010-3-22 19:48
恐怖
作者: scalpel    時間: 2010-3-22 19:50
Very lucky!!!
作者: niko仔2    時間: 2010-3-22 19:51
無用鋰電袋咩?
作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 19:51
Lipo真係要細心對待.......危險性都幾高!
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-22 19:52
完全正常咁差都爆到咁大獲?
作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 19:54
好彩老友車房有消防設備~~唔係就大大O樂.......!!!
作者: IBM    時間: 2010-3-22 19:57
差乜野電 ?? 無平衡差 ?  邊隻牌子 ??
作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 20:00
成舊電無咗??!!

登錄/註冊後可看大圖

作者: mike20192    時間: 2010-3-22 20:06
成舊電無咗??!!
jzx100mkll 發表於 2010-3-22 20:00

吓!!!
作者: 靈靈碌    時間: 2010-3-22 20:06
在遲少少  後果........
作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 20:09
不堪設想 !!!!!
作者: chacha    時間: 2010-3-22 20:12
灰飛煙滅
作者: d.s    時間: 2010-3-22 20:15
好想知成件事嘅始末......
作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 20:16
灰飛煙滅
chacha 發表於 2010-3-22 20:12

再沒痕跡.....不堪一罊
作者: 靈靈碌    時間: 2010-3-22 20:17
會吾會關差機事架..
圖中隻差機同我一樣
作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 20:20
差乜野電 ?? 無平衡差 ?  邊隻牌子 ??
IBM 發表於 2010-3-22 19:57

I.E POWER  Lipo ~ 4200 (20c) ~ Balance Charge 3.0 A   ~ X-Charger B6~
作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 20:21
會吾會關差機事架..
圖中隻差機同我一樣
靈靈碌 發表於 2010-3-22 20:17

我同你同佢都一樣 !!!
作者: chacha    時間: 2010-3-22 20:21
再沒痕跡.....不堪一罊
jzx100mkll 發表於 22/3/2010 20:16

靜俏俏來,靜俏俏的走,揮一揮衣就,不帶走一片雲彩
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-22 20:23
我同你同佢都一樣 !!!
jzx100mkll 發表於 2010-3-22 20:21

應該好多人都一樣=.=
作者: Q-pet    時間: 2010-3-22 20:26
X-Charger B6<<我都有呢部..但無野
作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 20:34
部機有Safty Cut ~ 120Mins  Cut ~ Overheat CUT ~ We don't know WHY ?
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-22 20:37
係唔係sure排電本身冇事先
作者: supercar    時間: 2010-3-22 20:38
我都係用呢款差機﹗
作者: 威威    時間: 2010-3-22 20:48
咁其實是部差機出事,定鋰電出事?
作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 20:51
唔知...........
作者: GARY^^    時間: 2010-3-22 21:09
最恐怖既事終於發生左喇
作者: 推車    時間: 2010-3-22 21:23
車房咁多三尖八角野,一唔小心「銀」穿就...................
作者: BENNY_謙    時間: 2010-3-22 21:24
鋰電自焚
好淆呀大佬
快d比個真相出黎啦!
作者: 榮~    時間: 2010-3-22 21:35
係電定差機問題?
作者: nick7    時間: 2010-3-22 21:36
出事架MA!
作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 21:37
真相咪就係無電差電咁簡單 lor !!!  I.E POWER  Lipo ~ 4200 (20c) ~ Balance Charge 3.0 A   ~ after 30 mins................
作者: pp123nn    時間: 2010-3-22 22:01
我一向都對lipo有介心.(因為有危險性高.)
聽講電話d電都會爆.
作者: lingryan    時間: 2010-3-22 22:01
X-Charger B6<<我都有呢部.., i always use  Balance Charge 3.0 A...
作者: Hotdog2    時間: 2010-3-22 22:08
所以現在玩HIMH先遲小小先買排玩!!
作者: 水都丸    時間: 2010-3-22 22:08
鋰電爆炸最大可能既原因只有穿左同正負short通先會,電量越大爆得越勁!
我親身做過測試,用一排已經玩到冇乜電既lipo用石頭揼爛佢,只有少量煙出同有剌鼻氣味
解體後睇過果d碎片發現原來裡面係一疊疊好似紙咁既野同一d黑色野
睇過d測試鋰電袋同鋰電爆炸既片見過係用電鑽黎鑽穿都只係噴火出大煙,而short通一段時間袋內爆都係一樣
估計鋰電應該係內部short通爆得最勁
我諗師兄最大可能係short通爆電多啦.....唔關差機事
我平時都係用5A fast charge冇事
小心使用其實好安全既....
作者: GARY^^    時間: 2010-3-22 22:10
真相咪就係無電差電咁簡單 lor !!!  I.E POWER  Lipo ~ 4200 (20c) ~ Balance Charge 3.0 A   ~ after 30 m ...
jzx100mkll 發表於 2010-3-22 21:37

唔多問咩叫"無電差電"==
即係差電途中停左電(跳掣??), 但你個FRD唔知道KEEP住排電.. 30分鐘後著火??
作者: mwheel    時間: 2010-3-22 22:10
爆鋰電係咪好臭gar? 好似果陣味仲會久久不散。
以前人地教,如果塊電著火,就會自燃,無法救熄,唯一方法係掉入馬桶,合上蓋等佢在水中燒完為止。
好驚!!
作者: tamiyarx    時間: 2010-3-22 22:14
MUST USE CONDOM (LIPO-SAFE BAG) $4x-$5X TO PROTECT YOU, YOUR FAMILY & EVERYONE
作者: skywoo1105    時間: 2010-3-22 22:18
唔多問咩叫"無電差電"==
即係差電途中停左電(跳掣??), 但你個FRD唔知道KEEP住排電.. 30分鐘後著火??
GARY^^ 發表於 2010-3-22 22:10

無電差電 <<==   舊電無電拎去差
我都睇得明...
作者: asaq-wong    時間: 2010-3-22 22:21
係唔係無用平衡插差電? 如無用平衡插黎差鋰電就會好容易出事~~
short circuit (如炒機後)、過放、過充、本身 pack 電有事如漲左、穿左、凹左, 不適當使用程況下, 都會有經會發生鋰電大爆炸~所以有分壓差安全D!
鋰電短路一定出煙或著火,炒過鋰電要睇下小傷定有接曲及發熱(發溫),有時末瑞小小凹已有短路, 放下數天會自動跌volt。用鼻聞下有冇穿, 有時肉眼睇不到, (可以放在lock & lock 箱, 明天聞下有冇異味,因電解媒介好volatile) 。
另穿左的電(漏了眼) 可以差到 4.2v , 但放電時會跌volt <3V 。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

http://www.laureanno.com/RC/fire-pics.htm
作者: tonyrooney90    時間: 2010-3-22 22:25
回復 49# asaq-wong
嘩!咁你有冇向差機公司或者舊電果間公司追究呀?
作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 22:39
回復  asaq-wong
嘩!咁你有冇向差機公司或者舊電果間公司追究呀?
tonyrooney90 發表於 2010-3-22 22:25

你問至直 ar !! haha~~~
作者: colorswan    時間: 2010-3-22 22:39
嘩.....師兄你排電都好爆吓喎.......想知係咩牌子?
作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 22:40
鋰電爆炸最大可能既原因只有穿左同正負short通先會,電量越大爆得越勁!
我親身做過測試,用一排已經玩到冇 ...
水都丸 發表於 2010-3-22 22:08

Thank C hing ~~~
作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 22:40
係唔係無用平衡插差電? 如無用平衡插黎差鋰電就會好容易出事~~
short circuit (如炒機後)、過放、過充、本 ...
asaq-wong 發表於 2010-3-22 22:21

又學到嘢~~Thx C-Hing ~~~
作者: jzx100mkll    時間: 2010-3-22 22:43
又學到嘢~~Thx C-Hing ~~~
jzx100mkll 發表於 2010-3-22 22:40

唔用平衡插係差唔到 lipo Balance 架wor ....?
作者: lingryan    時間: 2010-3-22 22:46
車房救火用粉狀滅火筒? LV袋/紙皮反而頂得住, 膠箱就溶, 我覺得用鋰電袋好似冇咩用...(But Must Buy)...入左電袋就摸唔到舊鋰電有冇發熱...

都係要買多舊LiFe and NiMh 平衡下風險
作者: f-16    時間: 2010-3-22 23:06
I.E POWER  Lipo ~ 4200 (20c) ~ Balance Charge 3.0 A   ~ X-Charger B6~
jzx100mkll 發表於 2010-3-22 20:20

X-Charger B6??????????

咁流呀?!

仲諗住買。

作者: f-16    時間: 2010-3-22 23:17
如果救吾切火、連人家部車都燒埋。
作者: 山久和也    時間: 2010-3-22 23:24
我都係e部~~~都無事@_@~.............有點兒驚驚地tim!_!.................................
作者: 水都丸    時間: 2010-3-22 23:52
都唔關部機事.....
呢d機差鋰電過高或過底電壓會自動cut架,仲有溫度線
除非真係咁唔小心用左Ni-cd或Ni-Mh mode黎差姐
作者: bigman0712    時間: 2010-3-23 00:00
如果用軟殼電就要小心.....好多人因保全不當而導至電池受損也不知......如把電池和尖硬的習物一起全況....導至有大小的凹很....咁樣累績一定程度的傷很就會有自爆的危險....
我就會一買來就加多層熱縮膠....平時小心擺放....盡量被免過放同過差....玩完會o既日養返舊電(3.8V-3.9V)...差電時一定在傍睇住的唔會走開的.....咁樣就應該會好安全的.....
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-23 00:04
如果用軟殼電就要小心.....好多人因保全不當而導至電池受損也不知......如把電池和尖硬的習物一起全況....導 ...
bigman0712 發表於 2010-3-23 00:00

最重要係差果陣唔好行開
作者: greenracing83    時間: 2010-3-23 00:25
盡量被免過放同過差
must use balance 差
作者: bigman0712    時間: 2010-3-23 00:26
最重要係差果陣唔好行開
Noir.KAZE 發表於 2010-3-23 00:04

就系呢個原因(我有12排電).....我就買左六部差機三隻火牛

登錄/註冊後可看大圖

作者: IBM    時間: 2010-3-23 01:12
話時話呢度有無兄弟賣滅火筒 ??

睇黎小弟都要買番個滅火筒擺度以策安全  
作者: lws920    時間: 2010-3-23 01:24
有d驚驚地~~~
其實有冇需要買返個lipo防爆袋呢??
作者: egg666    時間: 2010-3-23 01:29
最重要係差果陣唔好行開
Noir.KAZE 發表於 2010-3-23 00:04

唔行開,如果大吉利是爆炸,會唔會炸親?

定係先出煙,會有時間熄掣救火?
作者: chacha    時間: 2010-3-23 02:14

IBM 發表於 23/3/2010 01:12

去新填地行搵
作者: chacha    時間: 2010-3-23 02:15

egg666 發表於 23/3/2010 01:29

安全 D 拎出走廊差
作者: 熊貓    時間: 2010-3-23 03:15
我已前都係用 X-Charger B6 ,我差差電睇住部差機出煙,
我跟手唧刻甩插蘇拔鋰電,拆開部差機一睇,發現底部有兩粒
三隻腳電子零件,其中一粒叫IRF Z44N(D字好鬼細,唔知有冇睇錯)燒 好臭,
最敝就係我甩插蘇果時見到部差機仍然係充電中!(機乎成間屋都比佢燒賣
作者: 靈靈碌    時間: 2010-3-23 03:27
安全 D 拎出走廊差
chacha 發表於 2010-3-23 02:15

師兄呢個方法真系萬無一失
作者: chong95    時間: 2010-3-23 06:00
唔係掛...搞到有D心寒,因為我都係用近個款差機...搞到想立刻換差機
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-23 09:13

egg666 發表於 2010-3-23 01:29

下面熊貓兄已答......
作者: 丫匡    時間: 2010-3-23 09:28
放係鐵箱差會唔會好d呢...........我宜家差緊,有d驚.....真係要拎出走廊差??????
作者: 阿虫    時間: 2010-3-23 09:31
好老實講, lipo電真係玩到心灰意冷, 就算你幾小心保養同使用都好, 都有機會脹電, 一脹少少已經唔敢再用, 我係呢5,6年入面, 起碼掉咗過100舊lipo電落垃圾筒
作者: poweron707    時間: 2010-3-23 09:59
我已前都係用 X-Charger B6 ,我差差電睇住部差機出煙,
我跟手唧刻甩插蘇拔鋰電,拆開部差機一睇,發現 ...
熊貓 發表於 2010-3-23 03:15

Ching, 我想問你個陣係唔係差緊Lipo 電呢?
作者: 1312    時間: 2010-3-23 10:01
搞到有D心寒
鋰電
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-23 10:07
搞到有D心寒
鋰電
1312 發表於 2010-3-23 10:01

用就唔好怕,怕就唔好用
又唔係得佢一種電玩得車.......

不過我又係用B6又差左咁多次電都冇爆,我應該還神嚕~
作者: lingryan    時間: 2010-3-23 10:17
放係密封或有蓋的鐵箱, 首先鋰電出煙釋放有毒氣體跟住著火(爆炸?), 在密封環境下爆炸威力更大...(iraq路邊炸旦IED) 飛出泥o既碎片會整傷人.

如果著火鋰電袋真係唔知可以頂幾多秒?? 到發覺佢出煙...關電制拿滅火筒都要成五分鐘啦

touch wood 鋰電著火唔該用滅火粉劑救, 盡量唔好用水.
作者: 1312    時間: 2010-3-23 10:43
用就唔好怕,怕就唔好用
又唔係得佢一種電玩得車.......

不過我又係用B6又差左咁多次電都冇爆 ...
Noir.KAZE 發表於 2010-3-23 10:07

我唔好怕我唔用鋰電
作者: Andrew168    時間: 2010-3-23 10:45

小弟用緊四部 x-charger 都安全冇問題, 可以俾d心得大家

1)首先電唔好買太差果d, 差機基本上如小弟用緊 cheap 野都可以, 當然買部質素好d會安心d
2)最好使用平衡差方法, 對電本身有益
3)為安全起見, 差電時不要走開太遠, 最好係整車時一齊差電, 可以留意到佢
4)電不用時, 放入 lipo 電袋存放, 同放電或差電至儲存電壓
5)使用 lipo 電時要好好照顧佢, 同留意下佢一舉一動, 唔好有損傷, 頭暈身熱, 過放過差
6)正確使用係唔會有事架

**  用心對佢係唔會有事
**  著火原因係 short circuit 短路先會著火, 自己唔會無故著火
**  short circuit 短路, 可以係電本身, 或設備本身出問題, 如差機有問題
作者: skylegion    時間: 2010-3-23 10:55
好好彩
作者: JohnnyC    時間: 2010-3-23 11:36
聽落好得人驚.....用唔用好?
作者: Q-pet    時間: 2010-3-23 11:50
我都未死得-0-我當初鋰電爆炸...我都無事...
我都仲用緊鋰電..唔好鋰電爆...d車速度點都叉dd
作者: 亞叔    時間: 2010-3-23 12:56

IBM 發表於 2010-3-23 01:12

吳用至安全
作者: chacha    時間: 2010-3-23 13:06

新聞報告唔見到有呢件事??
作者: byorn    時間: 2010-3-23 13:20
睇黎都要買番個袋穩陣.......
作者: hyper1    時間: 2010-3-23 13:48
WA........
作者: victor1997621    時間: 2010-3-23 15:49
好彩救得快。否則D車胎就會成為燃料、
作者: ravaglia    時間: 2010-3-23 16:30
聽落真係有d牙煙...另外我都有兩個問下各位C兄:

1. 我用 storage model 叉電只係叉到 7.2V 就停, 係唔係正常?
2. 如果唔計時間較長, 一般叉電是否 A數越細越好?
作者: mk2    時間: 2010-3-23 17:51
以我所知~當時排電唔係爆炸(因為四維都揾唔到碎片),而好似係差差下就過熱....熔解.....起火!
作者: Daytona    時間: 2010-3-23 21:05
快d睇下架Alfa 156車尾有無事.....
作者: bigman0712    時間: 2010-3-23 22:19
聽落真係有d牙煙...另外我都有兩個問下各位C兄:

1. 我用 storage model 叉電只係叉到 7.2V 就停, 係唔係 ...
ravaglia 發表於 2010-3-23 16:30

咁就緊系唔正常la.....起碼都7.6V或以上....storage model系用黎養電的....
作者: 反擊天使sky    時間: 2010-3-23 22:26
我真係唔知玩唔玩鋰電好 ~.€
作者: truckman    時間: 2010-3-23 22:34
靜俏俏來,靜俏俏的走,揮一揮衣就,不帶走一片雲彩
chacha 發表於 2010-3-22 20:21

衹送出一個危險
作者: truckman    時間: 2010-3-23 22:35
回復 28# Q-pet

上次你都有火災吖
作者: 熊貓    時間: 2010-3-24 02:11
Ching, 我想問你個陣係唔係差緊Lipo 電呢?
poweron707 發表於 2010-3-23 09:59

係!SMC 5000A 50c,排電係正常,現在仲用緊.
作者: Evo5    時間: 2010-3-24 09:12
佢舊電係硬殼,冇尖野插倒,用3a平衡差,係差差下自己著火,重好很大火果隻
作者: mk2    時間: 2010-3-24 13:11
如果我差差下電瞓著左~咁咪...........
作者: uchifong    時間: 2010-3-24 13:21
如果我差差下電瞓著左~咁咪...........
mk2 發表於 2010-3-24 13:11

咁你咪有機會上電視lo~~~
作者: chacha    時間: 2010-3-24 13:25
咁你咪有機會上電視lo~~~
uchifong 發表於 24/3/2010 13:21

上電視都冇用啦,同舊炭冇咩分別,重要比人作故仔,話為咩……輕生添

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2