RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 買搖控一問---- [打印本頁]

作者: skylegion    時間: 2010-3-26 14:09
標題: 買搖控一問----
我有大概<$700 的預算,買邊一隻搖控會比較實用?
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-26 14:23
under 700
一係FM既2PL
一係祖國2.4G

應該都冇咩選擇
作者: kcmas    時間: 2010-3-26 14:32
買遙控其實一勞永逸,買款最top o既都ok ga
作者: chacha    時間: 2010-3-26 14:32
我有大概
skylegion 發表於 26/3/2010 14:09

加多百多元,有 2PL 2.4G
作者: lung1    時間: 2010-3-26 14:37
買遙控其實一勞永逸,買款最top o既都ok ga
kcmas 發表於 26/3/2010 14:32

同意! 遙控無得慳, 一用可以用成世!
作者: kcmas    時間: 2010-3-26 14:51
回復 5# lung1

gum又不至於一世,但遙控轉款頻率比較低係一個事實
我之前用ex10用左5-6年先轉4pk,都算係抵用ga
作者: lung1    時間: 2010-3-26 15:00
回復  lung1

gum又不至於一世,但遙控轉款頻率比較低係一個事實
我之前用ex10用左5-6年先轉4pk,都算係 ...
kcmas 發表於 26/3/2010 14:51

比喻姐~但控真係好少會壞...
仲有人用緊ex1, sanwa m8.. 10年都有~
作者: chacha    時間: 2010-3-26 15:03
一支控,你 唔追款0既話,用十年八年,我支 3PJ 二手入,自己都用左十幾年
作者: truckman    時間: 2010-3-26 15:36
同意! 遙控無得慳, 一用可以用成世!
lung1 發表於 2010-3-26 14:37

冇成世..............最多半世就要換
作者: 1524    時間: 2010-3-26 15:56
$800 可以買到 EX5UR  2.4G...

如果唔想比多舊...又想要一手....不如3舊水左右買AM控~
作者: alvis425    時間: 2010-3-26 16:40
FUTABA 2PL 2.4G 720蚊
作者: 榮~    時間: 2010-3-26 18:14
$800 可以買到 EX5UR  2.4G...

如果唔想比多舊...又想要一手....不如3舊水左右買AM控~
1524 發表於 26-3-2010 15:56

請問EX5UR  2.4G有咩好?(同2pl比)
作者: 榮~    時間: 2010-3-26 18:15
FUTABA 2PL 2.4G 720蚊
alvis425 發表於 26-3-2010 16:40

我fb係宏記買
作者: Q-pet    時間: 2010-3-26 19:53
買2PL.........不如買3PM2.4G..........
dennis_wong 發表於 2010-3-26 19:50

但3PM 2.4起碼都係1300-1400啵-0-...
如果係叫樓主慢慢等二手既3PM既2.4G仲好啦..好多時都係800蚊
作者: bigman0712    時間: 2010-3-26 21:36
但3PM 2.4起碼都係1300-1400啵-0-...
如果係叫樓主慢慢等二手既3PM既2.4G仲好啦..好多時都係800蚊
Q-pet 發表於 2010-3-26 19:53

最好唔好買二手呀....好易奶野的....用多少少錢買支好Dla.....什至買支頂級都不過份....我對上支EX1是1996年買的用到大半年前至換M11X....而換佢都系貪新忘舊不是壞搶的....
作者: ray421    時間: 2010-3-26 22:04
真係唔好買二手?我啱啱開似學玩電車一個月左右...一路留意買咩控好....有咩好介妱..價錢?..將來都想玩埋m車
作者: ray421    時間: 2010-3-26 22:51
2-3k......
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-26 23:01
2-3k......
ray421 發表於 2010-3-26 22:51
4PK - 28xx
EX - 10 Eurus  - 2XXX(應該同4PK差唔多,但係冇留意過)
M11X - 24XX

以上價錢為大概數字
作者: bigman0712    時間: 2010-3-26 23:02
2-3k......
ray421 發表於 2010-3-26 22:51

夠買4PK了......但個人鐘意M11X..........夠pro又有平接收可用
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-26 23:03
基本上有2K - 3K已經可以買到最頂級既2.4G控
再加車都只係需要買接收,唔洗好似AM同FM仲要買band
但係接收個價比較貴(以RX-451R為例大約$550 - $600)
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-26 23:07
夠買4PK了......但個人鐘意M11X..........夠pro又有平接收可用
bigman0712 發表於 2010-3-26 23:02
其實同原廠果隻差得遠唔遠?
作者: ray421    時間: 2010-3-26 23:08
師兄們..唔好意思...2k-3k 係成set野..連電..接收..等等..
樓主..唔好意思...好似用左你板野嚟買野.
作者: alvis425    時間: 2010-3-26 23:08
2PL好垃圾..........會被干擾
dennis_wong 發表於 2010-3-26 21:16

2PL 同3PM 其實咪又係差唔多..
但點解2PL 會比3PM更易比俾干擾呢 大家都係2.4 因為我用2PL未有呢個情況發生過..
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-26 23:10
師兄們..唔好意思...2k-3k 係成set野..連電..接收..等等..
樓主..唔好意思...好似用左你板野嚟買野.
ray421 發表於 2010-3-26 23:08

咁樣買法點都跟一隻接收既
4PK有跟電同差機
EX - 10唔知
M11X 唔跟電,只跟電架
作者: ray421    時間: 2010-3-26 23:13
4pk..m車都玩到?
3pk同4pk分別係邊呢?
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-26 23:13
2PL 同3PM 其實咪又係差唔多..
但點解2PL 會比3PM更易比俾干擾呢 大家都係2.4 因為我用2PL未有呢 ...
alvis425 發表於 2010-3-26 23:08

冇記錯兩隻既2.4G SYSTEM係唔同
2PL行FHSS
3PM行FASST

而FHSS除左Futaba其他廠商都有使用

可能係咁既原因
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-26 23:14
4pk..m車都玩到?
3pk同4pk分別係邊呢?
ray421 發表於 2010-3-26 23:13

點解會玩唔到?
作者: ray421    時間: 2010-3-26 23:16
師兄..我無意challenge,因為唔識...所以問下..
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-26 23:20
師兄..我無意challenge,因為唔識...所以問下..
ray421 發表於 2010-3-26 23:16

玩車的話,除非玩dnano同Mini-z一類
4PK"基本上"可以滿足到(不過貨車唔知點解唔多見人用,可能貴得黎CH比6EX要少)

我咁問只係唔明點解你會咁諗,無意得罪......
作者: ray421    時間: 2010-3-26 23:25
因為都想玩埋mini-z..所以想知清楚有無一隻控可以玩哂....
係未4pk+一個接收,就玩到...有時見到d post 話要 modul (唔知有無寸字), 跟住就開始唔明講咩.
作者: ray421    時間: 2010-3-26 23:26
因為都想玩埋mini-z..所以想知清楚有無一隻控可以玩哂....
係未4pk+一個接收,就玩到...有時見到d post 話要 modul (唔知有無寸字), 跟住就開始唔明講咩.
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-26 23:32
係未4pk+一個接收,就玩到...有時見到d post 話要 ...
ray421 發表於 2010-3-26 23:25

先要知道既係唔同廠商用既2.4G system都有少少唔同
而呢個唔同係令到唔同廠商之間既控/接收唔可以互換黎用(至少我所見係咁)
所以基本上2.4G係同廠控跟同廠接收,否則係用唔到既

而Mini-z本身既2.4G system係用KO propo
本身Mini-z自己都有一個system,唔同1/10用既
而果set system只可以俾可換module既控用(你出去KWS見到Mini-z既2.4G set,有硬天線既係俾控用)
而4PK係原生內置式2.4G,冇得就咁換發射module
即係話係用唔到係Mini-z上面

要一隻控玩哂,用EX - 10啦
作者: alvis425    時間: 2010-3-26 23:33
2枝分別非常之大
dennis_wong 發表於 2010-3-26 23:27

.....咁請問分別在於...??
作者: memberbilly    時間: 2010-3-26 23:34

cheap控同靚控有咩分別? 唔洗問,用過你就知
用過4 pk,  其他果d咩  2 pl  3 pm   ex5  dsx3r  通通都係垃圾
人地收得咁貴,剩係隻接收都貴過成套2pl 一定有原因
玩車最基本有d 野係冇得慳  servo 同  控   之後 esc  電   最尾係犘打同車架
隻sevo唔得     你車架幾靚犘打幾快都冇用
作者: memberbilly    時間: 2010-3-26 23:35
.....咁請問分別在於...??
alvis425 發表於 2010-3-26 23:33

分別在於人地轉到彎,你轉唔到彎
作者: alvis425    時間: 2010-3-26 23:36
分別在於人地轉到彎,你轉唔到彎
memberbilly 發表於 2010-3-26 23:35

!重點!!! 咁就明哂!!
作者: memberbilly    時間: 2010-3-26 23:43
回復 40# alvis425

知唔知點解人地轉到你直衝? 知唔知點解阿貴咁快??
你地交換車玩下你就知
作者: ray421    時間: 2010-3-26 23:50
咁ex-10同4pk 邊隻好d,同function分別?排除話玩唔玩到minz-z 的因數
作者: alvis425    時間: 2010-3-26 23:52

回復 41# memberbilly

所以都有意5月尾換過枝..
而家枝控 較個SERVO點都係差少少先行到直線
好似4PK 可以較到小數點後 其實係咪可以?
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-26 23:54
咁ex-10同4pk 邊隻好d,同function分別?排除話玩唔玩到minz-z 的因數
ray421 發表於 2010-3-26 23:50

其實差唔到好多應該
都係跟一埋新手唔明/唔識/唔會用到既功能
但係Futaba本身既FASST system跳頻覆蓋範圍大
理應少d機會俾人jam

你自己有冇拎過上手,又或者睇過下外型之類?
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-26 23:56
回復  memberbilly

alvis425 發表於 2010-3-26 23:52

換啦
servo快但係用唔盡都唔好玩啦XD
4PK good呀,佢地有幾個都係一拎上手就乖乖放低........

錢,之後拎隻4PK返屋企
作者: ray421    時間: 2010-3-26 23:58
無呀...我依家咩都無,得部未開盒gei車,charger,同電...
不斷咁睇下post..睇下應該買d咩..學下野.
作者: ray421    時間: 2010-3-27 00:02
外型就睇過..4pk 個mon就大好多..睇得清楚...但唔知會唔會太重
ex-10就可以玩埋mini-z......
價錢好似差唔多?..唔係好記得....都係係cat 店個到睇到
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-27 00:02
無呀...我依家咩都無,得部未開盒gei車,charger,同電...
不斷咁睇下post..睇下應該買d咩..學下野.
ray421 發表於 2010-3-26 23:58

4PK, EX-10同M11X我都拎過上手
錢的話4PK=>EX-10>M11X
重量就 M11X>4PK=>EX-10

講真EX-10同4PK真係差得唔太遠
除左2.4G system既分別之外我覺得差唔多
但係外型我buy 4PK多d

不過其實M11X都好夠用,哈哈,又靚仔XD
作者: alvis425    時間: 2010-3-27 00:04
令SERVO同平SERVO...玩落去真係2樣野黎........你玩下就知...令SERVO你鐘2幾時轉就幾時轉......雞 ...
dennis_wong 發表於 2010-3-26 23:55

我已經用緊9551 但係我SET控果陣 L6 又唔得 L7又唔得 個位就好似要係6.5咁先OK..
作者: ray421    時間: 2010-3-27 00:04
M11X我就未見過...search search 先..
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-27 00:05
真係好想問................新果隻EX10........M11X...4PK邊隻快........快D呢....D C兄話EX10用返KO SERVO ...
dennis_wong 發表於 2010-3-27 00:00

我自已用M11X
試過用BLS451同SRS-BR(兩隻spec基本相同,除左BR個torque細dd)
基本上唔係好覺速度上有咩差異(可能都係0.1s反應時間既關係)
作者: memberbilly    時間: 2010-3-27 00:05
EX1 UR  +    2413  好快                          仲快過4PK+2413  / 9551
以前果D   FET  SERVO   KO1001  仲恐怖  快到痴線  ,但D人話冇線性
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-27 00:05
我已經用緊9551 但係我SET控果陣 L6 又唔得 L7又唔得 個位就好似要係6.5咁先OK..
alvis425 發表於 2010-3-27 00:04

servo中位有冇再校過?
作者: ray421    時間: 2010-3-27 00:12
原來師兄用緊m11x....
唔知點揀好tim...
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-27 00:14
原來師兄用緊m11x....
唔知點揀好tim...
ray421 發表於 2010-3-27 00:12

要輕唔好諗M11X,因為真係重d
慣左就冇咩既其實

自己去拎上手睇下邊隻好揸手既就果隻啦
作者: lung1    時間: 2010-3-27 00:14
4PK, EX-10同M11X我都拎過上手
錢的話4PK=>EX-10>M11X
重量就 M11X>4PK=>EX-10

講真EX-10同4PK真係差 ...
Noir.KAZE 發表於 27/3/2010 00:02

4pk 輕過ex10~~
作者: lung1    時間: 2010-3-27 00:17
回復  memberbilly

好似4 ...
alvis425 發表於 26/3/2010 23:52

唔關事, 平控一樣行得直... 行唔直原因好多......
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-27 00:17
4pk 輕過ex10~~
lung1 發表於 2010-3-27 00:14

o thx
因為只係拎過上手,覺得差唔多重......=.="
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-27 00:19
4PK真係好貴.....差唔多成3千蚊
dennis_wong 發表於 2010-3-27 00:15

3隻頂級野都係差400咁上下
自己鍾意就ok啦
作者: lung1    時間: 2010-3-27 00:20
o thx
因為只係拎過上手,覺得差唔多重......=.="
Noir.KAZE 發表於 27/3/2010 00:17

我用4pk 之前都係用ex10 架~
作者: memberbilly    時間: 2010-3-27 00:22
LUNG 1 好有錢架,成日換控   3PK >> EX 10 >> 4PK
我就慘啦,佢換左3次我都冇換一次
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-27 00:23
我用4pk 之前都係用ex10 架~
lung1 發表於 2010-3-27 00:20

新果隻同舊果隻個重量差好遠ga wor
不過我又睇唔到佢個spec

我記得拎上手係同支4pk差唔多

可能我果日拎完M11X再拎feel錯左呱
作者: lung1    時間: 2010-3-27 00:24
新果隻同舊果隻個重量差好遠ga wor
不過我又睇唔到佢個spec

我記得拎上手係同支4pk差唔多

可能我果 ...
Noir.KAZE 發表於 27/3/2010 00:23

睇個樣新舊款一樣-.- 可能用左li-po 電, 所以你覺得輕左..
作者: lung1    時間: 2010-3-27 00:25
LUNG 1 好有錢架,成日換控   3PK >> EX 10 >> 4PK
memberbilly 發表於 27/3/2010 00:22

最慘我全部二手野, 你全部新野呢..................
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-27 00:25
睇個樣新舊款一樣-.- 可能用左li-po 電, 所以你覺得輕左..
lung1 發表於 2010-3-27 00:24

下次拎紅喵果隻試下XD
作者: ray421    時間: 2010-3-27 00:28
謝謝各師兄分享..揾日真係feel 下先...
只怕新手用貴控...怕waste左d function...
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-27 00:32
memberbilly 發表於 2010-3-27 00:22

用緊4PK你仲想換咩呀???=.="
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-27 00:33
謝謝各師兄分享..揾日真係feel 下先...
只怕新手用貴控...怕waste左d function...
ray421 發表於 2010-3-27 00:28

Function擺係度唔會waste
慢慢用用下可能會用得到
作者: BlackHawkEvo    時間: 2010-3-27 00:54
講款4PK好玩具, EX-10 Display就唔夠大
我傾向M11X. 不過我想問係米要夾返Sanwa Servo?因為我想用Futaba Servo多啲
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-27 00:57
我傾向M11X. 不過我想問係米要夾返Sanwa Servo?因為我想用Futaba S ...
BlackHawkEvo 發表於 2010-3-27 00:54

玩左半年BLS451都冇事
作者: BlackHawkEvo    時間: 2010-3-27 01:15
玩左半年BLS451都冇事
Noir.KAZE 發表於 2010-3-27 00:57

咁可以考慮o下
不過我用3PK FM版都夠, 而家未係時侯~
作者: ray421    時間: 2010-3-27 08:59
想問下係未買控都要夾埋servo用?係的話,有咩好配答....?
電變等等?想一次過係kws買哂佢...
都係想要一d中級或中上級野..
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-27 09:07
SERVO一定推薦BLS
BLS551啦,短servo
電變就等其他師兄答,唔太熟
作者: NitroChicken    時間: 2010-3-27 09:15
我傾向M11X. 不過我想問係米要夾返Sanwa Servo?因為我想用Futaba S ...
BlackHawkEvo 發表於 2010-3-27 00:54

RC 唔係玩具係乜? 控個MON大可睇高清?

講樣衰, M11X個款和保護蓋最似托住個棺材瞻養遺容玩RC!
作者: ray421    時間: 2010-3-27 09:32
短servo係咩意思?..servo點分好與壞
BLS551幾錢左右
作者: BlackHawkEvo    時間: 2010-3-27 10:03
師兄,玩具o者.各花入各眼既
我地o的90後先玩車既無你咁叻,個控無咁多data睇唔安樂
你老人家大人有大量,唔好介意

RC 唔係玩具係乜? 控個MON大可睇高清?

講樣衰, M11X個款和保護蓋最似托住個棺材瞻養遺容玩RC!
NitroChicken 發表於 2010-3-27 09:15

作者: skylegion    時間: 2010-3-27 19:58
如果架車係Top 個架Photon , 又應該買邊D搖控呢?
作者: skylegion    時間: 2010-3-27 20:01
係LiPo 個隻
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-27 20:19
關用咩車咩事
有BUDGET咪買貴d嚕
冇既.......自己諗掂佢
作者: bigman0712    時間: 2010-3-27 20:28
真係好想問................新果隻EX10........M11X...4PK邊隻快........快D呢....D C兄話EX10用返KO SERVO ...
dennis_wong 發表於 2010-3-27 00:00

數句上暫時全球最快都系M11X....但實際上渣氣...正常同唔正常o既人都唔會感覺到分別的.....可能超人用會分別的......
    正常人的最快返應時間系0.02....唔正常o既可能會快D
作者: bigman0712    時間: 2010-3-27 20:31

用二代接收就無限製....用三代接收就一定要用數碼servo..但不限品牌的...
作者: skylegion    時間: 2010-3-29 20:53
關用咩車咩事
有BUDGET咪買貴d嚕
冇既.......自己諗掂佢
Noir.KAZE 發表於 2010-3-27 20:19

我的意思是用呢個級數的車應該用邊隻控去配合
作者: BlackHawkEvo    時間: 2010-3-29 22:46
skylegion 發表於 2010-3-29 20:53

豐儉由人,不過玩快車買支快o的既控唔會錯
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-29 23:22

咁一定係貴D既控好D啦
作者: uchifong    時間: 2010-3-30 23:40

TOP = 頂級車 = 要用頂級控去配合.....ex 10 換個"芒組"就可以玩mini-z
作者: ray421    時間: 2010-3-31 22:00
想問多句..3pk 同 4pk 分別係邊?
作者: bravohk    時間: 2010-3-31 22:27
ray421 發表於 31/3/2010 10:00 PM

不妨睇下futuba的說明書, 你會發現其實由3PK開始大部份功能都係油車先用得著
作者: skylegion    時間: 2010-4-4 20:39
不妨睇下futuba的說明書, 你會發現其實由3PK開始大部份功能都係油車先用得著
bravohk 發表於 2010-3-31 22:27

係咁3pk 同4pk 會唔會都係油車控
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-4-4 20:48
控邊有分油唔油車
大把人用4PK玩電車

高級d既控係多d野set,多d information睇
作者: 870110a    時間: 2010-4-8 05:51
ray421 發表於 2010-3-31 22:00

手感吾同-.-
作者: ray421    時間: 2010-4-8 21:53
想問下...除左以上提過個D高級控外,有無其它控..都係2.4G,用鋰電..同埋價錢平D,
4PK...真係有D唔捨得..同埋新手用...好怪咁...
作者: mike20192    時間: 2010-4-8 22:12
想問下...除左以上提過個D高級控外,有無其它控..都係2.4G,用鋰電..同埋價錢平D,
4PK...真係有D唔捨得..同埋 ...
ray421 發表於 2010-4-8 21:53

你有幾錢先?
作者: ray421    時間: 2010-4-8 22:41
其實都無定...只不過想知道一千可以買到咩同二千可以買到咩?
作者: EC5WVR4PRO4    時間: 2010-4-9 00:08
一千可以買到sanwa嘅--mx3-2.4,二千四佰倒可以買到sanwa M11X-2.4.出去廣華街D鋪行吓先決定

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2