RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 國產車性能與價錢 [打印本頁]

作者: newpilot    時間: 2010-3-30 21:35
標題: 國產車性能與價錢
各位 ching , 而家d 國產車咁多.價錢仲好吸引下.
各位玩過國產車既 ching ,不如講下.好壞都講下.性價比係點
作者: AMAT    時間: 2010-3-30 21:49
所有涉及侵權行為O既遙控玩具制品,均不可以提供購買方法,地點及價錢.

敬請留意.
作者: greenracing83    時間: 2010-3-31 00:41
人地寫明係HY TK008出品,金屬parts都是原創size及物料,你知吾知咩嘢叫Dim,Tough呀,我都盡量不被D賴系勁既大廠XXray, YYkomo, Yanaha騙錢,D parts 又一九樣爛。
作者: greenracing83    時間: 2010-3-31 00:44
人地Full option 砌好哂 HY Tk008 都系RMB$1100

作者: greenracing83    時間: 2010-3-31 00:53
次次買XXray D parts C座前臂 都$200-300 ,你有本事就出D撞1000次都吾燃爛既野,火都黎,哂D時間系Pit 度,不如一次帶3架平車,散哂都吾九心痛!
作者: sdan321    時間: 2010-3-31 01:18

路過啫,不過le位版友好似激咗啲喎........
你玩啲高級競技型賽車就一定單薄啲嘞,而且都唔係要嚟撞嘅
想唔哂曬時間系Pit度.就操好啲手車先喇
是否大陸賊仔嘢,我想大家都心照吧!
別太動氣了
作者: 水都丸    時間: 2010-3-31 01:29
次次買XXray D parts C座前臂 都$200-300 ,你有本事就出D撞1000次都吾燃爛既野,火都黎,哂D時間系Pit 度, ...
greenracing83 發表於 2010-3-31 00:53

其實我唔太明呢位師兄講乜....
即係佢喜歡大陸車定貴廠車?
作者: Kennomura    時間: 2010-3-31 01:32
一分錢一分貨啊嗎~~~
作者: greenracing83    時間: 2010-3-31 01:32
大陸車for練
廠車for比賽
作者: memberbilly    時間: 2010-3-31 01:34
人地Full option 砌好哂 HY Tk008 都系RMB$1100
greenracing83 發表於 2010-3-31 00:44

full option你又加索帶???
幾時會放車?好想見識下你架車
我係葵方玩.得閒來交流下
作者: bravohk    時間: 2010-3-31 01:39
如果國產車不愁冇零件, 我買(煙

下世啦.....
作者: greenracing83    時間: 2010-3-31 01:42
如果國產車不愁冇零件, 我買(煙

下世啦.....
bravohk 發表於 2010-3-31 01:39

請問廣华街是否齊零件?
作者: next11888    時間: 2010-3-31 01:59
C兄國產車0k喇,你想用幾多錢玩車呀?如果平平地國產喇、有多錢玩就玩好D喇
作者: 丘比凸    時間: 2010-3-31 07:55
次次買XXray D parts C座前臂 都$200-300 ,你有本事就出D撞1000次都吾燃爛既野,火都黎,哂D時間系Pit 度, ...
greenracing83 發表於 2010-3-31 00:53

吾想哂時間玩不如去玩具反斗城買啦
1100rmb都可以省反
199hkd有交易啦
大條道理買老翻
你架索帶螺絲膠老翻車咁勁
我都想見識下
作者: AMAT    時間: 2010-3-31 08:14
架 TK008......螺絲位完全唔準.......
仲要金屬臂.....咁都叫好跑真係好出奇~
作者: AMAT    時間: 2010-3-31 08:15
請問廣华街是否齊零件?
greenracing83 發表於 2010-3-31 01:42

你搵到果O的車係KWS有齊零件配返我話你叻~
作者: beebone    時間: 2010-3-31 09:02

我支持你. 大廠都係一架抄一架一唔通又唔講得?
作者: beebone    時間: 2010-3-31 09:03
架 TK008......螺絲位完全唔準.......
仲要金屬臂.....咁都叫好跑真係好出奇~
AMAT 發表於 2010-3-31 08:14

當一般玩具車慢跑得唔得呢?
作者: AMAT    時間: 2010-3-31 09:42
當一般玩具車慢跑得唔得呢?
beebone 發表於 2010-3-31 09:03

買嚟慢跑~好O野~
又或者買返嚟儲啦不如~
作者: beebone    時間: 2010-3-31 09:43
買嚟慢跑~好O野~
又或者買返嚟儲啦不如~
AMAT 發表於 2010-3-31 09:42

家家有求O者, 沒殺左初玩RC既朋友咩?!?!?!?
作者: sunday    時間: 2010-3-31 09:53
亞凡達 都有人睇老翻~
根本"果班人" 蛇咬 都吳會 花錢買高價野

cheap 有 cheap 玩....
....壞手
作者: AMAT    時間: 2010-3-31 09:54
beebone 發表於 2010-3-31 09:43

遙控車唔係必須品,冇錢玩可以選擇唔買.

但唔可以將一O的"不合法不合理"事情,用"初學","冇錢"等,將其合理化.

要平,買架TT01都好平.
作者: RCman    時間: 2010-3-31 09:57
嘩!見圖的parts真係粗糙無比
仲用金屬Arm?你估真係好撞D?
果D...睇落去都唔似炭板,Fibre似D...仲唔係"車"出來,係壓出來...D邊"披"曬的

作者: sunday    時間: 2010-3-31 10:01
beebone 發表於 2010-3-31 09:43

放心玩~
我們的社會是 笑貧不笑娼 的

作者: AMAT    時間: 2010-3-31 10:08
坦白講,果間廠O既老翻車產品,本人手上都有好幾架......
但我唔係俾錢買,亦都唔係要嚟玩.......

我只係要嚟睇下.....究竟有幾好,有幾差......可以做到咩水準......

果架TK008,係我第一架見到O既.......
大部份都唔係CNC件,係倒模倒出嚟......螺絲位完全唔夾,好多仲要係滑咗牙O既........
纖維板仲要係震晒刀開邊........
一架咁O既車......玩嚟做乜?

係買都買新O的果兩架老翻416或老翻MI4啦....至少CNC位都好好多啦......

不過呢O的車個TARGET唔係香港,係國內........
國內不在本人考慮......
香港就不推介人買........
作者: beebone    時間: 2010-3-31 10:22

但唔可以將一O的"不合法不合理"事情,用"初學","冇錢"等,將 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 09:54

不合法? 在那裡?
作者: NitroChicken    時間: 2010-3-31 10:26

TOPTOYS 抄完一架又一架, 面臨被正廠告.
http://bbs.rcfans.com/thread-256117-1-1.html

Durango聲明:
http://www.neobuggy.net/modules/news/article.php?storyid=7939
作者: AMAT    時間: 2010-3-31 10:27
不合法? 在那裡?
beebone 發表於 2010-3-31 10:22

你個人使用冇事.

但銷售"侵權"物品係犯法.

所以香港冇邊間商鋪願意做呢O的事情.

此為"不合法,不合理"
作者: AMAT    時間: 2010-3-31 10:36
TOPTOYS 抄完一架又一架, 面臨被正廠告.

Durango聲名:
NitroChicken 發表於 2010-3-31 10:26

其實就唔係TOPTOYS抄O既.........
哈哈~

邊一間廠抄就無謂講喇.......

果間廠就真係俾人話告好多次......如HPI都話過告佢.....

賣就唔止TOPTOYS一個賣O既.......不過佢就比較係最揚咁賣果個......
作者: beebone    時間: 2010-3-31 10:39
你個人使用冇事.

但銷售"侵權"物品係犯法.

所以香港冇邊間商鋪願意做呢O的事情.

此為"不合法, ...
AMAT 發表於 2010-3-31 10:27

由頭到尾只係有人問"國產車"可以O係邊道買, 幾$!!! 唔係問"老返車"O係邊道買, 幾$!!!
唔好將"國產"="老返". 呢個至係不合理.
不過你係網主, 個網係你既你話係就係, 我爭論什麼呢?!?!? 係喎!!!!
作者: Daytona    時間: 2010-3-31 10:39
吾想哂時間玩不如去玩具反斗城買啦
1100rmb都可以省反
199hkd有交易啦
大條道理買老翻
你架索帶螺絲膠老翻車咁勁
我都想見識下

丘比凸 發表於 2010-3-31 07:55

可能唔只你想見識下,好多人都想見識。
作者: NitroChicken    時間: 2010-3-31 10:43
其實就唔係TOPTOYS抄O既.........
哈哈~

邊一間廠抄就無謂講喇.......

果間廠就真係俾人話告好 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 10:36

我知邊間, 咪又係汕頭山寨廠
作者: AMAT    時間: 2010-3-31 10:45
由頭到尾只係有人問"國產車"可以O係邊道買, 幾$!!! 唔係問"老返車"O係邊道買, 幾$!!!
唔好將"國產"=" ...
beebone 發表於 2010-3-31 10:39

TK008叫做國產車,唔係叫做"老翻車"

我都同佢地講返先,升咗級,威咗~

小朋友O的歪理越嚟越理直氣壯.
作者: AMAT    時間: 2010-3-31 10:47
我知邊間, 咪又係汕頭山寨廠
NitroChicken 發表於 2010-3-31 10:43

多多少少係恃住國內要告侵權時間長,未必贏O既心理.....
所以搵快錢唧.......

國內如果你出架車你唔係一早成架車攞晒圖去註冊申報先出.......
要告人侵權其實真係好難......
作者: NitroChicken    時間: 2010-3-31 10:48
所有涉及侵權行為O既遙控玩具制品, 均不可以提供購買方法,地點及價錢.
敬請留意.
AMAT 發表於 2010-3-30 21:49

不可以提供購買方法,地點及價錢,  即係可討論老翻好唔好, 同大陸台rcfans有乜分別?! admin 變相助長copy.....
作者: AMAT    時間: 2010-3-31 10:57
甘即係只可討論老翻好唔好, 不可以提供購買方法,地點及價錢, 同大陸台rcfans有乜分別?! admin 支 ...
NitroChicken 發表於 2010-3-31 10:48

因為賣係犯法,用唔係犯法.

你可以建議人地唔講,但你夾硬唔俾人講係冇意思.

如果係咁玩法....好多PRODUCT都要死......

如一O的貼紙PRODUCT,有人地商標O既
又或者係一O的OPTION零件,如成架M01果個波箱由膠變成鋁
甚至如SPEED PASSION出果個仿CIVIC殼等

咁係咪禁晒佢呢?
一禁就要全部都禁,而唔可以話選擇性呢個牌子俾,果個牌子唔俾.
作者: NitroChicken    時間: 2010-3-31 11:06
因為賣係犯法,用唔係犯法.

你可以建議人地唔講,但你夾硬唔俾人講係冇意思.

如果係咁玩法....好 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 10:57

咁即係SP civic壳無license ?
副廠parts又係.
咁又容許版友問價係邊買?

AMAT双重標準!
作者: beebone    時間: 2010-3-31 11:10
副廠parts又係.

AMAT双重標準! ...
NitroChicken 發表於 2010-3-31 11:06

Protophon 殼 NR5 抄Audi A5, Mazda 6 又叫M6, 應該唔可以O係道賣. 不合法.
作者: beebone    時間: 2010-3-31 11:12
TK008叫做國產車,唔係叫做"老翻車"

我都同佢地講返先,升咗級,威咗~

小朋友O的歪理越 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 10:45

講緊咩呀? 唔係老返咪講得囉.
你同邊個佢地講返? 同領導講返?
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-31 11:13
Protophon 殼 NR5 抄Audi A5, Mazda 6 又叫M6, 應該唔可以O係道賣. 不合法.
beebone 發表於 2010-3-31 11:10

個M6係Mazda俾佢地出
個車頭標誌都係用Mazda,唔係PF
作者: AMAT    時間: 2010-3-31 11:13
beebone 發表於 2010-3-31 11:10

寫乜呀你......PROTOFORM呀?

PROTOFORM果O的外型唔似果O的,只係叫A5,M6果O的,果O的唔係犯法或侵權.
淨係你要搵忽係似A5或M6都好難.

PROTOFORM做咗咁多年唔叻過你.
作者: beebone    時間: 2010-3-31 11:16

PROTOFORM果O的外型唔似果O的,只係叫A5,M6果O的,果O的唔係犯法或侵權 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 11:13

唔好執住個字O黎講. 我好欣賞你既標準............

-NR5 front grill 同 Audi A5 一樣.
-M6 既頭燈同Mazda 6 一樣.
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-31 11:16

PROTOFORM果O的外型唔似果O的,只係叫A5,M6果O的,果O的唔係犯法或侵權 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 11:13

A5我唔敢講
LTC-R同IS250/350
M6同Mazda 6

都係勁似
作者: AMAT    時間: 2010-3-31 11:18
副廠parts又係.

AMAT双重標準! ...
NitroChicken 發表於 2010-3-31 11:06

SP殼我同佢地傾過,我地已經問過法律意見同版權意見下,佢地認為應該冇問題.
係HONDA未告佢地之前,我會相信佢地法律觀點.

副廠PARTS方面,如果係抄到一模一樣,係有呢個問題.但我暫時未見過佢地實物,可能佢地有咩唔同我唔知.

但果幾架車我知道就係抄到一模一樣,而當中有幾架正廠已經出信講明告,咁當然唔可以講邊到賣啦.
作者: beebone    時間: 2010-3-31 11:19
A5我唔敢講
LTC-R同IS250/350
M6同Mazda 6

都係勁似
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:16

老返唔講得, 勁似就講得.
國產車唔可以推, 勁似就可以推.
所以大家唔好講"國產"車, 講"勁似"就可以.
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-31 11:21
老返唔講得, 勁似就講得.
國產車唔可以推, 勁似就可以推.
所以大家唔好講"國產"車, 講"勁似"就可以.
beebone 發表於 2010-3-31 11:19

始終M6係Mazda授權PF做,唔可以算係老翻
LTC-R我就真係唔知佢算唔算係老翻啦,唯有講勁似,哈哈
作者: NitroChicken    時間: 2010-3-31 11:22
SP殼我同佢地傾過,我地已經問過法律意見同版權意見下,佢地認為應該冇問題.
係HONDA未告佢地之前,我會 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 11:18

個台係你, 討論標準點定又係你!無言!!
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-31 11:22
不過講真
TK系列買左返黎仲要執餐死
冇乜budget既不如玩平d既車好過.......
作者: beebone    時間: 2010-3-31 11:24
始終M6係Mazda授權PF做,唔可以算係老翻
LTC-R我就真係唔知佢算唔算係老翻啦,唯有講勁似,哈哈
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:21

如果係authorized, PF可以用Mazda 6而唔係M6. 我做過cheap cheap 玩具車廠, 我知係可以咁.
作者: beebone    時間: 2010-3-31 11:24
個台係你, 討論標準點定又係你!無言!!
NitroChicken 發表於 2010-3-31 11:22

一向都係. Speechless!!!!!!
作者: beebone    時間: 2010-3-31 11:25
不過講真
TK系列買左返黎仲要執餐死
冇乜budget既不如玩平d既車好過.......
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:22

無budget可以唔好玩, RC 唔係必須品, 可以唔玩 ga!!!!!!
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-31 11:27
如果係authorized, PF可以用Mazda 6而唔係M6. 我做過cheap cheap 玩具車廠, 我知係可以咁.
beebone 發表於 2010-3-31 11:24

呢個可能係想縮短d個名之類一d唔知為咩既做法
況且出面都有人叫Mazda 6做M6,可能係咁

佢的的確確係Mazda自己俾PF做
佢自己網頁都有講明係authorized by Mazda
作者: beebone    時間: 2010-3-31 11:28
呢個可能係想縮短d個名之類一d唔知為咩既做法
況且出面都有人叫Mazda 6做M6,可能係咁

佢的的確確係Ma ...
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:27

有proof 都ok. Mazda M6, BMW M6, 有D confuse O者.
玩夠了, 嗅出燶味!!!!
作者: AMAT    時間: 2010-3-31 11:29
唔好執住個字O黎講. 我好欣賞你既標準............

-NR5 front grill 同 Audi A5 一樣.
-M6 既頭燈 ...
beebone 發表於 2010-3-31 11:16

如果以法律侵權觀點嚟講,抄一件物品,唔係單純用"我隻眼睇似"就係.
如果係咁,咁就死好多人.

一件物品外觀侵權,要有好多因素,如呎吋大小,外形,弧道,特徵等等多個因素下去考慮.

唔可以話,佢個燈似喎,咁就有得告.

如果咁講法,大把車燈係圓形,咁第一個用圓形O既又可以告人?

相反,國產老翻車,係呎吋,外形等,都係一模一樣,咁就已經係一個重要O既外觀侵權O既因素嚟.
作者: NitroChicken    時間: 2010-3-31 11:29
一向都係. Speechless!!!!!!
beebone 發表於 2010-3-31 11:24

哈.....
rcfans adimn都5敢出來撐啦
   9#至尾頁 http://bbs.rcfans.com/thread-263409-1-1.html
作者: beebone    時間: 2010-3-31 11:30
如果以法律侵權觀點嚟講,抄一件物品,唔係單純用"我隻眼睇似"就係.
如果係咁,咁就死好多人.

一 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 11:29

你寫咁多, 咁我簡單D答.
"了解".............
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-31 11:34
無budget可以唔好玩, RC 唔係必須品, 可以唔玩 ga!!!!!!
beebone 發表於 2010-3-31 11:25
即係咁講je
咁的確係可以唔玩

但係想玩budget又唔多
真係冇咩必要去追求個"名"(定係為左d咩要平d買所謂"老翻"呢?)
咪玩住TT-01先嚕
都可以好好玩好多野搞
到有咁既budget再玩d頂級都冇問題

如果單純因為"平"字我覺得買TT-01改少少野玩住先好過

至於討唔討論d咩老翻之類,我冇咩意見
係人地屋企,屋主有咩要求都要做

唔通去到人地屋企講明唔可以食煙都照食咩
無謂搞到冇癮
作者: NitroChicken    時間: 2010-3-31 11:37
即係咁講je
咁的確係可以唔玩

真係冇咩必要去追求個"名"(定係為左d咩要平d買所謂 ...
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:34

在線時間2312 小時 註冊時間2009-1-29

你都幾鐘情rcevo
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-31 11:40
在線時間2312 小時 註冊時間2009-1-29

你都幾鐘情rcevo
NitroChicken 發表於 2010-3-31 11:37

又唔關事
本身鍾意去死一個討論區玩je
咁之前玩開果個冇人吹水咪轉左過黎嚕=.="

小弟又多口水,所以有咁既情況je XD
作者: beebone    時間: 2010-3-31 11:47
即係咁講je
咁的確係可以唔玩

真係冇咩必要去追求個"名"(定係為左d咩要平d買所謂 ...
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:34

除左禁煙, 禁抄, 就O黎禁色................
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-3-31 11:49
除左禁煙, 禁抄, 就O黎禁色................
beebone 發表於 2010-3-31 11:47

以前玩開果邊仲勁啦禁得
不過一樣玩得開心既
作者: 丘比凸    時間: 2010-3-31 22:58

但唔可以將一O的"不合法不合理"事情,用"初學","冇錢"等,將 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 09:54

講得好岩
無錢可以吾玩 無人迫你玩的
作者: newpilot    時間: 2010-3-31 23:43
各位車友,多射各位既意見先
大家對國產好似都幾痛恨下喎..
事先聲明,請平心而論,我吾係想引起各位嘈交架.
我出既帖係..[[國產]].吾係[[老番]]...<==如果國產全部都係老番的話..咁算我錯.( pls del 本帖)
&我想大家講既係性能與價錢既比例..好似 T3 咁..頂級車..3k 多我覺得係都 ok 既...
但係千幾蚊既國貨又點呢..呢個先係我想大家講的...
搖控車呢樣野吾係必須品...對..冇$可以吾玩...對..亦都支持...
但係眼見搖控車界,真係好細,見來見去都係果 d 人..呢樣野咁好玩..冇理由咁少人玩架..
我諗係有幾個原因  1. 場地....個個場都好遠下.對 d 冇 1:1 既朋友黎講..遠=時間問題..
2.當然係錢啦...以前 d 車..高 lv 少少千7,8 起都係好好既選擇..而家都吾得啦....我想新
手都係應該由d簡單既 入手..再升級..
而家又有新場開啦..仲係係咁方便既市區..相信想玩的人又會變多,場地問題解決左
而 錢呢樣野就煩 d,對於d 有負擔既人黎講..真係幾大既支出,所以令吾少人企左係度..
咁如果有車個價錢同性能 都好的話,,咁我諗會多好多人玩...車..多人玩先好架玩架嗎..
作者: AMAT    時間: 2010-4-1 00:00
各位車友,多射各位既意見先
大家對國產好似都幾痛恨下喎..
事先聲明,請平心而論,我吾係想引起各位嘈交架. ...
newpilot 發表於 2010-3-31 23:43

咁你就先指明你所謂O既"國產車"係邊幾架喇.

因為國產車嚟講,打正國產品牌自己原創O既,暫時係得南大一間.....
佢地冇出1/10 TOURING EP.
作者: newpilot    時間: 2010-4-1 00:07
哦...原來得一間咋..咁我就真係吾知啦...咁麻煩 DEL 左呢個 POST
作者: beebone    時間: 2010-4-1 12:00

因為國產車嚟講,打正國產品牌自己原創O既,暫時係 ...
AMAT 發表於 2010-4-1 00:00

你自己過敏o者. 人地講明國產車, 生產既o野唔一定係有牌子. 玩具o者, 唔玩都得
作者: beebone    時間: 2010-4-1 12:02
哦...原來得一間咋..咁我就真係吾知啦...咁麻煩 DEL 左呢個 POST
newpilot 發表於 2010-4-1 00:07

想表達就表達, 這是HK, 我們沒有講老返.
作者: NitroChicken    時間: 2010-4-1 13:42

因為國產車嚟講,打正國產品牌自己原創O既,暫時係 ...
AMAT 發表於 2010-4-1 00:00

南大大脚抄足HPI SAVAGE都叫原創?!
南大BUGGY抄邊架你又知無!
你5知就5好亂吹咩叫國產, 咩叫原創啦!
作者: beebone    時間: 2010-4-1 17:54
南大大脚抄足HPI SAVAGE都叫原創?!
南大BUGGY抄邊架你又知無!
你5知就5好亂吹咩叫國產, 咩叫原 ...
NitroChicken 發表於 2010-4-1 13:42

係唔係原創既O野好主觀, 如Bathing Ape Bapelex =唔= Rolex?
地方係佢既點講都得既, 我都整個網亂 up 下先
作者: Hotdog2    時間: 2010-4-3 10:28
日本仔早期又係炒人,祖國現在發展中算吧我們有進口車玩已好好,國內自已無進口貨有得玩大家咪開心!
作者: fissi0n    時間: 2010-4-3 11:35
日本仔早期又係炒人,祖國現在發展中算吧我們有進口車玩已好好,國內自已無進口貨有得玩大家咪開心!
Hotdog2 發表於 2010-4-3 10:28

啱!!非常支持,點解日本仔叫致敬,中國叫浸權,大家都係抄足再換個brand
作者: 泉    時間: 2010-4-4 11:05
非常支持中國繼續侵權"浸權", 期望外國車價因面對中國貨的競爭而調減就好了
作者: airwalk    時間: 2010-4-4 15:50
啱!!非常支持,點解日本仔叫致敬,中國叫浸權,大家都係抄足再換個brand
fissi0n 發表於 2010-4-3 11:35

舉個例子,
我自己幫d 國際品牌服裝做生產..
有名大廠佢地互相抄襲, copy..個d叫參考..

反而大陸跟住佢地做既就話佢山塞....

anyway,其實每個地方工業開始時都係從抄襲開始學習, 就算你自己都係一樣,...最重要後你其後條路線點走...
作者: airwalk    時間: 2010-4-4 15:50
fissi0n 發表於 2010-4-3 11:35

舉個例子,
我自己幫d 國際品牌服裝做生產..
有名大廠佢地互相抄襲, copy..個d叫參考..

反而大陸跟住佢地做既就話佢山塞....

anyway,其實每個地方工業開始時都係從抄襲開始學習, 就算你自己都係一樣,...最重要後你其後條路線點走...
作者: bravohk    時間: 2010-4-4 18:50
其實抄的定義係點? 零件通用? 結構相同? 感覺上?
作者: totimothy    時間: 2010-4-4 21:14
其實抄的定義係點? 零件通用? 結構相同? 感覺上?
bravohk 發表於 2010-4-4 18:50

真係唔知抄的定義係點...,可能要有自己o既色...
或者d貨靚d,貴d就唔會比人話
作者: 狂人    時間: 2010-4-6 19:07
C兄國產車就無玩過但一定現再買一架祖國貨都係未成熟時候遲D可能0K、日本仔同鬼佬野係人都之0K、過幾年先玩國產喇
作者: lam8661    時間: 2010-4-6 21:26
各有各道理!!!X-ray D零件又係D,總之又愛又恨

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2