RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手問~是不是大部份人都以3D為目標 [打印本頁]

作者: wingotse    時間: 2010-4-7 08:58
標題: 新手問~是不是大部份人都以3D為目標
新手問~是不是大部份人都以3D為目標,或是有人只想玩到4ch就不再追上,
只換機款而不追求3d動作,因本人玩過cb100後再買機想決定下一步機.多謝提供意見~
作者: sunnyip    時間: 2010-4-7 09:22
人人追求都唔同...有人想玩F3C, 有人想玩3D, 亦有人練少少動作就唔會練上去~~~因只想玩下~
你CB100已經練好基本功?

四面hover,   對頭對尾左側右側
航線, 八字航線..
作者: wingotse    時間: 2010-4-7 09:40
機頭向前hover冇問題,行8字都可以,其他就冇練,
控制降落點都幾準,因我覺得架機行緊比側hover更易.
跟住唔知玩不玩6ch好~
作者: sunnyip    時間: 2010-4-7 09:46
機頭向前hover冇問題,行8字都可以,其他就冇練,
控制降落點都幾準,因我覺得架機行緊比側hover更易.
跟住唔 ...
wingotse 發表於 2010-4-7 09:40

hover係最重要既基本功呀~唔練好之後想玩多d動作..好難同好易crash~ 俾d時間練基本野~
玩下sim..模擬~...

四面hover一定唔少得~
作者: Andrew168    時間: 2010-4-7 12:02
現時興玩 3D, 以前興玩 3C, 不同時代就玩不同野,
想點玩係好個人, 所以冇所為, 像真機飛航線遊機河都係樂趣,
當然玩 3D 設備要求高多d, 時間, 金錢, 心機等等都要好多
作者: wingotse    時間: 2010-4-7 17:05
我只係鐘意玩像真機,飛航線,HOVER機,定點降落,因為真機係無3D打翻斗
simonngkw 發表於 2010-4-7 10:21

我都好同意,而且唔玩3D就有更多錢玩更多機種.
作者: wingotse    時間: 2010-4-7 17:08
hover係最重要既基本功呀~唔練好之後想玩多d動作..好難同好易crash~ 俾d時間練基本野~
玩下sim. ...
sunnyip 發表於 2010-4-7 09:46
THX,我會練多D4面HOVER
作者: sunnyip    時間: 2010-4-7 17:54
我都好同意,而且唔玩3D就有更多錢玩更多機種.
wingotse 發表於 2010-4-7 17:05

不妨睇下d師兄玩3D...分分鐘你都中埋毒....

好爽架..a_a
作者: joecheung    時間: 2010-4-7 18:48
玩直昇機會經過好多個難關,要衝破,需要好多、時間、 金錢、毅力。人各有智,你鐘意點玩都得,無需要理會而家興F3C定係3D。
作者: sunnyip    時間: 2010-4-7 19:07
玩直昇機會經過好多個難關,要衝破,需要好多、時間、 金錢、毅力。人各有智,你鐘意點玩都得,無需要理會而 ...
joecheung 發表於 2010-4-7 18:48

ya.. 始終我唔係alan..HAHA..
我都係為興趣~
作者: wingotse    時間: 2010-4-7 22:49
因我太新手了,想問如果暫時唔玩3d,是不是不用玩6ch機,只玩4ch就可以了?
多謝解答~
作者: sunnyip    時間: 2010-4-7 23:26
因我太新手了,想問如果暫時唔玩3d,是不是不用玩6ch機,只玩4ch就可以了?
多謝解答~
wingotse 發表於 2010-4-7 22:49

係呀..你玩住CB100個D...都夠你玩住先~~唔駛咁多錢住~
係換就換部靚D....第時唔駛趕住要upgrade ma..玩住細機仔練下自己隻手~..

再慢慢一路儲下$$
作者: chiu    時間: 2010-4-8 12:38
多謝解答~
wingotse 發表於 2010-4-7 22:49

Ching,

無論你日後玩3C or 3D, 你今日買定靚6ch一定無錯,只需考慮自已錢銀預算就OK.

Regards
作者: sunnyip    時間: 2010-4-8 16:55
Ching,

無論你日後玩3C or 3D, 你今日買定靚6ch一定無錯,只需考慮自已錢銀預算就OK.

Regards
chiu 發表於 2010-4-8 12:38

同意同意.... 買部好D, 你第時唔駛再因D咩問題要換電子野.

有陣時覺得用少左錢...其實之後會用多左,,,,倒不如一次過買部靚D好D...第時唔駛又換來換去.
作者: wingotse    時間: 2010-4-8 19:17
咁室內和室外機,唔使咁貴有什麼介紹?walkera有冇好野?
作者: sunnyip    時間: 2010-4-8 19:47
咁室內和室外機,唔使咁貴有什麼介紹?walkera有冇好野?
wingotse 發表於 2010-4-8 19:17

walkera 室內機仔...

CB100 好..

室外的話大多都係450, 你玩練熟基本功再諗都唔遲
作者: wingotse    時間: 2010-4-8 21:02
walkera隻ufly有冇得賣?幾錢?呢隻ok嗎?
作者: sunnyip    時間: 2010-4-8 21:47
F3C:
http://www.youtube.com/watch?v=R1Z8ZDHUYyU&feature=related

3D:
http://www.youtube.com/watch?v=71sAnnJ9iPk&feature=related

個人覺得F3C好眼訓=v= ... ''
作者: sunnyip    時間: 2010-4-8 21:49
3D;都係睇alan

http://www.youtube.com/watch?v=Wjcvip7xUzA
作者: joecheung    時間: 2010-4-8 22:01
FAI COMPETITIONS 航比赛分

F3 Radio Control 线遥控模型  

F3A   Aerobatics 特技机

F3C  Helicopter 直升机
作者: Andrew168    時間: 2010-4-9 11:28
F3C & F3D 基本上都有指定動作,
F3C 講求航線航姿靚唔靚, 機體定唔定, 位置準確度, 如做大 loop 是否正圓形等等
F3D 當然集中玩3D花式
作者: sunday    時間: 2010-4-9 12:17
我只係鐘意玩像真機,飛航線,HOVER機,定點降落,因為真機係無3D打翻斗
simonngkw 發表於 2010-4-7 10:21

是的, 我同意
我都只係鐘意玩像真機, 飛航線 ( hehe, 我不懂得飛 3D~ )

個人意見,  3D 機基本上不算直升機.....只可以算是 "飛行器"
作者: joecheung    時間: 2010-4-9 13:33
F3C 冇乜人識得欣賞,3d 你吾睇住,佢飛埋d,你夠吾夠膽吾睇。
作者: sunnyip    時間: 2010-4-10 01:18
是的, 我同意
我都只係鐘意玩像真機, 飛航線 ( hehe, 我不懂得飛 3D~ )

個人意見,  3D 機基本上不 ...
sunday 發表於 2010-4-9 12:17

無得話佢係唔係直昇機

F3C/F3D又好...只係兩種唔同既玩法~ 好似玩遙控車有人鐘意像真感..有人鐘意速度感
各有不同...

其實如果為興趣, 我覺得唔需要分得咁清~ 大家都係玩下...3C動作又玩下..3D又玩下..咁唔好咩~?
作者: TRANSFORMERS    時間: 2010-4-10 18:33
F3C 冇乜人識得欣賞,3d 你吾睇住,佢飛埋d,你夠吾夠膽吾睇。
joecheung 發表於 9/4/2010 13:33

呢句去到 TKO 好 arm 用
作者: TRANSFORMERS    時間: 2010-4-10 19:56
其實玩直升機呢家嘢係好個人化嘅.......
只要自已玩得開心咪得囉........唔洗理 D 咩 3D 唔 3D 喇,又唔係要去比賽......
自已鐘意玩 D 乜嘢動作咪練 D 乜嘢動作囉.........
作者: harrier8989    時間: 2010-4-10 21:03
其實玩直升機呢家嘢係好個人化嘅.......
只要自已玩得開心咪得囉........唔洗理 D 咩 3D 唔 ...
TRANSFORMERS 發表於 2010-4-10 19:56

10000000000000000000000000000000agree!!!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2