RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 雙星原裝白豬真的禁差? [打印本頁]

作者: 搖控新手    時間: 2010-4-14 19:23
標題: 雙星原裝白豬真的禁差?
我開著這車,覺得好勁,我d XB 車都是用白豬,都好勁
但睇很多師兄d車都改晒勁摩打,很多更用無刷,我本人用白豬都覺好快。而且d車送的星星電變都是比你用白豬【很多人話推黑豬都會over heat】。如果又改摩打又改電變又好多錢
我都有買風扇黑豬,但因為唔想浪費星星白豬,所以砌時都用白豬。我覺得沒有問題。

其實各位是不是當白豬是垃圾?

作者: 反擊天使sky    時間: 2010-4-14 19:37
白豬..個人認為幾好玩...
初初我都係用白豬豬練drifting xd
作者: truckman    時間: 2010-4-14 20:12
但睇很多師兄d車都改晒勁摩打,很多更用無刷,我本人 ...
搖控新手 發表於 2010-4-14 19:23

白豬玩死左唔肉痛,又好力
作者: 搖控新手    時間: 2010-4-14 20:45
回復 3# truckman

玩死o左雙星原裝電變又肉唔肉痛?
作者: jefffff    時間: 2010-4-14 20:53
White pig is ok!!!!!!! Enjoy!!!!!!!
作者: cccq    時間: 2010-4-14 20:54
我都有兩三架車用 白豬原裝電變.玩左一年有多都冇事
作者: 330324059    時間: 2010-4-14 20:57
回復 1# 搖控新手

白豬 ok架 話晒都係香港做吖
作者: 搖控新手    時間: 2010-4-14 21:02
回復 6# cccq

請問你是用咩摩打?
作者: chacha    時間: 2010-4-14 21:03
回復  搖控新手

白豬 ok架 話晒都係香港做吖
330324059 發表於 14/4/2010 20:57

重有香港造?
作者: cowboy    時間: 2010-4-14 21:08
香港公司大陸做...
作者: 330324059    時間: 2010-4-14 21:48
回復 9# chacha

我次次車佢啲貨都係半成品 係唔係香港做 等我叫我老豆問吓去 因為我唔識johnson老細
作者: chacha    時間: 2010-4-14 21:51
回復  chacha

我次次車佢啲貨都係半成品 係唔係香港做 等我叫我老豆問吓去 因為我唔識jo ...
330324059 發表於 14/4/2010 21:48

十幾廿年就係香港造,依家都好難
作者: bravohk    時間: 2010-4-14 21:52
搖控新手 發表於 14/4/2010 07:23 PM

可唔可以透路一下摩打齒,大減速齒和pully的牙數,thx
作者: 搖控新手    時間: 2010-4-14 21:57
回復 13# bravohk

我唔識

摩打齒用原裝
作者: bravohk    時間: 2010-4-14 22:06
回復  bravohk

我唔識

摩打齒用原裝
搖控新手 發表於 14/4/2010 09:57 PM

睇樣應該係FF系列,即係預設用nimh/cd, 原廠設計係可玩時間,加速都有保證,但極速就唔包了
會用上級料的人通常都係去大場,大場跑先體會到極速的重要,因為用白豬要撘細齒比先有極速,但始終w數小, 起步自又會慢,所以整體加大w數的少T摩先可以加/極速皆備
作者: 搖控新手    時間: 2010-4-14 22:12
回復 15# bravohk

其實對我來說,用勁摩打和快齒都不太有用,因為太快我都控制唔到架車
作者: 200sxsr20    時間: 2010-4-15 00:27
應該可以理解成跑街同埋跑車場既分別
入到車場,就真係一寸長,一寸強
假設兩個人既技術一樣,車架,setting,重量,摩打,都一樣,
但係如果一個用20c 鋰電,一個用40c 鋰電,
入到車場就會睇到有分別
呢種分別跑街就唔會咁明顯了
作者: fatwah    時間: 2010-4-15 00:35
睇樣應該係FF系列,即係預設用nimh/cd, 原廠設計係可玩時間,加速都有保證,但極速就唔包了
會用上級料的人 ...
bravohk 發表於 2010-4-14 22:06

只係係到八掛 都學到野啦!!
作者: prodanny    時間: 2010-4-15 00:38
初學玩遙控車, 白豬係好開始, 價錢平, 速度唔快, 等掌握好技術, 都慢慢換快齒, 換無刷摩打. 無人係一步登天既. 加油!   
作者: Q-pet    時間: 2010-4-15 10:54
搖控新手 發表於 2010-4-14 19:23

我除左部拖頭用白豬之外=-=
其他車..LB...M03..YOKOMO MASTER用TEAM POWER風扇黑豬
TA-05 好盈9T 60A
白豬真係覺得佢好慢=="
不過佢都有個好處..我甩D線焊去TEAM POWER度當摩打線用..
作者: uchifong    時間: 2010-4-15 11:03
我除左部拖頭用白豬之外=-=
其他車..LB...M03..YOKOMO MASTER用TEAM POWER風扇黑豬
TA-05 好盈9T 60A
...
Q-pet 發表於 2010-4-15 10:54

這個~~~~~~~~~~~~又幾物盡其用wow~~~
作者: Q-pet    時間: 2010-4-15 11:05
這個~~~~~~~~~~~~又幾物盡其用wow~~~
uchifong 發表於 2010-4-15 11:03

所以白豬對我太好......
白豬佢 (希生)"d摩打線而成全黑豬..
佢太偉大
作者: Andrew168    時間: 2010-4-15 11:10
所以白豬對我太好......
白豬佢 (希生)"d摩打線而成全黑豬..
佢太偉大
Q-pet 發表於 2010-4-15 11:05

咁都得, 好野      
作者: Andrew168    時間: 2010-4-15 11:22
每樣野都有佢生存價值, 白朱都係, 要快當然冇佢份, 但須要有d力, 又唔須要快, 耗電小,
白朱真係首選, 例如玩像真船, 用白朱足足有餘, 玩一般唔要怏 rally, 例如 wild willy,
星星 Team Repsol Mitsubishi Ralliart Racing LANCER 等等, 白朱又玩得好好
作者: 搖控新手    時間: 2010-4-15 13:03
回復 20# Q-pet

白豬d線重值錢過摩打本身

我將來都會用番白豬d線
作者: truckman    時間: 2010-4-15 22:19
回復 4# 搖控新手

2手多嗎........幾垥又一隻
作者: truckman    時間: 2010-4-15 22:21
回復 25# 搖控新手

自豬外加一粒强磁石又會勁D
作者: pkogps    時間: 2010-4-15 22:23
回復  搖控新手

自豬外加一粒强磁石又會勁D
truckman 發表於 2010-4-15 22:21

唔明 可否詳細一點
作者: truckman    時間: 2010-4-15 22:24
回復 28# pkogps

放一粒在motor殼度

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2