RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手有罪嗎? 唔識買, 有罪嗎?? [打印本頁]

作者: 兜豬    時間: 2010-4-14 23:31
標題: 新手有罪嗎? 唔識買, 有罪嗎??
我想舒發我既不滿, 我見各CHING玩得咁開心, 我都想試下玩!

爬哂好多POST, 有CONCEPT, 抱住學習心, 去左左幾間舖頭, 好虛心有禮咁問.....

其中一間我咁問, 佢咁答.....

I ASKED "唔該, 我想買車連所有野, 有無咩PACKAGE呀, OR要執齊D乜呀, 可以介紹下嗎..?"

BOSS ANS " 要買乜買乜買乜架喎, 呢樣幾錢個樣幾錢...最少都成四千蚊喎, 我講咁多PARTS名, 睇你都唔知我講乜架了....又成四千, 你唔識, 玩呢D啦 (手指住四百蚊一部比細路仔玩個D)......"

我想講, 係咪個個一出世就乜X都識呢??

唔開心, 有錢想玩....但係好多間既店員態度都...........唉!

新手有罪嗎?
作者: sunday    時間: 2010-4-14 23:34
you need some friends first.....
作者: 兜豬    時間: 2010-4-14 23:41
我無FRD玩架......

邊間唔講了....去左幾間....態度都係咁..
作者: sunday    時間: 2010-4-14 23:44
too much to tell you ar~~`
作者: 兜豬    時間: 2010-4-14 23:47
我好想買...
但係經過咁既"驚"驗......灰
作者: tb03    時間: 2010-4-14 23:49
回復 1# 兜豬
師兄吾使勞氣,最多都係吾幫襯佢
作者: mschumi    時間: 2010-4-14 23:51

你又話爬過文,典解會貢問架!
比我都答你唔到,玩依家野,係
要洗好多錢先搵到答案架
作者: 兜豬    時間: 2010-4-14 23:51
唉...有邊間好先得, 我個日問左三間.....其他兩間都係唔想理你咁! 零願同其他CHING吹水.....
都唔想做新手生意!
作者: 稻田大二郎    時間: 2010-4-14 23:51
其實師兄你應該O係呢到(工房)問下D工房師兄,
應該好過出鋪頭問...
到問好左個LIST,先一次過出去買,
又唔洗比人串..
作者: fatwah    時間: 2010-4-14 23:53
我好想買...
但係經過咁既"驚"驗......灰
兜豬 發表於 2010-4-14 23:47

兄弟唔洗怕,我自己第一次買貨車個時情況比你好D,可能個奸商見我8成會買就好好態度

點Q知過幾日返轉頭就變哂.....
算啦...D人覺得 老"鳳"你一定要明哂所有D ITEM 咩名點用...
作者: 1524    時間: 2010-4-14 23:53
搵個識rc o既 fd倍你去啦.
可能言語上有 d 誤會o者.
印象中大部份都幾好人~

anyway...如果想玩, 就唔好因為呢 d o野而停左!
作者: 兜豬    時間: 2010-4-14 23:54
最激氣, 又唔係無錢, 係咁講要幾錢幾錢....好似你玩唔起咁...

我都有去睇新手入門....同YOUTUBE既介紹....

但係始終唔熟, 出到去, 無所適從
作者: Love_stephy=)    時間: 2010-4-14 23:55
不如... 你由2手買起ah! 我都係, 等我識左更多, 去D Shop 度買野就會更方便.
作者: 兜豬    時間: 2010-4-14 23:56
你又話爬過文,典解會貢問架!
比我都答你唔到,玩依家野,係
要洗好多錢先搵到答案架
mschumi 發表於 2010-4-14 23:51

咁我唔熟麻, 費事扮識啦~~ 虛心咁問下....
作者: TLV_558    時間: 2010-4-15 00:00
你拎一萬蚊唱做一千蚊紙...拎一疊出黎問佢夠買d咩....佢自己會好好態度
作者: 1524    時間: 2010-4-15 00:05
ching,

會唔會係你"package"呢個字, 觸動左好多間鋪o既神經呀...
因為得一間做package.
你不如講o下邊間咁答你咁衰啦 (即係你寫段對答o個間)
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 00:06
ching,

會唔會係你"package"呢個字, 觸動左好多間鋪o既神經呀...
因為得一間做package.
你不如講o下邊 ...
1524 發表於 2010-4-15 00:05

首先我唔係老作架....只不過費事開名啦, 人地唔尊重我, 我都尊重人地既....
作者: 1524    時間: 2010-4-15 00:07
ok~
咁你之後點呀?
作者: stjoint    時間: 2010-4-15 00:08
唔好咁嬲,第二間實有架,行多幾間慢慢搵,唔識可以問版上Ching,唔通D店員係廣華醫院一出世就識過對面馬路做sale咩,個個都由零開始,唔好灰心,And睇你新手想玩咩車,銷定目標去掃貨la,^__^
作者: peter7    時間: 2010-4-15 00:10
pm me if you need help. I can take you to KWS and buy with you.
作者: fatwah    時間: 2010-4-15 00:14
之前買0件時 發生不悅快既事SO 我就好嬲好左個POST
有一個師兄講解左點解!!

十幾年來 , 無論 Wargame / RC , 新仔都有一種 "比人水" 既感覺

每每去到鋪頭 , 或多或少既白眼 , 就會話佢服務態度唔好
其實 , 有無諗真 , 究竟係人地知道而唔理你 , 定係人地根本唔知點理你呢 ??

交流 , 係相對既 , 你有錢可以揀咩鋪頭 , 同樣人地有的是客可以揀易捨難
如果客人連自己要乜都唔清楚 , 唔好旨意職員會明客人講乜

我地當年做足功課 , 搵晒 Parts No. 先出去買野
而家已經方便好多 , 電話影相去到指住講要呢件

上網 , 幾百人睇 Post , 好多時都答到你 , 但係鋪頭 , 得一兩隻兵 , 唔明你講乜
有興趣就理下你 , 無既就等你諗掂先

我地初初買零件 "我想要原裝扭力平齒 , 二代波箱用 , 編號 ZA-30183"
而家我見人買零件 "我想買套齒" 無喇 , 結果要問幾鑊先有一件零件既答案
客人做功課既能力低左 , 同樣地 , sell 你果 D 咪又係差唔多年紀 , 所以耐性亦相對低

唔一定新仔 , 我地買野 , 佢地一樣有 "唔 Q 明你講乜" 既態度
無野格 , 你可以唔係呢間買 , 鬼叫做唔足功課咩~~

而且唔好諗住 "我要買乜都抵" , 笨實 , 間唔中都要做下

我主力去開一間鋪頭買 , 同佢混熟 , 買件野貴幾蚊 , 當買個交情
有時唔明既問下佢 , 佢起碼有耐性 D 聽

如果你有齊 No. 佢都唔理你 , 你都可以以後唔好理佢格

SO NOW我開始做足功課先落去

作者: IBM    時間: 2010-4-15 00:17
你先做個預算, ( 例如 $8000,$5000 )

然後行入舖頭度, 話: "唔該我想執套八仟零蚊的搖控車"
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 00:21
之前買0件時 發生不悅快既事SO 我就好嬲好左個POST
有一個師兄講解左點解!!

十幾年來 , 無論 Wargame / ...
fatwah 發表於 2010-4-15 00:14

絶對明白CHING講既野, 但係我係新人, .....都唔知咩型好....我同佢講, 你推介下, 執一套....

可惜佢無心機, 用佢以為好好好 大既銀碼大X我, 仲叫我買玩具車仔, 我一聽一睇, 火啦, 即走....
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 00:23
ok~
咁你之後點呀?
1524 發表於 2010-4-15 00:07

之後, 咪乜都買唔到, 唔開心, 番屋企!
係呢度同你地"SUN"下囉
作者: fatwah    時間: 2010-4-15 00:23

IBM 發表於 2010-4-15 00:17

咁樣講一係佢可能再玩下你 一係就死哂狗咁招呼你!!
作者: bigman0712    時間: 2010-4-15 00:24

IBM 發表於 2010-4-15 00:17

8千蚊咁少....唔做你生意呀.....
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 00:24
pm me if you need help. I can take you to KWS and buy with you.
peter7 發表於 2010-4-15 00:10

i am new in this forum, i can't send message to you.
作者: IBM    時間: 2010-4-15 00:27
8千蚊咁少....唔做你生意呀.....
bigman0712 發表於 2010-4-15 00:24

呢堆野咪大約 八仟零蚊, 可以跟佢照執  

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D1
作者: 哈比Nick    時間: 2010-4-15 00:28
唉......做新手比人水就一定有啊喇.......我都係一個受害者
作者: fatwah    時間: 2010-4-15 00:30
之後, 咪乜都買唔到, 唔開心, 番屋企!
係呢度同你地"SUN"下囉
兜豬 發表於 2010-4-15 00:23

唔緊要 NOW 開始慢慢講你想玩咩車
或者開一個新POST 問大家 等等大家比意見

橫點你有錢洗驚佢唔賣野比你呀,東家唔打打西家!!
作者: bigman0712    時間: 2010-4-15 00:38
其實入門最少預3-4千蚊左右la....
你入去話想揾套3-4千蚊o既搖控車....佢地應該識幫你執的.....
但別問太多白痴問題了.....列如夠唔夠快.....點樣改部車.....轉彎易唔易返....襟唔襟撞....等等
玩開有經驗自然會識的....
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 00:40
唔緊要 NOW 開始慢慢講你想玩咩車
或者開一個新POST 問大家 等等大家比意見

橫點你有錢洗驚佢 ...
fatwah 發表於 2010-4-15 00:30

哈..哈...我BUDGET好少架炸....

大約二千至三千....
作者: fatwah    時間: 2010-4-15 00:43

大約二千至三千....
兜豬 發表於 2010-4-15 00:40

你想玩咩車先??雖然我都係新仔....
但只小我都知 快車/漂移  車架可以叫一樣但SET既野大大分別
作者: kanken57    時間: 2010-4-15 00:44
冇錯喇...新手係要比人水下先可以知道自己比人水
咁先有經驗嫁ma~
態度唔好可以去第間~唔太清楚真係建議你搵多個熟既fd出去一齊睇睇~
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 00:45
你想玩咩車先??雖然我都係新仔....
但只小我都知 快車/漂移  車架可以叫一樣但SET既野大大分別
fatwah 發表於 2010-4-15 00:43

我想玩漂移....
作者: bigman0712    時間: 2010-4-15 00:45

大約二千至三千....
兜豬 發表於 2010-4-15 00:40

咁你最多買tt01套裝車...同買多兩排電同一部B6差機咁上下...見竟預多少少用2.4G控...就算換車都用得返的
作者: 威威    時間: 2010-4-15 00:46
呢堆野咪大約 八仟零蚊, 可以跟佢照執
IBM 發表於 2010-4-15 00:27

師兄,新手喎!玩到咁大?
板主其實你想玩咩車先?你要知道每間舖所賣既主打都唔同,可能你入錯舖頭,問D貨佢都冇,咁人地如圍你玩野,咁人地咪玩番你囉!不過玩意O者,唔洗勞氣,係度問多D師兄先啦!第一部,你要話比我地聽,你想玩咩車先啦?
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 00:49
師兄,新手喎!玩到咁大?
板主其實你想玩咩車先?你要知道每間舖所賣既主打都唔同,可能你入錯舖頭,問D貨 ...
威威 發表於 2010-4-15 00:46

漂移個d.....
我之前係睇過ta05既...
其他野就咪問人囉....
作者: 威威    時間: 2010-4-15 00:50
我想玩漂移....
兜豬 發表於 2010-4-15 00:45

咁你可以去油麻地東方街,偉高.人地係大公司,態度好好多.
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 00:51
威威 發表於 2010-4-15 00:50

謝謝你!!!!!!
作者: fatwah    時間: 2010-4-15 01:00
威威 發表於 2010-4-15 00:50

係呀~我今日做野喂油麻地 SO 去左偉X 睇下 TT01 系 幾錢
睇左一陣唔見 TT01R TYPE E SO 問人!!
佢幫我搵左一搵 $842 咁我好有禮貌講唔該再睇多一陣先走!!

樓主你都同我一樣想玩 DRIFT
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 01:05
係呀! So what's your suggestion?
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-4-15 01:06
最激氣, 又唔係無錢, 係咁講要幾錢幾錢....好似你玩唔起咁...

我都有去睇新手入門....同YOUTUBE既介紹.. ...
兜豬 發表於 2010-4-14 23:54

呢個時候,你拎住一疊銀紙應該ok既XD
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-4-15 01:08
係呀! So what's your suggestion?
兜豬 發表於 2010-4-15 01:05

其實師兄你有幾多budget先?
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 01:09
哈, 咁我又真係拎唔出比人大到!
作者: IBM    時間: 2010-4-15 01:10
一於買 $1699 套餐  

你入到去指住套 $1699 話

"唔該呢套 1699 有無貨 ?"

咁個二佬就會好寸咁答: " 有, 你要幾多套 ?"

你就話: " 要住一套先"

咁佢就會拎出黎比你睇,

你一路睇一路話 "幾好喎", "都 ok 喎" "剩係收現金 ?  收唔收eps"

到佢 feel 到你係買野, 你就開始問你想問 ge 野
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 01:10
2~4k la around
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 01:12
What is 1699 set?
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-4-15 01:15
2~4k la around
兜豬 發表於 2010-4-15 01:10

你有咁既budget唔好玩TT-01啦,玩drift玩YOKOMO啦
車16xx(去waigo啦呢個.......多款d)
控買隻2PL 2.4G玩住先(6xx-7xx)
差機買B6啦(250,加牛大約400)
電變平平地買Hobbywing 60A先嚕,連埋motor好似都係7xx
電玩Teampowers 3800mah 30c都夠,250一排,得既買兩排

約4000

假如玩TT-01可以平800咁上下
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-4-15 01:16
What is 1699 set?
兜豬 發表於 2010-4-15 01:12

1699係TQ既套餐價
作者: IBM    時間: 2010-4-15 01:16
如果 1699 唔成功, 就去亞國度, 同佢講想執套 4 仟蚊到飄移車

亞國成日上網, 佢可能睇完呢段野,會幫到你
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-4-15 01:17
其實呢
呢d舖頭去多幾次就一次生兩次熟
除非佢勁多客,否則都唔會點差得去邊

去慣左,除非佢冇貨,如果唔係就算貴少少咁多都照去ga啦
作者: taipo73x    時間: 2010-4-15 01:20
係BOARD問多兩句,RESEACH 下,先去BUY野
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-4-15 01:24
如果 1699 唔成功, 就去亞國度, 同佢講想執套 4 仟蚊到飄移車

亞國成日上網, 佢可能睇完呢段野,會幫到你 ...
IBM 發表於 2010-4-15 01:16

你同佢講阿國佢會唔會唔知邊度呀XD?
作者: @JOLY@    時間: 2010-4-15 01:26
如果甩尾tt01 好d-.- ta05係街玩好易食石仔同埋好小見到人地用ta05玩甩
作者: German    時間: 2010-4-15 01:32
...如果我係一個有良心既老細
我都會咁同你講
「加加埋埋,都唔平嫁
   呢個係一個無底深潭
   有入冇出架,
   你預$4000左右啦,
   不過到你玩耐左,可能4000變40000都唔定
   不如用$400試下自己係咪真係咁鐘意搖控車先啦」

成4千蚊既玩具
如果到時佢真係同你汁左個「PACKAGE」
跟手你三日玩厭左
咁你就喊都冇謂了

(個老細又係串左D既)
作者: bigman0712    時間: 2010-4-15 02:13
我想玩漂移....
兜豬 發表於 2010-4-15 00:45

如果新手一開始就玩飄移.....咁就多數玩唔耐o刺....因為連基本操控都未有...就.....
作者: truckman    時間: 2010-4-15 02:29
回復 57# German

我也會好似店員咁講,太大的空間,又冇point要乜車
作者: taipo73x    時間: 2010-4-15 02:31
$4000 去偉哥BUY TA05V2
作者: makinura    時間: 2010-4-15 03:02
你可以玩住二手先,玩到你真係有興趣玩落去先再深入研究囉.
作者: bigman0712    時間: 2010-4-15 07:50
你可以玩住二手先,玩到你真係有興趣玩落去先再深入研究囉.
makinura 發表於 2010-4-15 03:02

買二手唔系唔好....但一個新手對車的基本構造唔太熟....好多野唔拆開唔知爛的......架車內傷都唔知.....易奶野.....始終買二手野都要講D彩數的(除非相熟朋友).....
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 10:35
多謝大家既意見...

咁我唯有提高筆直到四千, 唔玩漂移......

我今日放工再去闖過先!
作者: IBM    時間: 2010-4-15 10:58
可以買部 TB03R,  仟六蚊到, 怏車飄移都玩得

再買套 3pm 2.4g 控, 加埋 servo, 電池和差機

車呔車殼嘖油,  四仟銀差不多了  
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 11:05

再買套 3pm 2.4g 控, 加埋 servo, 電池和差機

車呔車殼嘖 ...
IBM 發表於 2010-4-15 10:58

Thx for your suggestion!!!
作者: Q-pet    時間: 2010-4-15 11:08
加油啦...有咩唔明..呢度大把師兄教你..
你知完再去買都未遲
作者: GigaRacer    時間: 2010-4-15 11:10

車呔車殼嘖 ...
IBM 發表於 2010-4-14 18:58

How about ESC and motor?  How about Futaba 3PL 2.4g, and save some money for ESC+motor?
作者: uchifong    時間: 2010-4-15 11:18

車呔車殼嘖 ...

tB03R = 15XX (tb03r 係冇跟太& 殼ge)
太 + 太旦+ link= 200
車殼 = 100
控: ko ex 5 ur 2.4 = 11xx(好似有個單接收version 平3,4舊水ge)
servo = 500 買各大牌子ge 都ok
esc + motor = 好型冇感套裝夠實惠: 60a+ 8.5t = 650
差機= 雞雞地 b6 + 火牛= 350
電 x 1=  4000mah, 30c or 以上 = 300

全套約 = 4800......over左 budget...可以技控換2pl 2.4g or ex5ur 2.4 單接收version, 可平約3-4百元......servo 可以搵d冇咁大牌又ok ge 400左右 如:ds610 平左百幾蚊 or 去2手區搵300-350之間就可以買到d好野....其他部份...好似都減唔到d咩lo~~因為都係d基本野~~
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 11:25
加油啦...有咩唔明..呢度大把師兄教你..
你知完再去買都未遲
Q-pet 發表於 2010-4-15 11:08

講堅, 勁感動囉! 呢度既人咁WARM!
作者: uchifong    時間: 2010-4-15 11:43
講堅, 勁感動囉! 呢度既人咁WARM!
兜豬 發表於 2010-4-15 11:25

你唔需要感動~~~佢地只不過係氹緊你落個無底洞度姐~~~呵呵
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 11:44

車呔車殼嘖 ...

唔好意思, 想問一問....如果買TB03R, 入面包D乜??
作者: German    時間: 2010-4-15 11:57
要幫手PM我啦,我同你出去買
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 12:05
要幫手PM我啦,我同你出去買
German 發表於 2010-4-15 11:57

我係仔, 你介意嗎?
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 12:06
你唔需要感動~~~佢地只不過係氹緊你落個無底洞度姐~~~呵呵
uchifong 發表於 2010-4-15 11:43

唔緊要啦, 我跌過落好多唔同既洞......哈..
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 12:08
tB03R = 15XX (tb03r 係冇跟太& 殼ge)
太 + 太旦+ link= 200
車殼 = 100
控: ko ex 5 ur 2.4 = 11xx ...
uchifong 發表於 2010-4-15 11:18

四千八....都OK...不過, 係哂一間買定係分開幾間買會好D?
作者: 1524    時間: 2010-4-15 12:12
其實新手入門,
都可以用千零蚊就玩得好開心.
有時budget大細, 關鍵唔係在於你有錢無錢,
而係在於"雖唔雖要"放咁大筆錢落去一種自己未掌握o既興趣到.

記得十幾年前開始玩搖控時, 幾個fd都係用TA01, FF02 呢類車配白豬,
已經覺得好好玩了.  到玩熟左先開始upgrade o下零件同埋磨練o下技術,
一步一步玩上去, 其實幾過癮的~
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 12:17
高級低級, 平野... 我無問題, 最緊要係踏出第一步!

同玩相機一樣.......我好明呢個道理^^....
作者: ve7mma2    時間: 2010-4-15 12:30

回復 77# 兜豬

套裝師兄可以去WaiGo買星星XB package.
http://www.tamiya.com/japan/rc/rcitem/kit/kit57701.htm
作者: German    時間: 2010-4-15 12:31
我係仔, 你介意嗎?
兜豬 發表於 2010-4-15 12:05

HOLY SEE!我以為你係女
作者: 206    時間: 2010-4-15 12:51
唔好意思, 想問一問....如果買TB03R, 入面包D乜??
兜豬 發表於 2010-4-15 11:44

check this:

http://www.tamiya.com/japan/products/84109tb03r/index.htm

Suggest you buy some RC magazine to read
作者: uchifong    時間: 2010-4-15 13:05
其實新手入門,
都可以用千零蚊就玩得好開心.
有時budget大細, 關鍵唔係在於你有錢無錢,
而係在於"雖唔雖 ...
1524 發表於 2010-4-15 12:12

你十幾年前internet 相對未有咁流行...資訊未有咁發達~~~簡單d講句就係冇咁多機會比人毒~~~~~   佢如果成日上黎呢度~~~好快就會中毒身亡~~~而且有時買d 太out ge 野~~如果玩2個星期就唔玩~你d野要賣都好難賣得出~~...都係玩大路d ge 野好~~~ .....其實車架 用tt01 入門都幾好ge~~~不過只要改些少野~~個價錢就已經同tb03r 差唔遠lo~~~
作者: 206    時間: 2010-4-15 13:15
German 發表於 2010-4-15 12:31

Holy SHEET~我都以為你係女
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 14:09
HOLY SEE..........原來CHING以為我係女...........先咁踴躍答我................ >.<
作者: uchifong    時間: 2010-4-15 15:20
German 發表於 2010-4-15 12:31

太現實了~~~ching 你~~~
作者: olliegarnett    時間: 2010-4-15 16:26
去到邊一樣,e度都大把CHING好交义串..又有好多C弟扮C兄,好XYZ無禮貌....
由於揸法拉利既人一定係樣衰而坐巴士又覺得慢既關係,
"我撰擇今晚去搭的士"
"如果一早聽佢講唔去玩RC...我就唔變成咁!!......."
作者: sunday    時間: 2010-4-15 16:30
大家為什麼認為這個會員是女性 ?
作者: uchifong    時間: 2010-4-15 16:35
去到邊一樣,e度都大把CHING好交义串..又有好多C弟扮C兄,好XYZ無禮貌....
由於揸法拉利既人一定 ...
olliegarnett 發表於 2010-4-15 16:26

???????????????????...你講咩ar~~ching
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 17:01
大家為什麼認為這個會員是女性 ?
sunday 發表於 2010-4-15 16:30

我都唔X明....我邊忽似女呢?
作者: 威威    時間: 2010-4-15 17:11
我都唔X明....我邊忽似女呢?
兜豬 發表於 2010-4-15 17:01

師兄,你仲唔出門口?偉高唔知收幾點呀!去到閂左門就冇引啦.
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 17:16
師兄,你仲唔出門口?偉高唔知收幾點呀!去到閂左門就冇引啦.
威威 發表於 2010-4-15 17:11

未放工呀..未放工呀...

單拖去, 有D驚....有陰影 (-_-")
作者: hk_sdu    時間: 2010-4-15 17:22
poor 兜豬, check PM
作者: 日月天    時間: 2010-4-15 17:26
如玩快車其實買皮帶車TA05 ver.II 仲好, 不過未有R版, 基本要改的配件都唔少錢, 另外那款 TA05 ver.II upgrade pack 千萬不要買, 跟來的 option 好看不好用, 所以你現時最抵買的中價車非 TB03R 莫屬
TB03R 車價 $1600
Futaba 2pl 2.4G 控連接收 $700
Savox 0.08s servo $350
好盈60A 無感無刷電變配5.5T 摩打 $650
7.4V 鋰電 (任何牌子) $2 至 300 最少買2排
B6 差機連火牛 $350
快車殼 $95
Sorex 36R tire $120 tire 膽 $50 車鈴 $30
另外要買PS 噴油 和 T 插
合計都要 $4500 ( 足夠你玩 )
作者: uchifong    時間: 2010-4-15 17:44
如玩快車其實買皮帶車TA05 ver.II 仲好, 不過未有R版, 基本要改的配件都唔少錢, 另外那款 TA05 ver.II upgr ...
日月天 發表於 2010-4-15 17:26

同我個list 咁似ge~~~~~~~~
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 17:47
如玩快車其實買皮帶車TA05 ver.II 仲好, 不過未有R版, 基本要改的配件都唔少錢, 另外那款 TA05 ver.II upgr ...
日月天 發表於 2010-4-15 17:26

謝X100, 咁我拎呢個LIST 去執, 可以嗎?
作者: 日月天    時間: 2010-4-15 17:55
謝X100, 咁我拎呢個LIST 去執, 可以嗎?
兜豬 發表於 2010-4-15 17:47

可以, 記住去KWS (極X) 度買, 如買唔齊先去對面 (創X)
作者: 兜豬    時間: 2010-4-15 17:58
可以, 記住去KWS (極X) 度買, 如買唔齊先去對面 (創X)
日月天 發表於 2010-4-15 17:55

好....TRY MY BEST!
買齊哂, 番去自己砌......
作者: bbqbbq0500    時間: 2010-4-15 18:05
好....TRY MY BEST!
買齊哂, 番去自己砌......
兜豬 發表於 2010-4-15 17:58

有咩唔明係到問  好過你出去問
作者: jeffip97    時間: 2010-4-15 19:36
我無FRD玩架......

邊間唔講了....去左幾間....態度都係咁..
兜豬 發表於 2010-4-14 23:41

me too , i dont have friends..... some shops really have bad temper, but some are good too&not;! like 智X/Ⅹ樂
作者: 阿彥    時間: 2010-4-15 20:26
不如... 你由2手買起ah! 我都係, 等我識左更多, 去D Shop 度買野就會更方便.
Love_stephy=) 發表於 2010-4-14 23:55

千其唔好買2手
唔識分分鐘仲昆得慘過舖頭
作者: bigman0712    時間: 2010-4-15 22:46
千其唔好買2手
唔識分分鐘仲昆得慘過舖頭
阿彥 發表於 2010-4-15 20:26

就算老手買二手野....有時睇漏眼都一樣奶野的.....一些高檔車如羅絲滑雅....爆啤鈴.....金屬組件變形....電子野不定時發儍......等等....唔拆開同唔玩開係唔會刷覺的....
作者: kurapikt    時間: 2010-4-15 23:05
不過我就係新手買2手野, E家都ok熟部車=.=<<特殊例子
TO 樓主. 真係唔好買2手,奶唔奶一件事, 執呢樣執個樣就不如買架全新好過

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2