RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 個個都想出男人, 我就為我隻乸來個大翻新 ^3^ [打印本頁]

作者: kafield    時間: 2010-6-11 01:40
標題: 個個都想出男人, 我就為我隻乸來個大翻新 ^3^

[attach]383215[/attach]
翻新前-1

[attach]383214[/attach]
翻新前-2

[attach]383216[/attach]
轉色後-1

[attach]383217[/attach]
轉色後-2

[attach]383218[/attach]
加裝了兩邊眉燈

[attach]383219[/attach]

[attach]383220[/attach]

[attach]383221[/attach]
加裝了側板燈

[attach]383222[/attach]

[attach]383223[/attach]

[attach]383224[/attach]

歡迎各位ching發表意見,等小弟可以有學嘢及改善嘅機會, 謝謝 !! ^.^

另外有兩樣嘢麻煩各位ching提供意見 :
1. 鬼面罩應轉哪種色才比較好 ?
2. 泵把, 側板, 前後砂板應否和車身一樣色比較好看呢 ?
作者: 達人    時間: 2010-6-11 01:53
好似黃色好睇啲喎
作者: kafield    時間: 2010-6-11 02:05
回復 2# 達人

[attach]383232[/attach]

因為我個凍櫃變了這樣,所以才轉色的
作者: hksdu1    時間: 2010-6-11 02:06
Yes, I think so
作者: 達人    時間: 2010-6-11 02:27
哦..........明白
作者: rabbitmomo    時間: 2010-6-11 02:52
樓主你都好多貨車喎~
作者: Jazz_Wan    時間: 2010-6-11 03:39
樓主你都好多貨車喎~
rabbitmomo 發表於 2010-6-11 02:52

我數到4部車, 仲有平板, 舊櫃, 新櫃, 平板上面果架唔知咩黎
作者: 330324059    時間: 2010-6-11 05:47
我都整緊我隻乸 唔知邊部會靚啲呢
作者: sunnyho247    時間: 2010-6-11 09:25
我都話啦啲人遲早追番乸因為雞乸真係有線條分得好清楚
作者: kafield    時間: 2010-6-11 10:32
回復 10# sunnyho247

同意同意
作者: kafield    時間: 2010-6-11 10:34
回復 8# vayeate

可能相片質素問題, 我只噴咗兩次油
作者: kafield    時間: 2010-6-11 10:35
回復 7# Jazz_Wan

有啲不是我的
作者: Suzuki1105    時間: 2010-6-11 15:06
想問下係咪冇洗油洗噴上去..?
作者: kafield    時間: 2010-6-11 15:32
想問下係咪冇洗油洗噴上去..?
Suzuki1105 發表於 2010-6-11 15:06

我有用化白水去走晒啲舊油, 然後先噴新油o架 .
作者: symlok    時間: 2010-6-11 18:12
如果鬼面罩轉白色會幾好睇......
作者: kafield    時間: 2010-6-12 03:11
如果鬼面罩轉白色會幾好睇......
symlok 發表於 2010-6-11 18:12

好似ching你隻乸嗰隻珍珠白 ?
作者: kennethgo    時間: 2010-6-13 09:37
l also agree "orange + black color" better than "gray +black color".
作者: TigerI2010    時間: 2010-6-13 14:41
"親"色是一個感覺。黃+黑有強烈對比色彩
Thanks,
TigerI2010
作者: kafield    時間: 2010-6-13 14:46
l also agree "orange + black color" better than "gray +black color".
kennethgo 發表於 2010-6-13 09:37

所有車身,泵把,側板及前砂板已經噴埋同一隻色"媽星 - TS38", 而家只係未諗到鬼面罩噴咩色 =.="
作者: kafield    時間: 2010-6-14 00:53
"親"色是一個感覺。黃+黑有強烈對比色彩
Thanks,
TigerI2010
TigerI2010 發表於 2010-6-13 14:41

咁.....我咪即係唔轉好過轉 !!
作者: TigerI2010    時間: 2010-6-14 20:26
其實可以用色咭先做對比。
找出个人喜愛颜色。
上述为个人建议。
Thanks,
TigerI2010
作者: nod    時間: 2010-6-14 22:14
你側版燈 點整
作者: kafield    時間: 2010-6-15 02:46
你側版燈 點整
nod 發表於 2010-6-14 22:14

1.首先喺整側板燈嘅地方鑽一個3mm嘅孔
2.用小三角銼將安裝燈嘅孔銼成長方形
3.用阿加力膠條切割成與先前銼好的長方形孔一樣size的膠粒
4.將其塞入長方形孔
5.喺膠尾部鑽一個可以放下3mm LED的孔
6.將LED燈的頭放入去
7.那就完成了.
[attach]384379[/attach]

[attach]384380[/attach]

[attach]384381[/attach]

希望幫到您啦 ^.^

P.S. 注意 : 此工序要做四次, 點解???

因為有四盞側板燈嗎 ^.<
作者: 達人    時間: 2010-6-15 02:52
首先喺整側板燈嘅地方鑽一個3mm嘅孔, 之後用小三角銼將安裝燈嘅孔銼成長方形 ...
kafield 發表於 2010-6-15 02:46

好似好難
作者: kafield    時間: 2010-6-15 09:54
好似好難
達人 發表於 2010-6-15 02:52

其實唔難.......係煩....不過為咗自己架車好睇啲, 無計架, 況且完成後嗰種滿足感...正 !!
作者: 達人    時間: 2010-6-15 14:07
有機會出泥睇睇我諗會易明啲

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2