RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 往事只能回味 [打印本頁]

作者: silvernet35    時間: 2010-6-17 04:08
標題: 往事只能回味
香 Tamiya 之始於零四年初已光榮地畫上句號,無論您願意與不願意它已成歷史!

1.) 而勾起您段段的回憶是甚麼呢?
2.) 有誰知道它最早期的舖址在何處?
3.) 該物業部份早前由莫家媳婦繼續經營醫務所,圖中的女子可會是梁醫生?
作者: chacha    時間: 2010-6-17 07:47
非常懷念,堅道呢間發利隆,好多極品!
作者: pig    時間: 2010-6-17 09:13
yes~~往事只能回味
作者: python    時間: 2010-6-17 09:14
I have never been there until it have been moved.
作者: fyin    時間: 2010-6-17 09:24
好懷念呀!!
我架hotshot 同好多懷舊車殼都係向佢到買的.
作者: 馬輝    時間: 2010-6-17 10:55
仲記得個老闆有D似甘草演員周驄
作者: barrypops    時間: 2010-6-17 10:58
好多謝師兄既分享
好回味!
作者: 拉登.狂徒    時間: 2010-6-17 11:00
香 Tamiya 之始於零四年初已光榮地畫上句號,無論您願意與不願意它已成歷史!

1.) 而勾起您段段的回憶 ...

silvernet35 發表於 2010-6-17 04:08

我都唔知果度巳前係發利隆
可能租貴    加上型鋪好始多人開 執左唔出奇    加上依家有 興記偉高
作者: ericsky    時間: 2010-6-17 11:11
1989年在搬咸道返工,間中都有去這間店幫親,離開那裏很多年,佢執左都唔知。
作者: JohnnyC    時間: 2010-6-17 11:27
好懷念....以前好鍾意去,雖然得個睇字冇錢買,但都好開心!
作者: sean    時間: 2010-6-17 11:54
興記? 家下去左邊都唔係好知...
作者: 拉登.狂徒    時間: 2010-6-17 11:58
興記? 家下去左邊都唔係好知...
sean 發表於 2010-6-17 11:54

去左.......油麻地
作者: JohnnyC    時間: 2010-6-17 12:36
興記.....好似響佐敦白加士街...
作者: bigbigboy    時間: 2010-6-17 12:45

回復 6# 馬輝

係呀,李生(莫太弟弟)好好人。 以前個個星期六都去“巢”舊parts.
作者: giantocr    時間: 2010-6-17 12:50
wow....seems long long times ago model shop
作者: 馬輝    時間: 2010-6-17 13:00
興記.....好似響佐敦白加士街...
JohnnyC 發表於 2010-6-17 12:36

05年左右銅鑼灣天樂里仲有一間興記添,不過而家剩下白加士街個間了
作者: 馬輝    時間: 2010-6-17 13:01
好懷念呀!!
我架hotshot 同好多懷舊車殼都係向佢到買的.
fyin 發表於 2010-6-17 09:24

馬輝唯一一部MINI-Z OVERLAND都係同佢買的
作者: 馬輝    時間: 2010-6-17 13:01
回復  馬輝

係呀,李生(莫太弟弟)好好人。 以前個個星期六都去“巢”舊parts.
bigbigboy 發表於 2010-6-17 12:45

打搞左佢好多次都真係唔知佢姓李
作者: chacha    時間: 2010-6-17 13:49
可能租貴    加上⺀型鋪好始多人開 執左唔出奇    加上依家有 興記同偉高
拉登.狂徒 發表於 17/6/2010 11:00

相信個舖位係自己0既,係0個度開業應該都有 30 年
作者: garywong5368    時間: 2010-6-17 13:51
現在的兆利隆都不直一去
佢地只做批發生意咁
無乜意識做零售
D野又亂
問价又亂
揾D師奶做sales 等執
作者: garywong5368    時間: 2010-6-17 13:52
哈...發利隆門口三支香

唔摺至奇
作者: chacha    時間: 2010-6-17 13:52
以前不嬲都係雙星0既香港代理,還記得 30 年前,係大會堂有攪過雙星模型展同模型制作比賽。
作者: chacha    時間: 2010-6-17 13:54
可能租貴    加上⺀型鋪好始多人開 執左唔出奇    加上依家有 興記同偉高
拉登.狂徒 發表於 17/6/2010 11:00

興記、偉高同福利呢三間,都有成 30 幾年歷史,全部都係老字號
幾乎漏左千里達添
作者: chacha    時間: 2010-6-17 13:58
香鍮 Tamiya 之始於零四年初已光榮地畫上句號,無論您願意與不願意它已成歷史!

1.) 而勾起您段段的回憶 ...
silvernet35 發表於 17/6/2010 04:08

早十幾年前,同朋友每個月都會去幾次發利隆睇野,跟手再落埋水街0個間玩具店,好多極品呀
作者: 1524    時間: 2010-6-17 15:13
好多年前去過.
兩年前突然心血來潮想去逛逛,
發現原來無左....真係好失落.
作者: hihizaza    時間: 2010-6-17 16:05
i bought my first rc car((holiday buggy)) there!!!
作者: totoro    時間: 2010-6-17 17:51
小時候都有幸去過
作者: hk_sdu    時間: 2010-6-17 18:20
c hing, thanks for sharing, i used to visit this shop EVERYDAY after school in 80s, haha
作者: RC881    時間: 2010-6-17 19:00
興記、偉高同福利呢三間,都有成 30 幾年歷史,全部都係老字號
幾乎漏左千里達添
chacha 發表於 2010-6-17 01:54 PM

深水步 [福利模型] 以前後生去睇模型, 老闆女放學後 , 校服都未換 , 在店內做功課 , 真係睇住佢大 , 而家佢同阿媽一齊打理店舖 , 福利而家只賣模型及玩具 , 冇賣RC lu .
作者: sunnyho247    時間: 2010-6-17 19:29
你係咪吼住太子女咁留意佢
作者: hihizaza    時間: 2010-6-17 19:59
sunnyho247 發表於 2010-6-17 19:29

入到去都幾難唔望一望太子女喎!!!
作者: chacha    時間: 2010-6-17 20:17
sunnyho247 發表於 17/6/2010 19:29

太子女讀書時青春無敵,係人都望多幾眼
不過有段時間,勁爆瘡
作者: sunnyho247    時間: 2010-6-17 21:36
而家有冇去望多兩眼係咪比以前更索
作者: speedstar    時間: 2010-6-17 22:06
以前發利隆梁先生好好人....退休了, 懷念.
作者: carbuilder    時間: 2010-6-18 17:39
any brother know, x 利隆 still have a shop at SSP Cheung Sha Wan Rd...?....thx
作者: minimini    時間: 2010-6-18 17:46
any brother know, x 利隆 still have a shop at SSP Cheung Sha Wan Rd...?....thx
carbuilder 發表於 2010-6-18 17:39

yes..........."siu lee lung" is still alive..........same location.........just opposite to "sam wo"...........
作者: carbuilder    時間: 2010-6-18 21:11
thanks...
作者: BUNNYYUEN    時間: 2010-6-18 21:59
i agree好多極品
作者: silvernet35    時間: 2010-6-20 12:48
over 36 yeras !
作者: silvernet35    時間: 2010-6-20 12:50
水街星星玩具舖開業逾三十幾年,那兒有很多經典模型,於零三年左右還見到有 RC300、RC500、PB9 及 AYK RX2000 等等,不過老闆就不甚友善,還聲稱那只是吉盒而已,信佢就!有一次老闆外遊,我就懇求老闆娘開盒給我看看,她答允,那次真令我大開眼界!
作者: chacha    時間: 2010-6-20 12:54
水街星星玩具舖開業逾三十幾年,那兒有很多經典模型,於零三年左右還見到有 RC300、RC500、PB9 及 AYK RX20 ...
silvernet35 發表於 20/6/2010 12:50

0個幾盒極品,都令我大開眼界
重有幾架京商舊款 10 級越野車
作者: sunnyho247    時間: 2010-6-20 12:58
你都衰啦趁老闆一走入去攪老闆娘啲嘢,打開之後嚇死你
作者: ccc527    時間: 2010-6-20 13:13
有無師兄知道好耐之前都好似有一所鋪頭叫宏記(亞皆老街)呢?
作者: peter7    時間: 2010-6-20 15:58
ccc527 發表於 2010-6-20 13:13

Now in Waterloo Road Mongkok behind KWS
作者: chacha    時間: 2010-6-20 16:27
ccc527 發表於 20/6/2010 13:13

廿幾年前0既事
作者: mkevin    時間: 2010-6-20 17:00
好多年前去過.
兩年前突然心血來潮想去逛逛,
發現原來無左....真係好失落.
1524 發表於 2010-6-17 15:13

Same as you
作者: mkevin    時間: 2010-6-20 17:02
Now in Waterloo Road Mongkok behind KWS
peter7 發表於 2010-6-20 15:58

The shop is operated by Mr. Mok and Mrs. Mok.
作者: bigbigboy    時間: 2010-6-21 01:28
ccc527 發表於 2010-6-20 13:13

Yes, always watch the Tamiya TV promo on the stree.
作者: minibox    時間: 2010-6-22 01:12
好得意呀,佢未汁之前我都未玩RC,
但睇相入到鋪頭全部都係星星野,好得意...
作者: silvernet35    時間: 2010-6-25 03:02
回復 46# mkevin
雖然它已結業多時,但相信其多層地窖還有些經典 Toys 保存至今!
作者: tiger1    時間: 2010-6-25 08:00
梁醫X is ugly inside out...
i know people in her industry, her nickname was: 'female sea turtle'...
作者: tiger1    時間: 2010-6-25 08:05
水街 shop is 新新, not 星星. It opened shop in 1974, at first at third street across the road from St Louis School selling toys, many school boys donate their lunch money there   

The boss even offer free model making as long as you buy from him, but the work sucks.

Then in about 1977, 新新 moved to 水街 and I got my Rough Rider from there, first RC.

老闆娘 super nice, 老闆 always a bit 'inch', typical Chinese 'Dai Nam Yun'.
作者: tiger1    時間: 2010-6-25 08:06
I saw their daugther in the shop when she was a baby.

Now she finished schooling in the UK Another successful HK story.
作者: 馬輝    時間: 2010-6-25 12:24
水街 shop is 新新, not 星星. It opened shop in 1974, at first at third street across the road from S ...
tiger1 發表於 2010-6-25 08:05

講開又講,的確有間叫"星星"的模型店

位置在粉嶺聯和墟近帝庭軒,個間野好像係1978年開業至今,但好像越做越沉悶...
作者: silvernet35    時間: 2010-6-25 14:22
回復 54# 馬輝

我都五年未去過,下星期或許走一趟,但早前它已轉型,其半邊舖售賣鐘錶,不知現在又如何?而每次到星星我定必光顧鄰近的雅仕餐廳,它亦開業近三十年,充滿回憶!最???十後!
作者: 馬輝    時間: 2010-6-25 14:27
回復  馬輝

我都五年未去過,下星期或許走一趟,但早前它已轉型,其半邊舖售賣鐘錶,不知現在又如何?而 ...
silvernet35 發表於 2010-6-25 14:22

聯和墟雅士最近D野都OK好食,兩個月前先同老婆去過

除左雅士仲有四眼仔腸粉都唔錯

講番星星,而家都仲係半邊舖半邊模型,模型個邊的擺位真係有D似未執前的堅道發利隆
作者: silvernet35    時間: 2010-6-25 14:51
回復 56# 馬輝
Thanks ! 咁我五年後先再去,不如去上水走一趟,五年前竟然買到 Tamiya 極品‧哈哈哈 ! ! !
作者: silvernet35    時間: 2010-6-27 01:35
回復 8# 拉登.狂徒

興記個肥店東不甚友善 ! 我好友曾經一次過惠顧近二十盒 RC 佢連 Thanks & 也笑容也欠奉,唉!今時今日咁服務態度,唔怪得四間變一間!
作者: kwokkwok    時間: 2010-6-27 02:15
聯和墟星星, 有好多rc parts  5元
作者: cfchung    時間: 2010-6-29 16:39
聯和墟星星, 有好多rc parts  5元
kwokkwok 發表於 2010-6-27 02:15

I got these ! $5.xx per one bag nib.Falcon with radio $2xx.00
作者: chacha    時間: 2010-6-29 19:49
回復 60# cfchung

寶藏呀
作者: cfchung    時間: 2010-6-29 20:53

回復 61# chacha

There are some yokomo buggy tires, a lot of screw bags , parts of the frog, plastic parts of tamiya , plastic chassis of vanquish  etc. in the shop.
作者: cfchung    時間: 2010-6-30 19:31
I find some more! kyosho, yokomo and mugen vintage parts.
作者: chacha    時間: 2010-6-30 21:07
回復 63# cfchung

好經典呀
作者: ThomasZ    時間: 2010-7-1 10:14
現在的兆利隆都不直一去
佢地只做批發生意咁
無乜意識做零售
D野又亂
問价又亂
揾D師奶做sales  ...
garywong5368 發表於 2010-6-17 13:51

係咪深水埗嗰間?我記得細個時嗰頭有荔枝角道三和同元洲街褔利,都有遙控車賣
作者: chacha    時間: 2010-7-1 13:34
係,如果我行開0個頭,祇會行兆利隆
作者: silvernet35    時間: 2010-7-2 03:52
回復 66# chacha

到深水唔去曾蘇記可能走寶 !
作者: minimini    時間: 2010-7-2 07:25
回復  chacha

silvernet35 發表於 2010-7-2 03:52

seems that this shop was closed ...........
作者: lcpvcce    時間: 2010-7-2 07:39
seems that this shop was closed ...........
minimini 發表於 2010-7-2 07:25

Morning Bro. mini.............
作者: minimini    時間: 2010-7-2 08:07
Morning Bro. mini.............
lcpvcce 發表於 2010-7-2 07:39

good morning ar Bro. Ken........
作者: silvernet35    時間: 2010-7-2 12:40
回復 68# minimini

他久不久於假日還營業
作者: chacha    時間: 2010-7-2 13:24
回復  chacha

silvernet35 發表於 2/7/2010 03:52

蘇記係咪都係0係荔枝角道,近欽洲街?
作者: silvernet35    時間: 2010-7-2 13:36
回復 72# chacha

Yes ! 三和樓上即兆利隆斜對面,其招牌列明 Tel。
作者: chacha    時間: 2010-7-2 13:57
回復  chacha

Yes ! 三和樓上即兆利隆斜對面,其招牌列明 Tel。
silvernet35 發表於 2/7/2010 13:36

哦三和閣仔,早十幾年前都有好野,不過近年主力賣火車,都冇咩點行
作者: silvernet35    時間: 2010-7-2 14:09
回復 74# chacha

舖內重有陣烈狗糞味,令人作嘔 !
作者: silvernet35    時間: 2010-7-3 04:25
回復 22# chacha
以前不嬲都係雙星0既香港代理,還記得 30 年前,係大會堂有攪過雙星模型展同模型制作比賽。

Tamiya 曾於 1977 & 1978 暑假在香大會堂舉辦展覽會,我都有份去,不過就無錢買,得個睇字十分失落 !還記得模型天地模型時代也是贊助商之一,該年遙控模型都未出細。
作者: tiger1    時間: 2010-7-3 04:39
I also went for the 1978 show, no $ no talk la
作者: aattaa    時間: 2010-7-3 08:48
回復  chacha
.
Tamiya 曾於 1977 & 1978 暑假在香大會堂舉辦展覽會,我都有份去,不過就無錢買,得個睇字十分失落 !還記得模型天地與模型時代也是贊助商之一,該年遙控模型都未出細。..
silvernet35 發表於 2010-7-3 04:25

模型天地還記得,但模型時代己經無嘜印像...
作者: chacha    時間: 2010-7-3 14:06
回復 76# silvernet35

模型天地都倍伴我成長
作者: truckman    時間: 2010-7-3 14:14
回復 13# JohnnyC

在白加士30多年冇搬過
作者: silvernet35    時間: 2010-7-3 15:18
回復 80# truckman
在白加士30多年冇搬過

於七十年代末興記在路德圍開舖,再之前在天光道,但我未去過,誰可描述其狀況 ?謝謝 !
作者: truckman    時間: 2010-7-3 15:30
回復 81# silvernet35

果D係聯營手法...............,long time 官塘model co即city hobby前身,
作者: minimini    時間: 2010-7-3 18:02
回復  truckman
在白加士30多年冇搬過

於七十年代末興記在路德圍開舖,再之前在天光道,但我未去過, ...
silvernet35 發表於 2010-7-3 15:18

佐敦興記嗰個老細 (成隻老虎狗嗰個)......都係幾十年冇變.........態度始終如一 ---> 咁衰...........
作者: ThomasZ    時間: 2010-7-3 23:51
回復 81# silvernet35

路德圍應該係荃灣那間吧? 我阿哥在這間做過暑期工,我記得其中一邊櫃窗對住後巷的,我記得阿哥砌d高達模型做display同有一件大大個紅藍雙星的白t恤著住的,果陣我得八九歲~所以對tamiya很有情意結
作者: truckman    時間: 2010-7-3 23:56
回復 83# minimini

老陳畀左佢舅仔做後....very nice
作者: aattaa    時間: 2010-7-4 00:33
回復  truckman
在白加士30多年冇搬過

於七十年代末興記在路德圍開舖,再之前在天光道,但我未去過, ...
silvernet35 發表於 2010-7-3 15:18

那時我在天光道讀書,間中有入去睇吓,不過就不及附近的西松模型和在城寨的偉高、福利吸引!!!
作者: 高達    時間: 2010-7-4 00:36
佐敦興記嗰個老細 (成隻老虎狗嗰個)......都係幾十年冇變.........態度始終如一 ---> 咁衰 ...
minimini 發表於 2010-7-3 18:02

這是可能天生
作者: silvernet35    時間: 2010-7-4 02:13
回復 83# minimini

佐敦興記嗰個老細 (成隻老虎狗嗰個)......都係幾十年冇變.........態度始終如一 ---> 咁衰............

我曾於一九七八年到路德圍興記想買隻勁既 Motor 裝在 Tamiya XR311,
當時肥店東落足口水推介一隻無裝、無廠名、重少許舊 Motor,
佢話呢隻係加大炭精 Super Motor 速度與扭力一流,總之天下無敵,
好多人買,賣剩一隻,唔買走寶,佢重話唔信可以試它於運轉中用手弄停唔得 ?
最後我燒傷了手指,很痛 !很痛 !很痛 !重用 $120 買件垃圾 !欺騙小朋友真無良 ! ! !
作者: chacha    時間: 2010-7-4 02:19
540 都未必整得停,如果用手指整得停,個摩打就超癈
作者: truckman    時間: 2010-7-4 02:20
回復 88# silvernet35

有時你無知咪被昆............
作者: silvernet35    時間: 2010-7-4 02:28
回復 90# truckman

Tamiya XR311 是我第一盒 RC Car,所以非常喜愛,因此至今共擁有四件。
作者: truckman    時間: 2010-7-4 02:33
回復 91# silvernet35

oic ,but我的第一車是FROG
作者: silvernet35    時間: 2010-7-4 02:41
回復 92# truckman
oic ,but我的第一車是FROG

我都買過,機械部品設計一流,很有味道,其後撞散了,現在復刻很想再買過。
作者: truckman    時間: 2010-7-4 03:14
回復 93# silvernet35

我冇la,,,,,,,,,,,,,,唔like返買同一欵車架
作者: billychan    時間: 2010-7-4 03:17
回復  minimini

佐敦興記嗰個 ...
silvernet35 發表於 2010-7-4 02:13

馴馬師初出時,官塘模型在有人買時,就会拿出540,叫人用手弄停摩打.
作者: keio80    時間: 2010-7-5 22:09
約二十年前o係北角村附近有間模型舖,有冇ching記得。
作者: truckman    時間: 2010-7-5 22:13
回復 96# keio80

行年行
作者: victor.rc    時間: 2010-7-5 22:27
回復  keio80

行年行
truckman 發表於 2010-7-5 22:13

"BOSS" is Mr. LIU.
作者: truckman    時間: 2010-7-5 22:32
回復 98# victor.rc

him die左啦
作者: chacha    時間: 2010-7-5 22:57
還有中記
當年係灣仔讀書,放學後要落北角撘船返官塘,一定會行中記同恆年行,還記當時中記重係牆邊舖

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2